Firande i Tallinn

TALLINN: Lördagen var dagen då den estniska nationen högtidhöll minnet av hur man för 20 år sedan kunde återvinna sin självständighet som nation.

Vi var sex utrikesministrar som gästade den konferens på förmiddagen som diskuterade lärdomar av de decennier som gått.

Och på eftermiddagen var det så ceremonier, tal och musik uppe i borgen Tompea som ju numera hyser det estniska parlamentet. Riksdagens talman Per Westerberg talade som representant för de nordiska parlamenten.

Men höjdpunkten var den stora utomhuskonserten på sångarfältet strax utanför Tallinn.

Jag vet inte hur många som var där, men när vi lämnade fram mot tiotiden på kvällen uppskattades det till ca 80.000 människor och då strömmade publiken fortfarande till.

President Ilves talade – han kommer med all sannolikhet att återväljas av riksdagen nästa vecka – och USA:s Hillary Clinton bidrog med en hälsning på de jättelika TV-skärmarna.

Men för mig var det mycket ett återseende med vänner från den dramatiska tiden för tjugo år sedan.

Mart Laar, Marje Lauristin, Trivimi Velliste, Tunnö Kelam och alla andra var alldeles självklart på plats. Och det fanns mycket att tala om.

I dag är det Islands dag här i Tallinn som erkänsla till att Island var det första land som erkände självständigheten under de dagarna.

Sverige kom ju först efter det att Ryssland erkänt de baltiska staternas självständighet.

Och det var ju först i och med detta som ockupationen upphörde och det fanns en självständig nation som det var möjligt att erkänna.

Men nu fortsätter vi att vandra runt i den vackra staden i avvaktan på att flyga tillbaka till Stockholm.

Turismen verkar ha slagit rekord denna sommar i Tallinn, och staden ger blomstrande intryck i all sin charm. Den estniska ekonomin växer just nu snabbast av alla i EU, och med Euron som årsskiftet känner man en ny tillförsikt.

Grekland verkar ligga mycket långt borta.

6 Responses to Firande i Tallinn

 1. Njut av en av världens vackraste städer herr utrikesminister. Jag twittrade till dig igår och undrade ifall du kunde köpa med ett flak Saku Originaal till mig som tyvärr har slut på estnisk öl. Jag kan komma förbi Arvfurstens palats och hämta när det passar… ”Tänan” på förhand! ;-)

  PS. Ett flak är 24*33 cl

 2. Kerstin Broste skriver:

  Jag måste gratulera till att vi i Sverige har en utrikesminister som kan hålla så många bollar i luften och sitta på flera stolar samtidigt. Till min förvåning är CB, Senior Int Advisor till Akin Gump Global Solutions. Genom detta företag är vår Utrikesminister rådgivare till bl a Glencore. Ett företag som är allra störst på råvaror i världen och har köpt stora landområden i Sydsudan. Glencore har gjort affärer med de flesta diktatorer som sitter på olja och andra mineraler. Jag trodde i min enfald inte att det var möjligt att en utrikesminister kan vara rådgivare åt ett globalt företag som sysslar med exploatering med så många politiska konsekvenser. Man kan undra om Akin Gump också ger råd till rebellerna i Libyen eller rättare sagt exploatörerna som kommer senare.

 3. observer61 skriver:

  Grekland ligger långt borta men Sverige ligger ju närmare.

  Den socialdemokratiske partiordföranden har hållit tal – välkommen hem – sa han – fast det var i Stockholm.

  Den kommunala självstyret anses bland många vara ett omistligt demokratiskt grundbult. Nu vill han lagreglera bort detta – är är han odemokratisk? är han despot? vem är han egentligen – den där figuren med tandborstmustaschen från 30-talet?

  Se upp Stockholmare – den partikulära lagstiftningen – som strider mot grundlagen – vill tandborstmustaschen från 30-talet – nu bebygga sportfältet på Gärdet och andra grönområden.

  Och detta skall finansieras av ?? Arjeplog kanske?

  Ett gammalt marxistiskt talesätt är – låt gåsen steka i sitt eget fett. – Kanske det är därför bara var femte väljare röstar på (S) i Strockholm.

  Det socialdemokratiska partiet jobbar framgångsrikt på att bli näst största oppositionsparti i kungl. huvudstaden!

  Men jag saknade nya spännande anlöp i utrikespolitiska frågor. Bäva månde UD med dess främste representant.

 4. un2here skriver:

  observer61 skriver: – låt gåsen steka i sitt eget fett

  http://www.marxfoods.com/products/Goose

%d bloggare gillar detta: