Dialog i väntan på Cannes

VENEDIG: Dagens diskussioner har i allt väsentligt handlat om försöken att etablera en gemensam agenda för en dialog i olika globalt viktiga frågor mellan USA, Europa och Kina.

Och från det senare landet har vi här huvudsakligen representanter för olika institutioner i det regerande kommunistpartiets styrande hierarki. Plus några associerade från olika tankesmedjor i Kina.

Att våra respektive DNA i dessa frågor är olika i Europa, USA och Kina är knappast någon nyhet, men blir tilltagande uppenbart under en dag av diskussioner som denna. Men om något har det gjort diskussionerna än viktigare.

Det var nu ett antal år sedan vi startade Stockholm China Forum för först en transatlantisk dialog om olika frågor med anknytning till Kina, och sedan en vidare sådan med inte minst kinesiskt deltagande.

Och åtskilliga veteraner från de diskussionerna finns på plats här i Venedig.

Här anknyter vi dock direkt till den amerikanska Aspen Strategy Group som fungerat under ledning av Brent Scowcroft under nu snart tre decennier. Och till de olika kinesiska strukturer som jag nämnt.

Till dels blev agendan tämligen amerikansk, men de ekonomiska frågeställningarna trängde sig obönhörligen på.

EU-toppmötets resultat värderas nu löpande, och i nästa vecka möts G20-länderna till toppmöte i Cannes i en atmosfär som kommer att domineras av de finansiella spänningar som förvisso började i USA men som just nu har sitt fokus i Europa.

Presskonferensen med bl a finansminister Tremonti kom att domineras av frågeställningar kring dessa, och till frågan om Kina nu på ett eller annat sätt skall komma till räddning.

Jag pekade på att Kina under åtskilliga år finansierat de massiva amerikanska underskotten, men med all sannolikhet gjort det därför att man gjort bedömningen att detta var bra för den kinesiska ekonomin på sikt.

Och att det ju inte var vare sig osannolikt eller onaturligt att man skulle kunna komma till motsvarande bedömningar när det gäller Europa. Med all sannolikhet kommer dock Kinas agerande att styras av dess egen bedömning av sitt eget intresse.

Men möten som detta ger också möjlighet till andra samtal av intresse.

Under middagen kunde t ex utrikesminister Frattini och jag utbyta bedömningar om såväl situationen i Nordafrika just nu som om den i östra Medelhavet i olika avseenden.

I de avgörande frågorna här har vi en betydande samsyn mellan Stockholm och Rom, och det är inte utan betydelse.

11 Responses to Dialog i väntan på Cannes

 1. Kachina skriver:

  ”Att våra respektive DNA i dessa frågor är olika i Europa, USA och Kina är knappast någon nyhet, ”

  Dock emanerar vår själ och vårt medvetande ur samma källa.

 2. observer61 skriver:

  Tvärs över viken ligger Libyen med ca 20 000 (?) LV-robotar (SA-24, SA-7) som nu riskerar hamna i orätta händer. Närmast till hands är Al Qaida och islamiska Maghreb (AQIM).

  Man behöver inte ha särskilt stor fantasi vad dessa kan göra mot civilflyg i finalen för landning.

  Har vi släppt ut anden ur flaskan genom att inte medverka på marken och tidigt bärgat dessa vapen?

 3. karrman skriver:

  Libyen står inför gigantiska utmaningar.

  De säger själva att de har runt ett halvår på sig att etablera säkerhet i landet. Det gäller att avväpna de olika milisgrupperna och att bygga upp en libysk polis och militär som har kontroll på användningen av vapen i landet.

  Libyen har en historisk möjlighet att bygga ett nytt fritt och rättvist samhälle från grunden. De gamla maktstrukturerna – familjen Gaddafi – är borta, men vad kommer i dess ställe?

  Kommer de att lyckas?
  Omöjligt för en utomstående att svara på detta idag.

  En positiv faktor är dock att en moderat form av Islam växer sig starkare i området. Det såg vi i valet i Tunisien och det står i samklang med traditionerna i Libyen. Fundamentalisterna blir i detta scenario en marginell grupp. Möjligt att Islam som moralkod kan spela en positiv roll att hantera den uppenbara korruption som är den stora utmaningen att hantera i ett oljerik stat som Libyen.

 4. Kachina skriver:

  Ja karrman, det skall bli spännande att se hur det utvecklas i Norra Afrika. Det fredliga islam växer sig allt starkare och det är bara att hålla tummarna för att de skall ta kommandot.

 5. mkpictor skriver:

  Jag ser till min häpnad att Kachina på föregående sida utropar ”mkpictor har sedan en tid lyckats ta död på en livfull debatt i din blogg”, och på sidan dessförinnan tilldelar han mig diverse epitet som ”psykopat”, ”plastprodukt” och ”mörk materia”.
  Fantastiskt, har jag lyckats åstadkomma allt det där utan att veta om det!
  Till saken hör att jag inte dagligen tittar in på bloggen, och ofta läser jag bara Carl Bildts text utan att kolla kommentarerna – därför kan jag ha missat något som jag har ”gjort mig skyldig till” när jag inte har varit där (detta kallas ‘satir’ med ett finare ord, Kachina, om du skulle missa det). För något måste det ju vara som renderar mig den hemska domen ”plastprodukt”.
  När jag tänker efter misstänker jag att orsaken till Kachinas hat och hysteri mot en för honom totalt okänd person (mig), beror på att jag för ett par veckor sedan skrev här att en handfull personer helt dominerar denna blogg, och att de borde begränsa sig till att skriva ett eller ett par kommentarer i veckan. Ett helt rimligt önskemål i mitt tycke – men detta tog verkligen skruv på Kachina och träffade hans ömmaste punkt.
  Kachina tycks nämnigen gå in stenhårt för att försöka ta över denna blogg och förvandla den till sin privata dagbok. Kanhända är orsaken att han inte har något liv för övrigt? Dock saknar Kachinas dagbok helt allmänintresse. Man tittar på den här sidan för att se vad utrikesministern har att säga, och det tycks mig rätt självklart att kommentarerna blir mer intressanta ju mer fältet av deltagare breddas.
  Kachina ser inget annat än att hans härvarande dagboksskrivande här hotas.
  Okvädningsorden bryr jag mig inte om, de motsvarar inget hos mig och får därför inget fäste utan rinner av.

 6. foxbill skriver:

  Ja, Kachina.

  Vem är den skyldige foxbill eller mkpictor?
  Jag fick en åthutning nyss och mkpictor är också orolig över att ha rubbat dina cirklar?
  Du kanske skall bestämma dig för vilka som skall få komma med inlägg och vilka som är obekväma och bör rensas bort.

  Fader, förlåt oss ty vi vet icke vad vi göra!

 7. foxbill skriver:

  Grattis till Saab!
  Kineserna kommer till deras räddning. Förmodligen av omtanke och medmänsklighet. Kinas långa tradition som förkämpe för medbestämmande, mänskliga rättigheter ger oss alla förhoppningar om att fabriken i Trollhättan kommer att finnas kvar ända till den läggs ned. För även om kinesisk kultur är synonym med altruism så kommer även de att ta hänsyn till ekonomiska överväganden. Varför tillverka bilar i Sverige om man kan göra det billigare i Kina?

 8. Kachina skriver:

  ”Man tittar på den här sidan för att se vad utrikesministern har att säga, och det tycks mig rätt självklart att kommentarerna blir mer intressanta ju mer fältet av deltagare breddas.”

  En logisk frivolt eftersom du i ditt nattliga inlägg krävde att antalet inlägg skulle begränsas till en vecka. Du är inte alls intresserad av att kommentarerna och deltagarna breddas.

  ”Du kanske skall bestämma dig för vilka som skall få komma med inlägg och vilka som är obekväma och bör rensas bort.”

  Jag bemöter inlägg och menar att ingen behöver rensas bort. Dialogen är den som bygger vägen mot framtiden och dialogen är den som sorterar ut det som inte är lämpligt att medfölja på resan in i framtiden.

  Den som har öron hör. Den som förstår det han hör och ser, har nyckeln till framtiden i sin hand. Varken foxbill eller mkpictor har en susning om det jag talar om.

 9. foxbill skriver:

  Kachina,
  Jag är inte helt säker på att någon nu levande har det heller.
  Du står över det flesta med din djupa insikt om allt och alla.

 10. Kachina skriver:

  Min djupa insikt innefattar att jag reagerar mot de som försöker begränsa andras tankar och idéer.

 11. Jag heter Claes-Göran Olofsson och jag måste skaffa fram pengar, så snälla snälla snälla…

  skänk en valfri summa pengar till detta kontonummer 8169-5,914 844 158-8

  Efter att du skänkt pengar så besök min blogg CLASSES LILLA BLOGG så förstår du varför

%d bloggare gillar detta: