Hemma i Halland

HALMSTAD: Den gamla monarkins flagga fladdrar nu över större och större delar av Libyen, men än kommer det att ta sin tid innan en ny ordning och respekten för lag etablerats i det vidsträckta landet i övrigt.

Min dag har upptagits först av besök på Luftvärnsregementet och därefter SNS:s stora konferens om Kina här i Halmstad.

På luftvärnsregementet här har nu koncentrerats några av Sveriges – och kanske världens – mest kvalificerade resurser när det gäller luftövervakning och luftvärn.

Den rörliga radarstationen UndE23 har jag tidigare sett på olika platser utanför landets gränser, men det var intressant att nu få dess imponerande kvalitet demonstrerad mer ingående.

Men därefter bar det av ut till Tylösand för diskussioner om Kina och dess betydelse för den globala utvecklingen.

När näringslivet samlas är det ibland naturligt att de mer kommersiella perspektiven dominerar diskussionen, och betydelsen av dessa tillhör jag de sista att negligera.

Men min uppgift i diskussionen var måhända att anlägga ett kompletterande och lite mer strategiskt perspektiv på den kinesiska utvecklingen och dess möjliga konsekvenser i framtiden.

För mig var det självfallet lite speciellt att komma tillbaka till det Halmstad där jag ju har mina rötter. Jag kände mig mer som hallänning än som svensk under denna dag i mina hemtrakter.

Tidigt i morgon bitti bär det så tillbaka till Stockholm.

Och då är jag svensk och europé igen.

21 Responses to Hemma i Halland

 1. mrmhalland01 skriver:

  Kul att läsa och se (i HP) om ditt besök.
  Jag anar naturligtvis var du bor i natt och kommer självfallet att fråga mina vänner i personalen om det fanns möjlighet att byta några ord med dig :-)

 2. Kachina skriver:

  ”Jag kände mig mer som hallänning än som svensk under denna dag i mina hemtrakter.Tidigt i morgon bitti bär det så tillbaka till Stockholm.Och då är jag svensk och europé igen.”

  Precis så känner även jag det. Jag är västerbottning, svensk, europé och världsmedborgare. Enklare kan det inte bli.

 3. Kerstin Broste skriver:

  Kachina, Jag är också Västerbottning och det ligger i Sverige. Blir Du inte lite orolig när CB skriver att nu vajar en kolonial flagga över Libyen. Kung Idris drev Libyen som vasall för Europeiska intressen. Han blev ej mördad till skillnad mot vad som nu sker i vår upplysta tid. Igår hörde jag på Ring P1 och en kvinna ringde in och ondgjorde sig över att Khadaffi hade investerat ”sina” pengar i väst och lämnat sitt folk i sticket. Hon sa bl a Libyerna var analfabeter. Programmet leddes av Mr Kalla Fakta som inte förklarade för denna kvinna att Libyen har fri skolgång upp till gymnasiet. Fri sjukvård och förmåner som är bättre än vi har i Sverige. Den första meningen i CB:s blogg om flagga som vajar och en ny ordning gör mig uppriktigt rädd. Nu på radion hör jag att SIDA ska ge mer av Dina skattepengar till Libyen för att avhjälpa nöden som uppkommer genom NATO:s bombningar. Att avhjälpa skadorna som kommer av utbränt uran blir nog svårare men kanske våra medier undanhåller oss dessa obehqagliga bilder. Vad tror Du att Carl Bildt är de dagar han inte är Svensk eller Europe. Tanken svindlar.

 4. torbason skriver:

  Ännu en pigg och konstruktiv kommentar från Kerstin Broste….

 5. smalanningen skriver:

  Samma här ju: Smålänning, svensk, europé, världsmedborgare.

  Och sen till Kerstin som verkar lite orolig å libyernas vägnar.

  Kadaffi har utbildat sitt folk. 90% av libyerna bor i städer, och de allra flesta har gått i skolan. Fri sjukvård stämmer också bra, men någonstans där upphörde ordet ”fri” att existera i Kadaffis Libyen.

  Utan den ökade kontakten med omvärlden, och utan revolutionen i Egypten så hade det kanske dröjt ytterligare några år – men revolutionen hade kommit. Folk vill vara fria, förstår du. Fria att bestämma själva, kunna ha en annan åsikt, kunna engagera sig för det som de vill göra och inte det som regimen vill att de ska göra.

  Det är rent ut sagt BEDRÖVLIGT att läsa – främst vänsterromantiskt – dravel där man hävdar att libyer skulle haft en bättre framtid under Kadaffi.

 6. Kerstin Broste skriver:

  Smålänning Vad menar Du med frihet. Se på Irak. Dom har fått en stor dos av frihet och utbränt uran. Uppgifter finns om att DU finns i bomber som har ”strötts” över Libyen. Varför var det så bråttom om att börja bomba istället för som i Bahrein eller Jemen att uppmana till förhandling.. Kvinnorna är de som kommer att förlora mest på ett regimskifte. Det känns nästan pinsamt att skriva detta,

 7. smalanningen skriver:

  ”Uppgifter finns om att DU finns i bomber som har ”strötts” över Libyen.”

  Har du röstat på något av våra riksdagspartier från 1976 och framåt? Om så är fallet så finns du – liksom jag och alla andra svenskar – utspridda över hela Libyen som en en del av vår vapen och teknikexport till Kadaffi. Känns väl fint att vi har hjälpt en diktator att bl.a. söka upp och tortera/mörda oliktänkande? Lyssna till folket i Libyen och hör vad folket säger i de befriade städerna. Försök förstå varför människor som ”har det bra” gör revolt, varför ingenjörer, tandläkare och lärare tar till vapen…

  I Bahrein och Jemen har det inte gått alls lika långt som Libyen (ännu), och Irak är en helt annan historia.

 8. Kerstin Broste skriver:

  Jag vill bara slutföra vad jag ville. Pinsamheten ligger i att de flesta på denna blogg är, som jag tror, politiker, expolitiker, moderater och är fullt medvetna om vad som händer i Libyen. Torbason, Jag är morgonpigg och jag har börjat få svårt att sova. Om vi nu ska börja rescensera våra inlägg vill jag ge en eloge till Bildterberg för att skriva fakta. Han verkar ha ett hjärta av guld och en dator av stål. Min dator klarar inte alla sanningar här i världen därför behöver jag flera hårdskivor. Ingen har ännu kommenterat det olämpliga i att Carl Bildt är engagerad i Akin Gump.

 9. smalanningen skriver:

  ”Kvinnorna är de som kommer att förlora mest på ett regimskifte”

  Okunnigt. I Libyen är kvinnor inte förtrytckta, och kommer inte gå med på att bli det heller. Med fria val så har de en chans att forma sin egen framtid, utan fria val så formar Kadaffi deras framtid.

 10. Kachina skriver:

  Kerstin

  Du ser bilderna från Khaddafi-klanens hem. De levde som Egyptens Faraoner. Det finns fler ledare i arabvärlden med samma livsstil.

  Jag stödjer förändringen som måste till över hela arabvärlden. Vad den leder till, vet jag inte. Vad jag vet är att i princip alla har tillgång till CNN och Hollywood-produktionen. De jämför livet i väst med det de har och då kommer krav på förändring. Även kvinnorna kommer att kräva sin del av förändringen. Detta kan innebära inbördeskrig i flera länder och mjuka övergångar i andra länder, exv. Jordanien och Saudiarabien.

  Som du beskrev Carl Bildts engagemang i Akin Group, är den direkt olämplig, om den är sann. Lägg fram mer fakta och källa.

  Sedan skall vi komma ihåg att Carl Bildt nåt samma ikon-status som Olof Palme, i Sverige och i världspolitiken. Det går inte att angripa honom som person. Det ger samma effekt som för de som försökte angripa Palme genom att kritisera honom som person.

  Men, Carl Bildt går att påverka i sakfrågor. Det var det inte ens lönt med mot Palme. Privata åsikter och synpunkter kom aldrig förbi skyddsmuren, en kompakt massa gråsossar som avgjorde vad det var lämpligt att Palme fick läsa.

  Bevisligen läser Carl Bildt våra synpunkter, av egen fri vilja. Jag tror även att vi, mängden av personer som kommenterar, ger honom nya infallsvinklar där privatpersonen CB får en utökad bild av olika sakfrågor och därmed kan göra små justeringar hos ikonen.

 11. Kachina skriver:

  Daniel Schatz

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article13522649.ab

  Hur man än gör, blir det fel i vissa ögon. Är man passiv, är det fel. Är man aktiv, är det fel.

  Jag måste säga att jag håller fullständigt med Carl Bildt i hans ståndfasta principer vad gäller den arabiska våren och palestinafrågan.

  Sverige skall inte erkänna regimer. Hade vi tagit ställning i Tunisien och Egypten, hade vi gett ena sidan ett propagandavapen, att revolutionen var USA-styrd med stöd av sin 51:a stat, Sverige.

  I Libyien förhöll vi oss passiva, tills Khaddafi anföll civila med flyg, pansar och artilleri.. Då agerade vi kraftfullt och med det kom kritiken, åtkomsten av det svarta guldet, ett propagandavapen som Khaddafi utnyttjade till fullo.

  Sverige stöder demokrati och bekämpar barbari. Demokrati skapas inifrån, med teknisk hjälp och organsationisk utbildning utifrån.

  Vi skall inte erkänna Libyens Nationella Övergångsråd. Gör vi det, tar vi ställning i deras demokratiska nationsbygge. Vi erkänner libyernas rätt att leva, bekämpar barbariet, ger dem stöd med mat, pengar och utbildning i praktisk demokrati och val. Landet får de bygga själva och när det är byggt, är det dags att erkänna.

  Vi skall vara glada att vi äntligen har en utrikesminister som törs kritisera Israel. Men, han kom lite för sent. Som jag ser det, är det kört för en palestinsk stat på Västbanken. Det är bara att acceptera, hur mycket man än ogillar det, och bygga den palestinska staten på Östbanken.

 12. florimond77 skriver:

  Nejdå Kachina jag tror inte det är kört för en palesinsk stat i de områden man befinner sig i. Har palestinierna motstått den högkrigsteknologiska staten Israel i över 60 år så finns det ingen återvändå. Dessutom har Israels lögner om sakernas förhållande börjat spricka och rinna ut i sanden. Just nu bombas Gaza och man ger antydningar om ett storanfall. Man tar varje tillfälle man kan för att bomba och provocera. Inte är man direkt rädd för om sin egen befolkning heller. Man kör sina olagliga avrättningar i Gaza trots att man vet att smågrupper kommer att hämnas.
  Det enda land som inte bryr sig om eller verkar glädjas åt den arabiska våren verkar vara Israel.

 13. Kerstin Broste skriver:

  Kachina, Googla Akin gump Carl Bildt så kommer Du först till Bloomberg 4 april 2011. . Tyvärr är även mitt inlägg inlagt på Google. Smålänningen, När jag skrev Du menade jag naturligtvis depleted uranium alltså utbränt uran. Kvinnorna i Irak hade också en stark ställning och se vad som har hänt nu. I Bahrein som är ett litet land har moskeer förstörts. Torget som har varit en symbol förstördes. På samma sätt som vi fördömer Syrien för att hota läkare har skett i Bahrein. En svensk har dömts till ett långt fängelsestraff som Observer61 inte vill hjälpa med sina skattepengar. Europa och USA har inga egna pengar. Ska vi nu klara vår kris genom att ockupera andra länder. .

 14. Kerstin Broste skriver:

  Kachina: När Du ändå är i gång kolla Akin Gump conn Glencore.
  Glencore är störst i världen på råvaror inkl mat. Glencores förre ägare blev dömd för ”bedrägeri” men benådades av Bill Clinton strax före hans avgång. Akin Gump är officiellt rådgivare till Glencore. Glencore äger också Gränges smältverk. Glencore har också köpt upp stora landarealer i Sydsudan. Att Khadaffi har bättre och snyggare hus än de flesta Libyer förvånar mig inte. Har någon sett ett hemmahos reportage hos Carl Bildt.

 15. spanaren skriver:

  Historien upprepar sig understundom än i dessa dagar då
  Khadaffi kanske möter samma öde som drabbade
  föregångaren Omar Mukhtar när denne försvarade sitt
  land mot dåtidens västerländska stormakt som ville
  om inte västdemokratisera så åtminstone införa en
  europeisk samhällsordning – vad än den lokala befolkningen
  tyckte om detta.
  Italien hade självklart egna geopolitiska
  intressen i detta.
  Har inte EU/USA det idag?

  Jmf filmen ”Lion of the desert”

  STRATFOR har en artikel som måhända häller lite olja på
  vågorna i den nu pågående euforistormen efter den av
  NATO stödda statskuppen/inbördeskriget i landet där
  även det alliansfria Sverige av någon anledning deltar.

  http://www.stratfor.com/weekly/20110824-libya-after-gadhafi-transitioning-rebellion-rule?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20110825&utm_term=sweekly&utm_content=readmore&elq=8cf6b5ff61f1433f8a79b4636bc3d427

 16. bestofmankind skriver:

  ”Sedan skall vi komma ihåg att Carl Bildt nåt samma ikon-status som Olof Palme, i Sverige och i världspolitiken.”

  Nu skämtar du Kachina, rejalt!!!!

  Olof Palme öppnade ambassader i världen, Carl Bildt stängde några av dem. STOR SKILLNAD!

  Carl Bildts ambassadnedläggningar kommer att förfölja honom tills hans sista andetag!

 17. Kachina skriver:

  Bestof,…..jag håller med till viss del. Både Palme och Bildt förstod/förstår att utrikes politik bedrivs bäst utrikes. (Världsbilden av Palme kom inte till av en slump.)

  Palme skapade nya ambassader och Bildt lägger ned fel ambassader. Utrikespolitik bedrivs bäst utrikes och inom EU räcker det med handelskontor.

  Varför ambassader inom EU inte läggs ner, är för mig en gåta. Men, det kan handla om traditionellla värden som är smärtsamma att bryta, men om Alliansen fortsätter i regeringsställning måste Bildt en dag ta itu med nedläggning av ambassader i EU, och ersätta dem med handelskontor.

 18. Kachina skriver:

  Kerstin

  Jag återkommer. Måste läsa in mig på ämnet.

 19. Kachina skriver:

  Njae Kerstin, nu är du ute och simmar i grumligt vatten. Av Carl Bildts ”91 connections”, kan jag inte se annat än det informationsutbyte han är skyldig att upprätthålla, som vår utrikesminister.

  Hans vänskap med Kissinger och George Soros är väl kända sedan tidigare och där ställer jag mig fortfarande frågan varför Soros ledde attacken mot den svenska kronan -92 och Carl Bildts vetskap i frågan.

  Krisen ledde till att tusentals familjebolag, utan betalningsanmärkningar, bytte ägare p g a att de saknade säkerhet för en konstruerad värdesänkning. (Ett exempel, en lastbil i ett åkeri täcker inte säkerheten för åkeriet under vintern, men mer än väl under sommaren. Det går alltså teoretiskt, och praktiskt under bankkrisen, att sätta ett friskt företag i konkurs under en säsongsbetonad konjunkturnedgång, trots att det skött sina betalningar.

  Om detta skulle jag vilja prata med Carl Bildt,……..men öga mot öga.

  Annars kerstin, det jag kan se av dina länkar är det som ingår i hans arbetsuppgifter.

 20. Kachina skriver:

  Krisen ledde till att tusentals familjebolag, utan betalningsanmärkningar, bytte ägare (såldes för skrotvärdet) p g a att de saknade säkerhet för en konstruerad värdesänkning.

  Cash was King. Den som hade kontanter köpte hela livsverk för en spottstyver.

  Så skulle det stå.

  Om detta vill jag fortfarande prata med Carl Bildt,….men öga mot öga.

 21. joanna skriver:

  Kerstin Broste

  Den sajt du refererar till i din kommentar 11:29 tycks inte ha blivit uppdaterad sedan 2006 vilket gör uppgifterna helt inaktuella.
  SR anger i en sammanställning (april 2007) status för företaget i fråga som ”Nedlagt”.

%d bloggare gillar detta: