Libyen i fokus

STOCKHOLM: Av lätt insedda skäl kom utvecklingen i Libyen att dominera min dag.

Fram mot kvällen hade vi en utrikesministeröverläggning per telefon med bl a USA:s, Frankrikes, Turkiets och andra nyckelstaters för Libyen-operationerna utrikesministrar.

Läget är ännu inte stabilt med motståndsfickor från Kaddafi-styrkor på olika håll och ett osäkert läge i icke oväsentliga delar av landet.

Vi var överens om att våra militära operationer – och i synnerhet spaningsinsatserna – fortsätter intill dess att vi har ett klarare läge. Och i detta deltar självfallet Sverige fullt ut.

Men viktigt är nu att ge övergångsrådet hjälp att bredda sin politiska bas, att etablera sig som övergångsregering och att etablera sig i Tripoli.

Där och i övrigt är det ju dessutom – som jag redan tidigare skrivit om – viktigt att undvika att ett maktvakuum uppstår.

Ett möte mellan våra politiska representanter i Istanbul mot slutet av veckan kommer att diskutera våra olika hjälpinsatser ytterligare, och därefter skulle jag tro att det vid någon tidpunkt kommer att vara aktuellt med ett högnivåmöte i dessa frågor i Paris.

Då vet vi förhoppningsvis mer om den hjälp och det stöd som Libyen vill ha.

Och vi är eniga om att det först och främst är FN som nu har till uppgift att planera och förbereda insatser i detta syfte.

Redan i morgon kommer Turkiets utrikesminister Davutoglu – som var i Addis Abeba när vi talades vid – att komma till Benghazi för överläggningar.

30 Responses to Libyen i fokus

 1. observer61 skriver:

  Det finns gemensamma grunddrag mellan Titos Jugoslavien och Khadaffis Libyen. Bägge stod för en samordning och genomdrivande av en centralmakt i modern tid.

  Hur det gick för Jugoslavien – vet vi.

  Själv är jag inte särskilt optimistisk att ett återupprättande av en legitim och accepterad centralmakt i Libyen går att genomföra utan stora friktioner.

  Landet har dock en gammal och intressant historia.

  Lycka till Carl Bildt och alla andra tillskyndare. Krig är ju alltid så lätt att starta och fred så fruktansvärt besvärligt att uppnå.

 2. Kerstin Broste skriver:

  Observer61, Nu börjar sanningen on upproret i Libyen komma fram. ”Nyckelstater för Libyen operationer” betyder i min värld att detta uppror är startat av nyckelstaterna. Hur kan Sverige ha blivit en nyckelstat. Att USA och andra gamla kolonialländer har intressen kan jag förstå. Carl Bildt har uppenbarligen genom sina andra uppdrag också intressen. Sverige har tidigare arbetat med medling och inte detta att stödja klaner för att splittra en självständig stat. T o m Sveriges Radio har nu börjat sända ut nyheter om att Libyerna ej är enade bakom denna övergångsregering. Nu börjar också NATO:s insats att kritiseras.. Du skriver att Libyen har en gammal och intressant historia. Deras historia är också en del av Europas koloniala förtryck och Sverige borde hålla sina fingrar borta.

 3. observer61 skriver:

  Oljetillångar av särskilt hög kvalitet i kustområdena samt mineraltillgångar (bl a uran) i södra delarna kan ganskas ur flera aspekter såsom geostationär, ekonomisk , maktpolitisk innebörd och konsekvenser. En strategiuppgift att lösa för studenter på Försvarshögskolan.

  Medspelare – ingen nämnd ingen glömd – är många.

  Men att Sverige skall stå utanför bidrar på intet sätt till en lösning. Själv föreslår jag de skandinaviska länderna (Sv, No, Da och Fi) samordnar sig och talar med tyngre röst än eljest.

 4. micke.ahlborg skriver:

  Möjligt att det, som många tror, är amerikansk imperialism eller svensk vapenhandel, eller judarna, eller muslimerna, som ligger bakom. Men jag tror Carl Bildt menar, när han talar om nyckelstater, är de stater som är inblandade i operationen?

 5. Per Fredö skriver:

  Den amerikanska imperialisen skulle ligga bakom, jo, jo,
  Upp med bevis.
  USA har i denna konflikt inte ens agerat militärt.
  Man har stött FN-resolutionen, i övrigt är det mest fråga om diverse markeringar och uttalanden om atr Kaddafi bör avgå, att folket ska få bestämma, att de miltära aktionerna snarast ska avbrytas och att det ska bli ett fredligt avtal.
  Det är inte imperialism.

  Kadaffi däremot älskade att hata USA och det är en av förklaringarna till att den politiska vänstern stöttat honom och varit emot att han ska störtas. Dit hör även hans uttalade antikapitalism.

  Lika dumt är detta med svensk vapenhandel. Sådan sker inte utan politiskt godkännande och Libyen hör idefinitivt nte till dessa stater

  Att judarna skulle vara inblandade i Libyen är också felaktigt.
  Däremot har Kadaffa alltid Gert ekonomiskt och politiskt stöd åt ett flertal terrororganisationer. Det gäller inte minst den Palestina terrorismen, vilken krävt staten Israels undergång.

  Libyen är vidare en muslimsk stat och vi får hoppas att det inte blir någon utveckling där mot en fundamentalistisk sådan.
  Det är dock inte troligt, men Kadaffi har å andra sidan motarbetat allsidig kunskap genom att undertrycka skolväsendet och göra det till ett propaganda-instrrument, liksom den statliga TVn

  Nyckelstater är t ex Arabförbundet samt Libyens grannländer, vilka agerat för att få Kadaffi störtad och nu i Tunisiens fall även godkänt en nya regimen, som den legitima..

 6. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/08/22/libyen-i-fokus/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 7. micke.ahlborg skriver:

  @ Per Fröde, jag var ironisk..

 8. Per Fredö skriver:

  Bra med en muhammedansk knäböjelse, men vad säger judarna.

 9. florimond77 skriver:

  Tänk om inte Bush och Blair hade genomfört sina olagliga attacker mot Irak och Afghanistan — då hade vi idag sett ett lagligt uppror i främst Irak. Det finns ingen likhet mellan Irakkrigen och Den arabiska våren. Däremot är det inte för sent att ställa Bush och Blair m m brottslingar inför Haag,

 10. Kachina skriver:

  Där kan jag hålla med, åtminstone vad gäller Irak. Till viss del även vad gäller de ekonomiska motiven i Afghanistan, men som du vet har jag en personlig vendetta mot Talibanerna och i den utnyttjar jag gärna både amerikaner, engelsmän, svenskar,……….

  Karlar som gömmer sina kvinnor under en filt och hindrar deras utbildning, skall lära sig veta hut.

 11. Lars skriver:

  Det intressantaste är att utreda om Sverige och Nato har överträtt mandatet från FN. Om så har skett blir det ännu svårare att nästa gång få igenom ett mandat i FN…

 12. Jan Sjunnesson skriver:

  Ointressant for alla libyer idag och alla som vill ha frihet med stod fran fria lander: ”Det intressantaste är att utreda om Sverige och Nato har överträtt mandatet från FN. Om så har skett blir det ännu svårare att nästa gång få igenom ett mandat i FN…”
  Jag ar glad att USA o Nato gick utover FN om nu sa var fallet.

 13. karrman skriver:

  En annan poäng är att Libyen är en stat i upplösning.
  Det finns ingen aktör som kontrollerar hela territoriet.

  Om du inte anser att familjen Gaddafi är suverän och anser att NTC är den legitima representanten för nationen Libyen kan du mycket väl sluta avtal med denna part. Det är detta som händer just nu.

 14. Kachina skriver:

  Låt vara ett Libyen i upplösning, men den svenska regeringen tycks ha återfått en del av förståndet

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13514981.ab

  Det finns områden som aldrig kan vara privata, där staten har den övergripande rollen. Detta är ETT exempel.

 15. observer61 skriver:

  Avslutningsvis avseende Aktuellts inslag i kväll 2100 08-23 avseende Ingvar Kamprads nazistiska engagemang höjer jag ögonbrynen.

  Inslaget var blandat med trolig fakta och insinuanta påstående stödda av utdrag av påstådda handlingar som skulle bekräftade möjliga förhållandet.

  Inslaget kröntes av att Expo chefredaktör som kunde uttala sig om det mesta – och särskilt om IKEA varumärke. Expo är en organisation med kopplingar till olika verksamheter inte helt odiskutabla i ett demokratiskt sammanhang.

  Årets bottennapp av en dubiös mediarapportering.

  Aktuelltredaktionen bedöms ha något att diskutera över upplägget och val av presentation.

 16. svaamer skriver:

  K-G-Q(h)adaffi måste överlämnas till internationella domstolen i Haag om han tillfångatas – annars är den nya libyska regimens trovärdighet lika med noll. Iraks pseudo-rättegång mot Saddam Hussein var bara ett försök att legitimera att de tänkte hänga Saddam i vilket fall som helst.
  Om Libyen själva tänker döma K-G-Q(h)adaffi och sedan hänga honom – vilket de redan har bestämt sig för att göra – avhänder de sig möjligheten till respekt och goodwill i omvärldens ögon.
  Vad K-G-Q(h)adaffi bör få för straff är det inte min sak att avgöra, men personligen är jag emot dödsstraff under alla omständigheter.

 17. rimardas skriver:

  vilken dubbelmoral!

  Samma folk som under 3-4 decenniers tjänat miljarder på vapen o div.affärer med GAD-familjen nu vänder ryggen som kappan och detta i god traditionell Svensk stil o etik, skall betraktas som merit för fortsatt korrupta affärer och om möjlig tillsättning av en ny gubbe som ska följa de nya riktlinjerna annars blir utfrysning o bojkott. Problemet är inte nationella härskare utan I-länder som vill fortsätta sin koloniala rov och tillåter inga folkvalda regimer. Saudi klanen, Jordan-dömet, sionistpacken och div. banditer understöds med vapen o underrättelsetjänst för att förlänga tyranni,fy vilket folk.

 18. Kachina skriver:

  Ja, Khaddafi måste absolut överlämnas till domstolen i Haag.

  Men, det är inte slut än.

  Hur många soldater ryms i 300 mil underjordiska tunnlar?

  Det gick lite för lätt att inta Tripoli, och vart tog alla Khaddafis soldater vägen.?

  Det finns en krypande oro att när segerfestligheterna når sin höjdpunkt, så kommer de upp ur underjorden. Khaddafi är inte intelligent, utan en listig räv. Precis en plan i hans nivå.

  Det är inte slut än. Jag skulle råda rebellerna, USA/EU/NATO att fundera på varför Tripoli låg så öppet och dämpa firandet tills Khaddafi med söner är infångade.

 19. bildterberg skriver:

  Just det, Kachina. En klassisk krigslist.

  Kan Al-Jazeera vara så nedriga att de sysslar med desinformation?

  http://stopwarcrimes.wordpress.com/2011/08/22/al-jazeeras-fake-green-square/

  Verkar som om det finns en slarvig kopia av ”Green Square”
  någonstans i världen….

 20. Per Fredö skriver:

  Khaddafi talar om taktisk reträtt, men det måste han ju bevisa vad det innebär och om det betyder att rebellerna och Nato/EU samt FN har mislyckats med sitt uppdrag.
  Det är nog mest det munväder, som alltid karakteriserat denne föga populäre diktator.

  Att alla uderjordiska gångar i hans högkvarter skulle rymma med honom lojala syrkor i stort antal, är föga troligt.
  De skulle förstås då förhindrat att högkvarteret blivit intaget.

  Khaddafi kallar sig visserligen överste, men det har han bara gett prov på sådant som folkmord. attt fängsla de han menar är oppositionella och att tortera dem.
  Han kan inte minst göra sådant eftersom rättväsendet ligger i hans egna händer.
  Han ska självfallet sedan han blivi tillfånga tagen ställas inför internaionella dmstolen i Haag.
  Så blev inte fallet med Sadam Hussein.
  Det irakiska folkets vrede mot honom gjorde att han hängdes.

  Vi får hoppas på ett snart slut på detta krig, fredsförhandlingar samt att Libyen för en trovärdig övergångsregering..
  Sedan återstår aatt någorlunda alla de högst betydande problem, som måste övervinnas om Libyen sk bli ett land som dess medborgare verkligen vill leva i.

  Vad gäller landets ekonomiska styrka, oljeindustrin, så förefaller det som om den kan komma igång relativt snart.
  Gästarbetarna måste komma tillbaks och de gamla bolagen, eller nya sådana, måste åter få tillstånd fortsätta med sin produktion.
  Det skulle bli en stabiliserande faktor.

 21. Kachina skriver:

  Har du hört talas om den Trojanska Hästen?

  Om uppgiften på 300 mil underjordiska gångar med fyra meters bredd är sann, går det att gömma en hel armé. Jag föredrar att vänta med att utropa seger tills dessa underjordiska tunnlar är rensade.

  Någonstans kliver Khaddafi och hans söner upp ifrån på nätterna.

  Det skapar oro och ångest hos befolkningen, vilket precis är meningen.

  Först är tunnelsystemet är rensat, kan seger utropas.

 22. mrmhalland01 skriver:

  Khadaffi pratar om sina medborgare i termer av ”råttor”.
  Själv lever han under jord på dagarna och kommer upp på markplan på natten.
  Vad brukar den typen av beteende kallas ?

  Jag är inte säker på att ”befrielsen” av Libyen blir till gagn för den ”vanliga” medborgaren där, men, nu är ”vi” i ett skede där det inte finns någon återvändo.

  Nu måste marktrupper sättas in för att få ett snabbt slut på denna massaker !

  Bombningar är aldrig selektiva, det är dock enskilda kulor !

  Faktum är att jag aldrig trodde att jag skulle behöva höra mig själv säga det, men, ska inte ytterligare 10.000-tals liv spillas har NATO en skyldighet att följa upp sitt uppdrag med att ta kontroll på marken !

  NATO och allierade har med all säkerhet överskridit FN-resolutionen 1973, nu måste de fullfölja för att rädda liv !

 23. mrmhalland01 skriver:

  Bara för att vara övertydlig :
  Ja är säker på att en dödad familjemedlem sörjs lika mycket i Libyen som i Sverige !

 24. mrmhalland01 skriver:

  Är det någon som har ifrågasatt var ”rebellerna” har fått dessa ansenliga mängder vapen och ammunition ifrån ?
  Vem har betalt detta ?

  Oj vad det finns mycket vi inte vet…eller har förstått !!

 25. Per Fredö skriver:

  Det finns olika uppgifter om de 300 mil långa gångarna.
  De mest trovärdiga är att högkvarteret ligger där samt att de används för en vattenledning.
  Det hindrar inte att det också kan finnas vapen där och likaså en flyktväg.

  Insiders menar dock att Khadaffi måste gömma sig och om han bedömer läget som hopplöst så är flyg enda möjligheten.

  Det militära läget verkar inte ha gått rebellernas väg sista dygnet.
  De saknar ju militär utbildning samt vapen som är jämförbara med de som Khadaffi förfogar över.

  Men tyvärr, civilbefolkningen får det allt svårare, Det kan bli desperation och då är det en öppen fråga vilken part man skyller på.

 26. Kerstin Broste skriver:

  Efter att ha skrivit tre inlägg som i sista stund har ”gått upp i rök” orkar jag inte dra detta igen. Carl Bildt, Hur har vi det med friheten på nätet. Kachina: Kan Du inte inse det ”tokiga” i att en Utrikesminister i aktiv tjänst är rådgivare åt ett global privat företag som arbetar med naturtillgångar. Förklara en gång till för mig hur Du tänker. En minister kan påverka och jag antar att Akin Gump vill ha information om vad som händer i korridorerna.

 27. jaanne skriver:

  Inte ett ord i denna blogg om att rebelledarna satt ett pris på 10 miljoner dollar på Khadaffis huvud. Och den som ev. mördar honom får fri amnesti för tidigare brott. En mördare kan alltså få amnesti om han lyckas ta livet av Khadaffi. Det verkar som om herrarna i rebellrörelsen behöver läsa på lite om Genevekonventionen, mänskliga rättigheter och hur en rättsstat fungerar.

 28. Kachina skriver:

  Kerstin

  Jag har svårt att se var Carl Bildt kommer in i bilden som rådgivare åt ett globalt företag. Jag tolkar det som sagts i dina länkar, som att han tar in information och för en dialog med detta och många andra globala företag.

  Det är hans förbannade arbetsuppgift,………att föra en dialog med företag stora nog att påverka naturtillgångarna i den här världen.

 29. Kachina skriver:

  jaanne

  Jag tror det är en tidningsanka. Om du lyssnar till ledaren för övergångsregeringen är hämnd förbjudet (därför satt legosoldaterna med händerna i buntbant, istället för att ligga på backen med en kula genom bakhuvudet.)

  Det har tydligt sagts från rebelledningen att de vill ha Khaddafi och hans söner levande, för att ställa dem inför rätta. Däremot har de inte sagt om det är Libysk rätt eller domstolen i Haag.

%d bloggare gillar detta: