Än starkare band

STOCKHOLM: Det blev en mycket bra dag av hågkomster om vad som hände för tjugo år sedan när de baltiska staterna åter kunde bli fria här i dag.

Och det lade en än solidare grund för våra framtida relationer.

Förmiddagens mer akademiska seminarium blev nog intressantare än vad de flesta hade trott. Här kom fokus att ligga på relationerna mellan ett stapplande Ryssland och tre famlande nybildade stater under tiden omedelbart efter 1991.

Och den roll som Sverige kom att spela under dessa år kom också att omnämnas.

Mötet på Norrmalstorg med statsministrarna Reinfeldt, Ansip, Dombrovski och Kubilius – men också med återblickar på de 79 måndagsmöten som ägde rum innan självständigheten åter blev ett faktum blev mycket bra.

Höjdpunkten var kanske när Estlands premiärminister Ansip på perfekt svenska höll ett tal som bl a tackade Sverige för allt det vi hade gjort.

Han hade tränat sedan i juni, och hans svenska imponerade storligen på alla.

På Riksbron utanför riksdagshuset hissade så ceremoniellt de tre ländernas flaggor innan det var dags för mottagning och mingel.

Och vid det här laget är de tre premiärministrarna och deras delegationer redan på väg hem – och förbindelserna över Östersjön än starkare än vad de redan var.

En i alla bemärkelser bra och viktig dag.

16 Responses to Än starkare band

 1. galgresaren skriver:

  Har det redan gått 20 år …. Tiden går fort då man har kul eller deppar. Personligen tror jag att ett djupare samarbete med de baltiska länderna skulle vara mycket positivt för norra Europa. inte minst för Sverige.

 2. observer61 skriver:

  … och var är alla socialdemokratiska (och vänsterns) agitatorer? Alla de som som hånade solidaritetsrörelsen för de baltiska folken.

  En vitbok som avslöjar ”avskrädet” är inte fel.

 3. Kachina skriver:

  Tja, det har bara gått 300 år och det är hög tid att de baltiska länderna återförenas med Skandinavien.

 4. un2here skriver:

  observer61,

  Länk med hån vore inte heller fel?

 5. Kachina skriver:

  Låt mig rätta ovanstående inlägg. Det är även hög tid att Ryssland återförenas med Europa.

 6. observer61 skriver:

  Vad som gjorde de baltiska staterna intressanta för det gamla svenska stormaktsväldet – låg i att beskatta intranssport av varor på floderna in i landområdet.

  Baltstaterna tog upp den gamla beskattningsrätten till ”nesa” för sovjetväldet. Som vanligt är det ekonomin som driver många frågor. Den hårda beskattningen – om jag inte mindes fel – kritiserades av svenska förespråkare.

  Som vanligt ligger sanningen – så där lagom – mitt emellan.

 7. Kachina skriver:

  Efter att ha skrivit ett specialarbete i ämnet kan jag påstå att för 8 000 år sedan gick handelsleden, från öst till väst. längs polcirkeln med omnejd över hela globen.

  Denna kulturella och ekonomiska handelsled upplöstes först på 1200-13000/talet. Det är bara sjuhundra år och banden finns fortfarande kvar.

  Det är något att beakta när vi ”pinkar in våra revir”.

  Jag är därför glad att höra när Carl Bildt tillsammans med sina Ryska kollegor har påbörjat att återuppbygga denna handels-, ekonomiska- och kulturella led.

 8. Visionären skriver:

  Tja, det är ju tur att man fortfarande kan åtnjuta Carl Bildts blogg, ty stor annan rikstäckande mediebevakning var det då sannerligen inte; åtminstone inte av vad man kan ta del av på nätet att döma.

  Skamligt mot våra grannländer av våra riksmedia, enkom för att de rödglödgade maoisterna i svensk media inte vill ge statsministern ett enda litet uns av credit.

  V

 9. geneve2 skriver:

  Kommer ni ihåg Göran Persson, när han var vår statsminister. Han uttalade stark oro för att människor från bl. a. de baltiska staterna skulle komma till Sverige och ” ta för sig ” och utnyttja det välstånd som vi hade i Sverige.

 10. Leo Occam skriver:

  Min tanke går för ett ytterst kort ögonblick till de äckliga vänstersossar som gillade att sovjetstaten klädde baltländerna i förtryckets tvångströja. ”Under ett besök i Baltikum i november 1989 uttalade Andersson att Baltikum inte var ockuperat av Sovjetunionen”/ k. wikipedia.

 11. Kachina skriver:

  Vad jag förstår, av Carl Bildts beskrivningar, har samarbetet i polarregionen gjort rejäla framsteg de senaste åren. Polcirkeln är en politisk- ekonomisk- kulturell- handelsled som bör återuppbyggas.

  Detta inte enbart med tanke på Ryssland och de Skandinaviska folken, utan även de amerikanska- kanadensiska indianerna, islänningar, de mongoliska/tibetanska bergfolken och eskimåer som var en del av den handelsleden.

  Ja, även jag är förvånad över tystnaden från media om vad som görs på det området.

 12. […] emot diktaturens övergrepp på dessa baltiska stater. Företrädare som Gunnar Hökmark och Carl Bildt valde att stå upp för våra grundläggande värderingar om öppenhet, frihet och […]

 13. Gustaf skriver:

  Här kan man se premiärminister Ansips tal: http://www.youtube.com/watch?v=2w1HCsNOcLQ

 14. Kachina skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13473168.ab

  Det är inga nyheter. Det vet vi redan. Vi vet även att vi inte kommer åt roten för stölderna och korruptionen, förrän vi sänt in trupp för att kontrollera matleveranserna.

 15. mrmhalland01 skriver:

  Helt rätt Kachina !
  Naturligtvis måste Somalia kontrolleras av FN-baserade trupper.
  De har ju ingen egen regering.
  Förutom denna katastrof måste världen självklart stoppa sjöröveriet som verkar ha blivit en legitim inkomstkälla.
  Först mat, sedan ordning !

  Världen kan naturligtvis inte se på medan kriminella element plundrar och kidnappar människor och fartyg, eller till och med små segelbåtar som den Danska familjen !

  Dessutom har flyktingströmmarna från Somalia skapat utökad kriminalitet i andra länder, inte minst i Sverige !

  Ryssland & Kina reserverar sig naturligtvis, men, det är ju inte till deras länder kriminella Somalier söker sig !

 16. villagestream skriver:

  ”Skamligt mot våra grannländer av våra riksmedia, enkom för att de rödglödgade maoisterna i svensk media inte vill ge statsministern ett enda litet uns av credit.”

  ”ytterst kort ögonblick till de äckliga vänstersossar som gillade att sovjetstaten klädde baltländerna i förtryckets tvångströja.”

  Har så svårt att förstå detta sossehat, hur ser er världsbild ut? Breiviks? alla sossar är förrädare och all media är marxistisk? så fruktansvärt världsfrånvänt, ett väldigt basic exempel, i stort sett samtliga av våra dagstidningar är borgerliga.

  Sveriges agerande under sovjettiden var oerhört viktigt, vi var en relativt oberoende röst, (visst hade vi samarbete med USA och låg dem mycket närmare men ändock) hade vi som Carl B Hökmark + många fler velat, ensidigt ställt oss i västledet under natoflagg hade världen varit en mycket viktig röst fattigare under denna svåra politiska tid. En röst mindre som från en högre position kunde kritisera sovjets terroraktioner liksom USAs. En röst mindre som kunde stå upp för tredje världens rättigheter, avkolonisering etc. (För Kent Persson, inte tusan var de borgerliga frihetsälskarna några kritiker av USAs terrorpolitik i syd- och centralamerika, typ Chile, Guatemala, Nicaragua, terroristutbildning och skyddande av kubanska flygplansbombare etc etc. Frihet var bra när den eftersträvades till Sovjets nackdel och endast då.)

  Många är snabba att slunga stenar för att vissa sossar var mer försiktiga med sovjet.. men inte tusan ”gillade de att sovjetsstaten klädde baltländer i förtryckets tvångströja” sånt trams! Det finns dock vänsternissar som in i det sista skulle hålla kvar på någon fantasibild av sovjet och kina. Helt patetiskt. De är dock som tur är få idag.

  Däremot hade vi en höger som hatade Palme för att han kritiserade USAs terror i Vietnam. Ett krig där terroraktioner från USA var praxis. Ett krig som kostade 4 miljoner civila livet, 4 miljoner! Samma höger var ytterst kritiska mot sossarnas politik för att stoppa apartheidregimen i Sydafrika..

  Däremot så har vi Gunnar Hökmark, Federley och en stor del av borgeligheten som står bakom ockupation och ytterst svårt förtryck. Israels ockupation och erövringspolitik har hållit på längre än Sovjets gjorde och denna ockupationsmakt drar sig inte för att straffbomba och bygga fängelseghetto av hela landsdelar. För att etniskt rensa områden där man flyttar ut människor av fel ”ras” och in med folk av rätt. Ett land där lagar tillämpas olika och t.o.m. långt in i modern tid faktiskt varit olika beroende på ras.

  Kanske dags för dessa att likt maoist- och stalinistdrömmare krypa till korset?

%d bloggare gillar detta: