Bra torsdag

STOCKHOLM: Det blev ett bra och konstruktivt möte med den serbiske utrikesministern Jeremic i dag.

Att vi stöder Serbiens EU-strävanden är ingen stor nyhet.

Och vi hoppas att kommissionens redovisning, som kommer den 12 oktober, skall göra det möjligt för landet att ta nya steg på den vägen när vi samlas till EU-beslut om utvidgningspolitiken i december.

Men självfallet diskuterade vi också Kosovo.

Här har vi olika uppfattningar. Vi har ett tydligt svenskt stöd till Kosovos självständighet och territoriella integritet.

Och det vet man väl i Belgrad.

Men vi var samtidigt kritiska mot de unilaterala åtgärder som Pristina plötsligt vidtog mitt i sommaren. Så gör man helt enkelt inte när en EU-ledd förhandlingsprocess dragit igång.

Nu har dialogen mellan Belgrad och Pristina i olika praktiska frågor dock lett till överenskommelser i två olika omgångar. Och jag underströk betydelsen av att de faktiskt genomförs fullt ut.

Och det finns viktiga praktiska frågor som det återstår att lösa. Vi var ense om att det borde vara fullt möjligt.

Men vårt samtal rörde också andra frågor. Belgrad var nyligen värd för ett stort möte med representanter för mer än hundra länder i den s k alliansfria rörelsen.

Där diskuterades också Palestina-frågan intensivt. Och den kommer ju upp i FN igen i höst.

Liten mediafnurra blev det när det ett tag verkade som om vår uppgradering av den palestinska representationen i Stockholm inte hade förberetts med alla.

Men så var det inte.

Alla regeringspartiers företrädare var informerade redan före sommaren. Och till och med oppositionen var informerad.

Att det var ett naturligt steg råder det knappast några delade meningar om.

73 Responses to Bra torsdag

 1. Jan Fredman skriver:

  Carl Bildt, är det ett naturligt steg att uppgradera de palestinska arabernas representation i Stockholm, när de inte ens har en egen stat att representera???

 2. Jan Fredman skriver:

  Betyder det Carl Bildt att du kommer att vara en tillskyndare av att placera en svensk ambassadör i Ramallah resp. Gaza?

 3. un2here skriver:

  I östra Jerusalem blir det väl? ..

 4. Jan Fredman skriver:

  Nej du un2here, det kan du drömma om, men är tyvärr inte inom räckhåll. Det finns ingen önskan om att ha tillbaka den oreda som gällde före 1967, då jordanier använde synagogor som stall och judiska gravstenar som avträde.

 5. Kerstin Broste skriver:

  Nu är det högt spel på hög höjd. USA,s kongress förbereder stöd för Israel att annektera stora delar av Västbanken om Palestinierna går till FN 20/9. Jag tror att nu lurar världssamfundet palestinerna i en fälla. Syrien är nästa land att falla. Om Turkiet blir för kaxigt är dom inte ovana med militärkupper och kanske detta som händer nu handlar om de största kända naturgasfyndigheterna i världen som finns utanför Gazas, Israel och Jordaniens kust. Turkiet är sura på Israelerna för att avtal har slutits med Cypern om utvinning av gas på område som Turkiet anser sig ha inflytande över. Jordanien är på samma sätt sura för att Israel vill borra på ett område som Jordanien anser är deras. The new Middle East är nog inte så långt bort. Det mesta handlar om kontrollen av olja och gas.

 6. bildterberg skriver:

  un2here, jag fick inte din länk
  ”China Supports Palestinian UN Bid” att fungera
  men här är i alla fall en URL som verkar fungera:

  http://en.rian.ru/world/20110907/166497017.html

 7. Jan Fredman skriver:

  un2hre och bildterberg, ni må erkänna vad som helst. Men när det gäller palestinaaraberna, som inte ens kan enas och dessto mindre kan kontrollera en blivande stat, så bidde det inte ens en tumme. I Säkerhetsrådet kommer tack och lov USA att inlägga sitt motiverade veto. Andra må slänga sig i väggen.

  Kerstin: Tänk att Israel till skillnad från Ismaels ättlingar, som har badat i olja hur länge som helst, äntligen har hittat gas i sin maritima ekonomiska zon i Medelhavet. Israel kommer inte att bli beroende av arabernas olja och gas, utan kan i samarbete med vänligt sinnade nationer utvinna det som legat där i väntan på att bli till en välsignelse för Hashimas utvalda folk i den yttersta tiden.

 8. Jan Fredman skriver:

  Kerstin: Tyvärr måste jag säga emot dig vad beträffar Jordanien. Vad jag vet, så har de en gräns mot Jordanfloden, men tyvärr inte mot Medelhavet! :) Däremot har Libanon en remsa mot Medelhavet och de muslimska brödraskapet genom HezbAllah, som nu erövrat den politiska makten i Libanon, mullrar och hävdar att de min sann har bättre rätt till den judiska staten Israel till gasfyndigheterna. Visst har olja och gas en viss förmåga att locka fram det bästa och det sämsta hos folk, det håller jag med om. Men om nu den judiska staten Israel äntligen har hittat gas i sin ekonomiska zon i Medelhavet, så borde väl alla glädjas! eller?????

 9. Jan Fredman skriver:

  Om nu Israel skulle annektera Judea och Samaria, gamla judiska territorier och i vår tid kallats Västbanken för att ta bort den judiska vattenstämpeln? För att kunna försvara sin befolkning,så krävs det tyvärr en återgång till gamla gränser. Israel har aldrig ockuperat dessa territorier. De återerövrade området i sexdagarskriget, då de anfölls från alla arabiska grannar. Jordanien hade påpassligt lagt beslag på området när det Brittiska mandatet löpte ut och skämde ut sig i bland annat östra Jerusalem. Deras soldater, säkert med deras befäls goda minne, använde synagogor till stall och de gamla judiska gravstenarna till sina avträden (jordansk avföring på judarnas gravar). Nej, låt förståndet råda i denna fråga. Israel är de som bäst kan garantera ordning i området med respekt för muslimska och kristna heliga platser.

 10. bildterberg skriver:

  Verkar inte som om det finns så värst många utvalda kvar:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hashima_Island

 11. Jan Fredman skriver:

  bildterberg, du gör dig lustig över namnet Hashima, Israels levande Gud, Herren Seabaot, Jahve, Jehova, Jag är, De som utvalts som Guds egendomsfolk är det inte p.g.a. egen förtjänst, utan för att det är den eviga gudomliga viljan som gäller. I USA så har du säkert minst 12 miljoner judar. Israel har drygt hälften så många. Men länken mellan USA och Israel kommer att bestå och visa sig synnerligen väsentlig, när det kommer till att bemöta nationernas trots och uppvigling mot den lilla judiska nationen Israel.

 12. Jan Fredman skriver:

  Det är besvärligt med tangentbordet ibland. Det ska givetvis vara Sebaot מארחים och Hachim האצ’ים.

 13. Jan Fredman skriver:

  Enligt wikipedia.se
  Sebaot (hebreiska: צבאות (Tzevaot), ”krigsskara”; ”härskaror”) är i Gamla Testamentet ett namn på Gud (Herren). Uttrycket Herren Sebaot betyder ”härskarornas Herre” (jfr. 2 Sam. 5:10) och syftar antagligen på skaran av änglar som enligt judisk och kristen uppfattning omger Gud. Symboliskt kan det också syfta på stjärnorna på himlen, och att Gud är herre över denna oräkneliga skara.

 14. un2here skriver:

  – Israels levande Gud …

  En kvalificerat majoritet av de som kallar sig judar är märkligt nog ateister

 15. Jan Fredman skriver:

  Ja du un2here: som jag skrev så är det inte dessas förtjänster. Den levande Guden behagar följa sitt eget val och beslut och därmed kommer nationerna att häpna,, då det kommer att bli en så överraskande och oväntad fin behandling av judarna i slutändan.

 16. un2here skriver:

  – Israel är de som bäst kan garantera ordning i området …

  Soldiers, Settlers Attack Nablus
  Thursday September 08, 2011

  – Israeli soldiers invaded, Thursday morning, the northern West Bank city of Nablus and demolished three wells, while army bulldozers uprooted farmlands in the Nablus district. Armed Israeli settlers also wrote graffiti on a local mosque.

 17. Jan Fredman skriver:

  un2here: Jag ser att ditt husorgan, som programenligt rapporterar om Israels agerande och då oavsett om det funnits skäl att agera. Ditt husorgan rapporterar aldrig om de ogärningar, som sker genom alla raketbeskutningar från Gaza och planerade och genomförda räder från Sinai in i Israel. Ditt husorgan: http://www.imemc.org/ Du får ha din enögda uppfattning, men vad har du för alternativ och vilka blir konsekvenserna?

 18. un2here skriver:

  – Ditt husorgan rapporterar aldrig om de ogärningar, som sker genom alla raketbeskutningar …

  Jodå, varje vecka. Titta:

  PCHR Weekly Report: 6 civilians, 3 fighters killed by Israeli forces this week
  – In its Weekly Report On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territories for the week of 25 Aug. – 07 Sep. 2011, the Palestinian Center for Human Rights found that 5 Palestinians, 2 of whom were civilians, were killed by Israeli air strikes in the Gaza Strip. In addition, the bodies of 3 workers who were missing in a tunnel in the southern Gaza Strip that had been bombarded by Israeli warplanes were found.

  Räderna från Sinai genomfördes av egyptier!!

 19. Jan Fredman skriver:

  un2here: Egypten och Israel kommer att samarbeta för att säkra den porösa gränsen mellan Israel och Siani. Israel kommer att bygga ett hinder som blockerar gränsövergång. Det handlar säkert om 20 mil ner till Elat. Dessutom kommer Egypten att tillåtas att ha större trupp för att förhindra nya räder. Dessutom kommer Egypten att etablera en säkerhetszon söder om gränsövergången vid Rafah, Gaza. All denna provokation av terrorister leder bara till mer blodsspillan, så länge som den Israeliska befolkningen utsätts för terror och raketbeskutningar. Prata i stället med dina vänner bland palestinaaraber i Gaxs och det muslimska brödraskapet. Vad kommer du att säga till dem?.

 20. un2here skriver:

  Jan Fredman,

  Jag tror ärligt talat inte du har den blekaste aning om vad du pratar om. Det är ju lite sorgligt … Men vad angår de Al-Qaeda inspirerade Salafisterna så fängslas alternativt skjuts dom av Hamas.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Salafist_jihadism

 21. Jan Fredman skriver:

  un2here: Du kommer inte undan. Visa mig på var ditt husorgan rapporterar om avskjutningsramper i Gaza och hur man trackaserar och håller den israeliska befolkningen vaken genom ständiga raketbeskjutingar, när det är normalt att sova efter dagens arbete.

 22. un2here skriver:

  Du får bläddra tillbaka till den 20 Augusti som var senaste incidenten.

 23. Jan Fredman skriver:

  Du berättar inte om vad du kommer att säga till alla jihadister. Hamas, Hezb’Allah, Salafister, Muslimska brödraskapet m.fl. m.fl. De delar alla denna sjuka syn på hur sionisterna har kommit och förstört deras tillvaro. Målet är att krossa sionisterna eller att de åtminstone böjer nacke för Allah. Den gud som har en svart sten för tillbedjan i Mecca och ovanifrån ser ut som en stor vulva. Den kysser alla rättrogna muslimer vid sin pilgrimsfärd till Mecca. Judar är inget som Ismaels ättlingar gillar. Men tyvärr, så finns det också hätska stridigheter inbördes bland Ismaels ättlingar. Un2here: Jag vet nog vad jag talar om, sorgligt nog…

 24. un2here skriver:

  Du är sjuk, sök hjälp

 25. Jan Fredman skriver:

  Är du läkare? Har du inget bättre argument att komma med? God natt un2here!

 26. un2here skriver:

  … och ovanifrån ser ut som en stor vulva …

  Dröm sött Jan, händerna på täcket! :-D

 27. Kerstin Broste skriver:

  Jan Fredman, Jag skrev fel. Naturligtvis är det Libanon. Läs Haaretz så ser Du att Israel har ”invaderats” av judar med en mycket konstig människosyn. Många av dessa bor korta tider i landet för att bygga bosättningar. Det finns något som heter ”price tag” som betyder att om IDF el. IOF river en illegal bosättning bestraffas de palestinska grannarna. Nu har dessa ”terrorister” börjat ge sig på IDF:s bilar och installationer som vedergällning. Många israeliska judar är oroade över utvecklingen i landet. Att styra ett land utifrån religion är förödande oavsett vilken religion det gäller. Israel var från början ett socialistiskt och sekulärt statsbygge. Blanda inte in någon G-d i hur ett land ska styras. Jag vet också att många israeler anser att äntligen har G-d givit dom egen olja. Det är lika dumt som att jorden skapades på 7 dagar. Om detta var sant hur har då oljan och gasen bildats?

 28. Rulle skriver:

  ”Det ett tag verkade som om vår uppgradering av den palestinska representationen i Stockholm inte hade förberetts med alla”. Nåja, jag var inte tillfrågad eller informerad.
  Nu har Carl Bildt tagit sitt första steg mot att förverkliga sin plan om att avsluta vad Hitler ämnade genomföra. Att erkänna en representant för terrorister och de som är edsvurna att döda alla judar är en osmakligt och avskyvärd handling.
  Nu kommer USA, som man tydligt deklarerat, att stoppa Palestiniernas framställan i FN. Då ter sig Mr. Bildts tilltag desto mer anmärkningsvärt. Du borde först se till att PLO, Hamas & Hisbillahs program ändrades i linje med mänskliga rättigheter.

 29. Per Fredö skriver:

  Kritiken mot Carl verkar vara ett försök att inte uppgradera den palestinska ambassadörerns ställning, utan att i stället avstå från det.
  Flera allianspolitiker för att inte sga partier hör sällan av sig särskilt mycket även i angelägna f utrikespolitiska rågor.

  De verkar lita på art Carl sköter detta till belåtenhet.
  Eller också har de inte nödvändig kompetens.

  I viss utsträckning gäller detta även Björklund och skolpolitiken.. Den mycket angelägna frågan borde få en mer önsvärd politisk bredd, inte minst gentemot kommunpolitiker, som har åtskilligt att lära sig.
  De behöver nog itta på skolbänken.

  Det verkar också finnas brister internt i en del alliansprtier som nu via en del potentater riktar kritik mot Carl, som ändå säger sig ha informerat deras partier..

  Alltså.
  Ett käppel i onödan.

 30. Per Fredö skriver:

  käbbel förstås.

 31. Kachina skriver:

  Fredman, du som inte ens förstår innebörden i ordet jude, förstår inte heller skapelsen. Gud hade inget med skapandet av den nakna apan att göra, utan det var demiurgens eget verk, något som Gud först tänkt förstöra, men insåg att i den köttliga varelsen fanns en gnista av Gudasonen, själen och dess färd genom dimensionerna, den vandrande juden. Köttet och förhud är ett neutrum sammanhanget..

  Det förlovade landet finns inte i denna dimension, utan beskrivs i den här dimensionen som Kaanans land.. Det är inte en fysisk plats i den 49:e dimensionen.

  Än en gång, Gudasonen finns i både man och kvinna, afrikan och amerikan, jude, muslim kristen, ateist, ……….kort sagt i varje naken apa.

  Gudasonens ljus är på väg att tändas i husdjuren.. (för er som lärt er tala till djur som till människor. De förstår och ni skulle lägga märke till att de förstår, bara ni förstod att de förstår.)

 32. Jan Fredman skriver:

  Kachina: Den vilde Byskechamanen. Jag delar tyvärr inte din gnostiska beskrivning, som är ett hopkok för så där 1900 år sedan
  .
  C.B. har uppgraderat palestinaarabernas representation i Stockholm. En ambassadör som ska representerar terrorister och en ej befintlig stat. Det är i mina ögon fullständigt onaturligt att agera som C.B. i denna sak. Kanske önskar han sola sig i glansen, när Abbas gråtmilt ber om Generalförsamlingens godkännande. Tyvärr kommer Abbas att bli blåst, då hans stat bara finns i sinnevärlden. T.o.m. en sådan galen person som Hitler visste vem som var jude. Håll dig till ämnet Kachina.

 33. Kachina skriver:

  Ja, jag vet vad en jude är och det handlar inte om en bortskuren förhud.

  Det ”gnostiska hopkoket” förmedlades av Kristus och hans lärjungar på 100-talet, en fortsättning på den uråldriga läran före syndafloden.

  Det judisk-kristna hopkoket kom på 300-talet, skrivet av världens störste förfalskare; Eusebios, på order av Kejsaren i Rom i syfte att skapa en ännu högre makt att referera till. Därefter kom näste förfalskare på 600-talet, Muhammed.

  Gnostikerna högg man huvudet av på 200-talet, men de har inte kunnat tystas. De finns som kättare, gnostiker, sufer, kristna mystiker, frimurare,……….de bär det sanna ordet även om de själva inte förstår hela innebörden.

 34. Jan Fredman skriver:

  Kachina: Låt vara att du håller dig till en lära, som de flesta av oss andra judekristna uppfattar som villoläror. Men vilken uppfattning har du om C. Bildt’s agerande i ambassadörfrågan härförleden?

 35. Kachina skriver:

  Jag stödjer Carl Bildt. Även palestinier har en rätt och jag har själv sett att judar och palestinier kan leva i samförstånd. Det var andra arabländer, vilka dessutom inte kan erkänna palestinier, …..som startade de tre krigen.

  Det var amerikanska fundamentalister som orsakade det fjärde kriget, muren och det enda försvar palestinierna hade, palestinier.

  Jag hävdar bestämt att judar och palestinier kan leva i fred med varandra i samma land, bara vi får ut de judiska och islamska fundamentalisterna. De är lika galna. .

  Problemet är att freden får ingen grund att gro, på grund av några ynka procent fundamentalister.

  Fredman, läs skapelsen och säg mig sedan om det var Gud som lade den himmelska människans medvetande i den nakna apan, eller om det var Demiurgen (den fallne ängeln) som fattade tycke för ett av djuren i den zoologiska trädgården?

 36. Jan Fredman skriver:

  Kachina: Känner du till någon annan ambassadör i Stockholm, som representerar terrorister och statslösa. Jag tillhör dem som anser att C.B. gått händelserna i förväg. Vi vet att USA kommer att lägga in sitt veto i Säkerhetsrådet om en palestinsk stat. Det kan bli fråga om att de palestinska araberna får vara med i Generalförsamlingens sessioner. Abbas kan räkna med att det stora ekonomiska stödet från USA kommer att dras undan. Abbas är tyvärr fel ute. Men jag håller med dig om att judar och palestinaaraber visst lever och kan leva sida vid sida. Inte minst lever ett stort antal palestinaaraber inom nuv. Israels gränser och har dessutom valda representanter i Knesset, Israels parlament.

 37. Jan Fredman skriver:

  Kachina och övriga, som vill förvissa sig om att korrekt kunna säga vem som är jude. Se länken till http://sv.wikipedia.org/wiki/Jude

 38. Per Fredö skriver:

  Jan Fredman

  Den så kallade uppgraderingen av den palestinska ambassadören i vårt land representerar väl knappast de palestinier, som hör till terrorgrupper som Hamas samt jihad.

  Om det verkligen vore så finns det fog för fon kritik.

  Det har nu allt för länge pågått försök till ett fredsavtal. Motsättningarna har dock varit stora parterna emellan och Hamas har blockerad en uppgörelse.
  Den svenske palestinska ambassadören får förhoppningsvis en mer informativ samt realistisk syn på hur även vi bedömer förutsättningarna för en successiv utveckling i mer fredlig riktning.
  Han får ett bredare kontaktnät och kan sköta vanliga diplomatiska uppgifter för palestinaaraberna även om de inte har en nationell status.

  Denna uppgradering bör enligt min mening inte ses som ett politiskt ställningstagande mot Israel.
  Däremot finn det fiender till Isral som ser det på det viset.

 39. Kachina skriver:

  Kaanans land är inte en geografisk plats utan ett medvetandetillstånd i en högre dimension än denna.. Ordet jude är precis vad det är, ett ord förklarat utan kunskap i Wikipedia. Den fysiska kroppen, personligheten är och förblir fånge i den här lägsta dimensionen. Det är inget som dör, atomerna som bygger kroppen upplöses och går upp i andra materiaformer i den här dimensionen.

  Personligheten, formad i den här dimensionen uppgår som ett minne, en referens, i akasharegistret. Själen fortsätter sitt liv i en annan dimension. Alla själar är vandrande judar som återkommer i den här dimensionen om de erövrade erfarenheterna har något att komplettera.

  Ben Gurion, som jag en gång mött, en mycket vänlig och betänksam man, var under en tid ansedd som terrorist. Det kanske är så att man är terrorist innan man blir statsman.

  Abbas gör i varje fall ett försök. Vi måste med alla medel stötta det.

 40. Jan Fredman skriver:

  Per, vad jag vet så har Fatah och Hamas slutit en överenskommelse genom Egyptens medverkan. Alltså måste väl också de palestinaaraber, som valt fram Hamas i Gaza också representeras genom den uppgraderade ambassadörsstatusen fastän de är statslösa och stödjer en terrorstämplad politisk ledning. Fatah skulle bryta överenskommelsen med Hamas om inte också Gazaborna representeras. En diplomatisk representant för palestinaaraberna utan ambassadörsstatus är givetvis inte förhindrad att bygga kontaktnät. Inte minst visar det sig i det kollossala stöd som Abbas har för sin agenda att den 22 september få Generalförsamlingen med sig i utropandet av en palestinsk stat. Men där är vi ännu inte, då USA kommer att förhindra det genom att redan nu i förväg beslutat sig för att lägga in veto i Säkerhetsrådet. Givetvis har C.B. haft för avsikt att även i politisk mening lyfta fram sin ”framsynthet” genom att 14 dagar innan Generalförsamlingen tar ställning till Mahmoud Abbas vädjan om att proklamera en palestinsk stat. Sverige ska alltså i fortsättningen behandla palestinaaraberna som andra nationer med en egen stat, fastän de förblir statslösa och innesluter en terrorstämplad del av dess befolkning. Räcker det inte med det nästan 1 miljard stora biståndet till de palestinska araberna? C.B. besökte ju faktiskt Mahmoud Abbas innan han mötte Israels valda ledare under sin rundresa i Mellanöstern. Och det var då länge sedan han var i Israel. Givetvis kommer C.B. att uppfattas som en curlare för palestinaaraberna. Han har tyvärr svårt för de sionistiska judarna i Israel, även om det är de mer konservativa som styr den judiska staten Israel just nu.

 41. Kachina skriver:

  USA:s veto har ingen betydelse. Vad det hela handlar om är hur många betydelsefulla länder som erkänner Palestina.

  Den judiska valmanskåren är mäktig i USA, men det kan hända att de får vika sig för länder med mindre budgetunderskott än världens högsta = USA:s.

  Palestinafrågan måste lösas och den löser man inte genom judisk fanatism.

 42. Jan Fredman skriver:

  Kashina: Palestinafrågan löser man om verkligen Egypten brydde sig om Gaza, som faktiskt tidigare varit en Egyptisk angelägenhet. Jordanien skulle kunna innesluta Fatah och de palestinaarabiska bosättningar som finns på den s.k. Västbanken (Juedea och Samaria), Men Jordanien förefaller vara ganska njugga, när det gäller att omfatta ännu fler palestinaaraber till Jordanien. De enda som verkligen bryr sig förefaller vara Israel, även om palestinaaraberna är njugga, när det gäller att i fredssamtal med Israel komma fram till en hållbar och varaktig överenskommelse och fred med Israel.. Sedan har vi förstås alla övriga propalestinier runt om i världen, som tror sig veta hur denna gordiska knut ska lösas upp. Lycka till Kachina!

 43. Kachina skriver:

  Ja, Både Jordanien och Egypten måste bjuda till och sitta med i fredssamtalen.

 44. Kachina skriver:

  ”Sedan har vi förstås alla övriga propalestinier runt om i världen, som tror sig veta hur denna gordiska knut ska lösas upp. Lycka till Kachina!”

  Ja, där ingår den typ av släktforskning jag föreslagit i en annan tråd. Det gäller att känna sig själv innan man kan döma den andre.

 45. flyktingar skriver:

  Ämne: ”Koldolmspakten”

  Carl Bildts utrikesministergärning kommer att gå till eftervärlden för sin detaljerade koordination med Turkiet, på gott och ont. Så, vad sägs om att låta det svensk-turkiska vägvalet gå till historien som ”koldolmspakten”?

 46. Jan Fredman skriver:

  flyktingar: Du verkar ha sinne för det komiska. Kan du närmare beskriva hur du kom fram till denna annorlunda beskrivning på C.B./Turkiet-koordinatonen och ”koldolmspakten”? Att en del svenskar flyger till Turkiet för att sola och förvandla sig till en koldorm det är allom bekant. För en svensk kan det vara en självklarhet att förtå benämningen, om man fortfarande kan den traditionella svenska husmanskosten. Men hur förklara för turken och en nyfiken omvärld?

 47. flyktingar skriver:

  Jan Fredman:

  Tycker att CB:s Turkiet-doktrin förtjänar en relevant benämning.

  ”Kåldolmspakten” anspelar på en annan Carl (Karl XII) som under sin flykt från ryssen gästade turkarna och fick med sig vindolmsreceptet, som i svensk tappning blev kåldolmen. (ursäkta stavfelet tidigare).

  OK?

 48. Jan Fredman skriver:

  flyktingar: Tack för den! Jag tror t.o.m. att C.B. kommer att gilla den, då det anspelar på en betydligt skickligare och mer beryktad svensk kunglighet. Inom parentes kan jag berätta att en förfader till mig, Carl Magnus Stuart (1650-1705), lärde upp den unge Karl (XII) i krigets konst. Jag har i min ägo digitaliserade bilder av den mycket unge Carls militära ritningar inspirerade av läraren Carl Magnus. Carl Magnus, generalkvartersmästare, guvernör i Kurland och samtidigt ansvarig för fortifikationen i Stockholm.

  Bland fångarna i Varberg år 1565 fanns en annan viktig person, en John (Hans) Stuart (Stewart), som råkat illa ut. Han hade blivit tillfångatagen och slängd i fängelse av danskarna. De trodde att han, i likhet med många andra skottar, tänkte låta sig värvas till den svenska armén. När svenskarna tog Varberg såg man misstänksamt på Stuart och fängslade honom i Uppsala för säkerhets skull. I samband med detta tog svenskarna en icke obetydlig stor summa pengar från Stuart. Efter en tid gick dock Stuart i svensk tjänst och blev farfar till den kände generalen Carl Magnus Stuart (besök Vadsbro kyrka), Karl XII:s lärare och handgångne man. Skotsk uradel. Känd sedan 1100-talet. Inkom till Sverige under 1500-talet. Naturaliserad 1625. Introducerad på Sveriges Riddarhus år 1625 som adlig släkt nr. 86.

 49. Marcus Rosander skriver:

  Även om ‘landet’ Palestina bara är ett rättsstatligt objekt så har hon ändå rätt att bli Internationellt representerad!

 50. Jan Fredman skriver:

  Markus, det är ingen som ifrågasätter att palestinaaraberna måste få framföra sina krav. Tyvärr uppfyller de inte kravet på statsbildning. Inga andra i motsvarande situation har en ambassadör i Stockholm!!! Carl Bildt har alltför pliktskyldigt och fåfängt lagt sig på Turkiets linje. Kanske det ligger i tiden att C.B. koordinerat sig med Turkiets Erdogan, som öppet konfronterat Israel. Det ställer Carl Bildt i en diskutabel roll. Jag har åtminstone inget till övers för denne svenske raljante viktigpetter på den internationella arenan, där han ska representera mig och andra i landet Sverige.

 51. bildterberg skriver:

  ”Det kanske är så att man är terrorist innan man blir statsman.”

  Den befordringsgången stämmer i alla fall väl för en ”stat”
  (Ledtråd: Enda ”staten” i Mellersta Östern som har kärnvapen
  med tillhörande självtilldelade ensamrätt i detta område).

 52. flyktingar skriver:

  Ämne: ”Kåldolmspakten”

  Tack för personliga inblikar i Carolus Rex’ innersta krets samt spännande bakgrund Jan Fredman.

  Huruvida det är CB:s lidnerska knäpp, den att satsa på Turkiet som regional stormakt i östra medelhavet, det vet jag inte men symptom i form av utspel och höjd svanssföring från turkiskt håll har inte saknats under senare tid.

  Helt klart är NATO-landets Turkiet uppgift att väga upp Irans regionala ambitioner. Enda ”konkreta” resultatet hittills är dock att IIsrael utsetts till huvudfiende och hackkyckling, kanske för att vinna över araberna på sin sida. Detta i sig bevisar att Israelhat är det enda som enar araberna.

  Bedömningen CB oh svenska UD gör är att stärkande av Israels fiender, ja även uppmaning till motstånd mot Israel, kommer att leda till fred. Enda garanten för att Israel finns kvar när freden kommer är Israels allierade USA.

  Risken med att satsa på Turkiet mot Iran är att Turkiet i slutändan löskopplar sig från väst och går samman med Iran. I så fall blir Israel klämt mellan de två historiska stormakterna samt araberna, vilket lätt skulle kunna innebära slutet för Israel.

  Jag vill inte tro att CB vill medverka till förintandet av Israel men risken finns där att svenska UD , liksom efter WWII, återigen ertappas med att ha stått ”off-side” av historieskrivarna, dvs på det judiska folkets fienders sida och att man då återigen kommer att framföra missriktade taktiska bedömningar, som skäl.

 53. un2here skriver:

  flyktingar,

  – Att alla sionister är judar implicerar att alla judar är sionister på samma sätt som att alla nazister är tyskar implicerar att alla tyskar är nazister …

  rätt/fel?

 54. Kachina skriver:

  Fredman, mitt stöd för en palestinsk statsbildning är orubblig, även om min geografiska lösning är lite mer praktisk än den diplomatiska.

  Vi skall absolut odla en relation med den palestinska staten, även om den ännu inte till fulla är.

  I detta måste jag än en gång säga att jag stödjer Carl Bildt fullt, även om han ännu inte fattat att republikansk politik och kommunism, är två sidor av samma mynt.

  Han är lite trög i huvudet, men insikten kommer så sakteliga. :-)

 55. metusalem skriver:

  Att Palestina får uppgradera sin representation i Stockholm till ambassad vållar tydligen bekymmer för många. Troligen är inte detta strikt korrekt ur synpunkten att Palestina inte uppfyller gängse krav på att inneha ett geografiskt område som man har kontroll över.

  Men låt oss vara lite generösa mot ett folk som har svårt på många olika sätt. En av svårigheterna är ju förvisso att man har ambitionen att utplåna staten Israel. Kan en ambassadstatus medföra att man stryker de värsta grovheterna i sina stadgar, då kan man vara lite grann på rätt väg.

  Om dessutom de ofantligt rika ”kusinerna”, alltså oljestaterna i närområdet, kunde ställa upp med ekonomiska resurser, och relevant förhandlingshjälp, då kanske man kunde skönja en ljusning för den Palestinska saken.

 56. un2here skriver:

  metusalem,

  Varför kallar du det för att utplåna ett land om man låter innevånarna bo kvar i lugn och ro, utan att störa dom?

 57. un2here skriver:

  metusalem skriver: … de ofantligt rika ”kusinerna”, alltså oljestaterna i närområdet, kunde ställa upp med ekonomiska resurser …

  Ja det vore ju ingen dum idé – du menar som AIPAC? Det skulle ju underlätta för Congress att ta beslut utan att snegla så mycket på var kampanjstödet kommer ifrån.

 58. Kachina skriver:

  Faktum är, Israel-Palestina får sköta sig själva. Somalia står högst på agendan. Gnäll ni era gnällspikar i er lokala konflikt, som ingen kan göra något åt.

  I Somalia kan vi göra något. Radera rubrikerna om I/P, det är i Somalia vi måste agera. Vad bryr det oss om det dör en israel här och en palestinier där. I Somalis dör de i tiotusental eftersom de kriminella gängen och kaparna lagt beslag på matförråden.

  Goodbye Israel och Palestina. Jag är så dj-a less på att er kverulans skall uppta spaltkilometer i nyhetsflödet. Ni kan ta och köra upp er tiggarstav i lämplig öppning och sätta er därpå.

  Nu gäller Somalia.

 59. un2here skriver:

  Kachina,

  Om du är missnöjd med Expressen/AB – läs nånting annat?

 60. Kachina skriver:

  Nej, jag är bara missnöjd med de som lyckas kapa åt sig de dominerande spaltkilometrarna. I/P-konflikten är inget nytt. Det är gammal skåpmat som tar ”synd om mig spaltutrymme” så snart det ugnar ner sig på andra ställen.

  SOMALIA HANDLAR OM NUET, om omedelbar aktion från världssamfundet, militär intervention med sådan kraft att banditerna och kaparna inte får någon möjlighet att röra sig.

  I/P-gnället torde låta likadant efter Somalia som före, so give us a break, låt oss slippa er kråksång åtminstone under den tid det tar att införa demokratisk ordning och rättsväsende i Somalia.

 61. un2here skriver:

  Kachina,

  Finns inget om Palestina i tidningarna här till kvällen – närmaste blir väl SvD om Egypten och Turkiet

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israel-utan-vanner-i-regionen_6459108.svd

 62. mrmhalland01 skriver:

  Ja Kachina,
  Det verkar ju vara så att världens ledare bara orkar hålla ett problem i fokus..
  Om så är fallet måste ju I/P prioriteras ned !
  Slutarbetet med Libyen är viktigt så det blir ro i området.
  Syrien nästa !
  Somalia ??
  Ja…katastrof !
  Men…vad kan vi göra ?
  De har ingen regering, folket är än mer laglösa än i Kosovo (som ”man” vill ha in i EU) .
  Låt oss minnas 11/9-2001 genom att starta ett krig mot kriminella i dessa länder så människor kan färdas i trygghet över haven.
  Kaparna ska helt enkelt anfallas innan de når sina mål.
  Gärna med JAS – Gripen !

 63. un2here skriver:

  mrmhalland01,

  Det är media som har upptäckt att det är lönsammast att fokusera på ett problem – de anpassar sig väl till sin publik

 64. Kachina skriver:

  Nja, jag har upptäckt att man måste fokusera på och lösa ett problem i sänder.

  JAS mot kapare är en utmärkt idé.

 65. Per Fredö skriver:

  Det är tydligt att Turkiets premiärminister utnyttjar Gaza.incidenten till att bryta de tidigare vänskapliga förbindelserna mellan Turkiet samt Israel.

  Han vill isolera Israel gentemot arabvärlden och likaså få demokratiska länder ställa upp på en politik, som ensidigt går ut på att göra legitimera Palestina som en självständig stat.

  Nu utnyttjar han den arabiska våren för att i den understödja islamistiska krafter, som inte bara ska ta makten i sina länder utan även understödja den terrorism., som är riktad mot Israel.

  Dit hör inte minst försöken att bryta de tidigare goda förbindelserna mellan Egypten samt Israel.

  Sverige kan inte längre verka för ett turkist medlemskap i EU.

 66. Jan Fredman skriver:

  Per Fredö: Det var ett bra tag sedan jag läste ett så insiktsfullt inlägg som ditt vad avser lämpligheten av att dra in Turkiet i den Europeiska gemenskapen. Erdogan är inte att lita på, då det också är troligt att Turkiet kommer att gå i armkrok med Iran. Då du!

 67. Per Fredö skriver:

  För några år sedan var Erdogan på visit i Israel.

  Han försökte då läxa upp de ledande politiker, som deltog i denna sammankomst.
  Hans vredesutbrott gick inte att ta miste på.

  Den som särskilt lyssnade på honom var Shimon Peres enligt min minnesbild.

  När Erdogan var klar så berättade Peres för honom om Israels historia, de mål som de palestinska terrorgrupperna hade,alla försöken till fredsavtal, förbindelserna med USA samt fredsavtalen med Egypten och Jordanien m m.

  Erdogan lyssnade men hans min visade att han redan då var en fiende till Israel, detta oaktat att de båda staterna på den tiden skulle stå på god fot med varandra.
  Vi ser nu att han rredan då förberedde att ändra Turkiets politik mot Israel bara ett lägligt tillfälle infann sig..

  Vad gäller de konflikter som Israel varit inblandat i måste man självfallet se på dessa utifrån ett så objektivt perspektiv som möjligt.
  Detta synsätt är få intresserade av

  Ingen stat för en politik, som i alla avseenden är invändringsfri.

  Vad gäller bosättningarna på Västbanken så skulle det vara intressant få din syn på detta Jan Fredman..
  Likaså hur du ser på om vi har en växande antisemitism.

 68. un2here skriver:

  – Vad gäller bosättningarna på Västbanken …

 69. flyktingar skriver:

  Ämne: ”kåldolmspakten”

  Beskrivningen ”loose canon” har sällan varit mer passande på Carl Bildts vapendragare Recep Tayyip Erdogan.

  Är det någon som underar om Sverige tvekar en sekund på att sälja ut Israel till förmån för vadsomhelst?

  Inte kommer det rädda Greklands ekonomi. Inte kommer det leda till att Turkiet går med i EU. Snarare kommer den av Bildt uppblåste Tayyip piska upp mellanöstern till ett storkrig.

  Svensk utrikespolitik leder återigen till missär i omvärlden. För vilken gång i ordningen…?

  Carl Bildt och svenska UD är förprogrammerade.

  Historien går igen.

%d bloggare gillar detta: