Ständiga prioriteringar

STOCKHOLM: Efter tio dagars bortavaro blev dagen en dag främst för olika genomgångar och planering i diverse olika frågor.

Förfrågningar som skall besvaras, inbjudningar som måste hanteras, frågeställningar som måste gås igenom, beslut som måste fattas, samtal som måste klaras av…

Hösten är kort. När jag bläddrar i kalendern ser jag hur veckorna bokstavligen kommer att flyga förbi.

Det nödvändigaste måste klämmas in. Och det nödvändigaste tenderar faktiskt att vara en hel del.

Men utöver det nödvändigaste finns det åtskilligt som även med en hård politisk prioritering vore mycket bra om det kunde hinnas med.

Frågor där vi möjligen skulle kunna spela en roll. Och där den personliga närvaron på ett eller annat sätt är viktig.

Det händer dessutom mycket i dagens Europa och EU. Ibland är det viktigt att ha möjligheten att lägga örat till rälsen för att sedan kunna inrikta våra olika politiska ansträngningar på ett bättre sätt.

Så blir det ett filande och slipande på detaljerna i planeringen.

Tyvärr tvingas jag säga nej till många inbjudningar och annat som jag tycker är både viktiga och spännande. Dygnet har bara 24 timmar, och antalet dygn är alldeles för begränsat…

Jag försöker dessutom hela tiden hålla en del tid öppen för allt det som jag av erfarenhet vet kommer att inträffa – men som vi inte vet någonting om i dag.

Så kommer det nog att fortsätta under större delen av morgondagen också.

Men därtill kommer att jag skall ta emot en rad nya ambassadörer som kommit till Stockholm och som väntat på detta besök.

Det handlar om Cypern, Estland, Kuba, Sydafrika och Namibia. Och på torsdag blir det fler.

Ofta är det en bra möjlighet till kort och koncentrerad avstämning av våra bilaterala relationer med landet ifråga.

Men det saknas ju inte internationella utvecklingar som måste följas upp.

Media förmedlar rapporter om att TNC:s styrkor nu förefaller att bryta sig in i Sirte i Libyen.

Och jag ser att man nu har för avsikt att komma igång med arbetet att sätta upp en verklig övergångsregering. Utmärkt.

På BBC World TV ser jag att deras Lyse Doucet nu kommit in i Syrien och rapporterar direkt från Damaskus om det hon kan se där. Hon får säkert gå en besvärlig balansgång i sitt arbete, men få torde ha större förutsättningar att klara av det.

Återstår att se om också andra tillförlitliga internationella media nu kommer att ges möjlighet att komma in i det tidigare så slutna landet.

11 Responses to Ständiga prioriteringar

 1. mkpictor skriver:

  ”Men det saknas ju inte internationella utvecklingar som måste följas upp.”
  Det saknas kommentarer om klowneriet i Ryssland, där Putin har fått sin handdocka Medvedjev att föreslå sig som president igen.
  Enligt ryska grundlagen får man bara vara president i 8 år, vilket Putin redan har varit. Men då kom han på att han kunde kringgå lagen genom att han och hans marionett Medvedjev växlade mellan premiärminister- och presidentposterna, och så skulle de kunna hålla på till dödagar. Noll respekt för lagstiftarens andemening att det är just denna typ av själförhärligande diktatur som lagen var avsedd att förhindra. Putin, vars händer dryper av bl.a. journalistblod, struntar fullständigt i denna och andra demokratiska normer, som den kgb-dräng han
  är.
  Det är närmast generande att uppleva bristen på kritik för detta hån av demokratiska normer från Carl Bildts sida, men han seglar ju omkring mellan o så viktiga möten att stöta sig med den ryska regimen inte hinns med. Allvarligare är den kompakta tystnaden från den i denna fråga fege Fredrik Reinfelt. Det tycks vara billigare att spy sin galla över Sverigedemokraterna än över Putins diktatur. Dålig stil.

 2. svaamer skriver:

  Om BBC:s Lyse Doucet har kommit in i Syrien för att rapportera från Damaskus, är det säkrast att hon har kyskhetsbyxor med dubbla hänglås på sig. Alla minns hur CNN:s reporter våldtogs i ett par timmar av den muslimska pöbeln i Kairo. ”Allah Akbar” skrek araberna runt omkring, som de gör för jämnan – vare sig de hurrar för en våldtäkt eller för Sveriges invandrarpolitik (= alla in!).
  Det är ”fult” att tycka ngt annat. Gör man det kan man vara drabbad av ”islamofobi”, eller än värre – vara Sverigedemokrat! Gud förbjude detta sista fasansfulla!
  Mkpictor – precis som du antyder står aldrig Reinfeldt upp och tar avstånd från en mördare som Putin och hans maktmissbruk. Reinfeldt vågar sig aldrig på sådant. Han gör sig bäst när han får glimma med rådjursögonen mot kameran, tala med brösttoner till damerna hemma i soffan och låtsas att snaggningen ska dölja skalligheten.
  Reinfeldt har inte moralen eller modet att säga att Putins Ryssland är en jävla skandal!
  Tyvärr är det så det är.

 3. Jan Fredman skriver:

  Carl Bildt: Det borde vara högsta prioritet att du utnyttjar ditt inflytande i internationella kretsar, så att USA/EU/NATO tar kontroll över laglösheten på Afrikas Horn. I en annan tråd här, så har bl.a. Kachina kommit med en utmärkt rekommendation! Just go for it!

 4. Stefan skriver:

  Gula Avci skriver på Newsmill: ”Jag får plötsligt ett telefonsamtal av Sveriges generalkonsul i Istanbul som säger att ”högsta ledningen på utrikesdepartementet i Sverige” har beslutat att jag inte får delta i panelsamtalet om jämställdhet och demokrati i Turkiet. Detta gäller inte bara mig, utan även Nalin Pekgul (S). Vi får inte delta för att vi är kurder, skriver Gulan Avci, före detta riksdagsledamot (FP).”

  Jag uppfattade (en passent) att det dementerades från New York av Dig Carl Bildt, att Du varit medveten om detta. Är dock inte säker. Därför vore det förträffligt att få utrikesministerns egen kommentar till vad som skett och vad som sagts. Oavsett hur det förhåller sig så förefaller hanteringen förtjäna kritik.

 5. spanaren skriver:

  mkpictor/svaamer

  Det finns kanske en med tanke på vårt eget lands säkerhet anledning att inte blanda sig i Rysslands och för den delen
  den ryska intressesfärens angelägenheter i all synnerhet som
  Sverige är allianslöst och har en försumbar egen militär förmåga.

  Säkerhetspolitiska experter har pekat på möjligheten av att
  Putin om den ryska ekonomin försämras spelar ut det
  ”nationalistiska” kortet vilket länderna i närområdet har
  all anledning att bekymra sig för.

  Det gör för övrigt i synnerhet Finland men även Baltstaterna
  där det ökade ryska inflytandet i Lettland efter senaste valet
  bör noteras.

  Vi behöver inga upprepanden av Carl Bildts oöverlagda och
  som det visade sig felaktiga uttalanden efter det senaste
  Georgienkriget. Georgien VAR den angripande parten.

  Vilka militära förmågor har Ryssland när Putins nästa sex
  år som rysk president är tillända?
  Har EU/NATO ens något jämförbart om/när USA drar sig tillbaka
  från Europa?

  Är det inte snart dags att inse att Fukuyama hade helt fel?
  Historien tog inte slut med ett västdemokratiskt världsherravälde
  – eller?

  http://oplatsen.wordpress.com/

  Läs och begrunda särskilt den finska avhandlingen…..

 6. utrat skriver:

  Ibland brukar jag tänka att det bara är litet drygt 100 mil mellan Vladivostok och Tokyo o drygt 120 mil mellan Stockholm och Moskva. Mycket att bevaka, inte bara den där lilla blå randen Östersjön som syns på ryska statskartan uppe till vänster.
  Putin har ett överväldigande stöd för att bli president. Ryska statsskulden är idag ung 10% av BNP. (så länge oljepengarna strömmar in) o vanligt folk får det litet bättre för var dag Terrorhoten bekämpas på samma hårda sätt, nästan, som USA gör. Efter mottot ”Man vet vad man har…” röstade väl vi också i många år. Nu kan man bara önska sig att media lägger en något större del av resurserna på Ryssland och inte som nu det mesta på USA, för vad ger det, egentligen för oss att så i detalj följa vem som ska bli republikanernas presidentkandidat? T ex. Inte bara Bildt reagerade oinsatt på Georgiens anfallskrig. Media hejade på och det tog tid att få fram den verkliga bilden. Med tiden utvecklas riktiga politiska partier i Ryssland och sätter man(Putin) bara handling bakom orden när det gäller korruptionen så finns det hopp

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Varför inte skaffa två riktigt vassa vapendragare för att avlasta och hinna med mera. Med tre flygplan med tre team och regelbundna avstämningar skulle Sverige kunna uträtta ännu mera på den globala scenen. Ashton skulle blekna ännu mera och Hillary skulle bli imponerad. Kachina skulle välta Byske över ända i ren skär förtjusning.

 8. gruelse skriver:

  Tack för tipset, spanaren!

  Jag kan bara upprepa din uppmaning:

  läs och begrunda finska avhandlingen, åtminstone den engelska sammanfattning på sidan 97, ”VENÄJÄN SOTILASPOLIITTINEN KEHITYS SUOMI”, Helsingfors 2011, så får ni en mer nyanserad bild av det säkerhetspolitiska läget i vårt östra närområde. http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/1da21d804868e06a9246ba5c6ba8100e/StratL2_47w.pdf?MOD=AJPERES .

  I sammanfattningen slås det fast att Finland [till skillnad från Sverige, min anm] har för avsikt att försvara hela landet och till det krävs det värnplikt hos den manliga befolkningen. En stor militär reservstyrka signalerar vilja att försvara landet, och har ett stort preventivt värde.

  Heja Finland!

  Carl Bildt,
  i egenskap av svensk utrikesminister ska Sverige vara din högsta prioritet. Vilka ytterligare omvärldssignaler ska behövas för att Sverige ska avbryta Afghanistan- och Libyeninsatserna och i stället prioritera territorialförsvaret samt återinföra värnplikten?

 9. bildterberg skriver:

  Precis, använd försvaret till vad det är till för istället
  för att försöka bekämpa al-Qaida (i Afghanistan) alternativt
  understödja al-Qaida (i Libyen). På så sätt blir användningen
  mer entydig, mindre motsägelsefull och framförallt mer
  ändamålsenlig. Förutom det ger det även ett mer trovärdigt intryck
  på vårt östra grannland som ju har nog med att försvara
  sig självt.

 10. annosi (@Annosi) skriver:

  Jag kan bara sucka och skaka på huvudet över det EU håller på med i Syrien. Naturligtvis vill det syriska folket ha demokrati, men det är ett nytt begrepp i mellanöstern som vi freligt vill vara med och forma, sakta men säkert! Demokratisering ska inte vara ett begrepp som ni utnyttjar för att pressa människor till inbördeskrig eller NATO-intervention som kommer att kräva hundra-tusentals liv!!! Demokratisering får aldrig ske på ERA villkor utan på det syriska folkets villkor. Det är en skam det ni gör för att ”sätta press” på regeringen, nämligen att införa sanktioner på sanktioner i Syrien. Det borde vara olagligt och straffbart när EU aktivt och medvetet bidrar till att svälta ut människor i demokratiseringens namn!!!

  Istället för att samtala med den syriska regeringen OCH oppositionen och medla till fredliga reformer väljer ni, som alltid, att lyssna med ena örat (till USA och allierade) och fullkomligt köra över alla försök till fredliga och positiva reformer. Som alltid väljer EU att följa USAs ”rekommendationer” för att för alltid förpassa mellanöstern till medeltiden.

  Inser ni inte att Syrien är en sista fridsam hållplats för minoriteter och liberal Islam i Mellanöstern? Syrien innehar ett myller av olika religionsgrupper såsom kristna, druzer, sunnimulsimer, alawiter, shiamuslimer och olika etnicitetsgruper såsom armenier, syrianer, palestiner, irakier och arabiska syrier. När man nu uppmuntrar Muslimska Brödraskapet i deras beväpnade försök att uppnå ”demokrati”, gör EU mer skada än nytta.

  Jag vill även påminna om EUs beslut att fullkomligt bojkotta den första demokratiska valet i Palestinas historia och strunta i ett DEMOKRATISKT val gjort av det palestinska folket. EU har en dubbelmoral utan begränsning!

%d bloggare gillar detta: