Grekland är oss nära

STOCKHOLM: Tillbaka från Halmstad rusade jag i dag direkt till mina möten med Greklands gästande utrikesminister Stavros Lambridinis.

Självfallet blev det en del diskussion om den aktuella ekonomiska situationen för Grekland.

Och jag passade på att uttrycka vårt starka stöd för de starka åtgärder som regeringen Papandreou vidtagit för att både klara underskottet och genomföra de ofta radikala strukturreformer som kommer att ge tillväxt och konkurrenskraft framöver.

Att närmare en halv miljon svenskar besöker Grekland årligen är ett tecken så gott som något på de nära förbindelserna mellan våra bägge länder.

Till de viktiga utrikespolitiska frågor vi hann med att diskutera hörde självfallet också EU:s utvidgningspolitik.

Och såväl vad gäller länderna på Balkan som Turkiet har vi samma syn om det viktiga i att utvidgningsprocessen går framåt.

Det innebär inte att vi ger rabatt på de olika villkoren och kraven. I grunden ligger ju dessa dessutom i anslutningsländernas eget intresse.

Vi vill ha en kvalitetsunion med kvalitetsmedlemmar.

Vår gemensamma förhoppning är att det i december i år – efter kommissionens rapport i oktober – skall vara möjligt att skissera en mer ambitiös strategi främst för anslutningsprocessen vad gäller Balkan.

Den strategiska betydelsen av Turkiet är uppenbar för oss bägge. Ett Europa med Turkiet blir ett starkare och bättre Europa.

Cypern-frågan utgör ett betydande problem, och det är viktigt att man nu koncentrerar ansträngningarna på att nå framsteg inför nästa möte under ledning av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Jag tyckte att man dragit fötterna efter sig alldeles för mycket, och att vi nu relativt snabbt måste få någon form av avgörande.

Vårt möte blev alltför kort – så är det ibland – men vi kommer att ses i större sammanhang redan nästa vecka och har då möjlighet att gå vidare i en del av dessa frågor.

12 Responses to Grekland är oss nära

  1. galgresaren skriver:

    ”en kvalitetsunion med kvalitetsmedlemmar”
    Vem vågar föra kvalitetskraven till dess spets? Vilka ska bort?

  2. Kachina skriver:

    Det går inte Carl, med en union. Det måste bli en federation, med gemensam valuta, baserat på det mästerstycke som den amerikanska författningen är baserad på.

    Vi kan bortse att USA förfallit efter andra världskriget, efter importen av Gehlens spionnät i öst, som blev CIA och de läkare och vetenskapsmän från koncentrationslägren som undgick åtal för krigsbrott. De som redan tidigt 50-tal startade MK Ultra (Mind Control) och höll på ända till 1973, då presidenten och kongressen satte stopp för de experiment de utförde på civila. Tiotusental i Amerika och tusentals i Israel, där jag var en av de som utsattes för experimenten och nu är en bisarr figur på en filmremsa.

    Amerikanarna sumpade själva sin författning, men det betyder inte att vi inte kan skriva samma författning, utan att sumpa den.

    Turkiet får ansluta först när vi är en federation. Unionen är för lös, fladdrig och osäker. Att ta in nya medlemmar under de premisserna leder ofelbart till religions- och inbördeskrig.

    Vi måste ha en federation med federala lagar.

    Allt annat är dömt att misslyckas.

    Se bara på detta med euron. Varför har inte samtliga 27 länder euro som valuta? Det gör både euron och skvalpvalutorna otydliga och osäkra.

    Börja inte med Turkiet, börja med att samla alla 27 under euron.

    Sedan skriver vi en författning som innebär en Europeisk Federation.

    Därefter kan Turkiet ansluta sig.

  3. mrmhalland01 skriver:

    Om inte Turliet kan släppa en så obetydlig fråga som Cypern, hör de verkligen inte hemma i EU !

  4. mrmhalland01 skriver:

    In med NATO-ledda marktrupper i Tripoli NU !!
    Allt annat är oansvarigt !

    FN gjorde en bedömning och utfärdade en resolution.
    Denna har med all säkerhet överskridits i kampen mot Khadaffi.
    Det går inte att spola tillbaka bandet.
    Nu MÅSTE våldet stävjas för att spara 10.000-tals liv !

  5. observer61 skriver:

    Med viss insikt om de faktiska förhållandena inom det turkiska samhället – får jag väl anta att Carl Bildts strävan att få med Turkiet i EU är bl a påskynda en demokratisering och en likabehandling av de olika ”folkslagen” i Turkiet.

    Apartheitpolitiken i det forna Sydafrika företer många likheter med det som pågår i Turkiet. Man kan ju undra varför vänstermaffian inom samhällshällsbevakningen är så tyst?

    Samma egendomliga förhållande föreligger i den svenska feminismens tystnad om den dagliga misshandel och förtryck som pågår av unga flickor.

  6. gruelse skriver:

    ”Cypern-frågan utgör ett betydande problem,”

    Här kunde det vara klädsamt med självkritik från EU:s mest blåögda utvidgningsfanatiker.

  7. kris08 skriver:

    Alla som gillar tanken på en EU-gräns mot Georgien, Armenien, Azerbajdzjan (exklaven Nachitjevan), Iran, Irak och Syrien, kan väl räcka upp en hand…

    Häromdagen genomförde Turkiet flyganfall mot kurdisk gerilla i norra Irak som krävde ett hundratal liv. Räknas inte det som ett betydande problem?

    Det skulle vara en enorm utmaning för ett homogent EU i politisk och finansiell balans. Som det ser ut nu är det ju löjligt att föreslå ett sånt projekt!

  8. Göran Eriksson skriver:

    Turkiet tillhör inte Europa, inte geografiskt och snart inte heller kulturellt eftersom landet nu islamiseras i allt snabbare takt. AK-partiet har knäckt militären, Erdogan drömmer om fornstora ottomanska dagar. Alldeles bortsett från att EU:s egen framtid är högst osäker – innan året är slut kommer vi att ha sett åtminstone ett land ha gått i statsbankrutt och lämnat eurosamarbetet.
    Dream on, Mr Bildt. Dream on.

  9. Kerstin Broste skriver:

    mrmhalland01, Varför ska vi bomba det Libyska folket. Libyen ligger i Afrika och alla afrikanska stater utom 2 erkänner inte ”övergångsrådet”. Afrikanerna känner igen kolonialismen och är oroade av utvecklingen. Om ”int samfundet ” kan be parterna i Bahrein och Jemen att komma till förhandlingsbordet så borde vi lyssna på de Afrikanska staterna som har efterfrågat en dialog. NATO är på väg att förstöra ett väl fungerande land. Om inte väst under 40 år har försökt att mörda Khadaffi skulle säkert de mänskliga rättigheterna varit bättre. När det är möjligt att i fredstid skicka en bom somb dödar Ditt barn så tror jag nog att vem som helst kan bli paranoid.

  10. Kachina skriver:

    Kerstin

    På väg att försöka ett fungerande land. För vem fungerar det?
    För din bekantskapskrets?

    Varför går tandläkare och lärare ut med vapen i hand för att befria sig från sin diktator?

    Landet fungerar bara för en liten krets, ”rövslickarna”, vilka tydligen tillhör din bekantskapskrets.

  11. stig2entreprenoren skriver:

    Om en halv miljon svenskar besöker Grekland varje år så borde detta kunna resultera i ett betydligt antal nyttiga affärsuppgörelser?
    Här torde finnas potential? Några strandraggare som kan lyfta sig i håret?

  12. Kerstin Broste skriver:

    Hur ska EU få det Turkiska folket att vilja dricka vin och med en så stor befolkningsmängd tillåta EU att stödja en storskalig alkoholindustri. EU verkar vara uppfyllda av hybris. Kom ihåg att Turkiet tar hellre order från USA än EU:

    Kachina, Hur i hela världen kan jag känna någon i Libyen. Kom ihåg att jag inte flyger runt halva världen. Jag har därför aldrig haft som Du möjligheten att lära känna en Högt Utbildad Somalisk kvinna som lika gärna vill bli ledd av Kalle Anka.

    Tror Du att det Libyska folket kommer att ha samma ekonomiska frihet nu när det Libyska Oljebolaget ska säljas ut. Att Libyen ej har haft en Riksbank är förklaringen till ett högt välstånd.

    Som Du vet startades, som jag tror, den första Riksbanken i världen i Sverige. Chefen för denna Riksbank sa:

    Den fattige är den rikes bäste vän.

%d bloggare gillar detta: