En glädjens stund

STOCKHOLM: Vi nalkas nu definitivt en glädjens stund för Libyen, arabvärlden och det internationella samfundet.

Med alla rimliga mått mätt ser vi nu slutet på varje möjlighet för Kaddafi att fortsätta att utöva makt och inflytande i Libyen. Även om strider tydligen fortsätter i vissa delar av Tripoli har regimen Kaddafi nu slutligen brutit samman.

Och frågan förskjuts nu till vad som kommer att hända härnäst.

Övergångsrådet TNC i Benghazi är ju just ett övergångsråd, och inom dess ram har ju gjorts olika planer för hur en övergång kan komma att ske.

Dess sammansättning kommer med all sannolikhet nu att breddas för att säkra att det uppfattas som genuint representativt.

Viktigt nu blir att förhindra ett säkerhetsvakuum i Tripoli eller andra viktiga platser.

Men mitt intryck är att man i sina olika planer har tagit intryck inte minst av erfarenheterna från Bagdad 2003.

Även om den Nato-operation vi deltar i fortsätter som stöd till FN:s säkerhetsråds resolution 1973, förutsätter jag att vi relativt snabbt får en ny resolution i FN:s säkerhetsråd som dels häver de existerande sanktionerna och dels anger riktlinjerna för de internationella insatserna med att hjälpa Libyen under övergångsskedet fram till en demokratisk och fungerande stat har kunnat etableras.

De utmaningar som ligger i detta skall inte underskattas, men betydande förberedelser har dock skett, och den krävande uppgiften blir nu att föra dessa från teori till praktik.

I det arbetet är det självklart att man kommer att ha det internationella samfundets stöd.

9 Responses to En glädjens stund

 1. blombladivinden skriver:

  Länder som vill byta bort dollarn är dödsdömda ! ! !

  Av Stig Olsson

  Det känns läskigt att skriva att i flera av de mellanösternländer där det nu påstås pågå en enorm befrielsekamp i stället handlar om USA-ledda kupper mot regimer som inte längre vill ha dollarn som handelsvaluta.

  Bara tanken att USA och deras Federal Reserve (privatägd) orsakar så många människors liv och allt detta lidande från de skadade mm gör att det vänder sig i magen på mig… Ändå verkar det vara just det som hänt och händer just i detta nu!!!

  OK att jag inte förväntat mig så mycket gott från USA (jo dom gjorde häftiga bilar på 50-60-talet) så vill jag ju helst inte tro att de är så vidriga att de offrar män, kvinnor och barn på dollarns altare… alltså MÖRDAR besinningslöst bara för att behålla det redan hårda strypgreppet över världen med sin nu sjunkande och snart helt värdelösa dollar skrämmer mer och mer…

  Inget verkar få stå i vägen för dessa mammons lakejer!

  Läs här en artikel skriven av en man som kan det här med internationell ekonomi och dessuton, se den korta videon efteråt så kanske du bättre förstår vilka hemska illdåd USAs elit förorsakar många människors liv och lem:

  Mellanösterns vilja att ha egen valuta eller byta till Euro krossas… av USA

  Stora evenemang i världen har ofta en finanspolitisk bakgrund. Efter att Saddam Hussein bestämde att irakisk olja skulle handlas i Euro och inte längre i dollar så invaderade USA Irak 2003. 1991 hade USA:s president Bush (papa) sett till att General Schwarzkopf (till dennes stora förtret) inte skulle gripa Hussein trots alla ohyggliga brott han begått. Man lät honom fortsätta att slakta och tortera hundratusentals människor.

  Men plötsligt, 2003, dög Saddams omoral och hot mot människor som skäl för invasionen. Massförstörelsevapen hittades på som krigsgrund.

  Libyens diktator Gaddafi hade 1996 och efter millennieskiftet stora afrikanska konferenser att arabstaternas olja inte längre skulle handlas i dollar utan i guld dinar (äkta guld), vilket skulle ha bragt välstånd till större delar av Afrika. Han ville införa en konkurerande valuta till Euron och dollarn: Gold Dinar.

  En sådan åtgärd hotar US dollarn som världsledande valuta vilket ha gett USA den största makten, större än alla vapen. De kunde producera dollarn utan ett värde i sig och handla äkta värden i hela världen. Då de fortsatte att ohämmad ”trycka” värdelösa dollar blåste de upp dollarmängden så att dollarn blir allt mindre värd i en rasande fart, vilket kan mätas i guldpriset, som skenbart gått upp. Egentligen har det varit ganska stabilt men dollarn har rasat i värde genom den ansvarslösa uppblåsningen av dollarmängden utan att knyta den till bruttonationalprodukten. (Se den Vita Skolan i Nationalekonomi)

  På så sätt har USA systematiskt och medvetet lurat alla som sålde något för dollar. China och Japan är de länder som lurades mest då de sitter på de största dollarreserverna som blir allt mera värdelöst.

  Ett annat skäl för USA:s inblandning är att Libyens Central Bank inte ligger under kontrollen av centralbankernas centralbank, Bank for International Settlements, (BIS). Syrien, Sudan, Somalia och Iran gör inte heller det. USA will via BIS helst styra alla länders centralbanker.

  Den tredje triggern för de nordafrikanska revolutionerna är Islamic Banking. Detta skäl tas inte upp i nedanstående film från Russian Television (varför jag inte delar åsikten att det hela enbart gäller Libyen; det gäller alla länder där Islamic Banking är stark; oljan spelar naturligt också en roll samt Chinas allt större aktiviteter).

  De banker som följer Sharialagen har en mycket bättre moral än de västliga, ”kristna” bankerna. De får inte ta ränta på sina lån för att folk inte skall hamna i ränteslaveriet som vi utan deras banker skall dela på riskerna när de går in med pengar i ett projekt. (Ränteförbudet fanns tidigare i kristendomen också). Går det bra, får de islamska bankerna utdelning på sina lån, går det dåligt, så förlorar de sina pengar. Den dödliga exponentiella utvecklingen med ränta på ränta finns inte heller hos Islamic Banking. Därför har deras banker överlevt finanskrisen mycket bättre än Goldman Sachs (Government Sachs) och J.P. Morgan bankerna, d.v.s. Wall Street storfinansen som privat äger den amerikanska centralbanken Federal Reserve och som regerar USA utan att de blivit valda åtminstone sedan 1913 när de kuppade in Federal Reserve Act. I USA finns ingen opposition utan bara en opposame. Det är en och samma kraft som styr både det republikanska och det demokratiska partiet. Därför blev det inte heller någon påtaglig ”change” när Obama tog över.

 2. Lasse Hagelskytt skriver:

  Mycket bra skrivet stig! Håller fullständigt med dig:) Carl bildt! Detta är ingen glädjens dag! Att usa och deras allierade har bombat sönder den bästa infrastrukturen i afrika ser inte jag som något positivt utan kriminellt att göra detta! .

 3. Lasse Hagelskytt skriver:

  Att bomba Lybien tillbaka till stenåldern för att sätta en ny marrionett på tronen är sorgligt och dåligt för det Lybiska folket! Du Carl bildt och regeringen är med på detta folkmord på det Lybiska folket är sorgligt!

 4. leewanta skriver:

  Givetvis hoppas vi att Carl Bildt och andra krigsförbrytare i Libyen skall ställas inför rätta.

 5. bildterberg skriver:

  Som sagt giv noga akt på vart Libyens guldreserv kommer
  att ta vägen nu ….

  http://www.zerohedge.com/news/battle-libya-almost-over-battle-its-144-tons-gold

 6. bildterberg skriver:

  En guldgjädjestund:

 7. Kachina skriver:

  blombladivindens konspirationsteori är den mest trovärdiga jag läst hittills. Det var banksvindlarna som bäddade för Hitler, men de kunde inte, som man säger ”rida Tigern”. De kunde släppa lös den genom att inte stänga grindarna, men de kunde inte kontrolllera den.

  Dessutom måste det till en mycket viktig faktor, folkets vilja till förändring. Mycket riktigt har USA/EU släppt lös den arabiska våren genom att inte hindra den, men de kan inte kontrollera den.

  Det är även riktigt att USA och vi i Väst-Europa för krig för att förhindra dollarns och Eurons fall. För vad händer om de faller?

  Vad tar då vid? Ja, inte rubel och inte yen, utan grottliv där myntfoten utgörs av rådjurshud.

  Sedan skall vi inte glömma att det Onda USA också hade en lång historia som det Goda USA, före Nixon.

  Sedan skall vi komma ihåg att vi faller med dem.

  Jag tycker att i fallet Libyen har USA/EU/NATO skött det hela på ett hedervärt sätt, genom att jämna ut styrkeförhållandena och förhindrat regelrätt folkmord. Det är inte över än. Vi får se vad det blir. Viktigast är att det libyska folket får fälla avgörandet.

 8. Kachina skriver:

  leewanta, mfl,…

  Den världsekonomiska våren kommer även den, förhoppningsvis likt en ”puck som gliiiiiider in i mål” (Hyland).

  M a o, den nuvarande världsekonomin är dödsdömd, men om den kommer som en kollaps är även den här tekniska civilisationen dödsdömd.

  Vi har en oerhört lång gemensam kunskapskedja, från flinta till rymdteknik. Det räcker med att alla med kunskap i en viktig länk i kedjan dör i oroligheter,…. så får vi börja om med flinta.

 9. kungabloggen skriver:

  Många undrar vad som kommer att hända med Muammars livvaktstyrka som så troget tjänstgjort hos honom. En del hävdar att det var hans privata harem, även om de säkert bara är rykten.

  Nu väntar vi på freden

%d bloggare gillar detta: