Moldavien inleder veckan

STOCKHOLM: I dag kommer Moldaviens premiärminister Vladimir Filat med stor delegation – bl a utrikesminister Iurie Leanca – till Stockholm för överläggningar i dagarna två.

Sverige tillhör de länder som tydligt gett Moldavien – Europas fattigaste land – stöd i dess ansträngningar att reformera och integrera med Europeiska Unionen.

Men det är ett splittrat land.

Enklaven Transnistrien har blivit något av ett sovjetiskt museum som hålls under armarna av ryska bidrag och allmän smuggling, och diplomatiska ansträngningar att få en lösning på det problemet har hitintills gått trögt.

Från EU:s sida har vi varit tydliga i budskapen till Moskva i denna fråga: vi ser den som en test på om den ryska ledningen menar allvar med tal om samarbete för en ny europeisk säkerhetsordning.

Men Moldaviens problem är också oreformerade strukturer efter det att landet styrdes av ett kommunistparti också åren efter självständigheten. Mycket som borde ha gjorts skedde inte, och resultatet blev fortsatt nedgång och fördjupade motsättningar.

Nu sitter en reform- och Europa-orienterad koalition vid makten.

Under det svenska ordförandeskapet i EU gav vi signalen om att starta förhandlingar om ett associationsavtal, och vår förhoppning är att vi under den närmaste tiden kan ge signalen också om ett avtal om fördjupad frihandel.

De frågorna tillhör de som står på dagordningen under premiärminister Filats besök i Stockholm.

Under denna vecka kommer utvecklingen i Moldaviens grannland Ukraina också att vara i centrum.

Dom i skådeprocessen mot f d premiärministern Yulia Timoshenko förväntas falla, och reaktionen från EU och västvärlden kommer att bli bestämd.

Mot slutet av veckan kommer bl a EU:s utvidgningskommissionär Stefan Fuhle och jag själv att vara i landet för samtal med den ukrainska ledningen om vart deras kurs egentligen kommer att bära.

Annars kommer mycket av EU:s diplomati denna vecka att vara fokuserat på hur den palestinska frågan skall hanteras.

Catherine Ashton kommer att delta i Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo i dag och i morgon, och har inställt sin medverkan i toppmötet mellan EU och Sydafrika för att kunna vara kvar i regionen ytterligare.

Till Sydafrika reser dock såväl EU:s ordförande Herman Van Rompuy som kommissionsordföranden Barroso.

Själv kommer jag självfallet att noga följa slutspurten inför valet i Danmark på torsdag.

Opinionsmätningarna tyder på en allt osäkrare utgång.

Fortfarande tyder de på regeringsskifte, men det är värt att notera att socialdemokraterna ser ut att ha förlorat under valrörelsen, och frågan verkar nu närmast för deras del vara om de klarar att upprepa sitt historiskt unika valresultat från 2007.

Så allt tyder att det blir spännande på torsdag kväll.

Då har vår svenska riksdag återsamlats under högtidliga former, regeringsförklaringen presenterats av Fredrik Reinfeldt och jag är på väg till Jalta i Ukraina.

11 Responses to Moldavien inleder veckan

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Moldavien har starka band med Rumänien som är med i EU. Ryssarna är många och har låg status i Moldavien och Ukraina. Ukraina motsvarar 70 Skåne och lär fresta på EUs jorbrukspolitik ännu mer än Polen o Ungern. Alla vill ha Euro utom Grekland och Italien som snart inte kan? Alla lån måste troligen skrivas ner. Vem tar smällen? Bankerna eller skattebetalarna? Allmänt är kostnadsläget för högt både i Europa, USA och Japan relativt ”nya länderna” och därför 70 miljoner arbetslösa och devalvering finns ej till buds. Samtidigt behövs alltid en riktigt rejäl kris för att få fart på ”sittfläsket”. Var det något mer?

 2. florimond77 skriver:

  Moldavien har jag hört är svårt angripet av trafficing. Här behövs mycket stöd till de unga kvinnorna.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Kommunistdiktaturen har förstört mycket. Ingen företagstradition, alkohol och dålig etik. Tjejerna har det tufft. Goda krafter med framgång får ej vara i fred. Utan pappa eller bror som beskydd ger stor risk.

 4. spanaren skriver:

  Som motvikt till västliga önskedrömmar om Moldavien
  är det möjligen av visst intresse att läsa vad STRATFOR
  skriver i ämnet…..

  Noteras bör att ukrainsk trupp skall delta i den stora
  manövern ”Union Shield 2011” tillsammans med ryska
  och vitryska styrkor. Ryssland stärks alltmedan
  EU/NATO försvagas och USA försvinner bortom den
  europeiska horisonten.

  http://www.stratfor.com/weekly/20101118_geopolitical_journey_part_4_moldova

 5. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/09/12/moldavien-inleder-veckan/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 6. Marcus Rosander skriver:

  Släpp inte in kommunisterna i EU, och speciellt inte i Eurosamarbetet! Då kollapsar allt! Bort med planekonomin, annars kan vi säga adjöss till det europeiska samarbetet.

 7. Rulle skriver:

  Är det av rasistiska skäl som man inte inbjudit utrikesministern från Israel, den närmaste huvudstaden, att delta i Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo i dag och i morgon så bör Catherine Ashton, av etiska skäl bojkotta mötet.

 8. mrmhalland01 skriver:

  Är Israel medlemmar i Arabförbundet ?

 9. florimond77 skriver:

  De skulle kanske ha kunnat vart det om de inte från start distansierat sig från sina bröder och systrar.

 10. Rulle skriver:

  mrmhalland01,
  Är EU medlem i rasistiska Arabförbundet ?

 11. un2here skriver:

  Finns det någon uppgift om att Lieberman skulle vara bjuden eller inte? Lämnade han återbud? Är han putt? Är det i så fall för att han är moldavier? …

%d bloggare gillar detta: