Oroande på Balkan

STOCKHOLM: Arbetsdag i Stockholm men med en verklighet ute i världen som hela tiden tränger sig på.

I Israel meddelas att man avser att ge tillstånd till nya illegala bosättningar i Östra Jerusalem. Att reaktionerna från såväl EU som USA blev starka på detta kan inte anses föevånande.

Att detta kommer omedelbart efter diskussionerna i New York och uttalandet av den s k kvartetten är svårt att se som annat än provocerande.

Och arbetet på att försöka att få igång konkreta fredsförhandlingar underlättas sannerligen inte.

Från norra Kosovo kommer nyheter om allvarliga sammanmstötningar mellan internationella KFOR-styrkor och lokala serber.

Den internationella hanteringen av denna situation sedan slutet av juli har inte varit imponerande, och tyvärr har jag hela tiden befarat att den skulle leda oss in i situationer som dagens.

Vad som krävs i situationer som denna är tålmodig diplomati och mödosamt byggande av förtroende.

Och det är när vissa förlorar tålamodet och andra tror att robusta ingrepp löser allt som saker och ting går snett. Det handlar faktiskt om Balkan.

Nu är vi i en situation där de politiska skadeverkningarna av detta riskerar att bli betydande.

Få kan undgå kritik för denna utveckling – det skulle i så fall vara den serbiska presidenten Boris Tadic.

Det kommer att ta tid innan den serbiska befolkningen i norra Kosovo fullt ut accepterar att de är en del av ett självständigt Kosovo.

Så är det alltid.

Hur lång tid tog det innan den republikanska minoriteten i Nordirland accepterade att London och inte Dublin var deras huvudstad?

Många decennier – vissa skulle trots det fredsfördrag som blev möjligt efter en utdragen konflikt säga att det inte alltid skett fullt ut än i dag. Fortfarande viftas det med flaggar, marscheras i parader och byggs murar.

Och samma sak kan sägas om många andra motsvarande situationer i Europa.

I grunden är det den politiska ledningen i Pristina som steg för steg – lätt blir det inte – måste vinna också den serbiska befolkningens i norr förtroende. Om man vill vara en fredlig demokrati – och det är förutsättningen för landets europeiska väg – finns inget alternativ.

Hitintills har de insatser man gjort i denna riktning knappast imponerat, och utvecklingen sedan slutet av juli har snarast förvärrat den långsiktiga situationen. Man har spelar på sin egen nationalistiska opinion, och därmed fördjupat den klyfta i landet som måste ju på sikt måste övervinnas.

Kosovos territoriella integritet är lika viktig som den territoriella integriteten för alla andra stater i regionen. Ingen ansvarig politiker leker med tanken på delningar – de vet att det är att leka med elden.

Men inom staterna måste det byggas förtroende mellan olika nationaliteter.

Det finns alltid de som vill förhindra detta. Ingen nationalitet är fri från destruktiva extremister.

Men det gör det än viktigare att försöka föra utvecklingen framåt med en de små stegens diplomati, och undvika provocerande åtgärder som leder till jubel hos ena sidans extremister och ilska eller t o m hat hos den andras.

Nu är vi där vi är, och situationen måste hanteras.

Skadan måste begränsas. Diplomatin måste återupprättas. Och det kommer dessvärre att ta tid.

43 Responses to Oroande på Balkan

 1. Rulle skriver:

  Stadsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker i en tidningsintervju att det försvårar medlingsarbetet när man så tydligt tar parti för den ena parten. Det är uppenbart att Reinfeldt arbetar mot att byta ut sin antisemitiske minister.

 2. Kimmo Isotalo skriver:

  ”I Israel meddelas att man avser att ge tillstånd till nya illegala bosättningar i Östra Jerusalem. Att reaktionerna från såväl EU som USA blev starka på detta kan inte anses förvånande.”

  ”..illegala..”

  Vilken lag?

 3. jubrze skriver:

  Jag förstår inte varför Carl Bildt använder formuleringen:

  ”I Israel meddelas att man avser att ge tillstånd till nya illegala bosättningar i Östra Jerusalem.”

  Vad är en bosättning? Till och med TT skriver om att myndigheterna gav tillstånd till att bygga 1100 LÄGENHETER i bosättningen Gilo. Enligt Carl Bildts
  terminologi blir det 1100 bosättningar i en bosättning (en stadsdel i Jerusalem).
  Kan Carl Bilds lägenhet kallas för bosättning?
  I och för sig är det en ”bosättning”, men användningen av termen när det handlar om en lägenhet (eller ett hus) överensstämmer inte precis med Svenska Akademins ordlista. Det verkar att i nästa upplaga av denna bok kommer ordet ”bosättning” att ha en helt ny (invektiv) betydelse – ”en lägenhet i Israel”.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Alla tänker på sig. Det är bara jag som tänker på mig.
  Nu gäller det att vända på kuttingen!
  I EU, på Balkan, i Israel, på Västbanken, i Gaza, i ….

 5. Leo Occam skriver:

  En enklare och mer problemfri lösning är givetvis att serberna återfår norra Kosovo. Det skapar stabilitet och långsiktig fred.

 6. Leo Occam skriver:

  Undrar vad Rulle menar med att ”arbeta mot ” ? Motarbeta ? för ?

 7. Lars skriver:

  Först skjuter NATO mot civila serber med skarp ammunition, sen börjar de som vanligt spinna i media. ”Serberna kastade rörbomber” sen började man hitta på att NATO soldater skulle ha skadats. Först 1 sen 4 och nu senast 9. Kvalificerat spin. NATO öppnade eld mot fredliga och civila demonstranter. Punkt slut. En ren och skär krigsförbrytelse utförd av en styrka som glider allt längre bort från sin ”fredsbevarande” uppgift.

  Gerard Gallucci, som tidigare var chef för FNs fredsbevarande styrkor i Kosovo, skriver idag:

  On September 27, the NATO force in Kosovo (KFOR) lost completely its guise as UN peacekeepers and became a repressive, lawless military occupation force. After seeking to use force to remove peacefully maintained barricades and to close a alternate road used by northern Kosovo Serbs, some locals apparently threw stones at the KFOR soldiers who then responded – in ”self defense” – by firing at the otherwise defenseless Serbs, wounding at least six. The NATO action ought to be thoroughly investigated by an independent body to verify whether or not war crimes were committed. KFOR and EULEX ought to stand down and stop trying to change the political reality on the ground through such bullying and repressive measures before they provoke real violence.

 8. florimond77 skriver:

  Det tycks råda oklarhet bland vissa inlägg här att en ”illegal bosättning” är. Enligt internationell lag genom FN så har inte en ockupationsmakt tillåtelse att bosätta sig på ockuperad mark. Likaså är muren illegal.

 9. Pravo skriver:

  De ”fredsbevarande” trupperna borde skydda civilbefolkningen i Kosovo. Inte skjuta på dem. Det är extra opassande att tyska soldater beter sig på det här sättet med tanke på deras historia. En serb som arresterades igår vittnar om att han kommenterade till en tysk ur KFOR

 10. Pravo skriver:

  forts.

  En serb som arresterades igår vittnar om att han kommenterade till en tysk ur KFOR att ”det här börjar likna Auswitch” och tysken svarade ”ja, men vi har inga gaskamrar åt er”… Opassande. Särskilt för en tysk.

 11. Pravo skriver:

  NATO använde detta övervåld för att ”etablera fakta på marken” inför nya förhandlingar. Jag är fredsvän, men börjar det inte bli dags för Kosovoserberna att använda samma kort som NATO? Etablera nya fakta på marken..

  För övrigt var det inga rörbomber som kastades mot NATO. Det var helt ofarliga bloss, sådana som används på fotbollsmatcher.

 12. Kachina skriver:

  ”Det kommer att ta tid innan den serbiska befolkningen i norra Kosovo fullt ut accepterar att de är en del av ett självständigt Kosovo.”

  Javisst,…..och det är svårt att påstå annat än att det orsakats av ett politiskt hjärnsläpp i megaformat, att utmana de etniska gränserna i ett området som nyss upplevt folkmord på bägge sidor.

  Kartor och nationsgränser har ritats om förut och att dra gränser utan att ta hänsyn till folket, skapar bara ett oändligt inbördeskrig, som på Nord Irland, för det är inte över ännu. Det blossar upp i olika mindre tvister då och då.

  Dessutom, än värre, den här gången har serberna världsopinionen på sin sida. Er hantering av Norra Kosovo var ett stort misstag och misstag är till för att rättas till.

 13. Rulle skriver:

  Leo Occam,

  Arbetar i riktning mot .. . alt. arbetar med att .. . Arbetar på att ..
  välj det som passar dej.

 14. spanaren skriver:

  Den serbiska nätsidan B:92 skriver om övergreppen mot
  serbiska civila.

  Det serbiska partiet SRS vill ha en helt annan serbisk
  utrikes/säkerhetspolitik än den som förs av dagens
  ”västvänliga” makthavare i Belgrad.
  SRS och allierade vann det senaste valet till dess ett litet
  vågmästarparti bytte sida – varför blev det så???

  Vad händer om SRS och andra politiska partier vinner
  nästa val i Serbien och vänder sig bort från de länder
  som angrep landet för inte så länge sedan och vänder sig
  mot den historiske ”hjälparen i nöden” Ryssland?

  Skulle Putin avstå från att flytta fram Rysslands positioner
  i den traditionella sydvästliga riktningen mot ”Tsargrad”
  (Istanbul/Konstantinopel) och Balkan?
  Ett besök av Putin i Belgrad diskuteras tydligen – vem är emot det?

  I den andra sekelgamla riktningen nordväst mot Finland,
  Baltikum, Sverige pågår en militär övning som är den största
  sedan sovjettiden – större än de skarpa insatserna mot
  Tjetjenien och Georgien. I Östersjön sker tre samtidiga
  landstigningsövningar. Vad är det verkligen övas??

  Kan någon insatt närmare förklara dagens reella verkligheten
  i Serbien/Kosovo eller skall vi nu som under angreppskriget
  mot Serbien ta västmakternas (inkl.svensk) rapportering
  som ”sanningen”?

 15. Rulle skriver:

  florimond77
  Om man googlar på Internationell rätt får man …
  ”Internationell rätt är en term som betecknar ett system av lagar och internationella – skrivna eller underförstådda- överenskommelser som binder eller anses binda olika stater i deras handlande med andra stater eller dess medborgare eller dess juridiska personer.”
  Arbetet med tolkning av internationell rätt eller folkrätt är bara påbörjad.
  Alltså finns det ingen färdig gällande lag!

  Så bör man definiera ordet ockuperad. Det var t.ex. accepterat i svensk utrikespolitik att ryssarna ockuperat de baltiska länderna. Man byggde om och byggde nytt, man flyttade in ryssar tills majoriteten var ryssar. Detta med Sveriges o Europas ”goda minne”.

  ”Muren” byggd i rent självförsvar är ett nödvändigt ont, som visat sig ha odiskutabel verkan trots att den är ful och kostsam. Självförsvar är i alla lagar tillåtet, även i personlig juridik.

 16. Situation förr serber i Kosovo är oacceptabelt.Jag bor i 20 år i Sverige och kan inte återvenda i Bica – Klina in Kosovo, mina barn kan inte gå i skolan där och meniskor bor som i koncentration läger och är rädda av Kosovo Albaner.Hoppas på demokratisering av den delen av Europa.

 17. spanaren skriver:

  Ref mitt 28/9 07:47

  Länkar till en svensk militär bloggsida med ytterligare om Ryssland
  men även innehållande en artikel om den reella verkligheten
  i Afghanistan.

  Måste uttrycka min förvåning över att SVERIGES utrikesminister
  inte ägnar något intresse åt den stormakt som i århundraden
  påverkat vårt lands säkerhetspolitik med undantag av umgänge
  med personer i perifera ”västdemokratirörelser” med ett TOTALT
  stöd av mindre än 5% av den ryska väljarkåren.

  Anser även att utvecklingen i Ryssland för VÅRT land är viktigare
  än konflikten i Mellanöstern som pågått ” sedan pyramiderna byggdes” och troligen kommer att pågå i sekler framåt.

  Frågar åter vad händer om ”nationalistsidan” vinner nästa
  serbiska val? Vilket stöd har SRS med allierade idag?
  Någon som vet?

  http://gyllenhaals.blogspot.com/

 18. Kerstin Broste skriver:

  Med tanke på att det är så svårt för Palestinierna att få en egen stat skulle det vara intressant att få veta hur Kosovo kunde bli självständigt. Det var inget tal om förhandlingar med Serbien. För närvarande är Kosovo helt beroende av FN och NATO. Varför kan ingen tvinga Israel att tillåta FN som fredsframtvingare. Detta måste bero på att USA styr och att Israel ska få bunker-buster bomber som antagligen ska användas mot Iran. Har EU ingen ryggrad. Vad gäller Israels politik på Västbanken börjar många av insatserna likna Pogromer. Bosättare kommer in i palestinska byar mitt i natten och kastar brandbomber och förstör.

 19. Kerstin Broste skriver:

  Jag ser att många på bloggen diskuterar vad en ”bosättning” är. När Israel grundades bestämdes via FN att andelen judar ej fick överstiga en viss procent. Landytan som Israel tilldelades var betydligt mindre än 1967 års gränser. Gaza var större och även den Palestinska delen på västbanken. Israel skulle ej vara en sionistisk stat utan vara en ej religiöst baserad stat.

  Kriget 1967 handlade om tillgång till vatten. Före 1967 gick gränsen mellan Syrien och Israel mitt i Getsemaes sjö. Efter kriget har Israel kontroll över Golanhöjderna som är mycket bördigt. Där odlas det mesta av det vin som både konsumeras inom landet och som exporteras.

  Om man ser på kartan över Västbanken och var bosättningarna finns överensstämmer dessa var vattenkällor finns.

  Israel hänvisar till Västbanken som ”provinser”.

  För att avsluta vill jag ge ett tips. Läs Cornelia Edvardssons bok Bränt barn dras till elden.

 20. florimond77 skriver:

  Rulle vad är det för ryssar du pratar om? Menar du Sovjet?
  Ockupationen av Palestina är olaglig. Muren byggdes inte i självförsvar eftersom man inte behöver något självförsvar. Muren byggdes för att befästa Israels appardeidpolitik. Nada mas.

 21. Rulle skriver:

  florimond77,

  Nonsens, för att försvåra framfarten för självmordsbombare byggdes ”muren” och även Du borde kunna se att den varit bra. När palestinierna blir fredliga och ändrar sina stadgar till att leva i samförstånd och sämja med judar kan ”muren” rivas. Betongplattorna är konstruerade så att de kan utgöra en fantastisk körbana när de lagts ner.

  Kan för mitt liv inte förstå att man hyllar att det grävs smugglartunnlar och byggs raketramper i stället för fredliga egnahem och lägenheter. Något är sjukt!
  Vem som äger västbanken är akademiskt bara folk får bra bostäder.

 22. florimond77 skriver:

  Ett bättre sätt att hindra självmordsbombare ( som numera verkar utdöda) hade varit att inte dagligen trakasera palestinier, döda dem och se till att de inte kommer till sjukhus eller på andra sätt hindra dem från att finnas till.
  Smugglartunnlar är Gazas överlevnad så länge all handel stryps av Israel. Även under ghetton byggdes tunnlar.
  De sk bosättningarna är långt ifrån fredliga. På Västbanken smyger de in i skydd av soldater för att skrämma och provocera folket.
  Förstår inte varför Israel ska ha sin arme inne i Västbanken. De bosättare och andra fridsstörare kan väl den palestinska polisen få ta hand om.
  Israel ut ur Västbanken!

 23. florimond77 skriver:

  Rekomenderas Göran Rosenbergs artikel på Forum.se angående Israels mur och framtid

 24. flyktingar skriver:

  Judiskt nyår igen!

  doppa syrlig äppelklyfta i rinnande honung för ett

  Gott Nytt År

  Shana Tova

 25. […] Kosovo vars självständighet är omtvistad men stöds starkt av Natoländer och dess allierade. var addthis_pub = 'miskostanisic'; var addthis_language = 'en';var addthis_options = 'email, […]

 26. sydsvenskeurope skriver:

  Efter 20 års demonisering i media börjar nu allt fler svenskar förstå serbernas situation. De senaste månaderna har det publicerats vittnesmål om händelser i Bosnien, topp politiker hyllar krigsförbrytare och nu dessa händelser i Kosovo.
  Är det så enkelt att serberna är skyldiga till allt? Vem bryr sig om serbiska lidanden? Finns det någon svensk tidning som skulle våga skriva något pro-serbiskt?
  Tack för denna blogg Carl Bildt!

 27. Novak Lundin skriver:

  Sydsvenskeurope,

  Efter att Björn Eklund fick sparken 2003 som Ordfronts chefredaktör, efter att ha visat en ”pro-serbisk version”, av vad som hände i Srebrenica, verkar ingen våga skriva något där även serbiska offer får utrymme. En journalist i Sverige som visar serbiska offer kan sluta som Björn Eklund, det vet alla journalister, därför håller man tyst om vad som har hänt på Balkan de sista 20 åren.

  Det har bildats en stödgrupp på facebook till stöd för oberoende journalistik, mångfald i journalistiken och yttrandefriheten som heter ”Sanning åt alla!”

  http://www.facebook.com/#!/groups/118702091564067/members/

  Gruppen har nästan 18000 medlemmar efter 3-4 veckor.

  Carl Bildt är bäst!

 28. gruelse skriver:

  Kosovo:

  Situationen för de som hastigt och lustigt har kommit att benämnas kosovoserber, mycket tack vare en nyckfull gränsdragning 2008, tycker jag är djupt otillfredsställande. Är det någon insatt här som kan kommentera lämpligheten att, för att förbättra kosovoserbernas situation och sänka den allmänna konfliktnivån i regionen, en gränsjustering görs så att en del av norra Kosovo tillfaller Serbien?

  Detta kommer sannolikt medföra en del etniska/religiösa folkomflyttningar i Kosovo, men det är väl inte första gången det händer i Balkans historia?

  Sverige:

  Det talas påfallande lite om svensk säkerhetspolitik av bloggägaren på den här bloggen. Varför?

  Är det för att stora ansträngningen görs i det tysta av intelligenta analytiker och säkerhetsstrateger, med resultat – en förstklassig säkerhetspolitik som är vilar på en solid grund?

  Eller är det på grund av att den aktuella svenska säkerhetspolitiken inte är så mycket att hänga i julgranen?

 29. Lars skriver:

  spanaren: Min uppfattning är att regeringen Boris Tadic i Belgrad tappat kontrollen över situationen. Kosovoserbernas protester har stöd av oppositionspartierna SNS, DSS och SRS medan regeringen Tadic (partiet DS) inte lyfter ett finger för att hjälpa dem. Idag rullade tyska tanks ÖVER den administrativa gränsen, en bit in i centrala Serbien! Tadic lyfte inte ett finger för att försvara sitt territorium. Den största förloraren på de nuvarande spänningarna är regeringen Tadic. Om oppositionen verkligen kommer till makten är en annan fråga, men blir det så måste de ta i med hårdare tag om Kosovo. Inte starta krig, men väl en tit-for-tat strategi. För varje överträdelse över 1244 NATO gör så gör Serbien en lika stor överträdelse, varken större eller mindre. Det är den taktiken man kan förvänta sig.

  Till sist en dikt från när Serbien reste sig mot Osmanska imperiet på 1800-talet. Den dikten börjar bli populär igen, situationen har onekligen vissa likheter.

  Res dig, Serbien! Res dig, kejsarinna!
  Och låt dina barn se ditt ansikte.
  Låt deras hjärtan och ögon vara hos dig,
  Och låt dem höra din ljuva röst.

  Res dig, Serbien!
  Du somnade för länge sedan,
  Och har legat i mörker.
  Vakna nu upp,
  Och väck liv i Serberna!

  Res högt ditt kejserliga huvud,
  Så att land och hav känner igen dig.
  Visa Europa ditt vackra ansikte,
  Så ljust och glatt som Venus.

  Res dig, Serbien!
  Du somnade för länge sedan,
  Och har legat i mörker.
  Vakna nu upp,
  Och väck liv i Serberna!

 30. Lars skriver:

  Idag visade amerikaner från KFOR-basen i Jarinje sitt rätta ansikte. En representant för FN-truppen UNMIK (Lilian Ghali) åkte i en FN-märkt jeep fram till KFOR-basen för att prata med en av de amerikanska officerarna. Han hotade direkt med att skjuta henne. Då svarade hon allvarligt att hon att hon representerar FN och Ban Ki-Moon. Amerikanens replik var att han inte bryr sig och att tiden håller på att rinna ut! Det är NATOs rätta ansikte…

 31. Lars skriver:

  Facit av 27/7 är att 118 serber sårades av tårgas, gummikulor och 7 av dem sköts med skarp ammunition. NATO begick grova övergrepp, de torterade tillfångatagna serber. NATO-basen vid Jarinje såg ut som ett koncentrationsläger säger offren.

 32. Lars skriver:

  Rättning. Liliana Galieva heter den kvinnliga tjänstemannen från FN som blev hotad.

  Tack till den nya tidens sociala medier. Utan dem skulle hela den här händelsen passerat obemärkt.

 33. Nikola skriver:

  @spanaren, Putin besökte Serbien i somras. Här är video från fotbollsmatch. Publiken hurrar för Putin och sjunger Katiusja. När Boris Tadić kommer in buar publiken och sjunger ”Gör Serbien en tjänst, begå självmord, Boris”.

 34. Lars skriver:

  St Vitus (Vidovdan)

  Jag ser mot skyn, århundraden passerar,
  Enda botemedlet för gamla minnen.

  Vart jag än går, kommer jag åter.
  Ingen kan ta Kosovo ur min själ.

  St Vitus

  Som en evig eld i våra hjärtan,
  Förblir slaget sant.

  Vart jag än går, kommer jag åter.
  Ingen kan ta Kosovo ur min själ.

  St Vitus

  Herre, förlåt oss våra synder.
  Giv våra söner och döttrar mod.

  Vart jag än går, kommer jag åter.
  Ingen kan ta Kosovo ur min själ.

  St Vitus

 35. gruelse skriver:

  Jag har sett, inte bara här bland kommentarerna till detta inlägg utan många gånger tidigare, hur ni serber vårdar era nationella myter och vördar er historia. Det är ingen kritik från min sida, men jag kan inte annat än reflektera hur ert förhållande till er historia är diametralt motsatt vår officiella svenska hållning till vår egen svenska historia.

  De strömningar som tillåts råda av det svenska etablissemanget är globaliseringen och ”multikulti” (det mångkulturella samhället). Tillbakablickar till ”fornstora dar” ses inte med blida ögon, eftersom etablissemanget är rädd för att man då lockar fram främlingsfientliga och fosterlandsvänliga tongångar.

  Historieundervisningen har blivit eftersatt i den svenska grundskolan och gymnasiet. De svenska skoleleverna tillåts numera endast att känna till ett fåtal stickprov ur historien, nämligen ”Ådalen 31”, ”Förintelsen” och hur förment neslig den krigsavvärjande svenska neutralitetspolitiken var under andra världskriget, för att hårdra en smula. Jag är osäker huruvida ”Förintelsen” lärs ut eller ej i muslimska friskolor. Troligen är de undantagna detta stickprov ur den europeiska historien.

  I detta svenska historievakuum har å andra sidan historieböcker och historietidskrifter blivit omåttligt populära.

  När jag läser i ”Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries 2010”, 28 March 2011, UNHCR, (http://www.unhcr.org/4d8c5b109.pdf ) där de står:

  ”In 2010, Serbia again became the main country of origin of asylum-seekers in industrialized countries. The
  last time Serbia was at the top of the list was in 2005 when close to 25,000 Serb citizens sought asylum.
  Provisional data indicate that some 28,900 Serbs requested refugee status in 2010. This was 54 per cent
  more than in 2009 (18,800 claims). This increase is widely attributed to the European Union’s introduction
  as of December 19, 2009 of visa-free entry for holders of Serbian passports. The share of asylum-seekers
  from Serbia in the total number of asylum claims has remained stable (4% to 5%) between 2006 and 2009.
  However, in 2010, asylum-seekers from Serbia constituted 8 per cent of all asylum applications lodged in
  the 44 industrialized countries.

  Asylum-seekers from Serbia sought international protection in 32 out of the 44 industrialized countries.
  The levels were highest in Sweden (7,900 claims), Germany (6,500 claims) and France (5,800 claims).”

  Jag undrar mot bakgrund av UNHCR-rapporten, varför ni serber som har ett eget land att kämpa för och trivas i, flyr ert eget land och söker asyl i andra västländer? Och vilken är den främsta orsaken till att Sverige har en sådan stark dragningskraft på asylsökande, trots att Sverige ligger nästan längst bort av alla EU-länder? Är det månne vårt generösa välfärdssystem?

 36. Pravo skriver:

  gruelse, jag kan inte svara för någon annan, men mina föräldrar kom hit som arbetskraftsinvandrare på 1960-talet. Dagens flyktingar är framför allt romer som är utsatta för diskriminering. Sen är det en del kosovoserber som kommer också, som blivit etniskt rensade från Kosovo… Opportunism har inget med saken att göra i det fallet. Tyvärr.

 37. Lars skriver:

  Det är också oroande att NATO tillsammans med paramilitära albanska grupperingar just nu förbereder en massutdrivning av Serber från norra Kosovo. Det blir något för alla NATO-kramare där ute att bita i.

 38. Lars skriver:

  With the backing of the US and most EU countries, Kosovo declared its independence in 2008. Since then, trying to present the newest country in Europe in a positive light has become a public relations nightmare given that a dark shadow is cast over the tiny Balkan country by its leaders’ criminal public personas. Accused of corruption, murder, and linked to the mafia by the Council of Europe and other major international watchdog organizations, Kosovo’s most senior leaders went from the toast of the town to suspected felons in a few years. They find themselves isolated and rarely invited to meet with world leaders outside of their country.

 39. gruelse skriver:

  ”Kosovos territoriella integritet är lika viktig som den territoriella integriteten för alla andra stater i regionen. Ingen ansvarig politiker leker med tanken på delningar – de vet att det är att leka med elden.”

  Varför skulle Kosovos territoriella integritet vara så viktig? Kosovo saknar många av de instrument som är en förutsättning för en självständig stat. En majoritet av världens länder har inte erkänt dess självständighet. Inte ens EU har lyckats enhälligt erkänna Kosovos självständighet.

  Sedan Jugoslaviens fall har ett flertal nya gränser dragits upp på Balkan baserat mer eller mindre på folktillhörighet. Vis av Balkans historia, bör man inte utesluta nya gränsdragningar i en nära framtid.

  Om det är så som Lars 23:19 antyder, att Nato medverkar i en etnisk rensning borde någon från svenska Utrikesdepartementet protestera.

 40. Pravo skriver:

  Sammanfattning av vad som hänt finns i nedanstående video från Russia Today. Ni som klagar på att Russia Today är vinklad. Kanske det. Men det är bättre än ingen information alls, vilket är allt västmedia erbjuder.

  Ingen etnisk rensning har skett än. Men serberna är oroade för att så kan komma att ske de närmaste dagarna. Precis som skedde i mars 2004.

 41. Lars skriver:

  Regeringen Tadic gör inget för att hjälpa Kosovoserberna i norra Kosovo som nu är helt isolerade. Det enda Tadic gör är att skicka poliser till administrativa linjen mellan Serbien och Kosovo för att hindra fotbollshuliganer att ta sig över. Låter det långsökt? Glöm inte att dessa fotbollshuliganer ställt till med problem förut och de lyder definitivt inga order från Tadic. Se följande klipp från en fotbollsmatch som spelades igår 1:a oktober i Belgrad. Hela publiken arrangerar en imponerande koreografi till stöd för serberna i Kosovo (de bildar en karta av Kosovo med kända kloster utmärkta). Det är de här personerna som Tadic måste stoppa från att ta sig till Kosovo. Och det är bara Röda Stjärnan. Laget Partizan har minst lika många och det finns många fler lag som har mindre grupper huliganer. Jag repeterar. Tadic har ingen kontroll över de här personerna.

%d bloggare gillar detta: