Från världens alla hörn

STOCKHOLM: Tillbaka i Stockholm igen efter dygnen på andra sidan Östersjön.

Och hade möjlighet att härifrån också följa delar av den gripande minneshögtiden i Oslo.

Från Libyen kommer nu en allt stridare ström av informationer om den offensiv som pågår mot Kaddafi-styrkorna i och kring Tripoli.

Att det är ett nytt skede i konflikten är alldeles uppenbart. Och att Kaddafis dagar vid makten är räknade är det också.

Jag hoppas bara att vi får ett snabbt sammanbrott och att det inte behöver gå till omfattande strider i staden med allt vad det riskerar att innebära. De olika delarna av regimen borde nu inse att det inte finns någon återvändo.

I morgon samlas i Stockholm våra sändebud från världens alla hörn för en årligen återkommande vecka av diskussioner och överläggningar.

Inte minst är det viktigt för dem att på det sättet knyta kontakten med den politik och det samhälle de ju ytterst skall representera.

Så för min del kommer detta att bli en vecka helt och hållet inom landets gränser – åtminstone som planeringen ser ut nu.

Inom landet blir det dock på onsdag en utflykt ner till Halmstad och Tylösand som jag av olika skäl ser fram mot.

Och mot slutet av veckan träffas regeringen för överläggningar inför den kommande riksdagshösten i mer avkopplande miljö.

Besök kommer jag dock under veckan att få av Greklands sedan någon månad nye utrikesminister Stavros Lambrinidis. Vi kommer att ha åtskilligt att diskutera.

15 Responses to Från världens alla hörn

 1. gruelse skriver:

  När Operation Unified Protector har störtat al-Gaddafi kan vi säga till de libyska kvinnorna:

  Huckle på!

 2. gruelse skriver:

  Denna artikel från Der Spiegel http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,781483,00.html analyserar vad som troligen kommer hända och vilka svårigheter som uppstår då al-Gaddafi störtas. Någon liknande analys har svenska medier inte bemödat sig att göra, enligt min erfarenhet.

  Bara för att ett inbördeskrig är slut så betyder det inte att konflikterna upphör. Det är ingen vacker situation vi kan förvänta oss, och som krigshetsarna i Sverige medansvariga till.

  Vidare enligt Der Spiegel:

  ” Unter den Rebellen gebe es nicht wenige Extremisten, so ein deutscher Helfer vor Ort in Bengasi. ”Man darf nicht vergessen, dass der Aufstand begann, als die Gaddafi-Truppen eine Gedenkveranstaltung für die Toten einer Anti-Karikaturen-Demonstration auflösen wollte”, so der Beobachter. Eine dänische Zeitung hatte im September 2005 Mohammed-Zeichnungen publiziert, deren Veröffentlichung in der gesamten islamischen Welt zu blutigen Protesten mit mindestens 150 Toten führte.”

  vilket fritt översatt blir:

  Bland rebellerna finns det inte få extremister. Upprinnelsen till det libyska upproret var, enligt en tysk hjälparbetare på plats i Bengasi, att Gaddafi-trupperna ville upplösa en sammankomst i Bengasi som var till åminnelse för de som hade dött i en antimuhammedkarikatyrdemonstration 2005.

  Med andra ord, upploppet i Bengasi, som blev den tändande gnistan till det libyska inbördeskriget, hade inget med demokrati att göra. Snarare var det motsatsen – censur av yttrandefriheten – som förfäktades av rebellerna.

  Ta hem våra flygstridskrafter från Libyen snarast! De behövs bättre i det svenska territorialförsvaret som alltför länge har legat för fäfot. Det stundar hårdare tider i vårt närområde när diverse stormakter ska pinka in naturresurser!

 3. bildterberg skriver:

  Efter att Sverige bidragit till den eventuellt snart fullbordade
  irakifieringen av Libyen kanske det är dags att haka på nästa
  via sedvanlig infiltration startade inbördeskrig (i Syrien) med samma
  balkaniseringsmål i sikte. Gissa vem som tjänar mest på detta
  (Ledtråd: inte de som gör skitjobbet i alla fall utan den som styr dem)

 4. Kerstin Broste skriver:

  Nu kommer världens ledare och varnar för kaos i Libyen. Vem lagar infrastrukturen som NATO har förstört? Även nu kommer informationen fram i ”main stream media” att NATO har överskridit befogenheterna i FN resolutionen. Kan NATO ställas inför domstol.
  Sverige borde be FN införa en ”no fly zon” över Gaza när nu Israel öser in bomber över Gaza i den mediaskugga som finns. Gaza-borna kan ej fly.

 5. Kachina skriver:

  Startat inbördeskrig via sedvanlig infiltration?

  Nej, i Tunisien, Egypten, Libyen, Syrien,………tror jag inte på det.

  Vem infiltrerade Bahrain.

  Du får går djupare än så för att finna rötterna till både den europeiska och den arabiska revolutionen, nämligen 1300-år av statskontrollerad religion.

 6. bildterberg skriver:

  Så enkelt är det inte heller Kachina. Det finns
  även destruktiva krafter som vill utnyttja, styra och t.o.m.
  starta revolutioner. Vi får väl se om Libyens utveckling
  mer kommer att likna Egyptens än Iraks.
  Man kan ju alltid hoppas även om det fortfarande
  görs försök av externa krafter att ta över
  makten i Egypten (Salafi-Wahabbi-rörelsen och
  muslimska brödraskapet). Jag är fotfarande skeptisk
  till att resultatet i Libyen verkligen kommer det Libyska
  folket tillgodo. Det får framtiden utvisa. Dessutom
  får man utvärdera om det var värt priset att förstöra
  så stora delar av Libyens infrastruktur (universitet, sjukhus,
  vattenledningar (man-made river) osv) för att inte tala om
  de civila dödsoffren. Intressant blir också hur mycket av
  tillgångarna (t.ex. allt guld) som stannar kvar i landet och
  inte ”läcker ut” samt hur oljetillgångarna hanteras.

 7. Pravo skriver:

  Jag vill se en oberoende granskning av i vilken grad NATO har assisterat ”rebellerna” och om NATO har överträtt sitt mandat från FN. Om så har skett är det oerhört allvarligt och de ansvariga borde skickas till Haag för en rättslig process.

 8. smalanningen skriver:

  Alla de libyer som torterats i fängelse för att de har haft en annan åsikt än regimen (läs diktatorn) håller nog inte med de flesta av kommentatorerna härinne. Revolutionen hade ALDRIG inträffat om vanligt folk (utanför den rika minoriteten) haft det bra eller varit nöjda, och den hade ALDRIG inträffat om inte Libyen haft en och samma diktator i 40 år. En diktator som vi i Sverige för övrigt sålt vapen och teknik till. Och inte minst byggnadsmaterial.

  Det är uppenbarligen väldigt lätt för oss att sitta här och moralisera, men det borde inte vara det.

 9. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/08/21/fran-varldens-alla-horn/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 10. metusalem skriver:

  Regimen Kadaffis tid kan väl nu räknas i timmar snarare än dagar.
  Stora delar av världen gläder sig åt att en för flertalet grym regim är till ända. Vi har även ett antal Kadaffivänner som befarar att nu utbryter det sora kaoset i landet. Historien får utvisa hur det blir.

  Det är troligen naivt att tro på en helt lugn resa mot demoktati och trygghet för hela folket. Den klantradition som råder innebär troligen en lång väg till verklig stabilitet. Hoppas detta är fel, och att man lyckas snabbare än tex Egypten.

 11. florimond77 skriver:

  Det finns de som jämför Libyen med Irak. Det är fel. Den brutala groteska iscensättningen av attacken mot Irak som Bush och Blair stod för och den odemokratiska farsen vad avser Sadam Husseins rättegång har inga likheter med ett folks uppror. Kriget mot Irak som man förlorade alla ev syften med lämnade istället ett helt folk och en värld i ett chockat tillstånd där alla kände sig förödmjukade istället för ”befriade”.
  Hade man inte attackerat Irak och Afghanistan hade vi idag sett ett verkligt uppror.
  Konsekvens: Konstgjorda uppror funkar inte.

  Nu bekymrar sig hela västvärlden för att den arabiska våren inte ska utvecklas i deras form.
  Lita på folket. Det kommer att ta tid.
  Hjälpen måste vara som balanserad inte styrd. (shaken not stird)

 12. Per Fredö skriver:

  Gadaffiregimen har fallit. Något blodbad blev det inte. Hans säkerhet styrkor gav upp. Ministrar-ar och diplomater har övergivet honom. Han kommer att fly landet för att slippa att ställas inför internationell domstol.
  Detta hade inte kunnat ske utan indirekt stöd från det internationella samfundet, FN, Nato men även Libyens grannländer.
  Även Arabförbundet har varit angelägen om att få ett slut på konflikten Däremot Har länder som Rysland och Kina hållit sig avvaktande. Dessa länder, liksom Iran, måste gardera sig mot folkliga revolter.

  Detta är förstås ingen total framgång. Det tar lång tid bygga upp en demokrati med konstitution, partiväsende, domstolar, rättsväsende. För att ta några exempel i ett land, som även kännetecknas av klaner, privilegier, korruption.
  Libyen kan inte klara allt detta utan stöd av internationella och regionala partner för rådgivning och ekonomiskt samt humanitärt stöd.
  De fel som skett i Irak och som också pågår i Afghanistan måste vi ta lärdom av, men också det kommer att ta tid.
  Det är svårt se något annat än attt västerlandet måste komma till undsättning när det gäller allt detta, likaså bygga upp förstörd infrastruktur samt få fart på den oljeproduktion, som gett Libyen ekonomisk styrka.

  Denna konflikt kan även få en annan icke önskvärd dimension om rörelser som al-Quadi samt Muslimska Brödrskapet får en framträdande roll.
  Vi får även räkna med att de 100-tusentals gästarbetare, som flydde landen, börjar återvända.
  Så som vanligt krävs både en idealistisk samt pragmatisk politik..

 13. un2here skriver:

  From Huda Abu Zahra:

  .. can u help us to get an emergency num in libya.they r shooting ppl in their home.

  .. ghadafi ppl shooting unarmed civil in tragpolis they need help

 14. Per Fredö skriver:

  Flygattackerna skulle enligt mandat från FN skydda civilbefolkningen mot bakgrund av att Cadaffi sökte förhindra det folkliga upproret genom att sätta in automatvapen, stridvagnar samt flyg, detta i kombination med att s k motståndare till regimen fängslades ochh torterades.

  Nato-flyget sökte slå ut-och lyckades allt mer med det. att förstöra sådant som vapenförråd, stridsvagnar, flyg samt baser.
  Det bidrog i hög grad till rebellernas seger, vilken också krävde att de fick ammunition.
  Vad som är omstritt är attackerna mot Cadaffis högkvarter och den statliga tvn.
  Den senare kunde regimen dock använda sig av till sista dagen.

  Det går inte att genomföra operationer av detta slag utan att en del civila mål drabbas.
  Det har dock inte ägt rum i någon större omfattning. Till det bidrog inte minst de skarpa bilder ma n kunde använda sig av.

  Jag har kollat i datorn och det som nämns är att en vattenledning sprungit läck och att ett sjukhus inte fått tillgång till medicin tillräckligt snabbt..

  Sedan är det en annan sak att Cadaffi försökte ge en motsatt bild, inte minst när han talade om hundar.

 15. […] Thomas Böhlmark  och Röd Berget och Högberg och Carl Bildt Dela det här:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

%d bloggare gillar detta: