Förlängning i Libyen

STOCKHOLM: När riksdagen öppnar i morgon lägger vi på dess bord en proposition med förslag till en kortare förlängning av den svenska medverkan i Nato:s stöd till FN:s säkerhetsrådsresolution 1973 om Libyen.

Och den propositionen är ett resultat av en samsyn mellan regeringen och socialdemokraterna.

De svenska flygspaningsinsatserna är fortfarande viktiga med hänsyn till kvarvarande osäkerhet i delar av Libyen, och vi vill inte hamna i ett läge då vi skulle tvingas att avbryta dem i förväg bara för att det existerande riksdagsmandatet för operationen löper ut.

Vi begär nu en förlängning med 30 dagar, vilket tar oss till slutet av oktober.

Om insatsen kommer att behövas så länge vet vi inte.

Vi hoppas att så inte skall vara fallet.

Men att vi av mandattekniska skäl skulle tvingas att avbryta i förtid skulle vara olyckligt.

Därför läggs propositionen i morgon. Och vi hoppas på ett riksdagsbeslut mot slutet av den kommande veckan.

9 Responses to Förlängning i Libyen

 1. Pravo skriver:

  Libyen är ett misstag. Men just nu vill jag avvika från ämnet och be utrikesministern om en tjänst. Det ser ut att bli oroligt i Kosovo på fredag. Om det går att göra något för att undvika oroligheterna måste det göras nu. Jag vet inte vad Sverige har för möjligheter att påverka men det borde gå att undvika oroligheterna genom att utöva någon form av påtryckningar från EU, åt bägge hållen.

 2. observer61 skriver:

  Grattis Urban Ahlin. Det måste vara skönt att inte ha påhänget med lustiga infall. Fr o m nu kanske Du kan få jobba mer målinriktat och långsiktigt.

 3. Kachina skriver:

  Libyen behöver övervakning. Somalia behöver omedelbar aktion.

  Kosovo måste själva avgöra om de skall tillhöra det demokratisk EU eller främja de kriminella gängen. Det senare placerar dem i den politiska frysen, vilket inte berör de kriminella men sätter befolkningen i ett läge där revolt är enda lösningen.

  Idioter i kubik bland statsledningen.

 4. mrmhalland01 skriver:

  >Idioter i kubik bland statsledningen.

  Kan det finnas en statsledning när det inte finns en stat ?

  Mindre än hälften av FN:s medlemsländer har erkänt Kosovo som en självständig stat,

  FN:s säkerhetsråd har alltså inte gjort det.

 5. bildterberg skriver:

  Det finns anledning att betvivla korrektheten hos all information i
  mainstream media om NATO-interventionen i Libyen.
  Förr eller senare avslöjas sanningen …

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26514

 6. Kachina skriver:

  ”Det finns anledning att betvivla korrektheten hos all information i
  mainstream media,……..”

  Att kritiskt granska är vår främsta uppgift

 7. Lars skriver:

  Hmm, det ser inte bra ut inför i morgon. Hoppas jag har fel. Men serberna skriver att ”vi har blockerat alla vägar, men om tanksen ändå forcerar blockeringarna lägger vi oss alla på vägen, både vuxna och barn”..

 8. Visionären skriver:

  ”Att kritiskt granska är vår främsta uppgift”

  Va?

  Skojar du min vän från Byske? Som jag följt sedan 2006 på AB:s forum. Som jag har haft åtskilliga meningsutbyten både där och på denna blogg. Som oräkneliga gånger talat om att så ett frö i det undermedvetna i Carl Bildt (och såvitt jag har förstått dig, göra honom till socialist).

  Nu först skriver du, att det kritiska granskandet är vår främsta uppgift. Really?

  Jag saknar Torsten, jag saknar Anna, jag saknar t.o.m. Hillary och Janne dumstrut (var det så han kallade sig; han med bissingarna från Göteborg). T.o.m. Carl Norberg, som på sitt högtravande vis påminner allt för mkt om dubbelvokalen Leewaanta. Alla försökte de på ett och annat sätt tala emot dig, att vara kritiska.

  Kommer du ihåg dem?

  Och nu först uppmanar du oss andra att vara kritiska? Vad gjorde du i alla dessa år? Det var ju just det vi var. Kritiska; mot dig dvs.

  Har du glömt det?

  Jag var kritisk. Jag var kritisk mot ditt påstående om fallet mot det blåa cementgolvet, om din upplevelse av treenigheten, den gudomliga strålen av Guds ande, bestående av viljan, intelligensen och kärleken.

  Jag tänkte på det ofta, på varför du så lättvindigt lämnade uppgifter som var så enkla att kontrollera. Jag hittade inget svar.

  Eller så gjorde jag det din gamle Byskegubbe!

  Till slut förstod jag att sådana rövarhistorier kan man bara inte hitta på.

  Eller kan man det?

  ;-)

  V

  PS. Jag är utomordentligt lättad över att ha haft fel i frågan om nytt attentat i anledning av tio års ”jubileumet” av 9/11. Om detta kan man skriva spaltkilometer. Jag tänker dock inte göra det nu (så dra en lättnadens suck den som så önskar). Som extra ”häxkonst” (i syfte att oskadliggöra eventuella illdåd) försökte jag t.o.m. att uttala en förbannelse inför dagen ifråga. Jag har full förståelse om somliga tyckte att jag är knepig i anledning av detta. Förvänta er dock inte allt för mycket.

 9. Kachina skriver:

  Jag var otydlig. Medias uppgift är att kritiskt granska makten, men nu verkar det som att det är vår uppgift att kritiskt granska media och på vilket sätt de samspelar med makten.

  ”Jag har ju redan varit mycket tydlig om de politiska skådeprocesser som pågår inte minst mot f d premiärministern Timoshenko.”

  Ja, Bildt har varit tydlig i sina ställningstaganden, men detaljrapporteringen från svenskt media är fortfarande ett blankt papper. Det är i sig, att en fd premiärminister fängslas, en händelse av den magnituden att den borde fylla löpsedlarna. Varför denna tystnad?

  Ja, jag minns alla ”de gamla” du nämner. En tid med verbalschack i den högre divisionen :-) Han med bisletterna har gift sig och får nu göra rätt för sig i hemarbetet. Torsten har blivit socialist, Anna har gjort kapitalförlust och kör nu gammal SAAB 2-taktare,……

  ”Jag tänkte på det ofta, på varför du så lättvindigt lämnade uppgifter som var så enkla att kontrollera. Jag hittade inget svar.”

  Nej, man hittar inte på sådana rövarhistorier ur tomma inte, särskilt när man lämnar så tydliga spår som pekar på att man står för det man säger, utan att föra uppmärksamheten från händelsen till personen.

  Ord skall värderas efter vad de uttrycker, inte efter den som uttrycker dem. Därför kan alla (på den här orten) underförstått inse vem som yttrat dem, utan att ta uppmärksamheten från själva händelsen.

%d bloggare gillar detta: