Det blir Paris i stället

STOCKHOLM: Under torsdagen skulle jag egentligen ha varit i Bukarest för att, tillsammans med bl a Turkiets Ahmet Davutoglu, tala inför de församlade rumänska ambassadörerna.

Och det hade jag genuint sett fram emot.

Men så kom Libyen och framgången där emellan.

Och i stället åker jag i morgon tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Paris och konferensen om Libyen där i morgon sen eftermiddag och kväll.

Det är president Sarkozy och premiärminister Cameron som inbjuder.

Men viktigast blir att lyssna dels till de planer som TNC har och dels till de förberedelser för olika former av internationellt stöd som skett framför allt inom ramen för FN.

Generalsekreterare Ban Ki-moon kommer att tillhöra de som är på plats i Paris.

Att de svenska insatserna med bl a Gripen-flygplanen varit mycket uppskattade vet vi, men nu handlar det ju om att förbereda övergången via omfattande humanitära till främst politiska och ekonomiska insatser.

Och jag hoppas att vi i Paris i morgon kan börja att i alla fall skönja konturerna av delar av dessa insatser.

Alldeles självklart kommer mötet i Paris också att ge möjlighet till andra informella diskussioner. Jag har en hel lista med frågor för sådana med mig.

Efter övernattning i Paris fortsätter jag sedan, på ett eller annat sätt, under fredag förmiddag till vårt informella utrikesministermöte i EU-kretsen i Sopot vid Gdansk vid den polska Östersjö-kusten.

Där blir det inte minst Mellersta Östern som står på dagordningen.

President Sarkozy sade i ett anförande i Paris i dag att vi skall sträva efter ett gemensamt uppträdande av de 27 EU-staterna när det gäller möjligheterna till en fredsprocess och agerandet i FN.

Endast då har vi någon möjlighet till inflytande.

Och den strävan är självfallet också Sveriges.

14 Responses to Det blir Paris i stället

 1. Gert Schött skriver:

  Det synes mig att schemat är fullt den närmaste tiden! Glädjande att ni kan få med Sverige, på ett positivt sätt, i så många sammanhang.Även att stötta Sverige genom att påminna om att vi finnes.

  En fråga som jag önskar svar på är; Vart vänder man sig för att få vet om det går att marknadsföra Sverige med ”Made in Sweden”?

  Detta är en svårare och djupare fråga än vad den kan förefalla vi ett första ögonkast. Tro mig jag har försökt. Näringslivet säger att”En bra idé men det kan ju gynna någon annan” Departementen säger, ”en bra idé men passar ej in på vårt sätt att arbeta”. EU säger ”Men får ej påverka journalister av princip”.
  Har du något tips så vore jag tacksam. Gert Schött.

 2. observer61 skriver:

  Rapport 22.25

  Självklart är det lätt för herrar nationalekonomer att föreslå – bränn krutet nu!
  Samma andas barn finns spridda i många andra länder – med galopperande underskott – det brända krutet – bränner statsskuld, räntor och kreditvärdighet.
  Inget nytt under himlen från tyckare utan personligt ansvar.
  Försiktighet och känslighet kombinerat med fingerfärdighet som Anders Borg och finansdepartementet visat – är nog ändå den rätta vägen.

  Också naturligtvis – ett gemensamt och samordnat uppträdande från de skandinaviska länderna som motvikt mot andra intressenter – efterfrågas!

 3. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/08/31/det-blir-paris-i-stallet/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 4. un2here skriver:

  Ett EU-nej till Palestina och därmed två-statslösningen blir implicit ett ja till en-statslösningen – frågan är vilken?

  a) En demokratisk republik enligt västerländskt mönster

  b) Status quo: Ett judisk-demokratiskt apartheidsystem där endast vissa har rösträtt och rörelsefrihet, och får bestämma över de som bor i inhägnader …

 5. Per Fredö skriver:

  un2here
  Det gäller hålla sig till ämnet, det Carl tar upp om vad han sysslar med.
  Vad gäller Israel kan jag inte se någon annan svag beröringspunkt annat än om dagens relationer mellan Turkiet samt Israel

  Israel är en parlamentarisk demokrati.
  Sedan kan man ha olika åsikter i övrigt.

 6. un2here skriver:

  Per Fredö,

  Jag håller mig till ämnet? Dagens text lyder:

  – President Sarkozy sade i ett anförande i Paris i dag att vi skall sträva efter ett gemensamt uppträdande av de 27 EU-staterna när det gäller möjligheterna till en fredsprocess och agerandet i FN.

  .. och dagens tidningsrubrik lyder:

  EU needs ‘one voice’ on Palestine – Sarkozy
  – ”I hope that the 27 countries of the European Union speak with a single voice. We should live up to our responsibilities together,” Mr Sarkozy told an annual conference of France’s top diplomats.

  Israel implacably opposes such a statehood move …France and some other European states have been more sympathetic to the Palestinians’ frustration …

  Vad trodde du CB snackade om egentligen?

 7. Per Fredö skriver:

  Det citat som du kommer med visar att Israel tydligen inte vill ha en resolution där alla 27 EU-länder agerar gemensamt gentemot läget i Libyen.
  Det kände jag inte till och Carl nämner det inte heller annat än att han önskar ett gemensamt handlande, i sig komplext.

  Det hade varit bra tycker jag om du nämnt detta.

 8. un2here skriver:

  Per Fredö,

  Ditt senaste uttalande är helt obegripligt?!? Är du här för att kverulera bara – i så fall kan jag lämna dig i fred

 9. florimond77 skriver:

  EU har erkänt Israel. EU ska också erkänna Palestina i FN!
  Om inte Sarkozy får ett konsenseus för ett ja till en palestinsk stat i FN bör han inte kräva ett enhälligt svar. Sverige ska stå på sig.
  Hur ska vi kunna stödja den arabiska våren om vi sviker Palestina?

 10. stig2entreprenoren skriver:

  När kan vi börja bygga solcellskraftverk i den Libyiska öknen?

 11. leewanta skriver:

  ”TNC sets out plans for inclusive interim government to rebuild Libya for the benefit of all and build new, democratic and pluralistic Libya.”

  Wikileaks: Bildt om Bosnien: ”In some ways, he continued, it is best to force them to work together on boring, routine tasks such as budgets and personnel issues, and keep them away from matters of ”high principle” such as constitutional arrangements. ”

  Bildt kabel om Afghanistan: ”We want to dictate to Karzai, but we do not want to be perceived as dictating to him by the Afghan people.”

  En bedragare formad i högmod utan täckning, vars ”demokratiska” näsa inte räcker långt. Vem tar denna inkompetenta blädderläpp på allvar?

 12. nubbe skriver:

  Hur många gånger ska du ta upp problemen i mellan östern utan att nämna de kristna populationens förföljelse och systematiska utrensning????

 13. svaamer skriver:

  Den enda palestinska stat som eventuellt behövs är den smala remsa efter medelhavsstranden där filisteerna (som palestinierna har sitt namn efter) bodde under historisk tid.
  Alla andra palestinska anspråk – läs anspråk från terroristorganisationerna Hamas och Fatha – är inget annat än anspråk på arabisk ockupation.
  Israels områden blomstrar och frodas med rika skördar – när de lata araberna hade dem var där ofruktbar öken. De frodiga, judiska kibbutzer som hamnade under palestinskt styre, har åter förvandlats till obrukad ödemark.

 14. Per Fredö skriver:

  FN äger inte rätt enligt sin grundstadga att ändra på de lagliga rättigheter som givits ett folk, så som fallet är med judarna,

  1947 föreslog FN att Palestina skulle genomgå ännu en delning i en judisk och en arabisk stat.
  Det godtog judarna, men araberna förkastade förslaget.
  Fredsförhandling har ändå haft denna inriktning, men ett positivt resultat har blockerats eftersom det finns ett antal arabiska terrororganisationer, som förnekat Israels existens.

  Israel har dock ingått fredsavtal med Jordanien samt Egypten,

  Det EU samt FN nu försöker göra är att grunda en annan stat på en annan stats område.

  Hur skulle det egentligen se ut om FN skulle ge Ryssland rätt att lägga beslag på Georgien för att ta ett exempel.

  Nu borde Syrien samt Libyen stå på tapeten.

  Det kommer att bli oenighet om detta inte minst inom EU.

%d bloggare gillar detta: