Hemma från Sopot

STOCKHOLM: Det var förvisso frestande att stanna kvar i Sopot och Gdansk efter det att vårt informella utrikesministermnöte avslutats vid lunchtid i dag, men i stället blev det att via Warsawa återvända hit till Stockholm.

Möten som dessa är informella, och några beslut är det därför aldrig fråga om. I stället har vi möjlighet att mer informellt utbyta bedömningar och informationer på ett sätt som förvisso kan ha betydelse för senare ställningstaganden.

I mediakommentarer efteråt ser jag att man uppmärksammat vad åtskilliga av oss hade att säga om situationen i Ukraina – jag har ju varit tydlig på den punkten vid åtskilliga tillfällen – och det var förvisso ett av de ämnen som diskuterades.

Den ukrainska ledningen har slagit in på en farlig kurs – och det gäller inte enbart skådeprocessen mot Yulia Timoshenko och de andra motsvarande s k rättegångar som vi ser.

Mest var man dock nyfiken på våra diskussioner om vad som möjligen skulle kunna komma att inträffa i FN senare i september vasd gäller Palestina-frågan.

Våra diskussioner utgick från vår självklara strävan att få en gemensam EU-linje i förhållande till vad som kan komma att läggas fram från arabiskt håll, men eftersom vi inte vet i detalj vad som kommer att läggas fram ligger det i sakens natur att våra diskussioner inte kunde bli konklusiva.

Det fanns dock en bred enighet om vikten av att vi fortsätter att gå framåt tillsammans i denna viktiga fråga. Och det är alldeles självklart den linje som jag företräder – vi har ju spelat en viktig roll för att ta fram den linje i dessa frågor som nu är EU:s.

På förmiddagen i dag hann vi också med en informell diskussion också med Turkiets utrikesminister Davutoglu med fokus inte minst på den allt mer alarmerande situationen i Syrien.

Jag tillhörde dem som var mycket oroade för utvecklingen.

Vi önskar en fredlig demokratisk övergång, menb det vore oansvarigt att blunda för risken av än mer våldaamma scenarior som också kan leda till sekteristiska och regionala konflikter.

Här hemma ser jag att olika s k erkännandefrågor fortsätter att skapa viss förvirring.

Två saker är viktiga i det sammanhanget.

Vi erkänner länder – men inte regeringar. Och vi erkänner realiteter – inte ambitioner.

Andra länder – inte minst men inte enbart stormakter – utnyttjar ibland dessa frågor på ett lite annat sätt, men det har vi aldrig ansett vara speciellt klokt.

Självfallet uppkommer det då och då situationer som inte ens utifrån dessa principer är alldeles klara.

Men även i dessa situationer är det oftast klokt – inte minst p g a prejudikatseffekten – att försöka att hålla sig så nära de etablerade principerna som möjligt.

I morgon söndag blir det lite helg, och på måndag morgon bär det så av till Landskrona och det informella nordisk-afrikanska utrikesministermötet på Örenäs.

Och det ser jag verkligen fram emot.

39 Responses to Hemma från Sopot

 1. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/09/03/hemma-fran-sopot/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 2. florimond77 skriver:

  Det är så vagt vad man får höra hur dom tänker göra med palestiniernas sak i FN. Vad håller dom på att koka ihop för soppa? Frågan är om den blir ätbar eller rinner ut i sanden…..?

 3. un2here skriver:

  – Vi erkänner länder – men inte regeringar. Och vi erkänner realiteter – inte ambitioner.

  I så fall blir det plan B, ett demokratiskt stor-Israel. Det kan hinna bli lika blodigt som Syrien så varför inte börja sanktionerna mot Netanyahu omedelbart, ja, eller kanske på måndag? De behöver hjälp:

 4. bestofmankind skriver:

  ”Vi erkänner länder – men inte regeringar. Och vi erkänner realiteter – inte ambitioner.”

  Carl Bildt är inte den rätta personen att driva på för att erkänna staten Palestina.

  Carl Bildts bristande ömdöme när han försökte få hjälp från Khaddafi i fallet Dawit Isaak under libyska folkets brinnande revolution är en stor svart fläck i Sveriges utrikespolitik.

  Anseende är inget som Carl Bildt värderar högt. Varken för sig själv som utrikesminister eller för Sverige.

 5. spanaren skriver:

  ”Den ukrainska ledningen har slagit in på en farlig kurs…..”

  Är det måhända Ukrainas deltagande i årets stora
  militärmanöver ”Union Shield 2011” som Carl Bildt
  å västmakternas vägnar oroar sig över även om
  den militära kraftsamlingen öster om Baltikum även
  borde vara ett bekymmer för det allianslösa Sverige
  som i stort saknar ett territorialförsvar.

  F’låt den eviga freden har ju utbrutit i vår del av världen
  – eller hur?
  Inte kan väl Fukuyama ha haft helt fel?

  http://www.kyivpost.com/news/nation/detail/111705/

 6. Per Fredö skriver:

  Det Carl skriver om att han har uppfattningen att man måste gå vidare med palestina-frgan dvs ett erännande av FN vilke skulle betyda att Palestina är en legitim statsbildning . Detta visar bara att någon enighet inte råder. Alltså fortsatta diskussioner även på hemmaplan.
  Och väl är det.
  Men Juholt tycker förstås att allt går för långsamt.

  Nu förstår även palestina-araberna att de gått för långt och vill ha någon typ av observations-status.
  De skulle för övrigt inte kunna bilda en regering, i vilken den ena parten är en terrororganisation.

 7. flyktingar skriver:

  un2here

  Att Haim Bresheeth har så få meningsfränder i Israel kommer enligt honom själv av att ”israelerna är hjärntvättade nazister”. Resten av filmen utgör omskrivningar av samma maniska tes.

  Tyvärr trivialiserar Bresheeth därmed begreppet nazism, eftersom nära nog alla blir nationalsocialister med den definitionen.

  Vad den västerländskt demokratiska utopiska en-statslösningen ”Stor-Israel” anbelangar, så finner man det starkaste motståndet inom Hamas och Fattah. Det är i själva verket snarare världssamfundet samt arabernas ovilja, inklusive palestinaarabernas, som hindrat Israel från att annektera Västbanken. Hellre två-statslösningen, underförstått i väntan på Salah ad-Din, tycks man tänka.

 8. Rulle skriver:

  Att överhuvud taget överväga att bjuda in terrorister i FN är bortom allt förnuft. Palestinska Hamas är inte bara av FN stämplade som terrorister dom har bevisat att dom verkligen är terrorister. Både Hamas och Hisbollah samt även PLO har i sina partiprogram att förinta alla judar och därmed också Israel. Israel, som är FN´s mest demokratiska land.
  Den som bara funderar på att stödja en ansökan om medlemskap i FN gör det av rasistiska och mot judar ondskefulla skäl.
  Den villfarelsen är värre brott mot mänskligheten än att vara ansluten till Nazistiska, sadistiska organisationer. Antisemitismen skall aldrig mer få frodas eller det blir över min döda kropp!

 9. florimond77 skriver:

  Slutligen tror jag att inte ens USA kommer att kunna hindra den palestinska staten från att bli ett erkänt och förankrat Palestina inom 67 års gränser. När det blir klart kan man börja riva muren och leva tillsammans.

 10. florimond77 skriver:

  Läste nyss om Obamas förslag, ett ganska läbbigt trick, att få palestinierna att avstå sin begäran med löfte om återupptagna fredssamtal.
  Dessa ”fredsamtal” leder ingen vart så länge Israel inte vill ha varken en palestinsk stat eller fred. Ingen utom Israel hävdar att det inte är rimligt med 67 års gränser. De försöker med allt för att få sina hemliga planer att gå iland.
  Men som vi hörde här tidigare ”det går inte att få en apparteidstat att ändra sig” och då kan vi inte vänta på några nya förhandlingar som bara är ett fördröjande element medan Israel stjäl ytterligare mark och hus.
  Att säga ja till fördraget i FN är ett klart steg framåt. Det kommer till slut att bli uppenbart att 99 av alla länder är för.
  Om EU tar en ”enad” röst mot förslaget inlindat i samma Obamatrick då ligger vi risigt till här i Europa demokratiskt, mänskligt och vad klokhet beträffar.

 11. un2here skriver:

  Ett problem med USA:s variant på demokrati är att den inte har någon reglering av kampanjstöd, vilket i praktiken istället innebär en ekonomisk demokrati liknande aktiebolag där den som investerar mest också bestämmer mest. Uttryckt i lite mindre flatterande termer kan man också kalla systemet för legaliserat korruption

 12. un2here skriver:

  Nej flyktingar, inte ”nära nog alla” – men kanske nära nog alla som just du umgås med, men det är en helt annan sak.

 13. flyktingar skriver:

  un2here

  Begreppet ”nazist” används som slagträ i denna debatt i högre utsträckning än i andra.

  Jag gillar det inte.

  Haim Bresheeth gör sig skyldig till detta när han kallar 6 miljoner israeler för ”hjärntvättade nazister”.

  Haim Bresheeth sitter således i Storbrittanien och utvecklar sina tankar om den ”hjärntvättade israelen” samtidigt som MI6 just avslöjats med att senast i vintras ha samverkat med Gadaffis säkerhetstjänst.

  Har britterna någon slags immunitet när det rör Bresheeths utgjutelser, en immunitet som mitt folk inte åtnjuter? Eller är det så att han inte vill kasta sten i glashus?

  Genom att anklaga än den ene än den andre för att vara ”nazist” förlorar epitetet sin innebörd. Språket förflackas. Alla blir till slut ”nazister”. Även du.

  Låt oss därför återgå till ämnet: Förordar du ett ”Storisrael” eller ”två-stater-för-två-folk” eller vad? En följdfråga blir hur du tänkt dig förankra dina tankar bland de du föraktar? Skrämmas funkar inte.

 14. Kachina skriver:

  flyktingar

  Första gången jag hörde om att krigsmakten brände misstänkta motstånsmän föräldrahem, var när nazisterna ockuperade Norge på 40-talet. Nästa gång var när israelerna, brände, sprängde och rev föräldrahem för misstänkta motståndsmän på Västbanken.

  Hur nära kan man gå nazismen i handling, utan at bli kallad nazist:

  Vi är sas Gudfar och Gudmor åt en palestinier, vän till vår dotter.

  Idag hade vi födelsedagsfest för Gudmor. Då berättade jag för denne man om kriget mellan Sverige och Norge, inte det gamla kriget, utan det nu pågående kriget, precis här och nu, i detta kvarter där det bor hälften norrmän och över hela riket.

  Han förstod inte. Jag förklarade att det kallades vitskriget. Man ställer en fråga;” Hur lång tid tar det för en norrman att putsa ett källarfönster?” Den tilltalade ser oftast ut som en fågelholk. Då ger man svaret; Det tar två timmar att gräva en grop tillräcklgt djup för att rymma stegen. Sedan tar det fem minuter att klättra upp för stegen och putsa fönstet. Därefter ytterligare en timme för att fylla igen hålet efter stegen.

  Detta krig har pågått i över trettio år och norrmännen har likadana vitsar om oss svenskar.

  F-n, om ni ändå hade lite humor, ni därnere i Palestina och Israel.

 15. un2here skriver:

  Hur hade du själv tänkt dig egentligen? Försök komma på något som inte brottsligt för en gångs skull – om du vill ha respekt istället för förakt. Lägg fram ditt förslag i Knesset …

  Att sionismen associeras med ny-nazister och andra ”Vit makt” grupperingar beror på att just de starkt gillar eran bristande respekt för andra människors rättigheter – vilket inte så många andra gör.

 16. flyktingar skriver:

  Kachina

  tack för din berättelse och norgevitsen.

  Verkligheten kan vara för djävlig och det värsta är det mesta av skit som sker får vi aldrig reda på. Vilken ondska sker just nu i Syrien, Libyen, Jordanien, Västbanken, Gaza, Libanon, Kina, Iran, Afganistan eller bakom grannens dörr?

  Här kommer en judisk vits tillbaka

  En gammal sjuklig troende amerikansk jude ber sin son ta honom till Det Heliga Landet så att han kan dö och bli begraven i Jerusalem. Men strax efter det att den gamle anlänt till Jerusalem, så börjar han oväntat tillfriskna. Snart är han frisk, stark och full av liv, så han ber sin son ta honom hem till Amerika igen. Sonen, lite besviket: ”men du sa ju att du ville dö i Det Heliga Landet och begravas i Jerusalem…”. Fadern: ”Jag har inget emot att dö här, men leva…”

 17. […] (Erik Svansbo) – Palestinsk strategi för att slippa förhandlingar: Skadlig plakatpolitik (DN) – Bildt: ”Vi erkänner realiteter — inte ambitioner” – Folkrättsexpert: ”Det finns ingen palestinsk stat att erkänna” – Video: Turkiets […]

 18. […] (Erik Svansbo) – Palestinsk strategi för att slippa förhandlingar: Skadlig plakatpolitik (DN) – Bildt: ”Vi erkänner realiteter — inte ambitioner” – Folkrättsexpert: ”Det finns ingen palestinsk stat att erkänna” – Video: Turkiets […]

 19. Rulle skriver:

  Kachina,
  Du tycks vara dåligt informerad om bränder i krig. Åk till Rovaniemi i norra Finland. Där finns ett museum som visar hur både Ryssar och Tyskar brände ner staden. Där finns bilder med tusentals skorstenar, men bara ett enda hus kvar. Biblioteket, som tyskarna använde som högkvarter fick överleva.
  Israelerna har aldrig bränt ner ett enda hus med misstänkta motståndsmän bott. Däremot har man utlovat till potentiella självmordsbombare att deras bostadshus skall efter ett attentat utplånas. Det är alltså de palestinier som uppträtt som självmordsbombare som själva ordnat denna ”belöning” till deras familjer. Av naturliga skäl kan denna typ av terrorister inte straffas på annat sätt. De vet dock om vilka följder som drabbar de anhöriga efter dessa oförlåtliga handlingar. Denna policy har också visat sig vara ganska effektiv.

 20. bildterberg skriver:

  >>Genom att anklaga än den ene än den andre för att vara ”nazist” förlorar epitetet sin innebörd. Språket förflackas. Alla blir till slut ”nazister”.<<

  Fascinerande nog är utsagan minst lika sann efter det att "nazist"
  bytts ut mot "antisemit"…

 21. Kachina skriver:

  ”Israelerna har aldrig bränt ner ett enda hus med misstänkta motståndsmän bott. Däremot har man utlovat till potentiella självmordsbombare att deras bostadshus skall efter ett attentat utplånas. Det är alltså de palestinier som uppträtt som självmordsbombare som själva ordnat denna ”belöning” till deras familjer.”

  Rulle, nu svamlar du.

 22. Kachina skriver:

  Ja, det var som tusan, en gammal jude med humor.

  I övrigt är en palestinsk stat på Västbanken dödsdömd. Tag lärdom av upplösningen av de svensk-norska unionen 1905, något som gör att vi umgås fritt.

  Det behövs en palestinsk östbank, med palestinier kvarlevande på Västbanken, för att uppnå den samverkan som råder mellan Sverige- Norge – Filand och Danmark.

  Detta betyder att Jordanien måste uppge delar av sitt territorium, en landmassa som ingen Gud annat än den engelska krigsmakten gett dem.

 23. un2here skriver:

  Visst, man borde istället använda uttrycket ”smyg-sionist” om man ska svärta ner folk ordentligt … OK?

  No Nazi comparisons? Sounds like something Hitler would say!

 24. un2here skriver:

  Kachina,

  Försök tänk i banar där du inte riskerar att bli hängt för brott mot mänskligheten – det är så snopet slut :-/

 25. Kachina skriver:

  Hängd blir jag nog ändå, bara för min frispråkighet.

 26. Rulle skriver:

  ”Vi har en situation där vi vet att det finns judar i Sverige som känner en oro för att bära religiösa symboler. Judiska organisationer och församlingar som jag pratat med har under lång tid sagt att om de inte vidtar säkerhetsåtgärder vid en synagoga eller ett judiskt arrangemang, så är det faktiskt människor som inte vågar gå dit. Det är klart att det är fullständigt oacceptabelt”, säger Integrationsminister Erik Ullenhag och satsar 4 miljoner.

  Situationen uppstår därför att Carl Bildt alltid mobbar judar/Israel och därmed gör det legitimt att trakassera judar. Erik bör först ta Carl i örat. Det kostar inget!

 27. […] gränser och utövar ej kontroll över det territurium de har. Carl Bildt skriver på sin blogg att “vi erkänner realiteter – inte ambitioner.” Den djupa splittringen mellan Hamas […]

 28. un2here skriver:

  Rulle,

  I så fall, med den kopplingen, är väl problemet att de judiska organisationerna gör sig till förespråkare för terrorn och apartheiden i Israel/Palestina?

  Settlers Burn A Mosque Near Nablus

 29. Rulle skriver:

  un2here,

  Du hänvisar till likheten med ”gryningspyromanen” i Skåne. Att sinnessvaga svenskar tar intryck av att vår utrikesminister alltid mobbar Israel är uppenbart och mycket beklagligt.

 30. un2here skriver:

  Rulle,

  Nej, jag menar de grymheter palestinierna dagligen måste stå ut med för att upprätthålla den sionistiska utopin – det liknar inget annat:

  Army Surrounds Bethlehem Village, Uproots Olive Trees

 31. florimond77 skriver:

  Det är ofattbart att en man som Tony Blair ska vara medlare i MÖkonflikten. Den där mannen sålde sin själ till Bush i Irak och borde ställas inför Haag.

 32. Rulle skriver:

  un2here,

  Palestinierna har i stort sett sig själva (eller dess ledare) att skylla för eventuella svårigheter. Hundratals tillfällen har givits till fred och försoning.
  Först måste man ändra sina stadgar, vilket Mohammed Yasser Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini allmänt kallad Yasser Arafat lovade i Oslo för många år sedan men som naturligtvis aldrig blivit av.
  Sedan får man sluta upp med terroristdåd och straffa de tok, som begår sådana brott mot mänskligheten.
  Man måste ägna all sin energi åt att förbättra levnadsvillkoren för den egna befolkningen utan bidrag från omvärlden.
  De ofattbara grymheterna från palestinska terrorister (se illdåden mot fam. Fogel i Itamar) riktar mot Israel kostar israelerna så mycket att värna sig mot att nu protesterar några judar mot de höga levnadskostnaderna. Tacka Allah för att det blir dyrt att leva då man ständigt måste skydda sig mot raket- och andra attacker.

 33. un2here skriver:

  Rulle,

  När man systematiskt ägnar sig åt att stjäla från sina grannar, då går det til slut så som för bosättarna i Itamar – det är ren darwinism, gör inte så hemma.

  Finns det verkligen inga andra sätt för israelerna att försörja sig?

 34. Rulle skriver:

  un2here,

  Familjen Fogel hade aldrig stulit från sina grannar! Nu bör Du banne mig be deras överlevande två tonåriga barn om ursäkt. Du vrider det förmodligen till att om man som jude köpt en tomt på västbanken så har man stulit den.
  Fy böveln vilken rasist!

 35. un2here skriver:

  2 tredjedelar av vattenresurserna på Västbanken tilldelas bosättarna trots att de utgör en obetydlig minoritet. Det är stöld – med rasistiskt förtecken!

 36. Leo Occam skriver:

  Antar att det är den storståtliga middagen då som Carl ser fram mot då han skall umgås med afrikanska potentater. Kan ju inte gärna vara något annat.

  Blir det dans ?

 37. Rulle skriver:

  un2here,
  Du är så ovederhäftig och saknar kunskap i ämnet ”vatten i palestinskt område” så det är inte lönt att diskutera detta vidare med dej. Du inriktar dej bara på att kränka och ljuga om folkgruppen judar i Israel.

  Trots att många israeliska bosättare har pol så förbrukar de tack vara sofistikerad återvinning mindre vatten per capita än palestinierna. Du har kanske fått din missriktade uppfattning från Amnesty.

  Amnesty har 2009 släppt en rapport om vattenförbrukning (pdf) i Israel och de palestinska områdena. Istället för palestinsk misshushållning med vattnet, förorening av vattentäkter och utebliven vattenrening, så är det Israel som får bära hundhuvudet för regionens vattenbrist. Men anklagelserna har konstruerats med pinsamma fel i de siffror som anges, och genom utelämnanden som gör rapporten värdelös.

  Palestinierna förbrukar till och med mer än vad vi svenskar använder. Palestinierna gör av med över 200 liter per dag per person, medan svenskar enligt UNICEF använder 180 liter.
  I själva verket har palestinierna själva med svenska bidrag fritt kunna borra lagliga brunnar i den palestinska myndighetens områden, och nästan alla resterande borrningsansökningar har beviljats i områden som administreras av Israel, enligt rapporter i Jerusalem Post.

 38. un2here skriver:

  Jag, okunnig?!? OK, fast uppgiften kommer från JPost – tipsat läsning av ingen annan än Danny Aylon

 39. […] Sweden’s foreign minister Carl Bildt refuses to demand Assad’s resignation. He wrote on his blog: We recognise countries – not governments. And we recognise realities – not […]

%d bloggare gillar detta: