Nu rejält bakom skrivbordet

STOCKHOLM: Första riktiga arbetsdagen bakom skrivbordet i Arvfurstens Palats.

Erfarenheten av sommaren är väl att vårt mer decentraliserade arbetssätt med täta telefonkonferenser och då och då vad som fungerat som kurirer med handlingar som inte kunnat skickas elektroniskt fungerat väl.

Och vi hade alltid en beredskap att kunna infinna oss relativt snabbt i Stockholm om det skulle krävas förstärkning i ledningsfunktionen.

Men nu handlar det om att gå igenom en del ärenden mer noggrant och att skissera en del inför i första hand de närmaste veckorna. Längre fram kan det nog finnas anledning att segla med lite lösare skot.

Under dagen kommer också Kai Eide från Oslo förbi för samtal.

Han var ju FN-chef i Afghanistan under en viktig period, och har f ö skrivit en mycket läsvärd bok om den tiden.

Men nu kommer han att svara för uppföljningen av vårt gemensamma arbete i den s k kontaktgruppen för Libyen.

Här är ju Danmark, Norge och Sverige gemensamt representerade enligt ett rotationschema, och i går tog Norges Jonas Störe över uppgiften att företräda oss från Danmarks Lene Espersen.

Så det kommer att finnas åtskilligt att tala om vad gäller den operationen.

På den militära sidan svarar de fem svenska Gripen-flygplanen på Sigonella-basen på Sicilien för närmare 40% av den taktiska flygspaningen. Betydelsen av vårt bidrag i detta avseende har ju ökat under sommaren.

Hur det kommer att bli med en eventuell fortsättning av detta och våra övriga bidrag till den s k OUP-operationen har vi ännu inte haft anledning att ta ställning till, men i nära samråd med riksdagen tillhör det självfallet uppgifterna för de närmaste veckorna.

59 Responses to Nu rejält bakom skrivbordet

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Gripen på Sicilien
  Det måste vara ett drömläge att kunna öva remote på ny plats i nytt land över hav och i annat klimat och samtidigt göra nytta för Europa, FN och mänskligheten. Materiel testas på nytt sätt, nya kontakter knyts, svensk teknik och nordiskt samarbete visas upp och det blir publicitet för föredömets makt. Genialt bara av en händelse..

 2. […] https://carlbildt.wordpress.com/2011/08/16/nu-rejalt-bakom-skrivbordet/ Rate this: Share this:DelaStumbleUponTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Kommentera […]

 3. Kerstin Broste skriver:

  stig2: Är detta ironi eller….Anser Du att det är OK enl folkrätten att bomba barnsjukhus, infrastruktur mm. Tycker inte Du som entreprenör att det vore bättre om vi använde skattepengar till vår infrastruktur istället för att förstöra ett Afrikansk land.

 4. observer61 skriver:

  Inför Sveriges fortsatta engagemang i Libyen.

  Är det någon som vet vad Juholt har i säcken? Har Urban Ahlin ännu en gång varit ute på en enskild eskapad och kan berätta vad mer Sverige bör ställa upp med – som inte efterfrågas?

  Skall Sverige ytterligare minska stödet med underrättelseinhämtning – så att risken för misstag vid markmålsbekämpningen ökar?

  Eller skall vi efter bästa förmåga ställa upp med det som efterfrågas?

  Kan den av Kerstin ovan beskrivna situationen härledas till den s k Juholteffekten?

 5. bestofmankind skriver:

  Tänk sig att Carl Bildt som främst strävade efter stabiliteten i Libyen genom att först inte ställa upp med den ena till det andra nu är belåten med 40% taktiska flygspaningen.

  Undrar vad Khaddafi tänker om Carl Bildt egentligen efter Carl Bildt försökte först att skaka en hand med Khaddafi när det gäller Dawit Isaak, och med den andra hand trycka på knappen om (indirekt) bombning av Khaddafis palats. Mycket illa Carl Bildt!

 6. bestofmankind skriver:

  Frågan nu när det gäller Libyen är vad vill Carl Bildt göra i fortsättningen?

 7. observer61 skriver:

  Bestofmankind

  … om jag inte minns fel var Carl Bildts inledande återhållsamhet m h t att utlänningar i Libyen skulle kunna hinna lämna landet.

  Svensk medborgare fastfjättrade vid möjliga markmål skulle förhindras. Detta faktum hindrade inte Juholt med bihang att skära pipor i vassen och talade med hög röst utgjuta sig om än den ena och än den andra insatsen.

  Det socialdemokratiska utagerande vid denna tid – utsatte människor för onödig risk. Sedan fortsatte socialdemokraterna som tidigare har beskrivits.

  Skall socialdemokraternas fortsatta vågspel i riksdagen följa det oansvariga och riskbenägna spåret?

 8. Kerstin Broste skriver:

  Jag tror inte att det är så många misstag vid bombningarna. Många som gör inlägg här anser att det är rätt att bomba infrastruktur som faktiskt är civila mål. Och vad ska hända när och om Khadaffi störtas. Ska ”stolpskotten” som intet ens kan komma överens sinsemellan och som det är svårt att veta vem dom är. En sak har dom gemensamt och det är att någon form av Sharialag ska införas och kvinnornas rättigheter ska drastiskt minskas. Risken är stor att väst tar över och sedan ligger landet i ruiner och vi i väst får bygga upp det igen med Libyska pengar. Tänk Irak.

 9. observer61 skriver:

  Val av markmål, typ av insats samt när i tiden skall ju passa in i den övergripande strategin.

  Förhoppningsvis skall insatserna inte vara kontraproduktiv och föröda landet. Det är väsentligt att bekämpningen av markmål inte medger misstag lik de vi känner igen från Afghanistan.

  Sverige bistår med personal för PsyOps (eller vad de nu kallas för?). Det är min förhoppning att dessa nu får genomslag och stor påverkan för insatsernas genomförande. Tyvärr kommer kännedom om detta ligga i det fördolda under överskådlig framtid.

 10. Kerstin Broste skriver:

  Vad är den övergripande strategin?

  Redan nu har bombningar förött landet. Hur många döda tycker Observer61 är acceptabelt. Att Sverige deltar i en Nykolonial invasion är oacceptabelt. EU har inga pengar USA har inga pengar. Hur har NATO råd med dessa militära insatser? Enda förklaringen är att Vi får ta del av Libyens kapital nu och i framtiden.

 11. karrman skriver:

  Det krig som pågår i Libyen kommer att avgöras av de styrkeförhållanden som gäller på marken. Nato styr inte detta skeende och måste hålla sig till FN mandaten.

  Finns tecken på att vi närmar oss ett avgörande och att Tripoli kommer bli inringat från väster, söder och öster. Det man kan hoppas på är detta leder till en politisk uppgörelse mellan de stridande parterna om hur ett post-Gaddafi Libyen ska styras på ett fredligt sätt.

  Inte speciellt svårt att skissa upp skräckscenarios med gatustrider i Tripoli och katastrofala följder för civilbefolkningen.
  Vi får hoppas att det finns en politisk vilja att undvika detta scenario.

 12. Kachina skriver:

  ” Carl Bildt försökte först att skaka en hand med Khaddafi när det gäller Dawit Isaak, och med den andra hand trycka på knappen om (indirekt) bombning av Khaddafis palats. Mycket illa Carl Bildt!”

  Mycket smart, Kaddafi hade ”tumskruvarna åtdragna”.

  Vill du att vi skall dra åt ännu hårdare eller lätta på trycket. Davit Isak är svaret.

  Tyvärr valde Khaddafi en säker bunker och lät befolkningen ta emot bomberna som dirigerats in genom svenskt spaningsflyg.

  Därför menar jag att Khaddafi är dum i huvudet. Han hade inte ens förstånd att splittra EU/NATO-insatsen.

  En sådan lätt match som att genom sitt inflytande frige Davit Isak, hade han inte synapser nog för att utnyttja.

  Splittra motståndet, är budord nummer ett i konflikthandboken. Han hade inte ens förmåga att ta emot en öppen inbjudan.

  Kerstin, Khaddafi är en nolla med en processor på 2 Mhz. Det tar alltså en vecka att lösa en enkel ekvation.

  Allt annat än Khaddafi, är bättre än Khaddafi.

 13. bildterberg skriver:

  ”Allt annat än Khaddafi, är bättre än Khaddafi.”

  Och den slutsatsen baserar du på … ?

 14. Kachina skriver:

  ”Och den slutsatsen baserar du på … ?”

  Hans oförmåga att skilja på sin familj och världspolitiken.

  Det finns ett antal dokumenterade händelser där personer i hans familj trott sig ha fribrev, vilket land de än befinner sig, och att han har försvarat denna inställning med maktmedel som inte gör skillnad på person, bara etnisk tillhörighet.

  Det handlar om en man och hans familj ”med luftkuddar under fötterna” och en förhöjd självbild. De är de facto ett gift i samhällskroppen, en replika av Demiurgen och måste neutraliseras
  av samma motgift som neutraliserar ormens gift.

 15. bildterberg skriver:

  Jantelagen in action?

 16. Kachina skriver:

  Javisst, för den som lever med Jantelagen. Det finns personer som tagit sig fram på ”luftkuddar under fötterna och förhöjd självbild. Raggat tjejer genom att ”min far är förmögen och mäktig” (men glömde säga att det var bara inom Kallholmen) När du kommer utanför den lilla byn kan en vanlig snickare vara mer förmögen.

  Jag har hög utbildning, vilket kommer att ge bra ekonomi. Men, glömmer säga att när jag tagit examen slog jag igen böckerna och har därefter inte läst en bok, för jag hade lärt mig allt jag behövde veta för att sköta mitt jobb.

  Det är att leva i en bubbla och det är precis vad Kaddafis familj gör.
  De saknar kunskap och vidseende att förstå den totala bilden av nationen.

  Det handlar alltså om det enskilda medvetandets spännvidd.

  Familjen Khaddafi lever i grottmänniskornas tid och måste neutraliseras = omskolas.

 17. bildterberg skriver:

  Ja, med så solida argument mot någon som man ogillar
  kan det ju vara värt att föröda ett helt land.

 18. Kachina skriver:

  ”Men, glömmer säga att när jag tagit examen slog jag igen böckerna och har därefter inte läst en bok, för jag hade lärt mig allt jag behövde veta för att sköta mitt jobb ”

  Det företag som överlevt denna resurs, har gjort en oöverkomlig bedrift.

  Libyen kan inte överleva på Kaddafis söners resurser, vars enda kvalifikationer är att ”min pappa var diktator och ägde landet”.

  Nej, Khaddafi klanen måste rensas ut.

 19. Kachina skriver:

  bildterberg

  Efter kaos kommer, HARMONI.

 20. bildterberg skriver:

  Med 75 miljarder själar (varav 40 miljarder från Mars)?
  Varifrån har du fått det ifrån, förresten?

 21. Kachina skriver:

  Tibetanen, via Alice A Bayley

  På grund av de påståenden som är bekräftade genom min upplevelse, är jag beredd att tro på det.

  DESSUTOM ÄR DET NU BEVISAT ATT DET FUNNITS VATTEN PÅ MARS.

 22. bestofmankind skriver:

  ”Mycket smart, Kaddafi hade ”tumskruvarna åtdragna”.

  I den dimensionen som du nu befinner dig i Kachina kan du vara kvar resten av livet.

  Verkligheten är mer smärtsamt.

  ”DESSUTOM ÄR DET NU BEVISAT ATT DET FUNNITS VATTEN PÅ MARS.”

  Att det har funnits vatten var logiskt och vetenskapligt men 40 miljarder själar från Mars är en livlig fantasi tagen ur en religion-relaterad fiction.

 23. bestofmankind skriver:

  observer 09:46

  I helheten fanns det och finns det bara Socialdemokratisk politik i grunden när det gäller Libyen.

  Bildt & Reinfeldt förlöjligade ”no-fly zone” intervention i riksdagen innan FN resolution 1973 beslutades av FN säkerhetsrådet vilken resulterade till att Moderaterna, för att visa goodwill, svängde u-turn till Libyeninsatsernas fördel.

  Antal jasplan är en oväsentlig detalj då är det inte bara Sverige som bidrar till uppdraget. No-fly zone är ett lagarbete. Alla länder bidrar på olika sätt för att uppnå målet.

 24. Kachina skriver:

  ”Att det har funnits vatten var logiskt och vetenskapligt men 40 miljarder själar från Mars är en livlig fantasi tagen ur en religion-relaterad fiction.”

  Ja, men jag finner från min erfarenhetsbild anledning att tro på de uppgifterna,

  Naturligtvis kan de vara felaktigt. Det är alltså bilder präglade i mitt sinne från omvärlden, inkl. den i andra dimensioner.

  Jag kan ha blivit vilseledd men finner i dagsläget ingen anledning att misstro detta. Generellt består Universum fortfarande av Ande och Materia. Jag vet ännu inte om det är Demiurgens egensinne eller den gudomliga andens Visdom, som vägleder min medvetande-sfär.

  Jag kan bara hoppas att jag, med min lilla förståndsbegåvning, är kapabel att följa den linje som är den rätta.

 25. metusalem skriver:

  Kadaffi fan clubb har varit tämligen aktiva på sista tiden. Anledningen är den förstörelse som Natos flyginsatser vållat. Givetvis är det så att en del stridsinsatser hamnat fel, resp. att man ibland hamnat rätt när det gällt tämligen civila mål. Utgångspunkten för Natoinsatsen var Kadaffis brutala sätt att bemöta demonstrationer. En intensiv artelleriinsats vållar troligen större skador än flygbombningar.

  Kadaffibeundrarna hävdar att nästa styre i landet kommer att innebära sharialagar med en mycket sämre situation för kvinnorna.
  Hur kan man veta detta? Troligen har rebellerna rätt skiftande ambitioner för hur man skall hantera makten. En demokrati av västeuropeiskt snitt är nog tyvärr rätt avlägset.

  Den lovande arabiska revolutionen har troligen långt till ett rimligt mål. Det är rimligt och önskvärt att Sverige och EU hjälper till på ett konstruktivt sätt för att befolkningarna skall lyckas med sina ambitioner.

 26. observer61 skriver:

  bestofmankind 22:14

  Du är nog ensam om uppfattningen vad som hände i våras. Att upphöja detta vinglande i en utrikespolitisk fråga till socialdemokratisk politik – får betraktas som en björntjänst.

  Antal JAS-plan och övriga resurser kan säkert utökas för att höja kvaliteten på beslutsunderlag för markmålsbekämpning – allt för att reducera risken för felaktiga beslut. – Inte så dumt, vad?

 27. Kerstin Broste skriver:

  Metusalem: Jag som Du nog räknar in i Khadaffis fanclub vill bara skriva detta. Libyens stora oljeinkomster har kommit det Libyska folket tillgodo. Rent vatten ( en mycket stor investering) fri utbildning t o m gymnasium, fri läkarvård etc. Irak för invasionen hade liknande rättigheter. Tycker Du inte att det är oroande att ”rebellerna” har Skiftande ambitioner. Enligt många oberoende medier har ”rebellerna” inget folkligt stöd. Det som också är problematiskt är att det första som händer när en ”bra rebellgrupp” kommer upp på arenan är att frysa landets pengar. Vem har bestämt att Libyska pengar investerade utomlands kan ”bara tas om hand”.Att ta så lätt på lite felbombningar är också höjden av brist på empati.

  Och Observer: Jag har ej fått något svar på vad ska ”vi” göra med Libyen om det blir som i Irak och folket inte står och hurrar. Va ärlig
  och erkänn att det bara handlar om pengar.

 28. raianeh skriver:

  ”This Is The Most Grievous & Exaggerated Example Of Candidate Picking I’ve Ever Seen!”

  http://www.youtube.com/user/MOXNEWSd0tCOM#p/u/12/JNUSIlCHxm8

 29. bestofmankind skriver:

  observer61

  Du får gärna göra en opinionsundersökning om vad som hände i våras för att få en rättsida på det.

  Carl Bildts försök att samarbeta med Khaddafi för Dawit Isaaks skull och samtidigt samarbeta med FN för att bomba Khaddafis palats kallar jag inte utrikespolitik. Det var ett försökt till lurendrejeri, till gränsen för landsförräderi där man utsätter landet Sverige för allvarlig fara. Ömdömet om politiska situationen i Libyen var totalt underskattade.

  Mycket märkligt att endast Expressen fångade upp händelsen i våras. Svd, Dn och Aftonbladet var mycket förtegen om saken.

  Din tysta önskan att eliminera Khaddafi vid markmålsbekämpning var tyvärr utanför FNs mandat. Och det hjälper inte att Carl Bildt tömmer Sverige med Jas-plan för att skicka till Libyen.

 30. raianeh skriver:

  Printing money only makes it worse.

  Dylan Ratigan Spells-It-Out!

  http://www.youtube.com/user/MOXNEWSd0tCOM#p/u/3/2Z1XOBDbIy0

 31. Per Fredö skriver:

  Vad gäller Libyen har flera ministrar lämnat Khadaffis regering.
  Sannolikt får vi en lösning via fredsförhandlingar.
  Rebellerna vinner alltmer terräng och närmar sig Tripoli.
  Khadaffis styrkor är inte längre så villiga fortsätta kampen.

  Detta måste ses som en del av den arabiska revolutionen,

  Våra flygplan tar bortåt 4000 skarpa bilder dagligen.
  Från NATO-håll är man mer än imponerad.

  De behövs till dess att stridigheterna är avslutade.
  Då är en inriktning på den humanitära hjälpen naturlig.

  Vi får hoppas de rödgröna inser detta.
  Sverigedemokraterna kan de självfallet räkna med annars,
  För dem är Håkan Juholt i denna fråga en hjälte.

 32. Per Fredö skriver:

  Det förekommer här insinuationer om att länder, förvisso även vårt oavsett regim, hade både dipolomatiska och handelsinriktade förbindelser med Libyen.
  Detta är naturligt i vår globaliserade värld.

  Det bidrar för övrigt också till en demokratisk utveckling.

  Enda undantagen från detta är när en del länder, oftast via FN-beslut isoleras via ekonomiska sanktioner.
  Så är det med Libyen nu.
  Så bör det också snarast bli med Syrien om inte detta lands diktator mördar sitt eget folk.

 33. metusalem skriver:

  Kerstin B…
  Visst kan man vara tveksam till om rebellerna blir så mycket bättre för sitt land än Kadaffiklanen. Du förefaller ha viss insiderkunskap vilket få andra har. Jag har haft uppfattningen att Kadaffi är en bisarr och svårgripbar politisk despot. Troligen har du rätt i att han inte lagt beslag på alla oljepengarna för egen del utan att delar av befolkningen fåt del därav. Klassisk härskarteknik att köpa lojalitet med gåvor in natura.

  Givetvis är det tragiskt att samhällsomvandlingar oftast måste ske med brutala medel. Jag lider lika mycket med de som drabbas av Natos bomber som de som kommit under intensiv artelleribeskjutning från landets härskare.

  Dessutom inser jag att ingepp från världssamfundet är en ojämnt fördelad bristvara. Många anser att man skall inte lägga sig i. Ibland blir givetvis situationen värre med insatser från tex UN. Det slutgiltiga resultatet ser man inte förrän efter lång tid.

 34. Kachina skriver:

  Per Fredö, Metusalem.

  Jag kan bara hålla med. Men, varför skall vi inte lägga oss i när en diktator mördar sitt folk, Libyen och Syrien. Varför skall vi inte lägga oss i när kriminella grupperingar stjäl tillgångar och mat, som på Afrikas Horn.

  Skall vi skicka mer mat till de kriminella? Nej, vi skall luftlandsätta trupp i sådan omfattning att de kriminella gängens rörelseförmåga blir obefintlig.

  Verkställandet av detta måste i första hand krävas av Indien, därefter Kina som nu bygger sina affärsrelationer i Afrika.

  Det räcker inte för Indien och Kina att sitta ”som tapet” i generalförsamlingen. Nu, när den demokratiska världens resurser är bundna till 100%, krävs aktiv insats. Indien är närmast, har de militära och ekonomiska resurserna. Nu, när ni gått från u-land till i-land, är det er förbannade plikt att ställa upp.

 35. Per Fredö skriver:

  Kachina.
  Världen är full full av internationella konflikter, folkmord, övergrepp på etniska, religiösa och politisk, som det heter, avvikande gruppen.
  Korruption hör till det vardagliga i nte bara i auktoritära samt diktatur- länder.
  Listan att peka ut dem skulle bli oändligt lång.

  Vi har den välkända terrorismen.
  Det kan vara en enskild sådan som i Norge.
  Annars är ju al-Quadia, Hamas och Hitzbolla de mest välkända.
  Talibanerna ses av flera som hjältar, företrädare för sitt eget folk, men man terroriserar dem och förhindrar all positiv utveckling.
  Men Kachina varken vi, USA, NATO, FN olika hälporganisationer kan gripa in överallt.
  Det är inte bara fråga om sådant som ekonomiska och militära resurser av olika slag. Det skulle väcka inhemska reaktioner av typ vad har vi där att göra.
  Dessutom finns ju risk för konflikter stormakter emellan.

  Vad gäller Afrikas horn så kan man självfallet inte skylla svältkatastrofen på sådant som Kinas politiska samt ekonomiska intervention även om den i sig är minst sagt betänklig.

  Vår fd svenska ambassadör menar att Somalia har framtida goda mmöjligheter bli ett av de länder i Afrka, som bygger välstånd och demokrati.
  Det har han berättat om på Brännpunkt i SvD.
  Läs den.

 36. Kachina skriver:

  Nej, vi kan inte ingripa överallt och vad gäller Somalias framtid som en demokratisk nation, handlar det enbart om att eliminera de kriminella gängens möjlighet att existera. Detta kan innebära att Somalia under några år styrs av en stenhård militär intervention.

  Som läget är nu, när Somalia styrs av lokala krigsherrar, kommer de ingenvart, lika lite som vårt bistånd gör det. Vi har i Sverige samlat in 9 miljoner och jag är ganska säker på att bara nittiotusen av dessa pengar kommit fram till de nödlidande.

  Vi kan inte, från västdemokratin, ingripa i fler övergrepp. Därför kräver jag att Indien, som med vår hjälp gått från u-land till i-land, nu tar sitt ansvar i världspolitiken.

  Kina, javisst. De är som femte hjulet under den afrikanska vagnen, utnyttjar utan att ta ansvar. Men, om de kunde tänka en tankekedja längre än två länkar, skulle de inse att i den kommande globaliseringen har även de ett ansvar. De har en makt som inom 24 timmar skulle göra Somalia till ett fridens näste, fritt från kriminella gäng.

 37. Kerstin Broste skriver:

  Jag är förvånad över hur många inlägg som handlar om att eliminera, ingripa. Detta handlar om att vi rika vill ha det dom fattiga har under sina fötter. Att inte bara USA ser sig som ”exceptionell” utan även vi i Europa. Jag har inga andra kunskaper utan dom som finns på webben. Carl Bildts blogg är den enda som jag läser aktivt. Detta bl a p g a jag är intresserad av politik. Varför kan ingen erkänna att detta handlar om ”The new world order”. Det är närmast pinsamt att läsa att invasionen av Libyen är en humanitär invasion.

  Metusalem: Varför ska NATO stödja rebeller som vi inte ens vet vad dom vill. Vad gäller Afganistan så handlar det om att talibanerna lovade USA att tillåta en pipeline genom landet via Pakistan. Sedan svek dom det löftet.Irak som är civilisationens vagga har vi ruinerat. En Amerikansk senator på besök i Irak ville att Irak skulle betala USA för kriget. Det är samma sak som i Kina när dödsdömda betalar för kulorna.

  Allt handlar om att förhindra Ryssland och Kina att utvecklas. Det otäcka är att Orwells framtidsutsikter är redan här. Fienden kommer hela tiden från öst. Ledaren har ingen sett.

  Läs Global Research, Counter Punch, Warisacrime. Risken är stor att Libyen, Syrien krisen som den beskrivs i ”main stream media” kommer att …………….

 38. Kerstin Broste skriver:

  Kachina: Du gör mig förvånad. På vilket sätt är Kina inblandad i Somalia. Etiopien invaderade Somalia med ekonomiskt och militärt stöd från väst. Islamiska ledare ( tyck vad du vill om dom ) rensade Somalia från olika krigsherrar som hade stöd av väst. Somalia har tyvärr oturen att vara strategiskt viktig. Du är åtminstone tydlig när Du talar om en stenhård militär intervention. Har Du frågat Somalierna om dom dom vill komma under t ex en kristen dominans. Kom ihåg Etiopien är ett kristet land

 39. Kachina skriver:

  Nej, ingen förhindrar Ryssland och Kina att utvecklas. Snarare handlar det om att de välkomnas i det globala samarbetet.

  Det exceptionella som finns i Europa och USA, kallas demokrati.. Vi kan välja våra beslutsfattare.

  NATO och däribland Sverige stöder de som blir utsatta för diktatorns artillerield. Vi vet inte vad vi har i Libyen att göra, annat än att sätta stopp för diktatorns folkmord. Det var inget annat än Khaddafis artillerield och flygattacker mot civilbefolkningen, som utlöste no fly zone och eliminering av hans artilleri och rörligt pansar.

  Hade vi inte satt stopp, hade slakten blivit total.

  Det gäller att ha en tankekedja som stämmer överens med händelsekedjan. Detta gäller även i händelsekedjan som gäller Daavit Isak och Carl Bildt.

  Jag ger gärna Carl Bildt en känga, men bara på de villkoren att kritiken måste stämma in med händelseförloppet. I fallet Davit Isak anser jag att han handlat precis på det sätt som krävs av honom i hans position.

 40. Kachina skriver:

  ” På vilket sätt är Kina inblandad i Somalia. ”

  Kina utnyttjar oroligheterna i norra och mellan-Afrika till sin ekonomiska fördel.,,

  Därmed bör de även ta ansvar för den ekonomiska utarmning de orsakar.

 41. Kachina skriver:

  Kerstin

  Jag känner en kvinna från Somalia, högt studerad och med en hög position inom sitt ämbete i Sverige.

  Hon täcker fortfarande sitt huvud med en schal, av tradition.

  Men,……. hon skiter fullständigt i vem som bringar demokratin till hennes nation. Islam, kristendom, hinduism eller Kalle Anka. Bara det blir fred.

 42. Kerstin Broste skriver:

  Kachina:Nu har jag läst lite om Tibetanen och Alica Bailey. Jag har lite svårt att tänka mig att Tibetanen skulle ha så rasistiska åsikter som att påstå att det finns ett negerproblem i Afrika. Jag tror att hon som engelska när hon kom till USA påverkades av den tiden. Tibetanen påstår också att äktenskap mellan Europeer och Asiater är ej bra men det kanske ej kan undvikas p g a världskriget. Jag tror inte att Du känner en högt studerad Somalisk kvinna med hög position. Du är bara en vanlig rasist som vill vara lite märkvärdig. Observer61, Leewanta m fl Har Ni läst Alice Bailey. För några år sedan hittade jag en stencil från när jag gick i 9:an i ett samhälle i Västerbotten. Detta var 1966. Stencilen visade jordklotet och temat var. Negerproblemet i världen. Det var störst i Afrika och sedan kom USA. Rasismen eller kanske föraktet för det svaga har aldrig varit så uppenbart som nu.

 43. Kachina skriver:

  Nae, nu har du läst ett inlägg i Wikipedia.

  Det finns bara en ras, den mänskliga rasen. Det är ett genomgående tema i alla av Tibetanens uttalanden.

  ”Tibetanen påstår också att äktenskap mellan Europeer och Asiater är ej bra men det kanske ej kan undvikas p g a världskriget”

  Helt fel, Tibetanen förespråkar blandäktenskap.

  Lägg märke till att Alice A Baileys böcker inleds av ett förord om och av Tibetanen. I de senaste publikationerna finns inte detta förord med. Det är Alice och hennes make som skrivit sina egna verk. De färgas både av antisemitism och rasism.

  Skillnaden märks främst i språkbruket, men även av ställningstagande till de Universella Lagar och Principer som upprätthåller den här världsbilden.

  Alice A Bailey skrev först i direkt kontakt med Tibetanen, men när kontakten blev bruten började hon skriva, tillsamman med sin make, i syfte att tjäna pengar.

  Då blev det liksom lite fel.

 44. Kerstin Broste skriver:

  Kachina: Eftersom Du har slutat läsa kan jag informera Dig om att en organisation i Skottland, Findhord som lär ut att människan kan leva endast på ljus. Findhorn går i Alice Baileys fotspår.En av deras ledare som trodde blint på detta dog. Det är många år sedan som jag har blivit så upprörd. Att tänka sig att Du, en fullständig……., kan göra inlägg på Sveriges utrikesministerns blogg och komma undan så enkelt.

 45. Kachina skriver:

  Kerstin

  Jag tror inte på döden.

  Den medvetna människan lever på ljusets olika frekvenser.

  Energi, Ljus och medvetande är tre aspekter av samma källa.

  Den biologiska människan är enbart ett verktyg, en förbrukningsartikel i den medvetna själens utveckling. Den biologiska kroppen dör, medan dess medvetande bara förflyttar sig till en annan dimension

  Beviset finns mitt ibland oss. Larv, puppa, fjäril, är bara tre aspekter av samma medvetna väsen.

  Det finns ingen död, fru Kerstin, bara en transformering från ett medvetandetillstånd till ett annat.

  Dessutom känner jag en somalisk kvinna med tre barn, vars status i den akademiska världen är HÖG. Hennes äldsta son lyckades framkalla ett pedalfel på min cykel vid ca. 2003, beroende på att jag negligerat betydelsen av höger, respektiva vänstergänga vid monteringen av cykeln.

  Nej du Kerstin, livet är större än vad du kan tro och ana.

  Jag säger inte att du skall tro, utan att du skall tänka utanför de inlärda ramarna. Jag hade en praktisk lektion, men även du kan inse om du lösgör dig från den inlärda ramarna (papegojmantrat)

  Vem har någonsin bevisat det medvetna livets död?

 46. Kachina skriver:

  ” Att tänka sig att Du, en fullständig NOLLA, IDIOT, kan göra inlägg på Sveriges utrikesministerns blogg och komma undan så enkelt.”

  Det är vad som kallas demokrati.

  Jag kan bara buga mig inför Carl Bildts insikt om den globaliserade världen och friheten i tanke.

  Utan honom skulle denna kommunikation inte vara möjlig.

  Det är värt att tänka på, för många av oss.

 47. Per Fredö skriver:

  Det är nog Kachina svårt tänka sig att Kina skulle rensa landet från sina lokala krigsherrar.
  De vill behålla in makt och inte ens ge sig in i en kohandel med Kina av det slaget.

  Däremot vill de säkert ge Kina möjlighet ta hand om landets naturresurser bara de själva får bra betalt för det.

  Om nu Kina ska bli Somalias supermakt så blir det nog ingte fråga om demokrati utan snarare en kinesisk diktatur av afrikansk modell.
  Hur den skulle se ut är det svårt sia om.

  Så mycket kan sägas att den skulle hindra somalisk nationell suveränitet samt landets utveckling i kombination med att sådant som krigsherrar rensats undan.

  Kinas politiska samt ekonomiska intervention kan också medföra stormaktskonflikter.

 48. Kerstin Broste skriver:

  Per Fredö: Hur har nu Kina fått fäste i Somalia. Vilket media har Du läst det i. Jag tror att det finns en stor misstro mot Europa och USA. Tänk på Geithner: Att vi i väst ska skicka våra giftiga sopor dit eftersom de ändå har så kort livstid. Kissinger: Depopulation. Jag tror inte att Kinesiska investerare är änglar men väst har redan visat vad vi vill med Afrika. Vi vill ha det som finns under deras fötter och ju färre dom är ju enklare är det att exploatera. Om Du har läst Orwell kommer fienden alltid från öst och ingen har sett deras ledare.

 49. Per Fredö skriver:

  Kinesiska investerare är inte vilka som helst
  Bakom dem står alltid ledarna i kommunistpartiet, som slutgiltigt avgör alla något så när viktia affärer.
  Det skiljer sig förstås åt efter vilka länder man har att göra med.
  I vårt land t ex blir det endast affärer enligt marknadens villkor.
  Det hindrar inte att vi ofta ser kineserna som en räddare i nöden.

  Kina agerar i Afrika där man kan komma åt naturtillgångar, främst olja och då så långt möjligt på deras villkor.
  Om Somalia är en av de värst drabbade länderna vet jag i nuläget inte.

  Vad gäller vårt eget agerandee under andra världskriget så visar järnmalmstransporterna till nazi-Tyskland hur man kan sätta nationella intressen, bevarad neutralitet, även om man stödde en fruktansvärd diktatur, som slutgiltigt ville härska över Europa.
  Detta kritiserade få,

  Dit hörde ingte bara Torgny Segerstedt utan faktikt även Karl Gerhard, som i en av sina kupletter beskrev det som regulgär trafik,

 50. bildterberg skriver:

  Om man får rangordna så skulle jag nog vilja se
  krig baserade på lögner som snäppet värre än
  (il)listiga investeringar i infrastuktur och industri,
  oavsett vem som står bakom det.

 51. metusalem skriver:

  Ibland hettar det till här på CB blogg. Jag vill liksom tex Kachina uttrycka min tacksamhet för att vi små skribenter av folket är välkomna att kommentera. CB visar ju en förnämlig tolerans mot även rätt grova och osakliga påhopp.

  Att vår insats i Libyen skulle kritiseras är naturligtvis helt självklart. Rätt många har uppfattningen att man skall inte lägga sig i. En Hitler, Stalin, Pol Pot med många flera skall få hållas, eftersom människor kommer att dö när man söker avlägsna tyrannerna.

  Vi är rätt många som anser att när Homo Sapiens hittade på kulor och krut måste tyvärr detta ibland användas för att komma till rätta med de kriminella härskarna. Om detta kanske många är ense. Men när vi kommer till ett vänster-högerperspektiv då släpper plötsligt allt rimligt omdöme.

 52. bildterberg skriver:

  Och hur tycker metusalem att NATO bör agera i nuläget?

  http://www.voltairenet.org/Libya-and-the-end-of-Western

 53. bildterberg skriver:

  Ett tack till Carl Bildt för att han utan censur låter mig
  referera till följande artikel:

  http://www.maskofzion.com/2011/03/libya-zionist-dragon-and-drums-of-war.html

 54. Per Fredö skriver:

  Vad du skriver om att Stalin, Pol Pot och Hilter bara skulle få hållas för att människor annars bara kommer att dö.
  Detta är ett värdevidrigt synsätt och visar just att du saknar respekt för sådant som liv, utrotning i stor skala. diktaturer av det värsta slag. likaså de ideologier, som man motiverade denna politik med.

  Ja, människor fick dö för att störta Hiler och förhindra Förintelsen,
  Det hade inte lyckats utan alla militära insater i samband med andra världskriget.
  Stalin kände ingen respekt för att människor ens skulle få leva.

  De avrättades skoningslöst, fick dö av hunger samt skickades till arbetslägen, Gulagarkipilagen och beräkningar visar att 30 miljoner ryssaar miste sitt liv där.

  De som skoningslöst fick dö hade även nu fått göra det om inte dessa tyranner hade störtats.

  Åtsskillia svenskar visste inte om detta eller syympatiserade med det av ideologiska skäl eller också för att de gillade ondska av det värsta slag.
  Så Metusalem , tänk efter före.

 55. metusalem skriver:

  Per Fredö….
  Jag har definitivt tänkt efter före. Om du läser mitt inlägg 10:28 finner du nog att jag personligen anser att den ansvarskännande delen av mänskligheten måste ingripa när despoter plågar såväl egen befolkning som sina grannar.

  Eftersom du fattat mitt inlägg rakt motsatt mot vad jag avsett bör jag väl konstatera att jag varit otydlig. Att många här på bloggen hävdar att inget våld kan ursäktas vänder jag mig mot. Jag menade att fråga ickevåldsivrarna hur man skulle komma till rätta med despoter som Hitler osv. Min harang om Hitler etc. var alltså menat som ironi, men detta är förvisso en svår stilart. När två kommenterande fattat mig rakt motsatt har min ironi tyvärr varit dålig.

  Jag kan nämna att jag denna sommar tagit del av SVT:s program om andra världskriget. USA på andra sidan atlanten offrade hundratusental av sina unga för att vi européer skulle slippa leva i Hitlers tusenårsrike. Eftersom jag var en tonåring när detta pågick känner jag en djup tacksamhet för de som bjöd motstånd.

 56. Per Fredö skriver:

  Det var svårt förstå att vad som skrev var ironi, men den förklaringen får jag väl acceptera.
  Det är nog inte bara uppfinningen av kulor och krut, som har behövts för att komma tillrätta med kriminella härskare.

  Också de förfogar över dessa vapen och i vår tidsålder än värre och de använder sig också av dem, ta te den ryska interventionen i Georgien.

  Vi har ju också kärnvapnen, som både stormakterna och flera andra stater förfogar över.
  Användning av dessa skulle nog överträffa kulor och krut.

  Dessa medför samtidigt en terrorbalans, Ingen stat vågar använda sig av dem.
  Den sä kallade avvecklingen av kärnvapen är mest en fråga om att få folk tro att dessa vapen kommer att försvinna.
  Så blir inte fallet,

 57. metusalem skriver:

  Per Fredö…
  Kulor o krut får här ses allegoriskt, som alla de metoder människan skapat för att förgöra varandra. Kriminella härskare använder med förkärlek alla till buds stående medel för att terrorisera. Då måste tyvärr även de anständiga människorna-staterna ta till en ändamålsenlig våldsanvändning.

  Tydligare än så vill jag inte vara, för då blir det nog parodiskt.

 58. Anders Ljungberg skriver:

  det är bevislen så att man kräver mer av obama i utrikes politiken än man kräver av reinfeldt eller bildt i Sverige
  i usa kritiserar man obama för att han inte har varit hård mot president assad i syrien .för att han inte har bett assad kliva ner från makten för att han inte har fördömt våldet tillräckligt hårt
  men hör ni några såna krav mot reinfeldt eller bildt i sverige svaret är nej .hade obama gjort lika lite som reinfeldt ja då hade han garanterat förlorat nästa val och journalister och invandrare hade gjort det eländigt för honom
  och skrivit upprörda ledare och inlägg mot honom

 59. Dags för repris:

  Sedan slutet av kalla kriget, har idén om mänskliga rättigheter gjorts till en motivering för ingripande av världens ledande ekonomiska och militära makter – framför allt USA – i länder som är sårbara för deras attacker. Kriterierna för dessa insatser har blivit mer godtyckliga och egennyttiga, och deras former destruktivare, från Jugoslavien till Afghanistan till Irak. Fram till den amerikanska invasionen av Irak var stora delar av vänstern ofta delaktig i dessa ideologiska ingripanden för att upptäcka nya “Hitler” ur behov som uppstod, och fördöma antikrigsrörelsens argument som eftergiftspolitik á la München-modellen 1938.

  Jean Brickmont´s bok: Humanitarian Imperialism är ur historiskt betraktande av denna utveckling en kraftfull politisk och moralisk kritik. Det syftar till att återställa kritiken av imperialismen till sin rättmätiga plats i försvaret av de mänskliga rättigheterna. Den beskriver USA:s ledande roll i att inleda militära och andra insatser, men också på det självklara stöd som det fått av de europeiska makterna och Nato. Den beskriver ett alternativt förhållningssätt till frågan om mänskliga rättigheter, som bygger på ett verkligt erkännande av lika rättigheter för människor i fattiga och rika länder.

  Snabb, aktuell, och strängt hävdande, etablerar Jean Brickmont´s bok en stabil grund för motstånd mot globala krig utan något slut.

%d bloggare gillar detta: