Somalia och Kosovo

VID MEDELHAVET: Telefonen fortsätter att gå varm i olika ärenden som behöver skötas och med olika kontakter som måste tas.

Svältkatastrofen på Afrikas horn i allmänhet och södra Somalia i synnerhet är en stor utmaning just nu för det internationella samfundet.

Sverige ger nu ytterligare 40 miljoner kr till insatserna, men det svåraste utmaningen just nu är nog inte den finansiella utan att få hjälpen att nå fram.

Betydande delar av de mest drabbade områdena kontrolleras mer eller mindre av Al Shabab-rörelsen, och den blockerar nu möjligheten för internationella hjälporganisationer att komma fram.

Och det sker samtidigt som tusentals personer om dagen anländer till flyktinglägren i Kenya och Somalia.

Senast detta område drabbades av en så svår torkkatastrof var 1992, och det ledde till den av USA-ledda internationella FN-insats som sedan råkade i avgörande svårigheter i strider i Mogadishu året därefter.

Den händelsen kom att ha en starkt nedkylande effekt på viljan till internationella hjälpinterventioner under betydande tid framöver. Någon upprepning är knappast aktuell.

Något närmare i geografin noterar jag att regeringen i Kosovo beslutat sig för att skärpa konflikten med Serbien genom en serie olika åtgärder.

I grunden handlar det om en handelskonflikt med rötter i att Serbien inte erkänner Kosovos självständighet.

EU hart ju genom en förhandling fokuserad på praktiska frågor försökt att föra saken framåt, och har också haft en del framsteg.

Men nu finns det en betydande risk för att det hela går i baklås.

I norra Kosovo – helt och hållet bebodda och kontrollerade av serber – förefaller situationen just nu att vara påtagligt labil, men jag hoppas att kyligare personer såväl i Pristina som Belgrad och i de olika internationella organisationerna kan få det hela under kontroll.

Och i frågor som dessa har EU alldeles självklart en viktig roll att spela.

Jag hoppas att semestrarna inte har sänkt sig alltför tungt över Bryssel.

42 Responses to Somalia och Kosovo

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Berätta gärna mer om de tunga semesterfirarna i Bryssel?
  Undrar om några semestrar i Kosovo för att få lite spänning?
  En riktig ”Europautvecklare” kan ju inte gärna nöja sig med att ligga på playan på mallis.
  Vad gäller Somalia så kunde ju t ex Kina få ett rejält uppdrag av FN? De har många andra intressen i Afrika, har gott om folk och beprövad vana av ordning och reda. Det gäller väl att sätta igång olika grejor som komplement till allt snack?

 2. mkpictor skriver:

  Ja så var det då dags för den islamistiska terrorn att visa framfötterna igen:
  Terrororganisationen Al Shabab i Somalia vägrar att att släppa in FN:s hjälpsändningar till den svältande befolkningen. De menar att om inte de har kontrollen (dvs kan lägga beslag på hjälpsändningarna och sälja den till de svältande, som inte har något att betala med) ser de hellre att folket dör. Den islamistiska ”barmhärtigheten” i ett nötskal i detta land av fartygspirater, patetiska gangsterklaner, krigsherrar och barnsoldater.
  Offer för dessa islamistförbrytare är alla de oskyldiga, svältande barnen och de utblottade fattiga som bara önskar att få något att stoppa i munnen, hur litet det än må vara.
  Detta är massmord som vi bevittnar, begånget av islamiströrelsen Al Shabab på afrikas horn. Det är fullt i klass med den galne norrmannens vansinnesdåd, men offren räknas denna gång i hundratusental.

 3. un2here skriver:

  mkpictor,

  Varifrån har du uppgiften att Al Shabab önskar profitera på svälten?

 4. mrmhalland01 skriver:

  Vad det gäller svälten i Afrika just nu kanske man borde omgruppera ?hänt
  Kan ju inte vara fel att försvara de nödbehovende ?

  Stupar några som vill göra pengar på de nödställda må det väl vara hänt !

  Vad det gäller Kosovo kan jag bara skratta !!

  Carl Bildt skrattade åt deras strävan att bli självständiga, och…plötsligt stod deras självständighet överst på agendan !! :-)

  Om du ändå bloggar, vilket du gör bra, utelämna det som är så uppenbart påverkat från andra som du måste följa, eller, tala om det…

 5. Kachina skriver:

  ”I norra Kosovo – helt och hållet bebodda och kontrollerade av serber – förefaller situationen just nu att vara påtagligt labil,”

  Vilket rejält hjärnsläpp, sade jag redan då. Jag stödde Kosovos frigörelse,…….tills jag fick se den etniska kartan. Dömt att misslyckas.

  Här gäller att radera och rita om.

 6. sydsvenskeurope skriver:

  Kosovo är inget annat än en amerikansk militärbas, strategiskt placerad med närhet till amerikanska operationsområden. Bombningarna av Serbien 1999 i humanismens namn är intressanta, hur bra har det blivit i det forna Jugoslavien? Inblandningen från USA, Tyskland m fl har splittrat och söndrat hela regionen. Utan amerikansk hjälp är kosovoalbanerna väldigt ensamma…

 7. mrmhalland01 skriver:

  Om jag vore Carl Bildt skulle jag aldrig mer nämna Kosovo !
  En större bortgörning är nog svår att hitta !

  Vad jag förstår förhandlas det även om medlemskap i EU !

  Jaja… kanske är det bra att alla måste lägga sig i kriget mellan Serbien och Kosovo (med fler).

  Det ser kanske bättre ut i historieböckerna att det kallas ”Unionkriget” ?

 8. mkpictor skriver:

  @ un2here:
  Uppgiften om att Al Shabab, som har makten i det svältdrabbade Somalia, profiterar på svälten kommer från Internationella Rödakorskommittén ICRC. Dess talesman Yves Van Loo meddelar att den väpnade, islamistiska terrorrörelsen Al Shabab dessutom ”sade i fredags att FN:s tal om hungersnöd är lögn, och att man inte tillåter utländsk hjälp”.
  Från de s.k. fredliga muslimerna är det totalt knäpptyst – inte ett ord till protest mot detta folkmord i deras egen religions namn.
  Yves Van Loos uttalande citeras i ett flertal medier.

 9. mrmhalland01 skriver:

  Åter igen,

  Att skicka pengar är bara ett fegt sätt att säga att vi vill hjälpa de nödställda !
  Är vi verkligen inte beredda att verkligen hjälpa svältande människor ??

 10. un2here skriver:

  mkpictor,

  Om du har en länk till ICRC som stödjer din hypotes att Al Shabab hindrar nödhjälp för att kunna tjäna pengar möjligen?

 11. Pravo skriver:

  Det handlar om att den albanska regimen i Pristina nyligen har utfärdat ett förbud mot att importera serbiska varor till Kosovo. Den serbiska befolkningen i norra lever i stor grad på serbiska varor och de skulle då bli utan både mat och förnödenheter. För att upprätthålla förbudet har regimen i Pristina skickat KPS, den kosovoalbanska polisen, till norra Kosovo för att ta över två stycken tullstationer (Jarinje och Brnjak). Där har de stoppats av lokala serber som bland annat satt upp vägspärrar. Som svar åkte tre stycken Jeepar från KPS in i en serbisk by och öppnade oprovocerat eld mot fyra stycken bilar. Serberna svarade med att skjuta tillbaka och minst en ”polis” skadades. Albanerna har inte försökt ta kontroll över tullstationerna igen. Inte än.

  De mest graverande uppgifterna är att det sägs att KFOR (dvs NATO) har setts backa upp KPS vid ett av försöken att ta över tullstationerna!

 12. Pravo skriver:

  Jag läste förresten massmördaren i Norges ”manifest” igår. Han listar där NATO:s attack mot Jugoslavien 1999 som den utlösande faktorn som satte igång honom:

  ”Q: What tipped the scales for you? What single event made you decide you wanted to continue planning and moving on with the assault?

  A: For me, personally, it was my government’s involvement in the attacks on Serbia (NATO bombings in 1999) several years back. It was completely unacceptable how the US and Western European regimes bombed our Serbian brothers.”

  Jag är fredsvän och stödjer inte några attacker under några former. Varken privata eller statliga och särskilt inte attacker mot civila (som i Norge). Men jag noterar ändå att västs agerande i Kosovo 1999 fortsätter att få negativa återverkningar för västländerna, igen och igen och igen…

 13. Pravo skriver:

  Det är förresten uppenbart att Pristina försöker destabilisera norra Kosovo och att detta förmodligen är en desperat åtgärd från Pristina för att sabotera förhandlingarna mellan Pristina och Belgrad som nu pågår. De hoppas säkert på att kunna provocera fram ett krig och att de sedan ska få stöd av NATO för att vinna kriget. Men det kommer inte hända. Serbien låter sig inte provoceras. Inte en gång till. Den här gången är det förhandlingsbordet som gäller.

 14. smalanningen skriver:

  När det gäller Kosovo så är det bara att erkänna att man hade fel som stödde självständighetsförklaringen. Det var nog naivt att tro att Kosovos regering hade lärt sig något från de tidigare jugoslaviska krigen… Vilken jävla idiot beslutar om något sådant?

  Men när det gäller den norska massmördaren så har han fått sin näring från en lång rad händelser, och hans manifest ska nog inte tas fullt på allvar…

 15. Jon Reina skriver:

  Mann trenger ikke være udyrey Breivik fra Norge for å enes om at NATO tråkket reellt i salaten i krigen de førte mot serberne i det tidligere Jugoslavia.

  Kosovo skulle aldri tillates å bli en selvstendig nasjon.For dels er landet geografisk og innbyggermessig for liten til dette, samtidig som landets økonomi er for svak til å stå alene. Kosovo er i dag helt avhengig av økonomisk hjelp utenfra og lever på randen av økonomisk sammenbrudd. Som en ny selvstendig europeisk stat må derfor Kosovo belage seg på å tilhøre gruppen av Europas aller dårligste økonomier i mange tiår fremover.

  Når dette lille landet også består av en majoritet muslimske innbyggere, samt i tillegg har en større minoritet kristne serbere som er bedre utdannet og har makten over det meste av landets kapital. Ja da ser i hver fall undertegnede ingen snarlig lykkelig løsning på Kosovoproblemet.

  At udyret Breivik har trukket noe i nærheten av samme sluttning som undertegnede om Kosovo, Det betyr ikke at vi er åndsfrender, bare at udyret Brerivik og undertegnede har noenlunde samme oppfatning i akkurat denne saken.

 16. raianeh skriver:

  Nazister deltog i Kiviks marknad

  Den lilla, nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen deltog i årets Kiviks marknad.

  Gruppen delade ut flygblad och propagerade för väpnad kamp med automatkarbiner på tröjorna, skriver Ystads Allehanda.

  – Oacceptabelt. I fortsättningen måste vi bli noggrannare med vilka som kommer, säger ägare Tony Andréasson till tidningen.

  Marknaden i Kivik är Sveriges största, omkring 1.000 knallar deltar. Det har hänt förut att liknande grupper försökt komma in på marknaden, enligt Tony Andréasson.

  – Oftast försöker de bluffa sig in under falskt namn men jag vet inte hur det har gått till i det här fallet, säger han.

  http://www2.blocket.se/news?loc=0&id=255746&ca=6

 17. Jon Reina skriver:

  raianeh:

  Det som er viktig er at Sverige (og også andre land som Norge) – nå våkner opp og forbyr foreninger, partier og organisasjoner som har som uttalt målsetting å endre landet og verden på udemokratisk vis.

  Frem til terroren i Norge sist fredag har det ikke funnet spor av politisk vilje til å gjøre dette. Og som du sikkert vet har ikke SAPO eller andre organisasjoner som jobber med rikets sikkerhet,rett til å overvåke eller avlytte det som er lovlige registrerte organisasjoner. At de av og til gjør det er en annen sak, men da bryter de i så fall loven. Og dette er ikke bra.

  Selv har jeg faktisk kjempet for dette siden 1973 siden både den norske høyre- og venstresiden da bedrev utstrakt våpentrening i landet. På denne tiden hadde jeg faktisk både politisk makt og relativt stor påvirkningskraft, men mislyktet siden ingen andre politikere klarte å tenke seg konsekvensene. På denne tiden var nemlig de fleste politikere så naive at de ikke kunne tenke seg noen katastrofe tilsvarende hva som rammet Norge sist fredag.

 18. blomrabatten skriver:

  Apropå svälten så nämde TT eler annan svensk nyhetsmedia att nödhjäp ej släppa in detta var igår.

 19. svaamer skriver:

  Om man – teoretiskt – tänker sig den effektivaste lösningen på problemen, bombmatta, så skulle en sådan kunna lösa en hel del. Om en sådan breddes ut över Somalia, utom över flyktinglägren, så skulle FN sedan kunna dela ut matpaketen till de svältande i fred, utan att dess hjälparbetare mördades och våldtogs av muslimerna.
  Om luftfarkoster dessutom bredde ut en tät bombmatta över Serbien, utom över några små fläckar där man hyllar demokrati, så skulle de överlevande kanske gå med på att erkänna Kosovos självständighet. Bombmattor är ofta de enda argument man brukar lyssna på.
  För övrigt vill jag säga till raianeh, eller Jon Reina: skit du i Kiviks marknad, ”vapenträning” och annat i Sverige. Begränsa dina tokiga konspirationsteorier till ditt eget land – vi har nog med dårar i Sverige utan att behöva få halnknäppa norrbaggars struntprat över oss också.

 20. Kachina skriver:

  Fult svaamer

  Här uppe, i Byske, utgör norrmän halva befolkningen under sommarhalvåret. Vi brukar skämta friskt med varandra och om varandras egenheter, men det på ett vänligt sätt.

  Ditt yttrande om norrmän, stinker.

 21. un2here skriver:

  blomrabatten,

  Jo jag läste också att nödhjälp inte släpps in, men mkpictor går ett steg vidare och påstår att det är för att tjana pengar?

  I själva verket är det för att undvika den sortens fanatiskt hatiska kristna som mkpictor själv representerar

 22. mkpictor skriver:

  Men hör nu här min gosse un2here, eller är det gumma? Nu får du väl ändå hejda dig lite och ägna en tanke åt proportionerna i dina utfall.
  Det är inte jag som påstår att Al Shabab vill ta hand om FN:s hjälpsändningar för att sälja dem till de svältande – det är internationella Röda Korset som påstår det, som jag skrev ovan. Detta – att islamisterna vill stjäla nödhjälpen för att sälja den – förmedlade sedan Expressen och Svt text den 24/7. Det är inte mitt fel att du inte hänger med i vad media rapporterar, och det är inte heller min sak att hålla dig a jour om det.
  Sedan till epitetet ”fanatiskt hatiska kristna”, som du behagar kalla mig, så har du helt rätt i att jag är kristen, men jag är varken fanatisk eller hatisk. Däremot känner jag som medmänniska en djup och stark aversion mot att en kriminell, islamístisk terrororganisation som Al Shabab vägrar släppa in FN-hjälpen till de svältande i Somalia om de inte kan göra pengar på det. Och när FN vägrar ge nödhjälpen till terroristerna, påstår de att det inte finns någon svält, att det är lögn, och de låter hellre kvinnor och barn dö.
  Du borde skämmas över att leta fel hos dem som kritiserar de terrorister som vägrar släppa fram nödhjälpen till de svältdrabbade. Jag hittar ingen annan förklaring till det än att du själv är islamist med terroristsympatier-

 23. un2here skriver:

  Noterar att mkpictor fortfarende inte kan ge någon länk som stödjer påståendet ”att islamisterna vill stjäla nödhjälpen för att sälja den”

  Någon annan?

 24. svaamer skriver:

  Kachina:
  Om du kollar noga så ser du att jag inte sa ett enda ont ord om norrmän i sig. Jag sa bara att det är jobbigt att höra dem prata skit om vad vi gör på Kiviks marknad och andra ställen här i Sverige. Det borde finnas tillräckligt mycket att prata skit om i Norge, och det borde de hålla sig till. Jag gillar inte när min granne pratar skit om min tomt när han inte har sopat rent på sin egen trappa först – och detsamma gäller grannländer. För övrigt tycker jag bra om norskar som människor.
  mkpictor:
  Du har helt rätt i att det är för j-t att terroristpacket i Somalia stoppar FNs hjälpsändningar om de inte får pengar för att släppa fram dem. Jag läste också om det på nätet. För övrigt har jag alltid tyckt att du använder det skrivna ordet skickligt.
  un2here:
  Lägg ner, vad är du egentligen – al-qaida värvare? Säg rent ut vad du tycker om 9/11 – tycker du att det var bra? Hur kan du vara så j-a dum att du håller på att tjafsa om tidningslänkar i stället för att bry dig om att folk dör i detta nu i Somalia på grund av dem som du försvarar? Dig borde säpo ta en närmare titt på eftersom du e terroristsympatisör.
  För övrigt gör CB ett bra jobb.

 25. un2here skriver:

  Noterar att svaamer inte heller har en länk som stödjer påståendet ”att islamisterna vill stjäla nödhjälpen för att sälja den”

  Någon annan?

 26. Jon Reina skriver:

  svaamer:

  Nei du svaamer. Jeg skiter ikke i at nazister forsøker å propagandere på Kiviks marknad eller muligheter for at kommende terrorister bedriver våpentrening i våre land. Tvert i mot ser jeg på begge disse sakene som trusseler mot våre demokratier.
  Og så må du gjerne forklare for meg og meddebattantene – hva din forrykte hjerne mener jeg har spredd av konspirasjonsteorier i denne debatten?

  Eller er jeg helt ening i at det finns ”- nog med dårar i Sverige utan att behöva få halnknäppa norrbaggars struntprat över oss också”.
  Jeg forstår utmerket også godt at du ser ut til å trives godt med å være en av disse dårene…

 27. bestofmankind skriver:

  En del agerar handlingskraftigt (inte enbart bloggar, twittrar, diskuterar och analyserar) som Kevin Rudd och Andrew Mitchell:

  ”The United Nations has declared a famine in two regions of southern Somalia, fuelled by a mix of violence, high food prices and drought. The British and Australian public, including staff at The Independent on Sunday who are donating a day’s pay, have responded with incredible generosity.

  Our governments are also providing considerable support to the people of the Horn of Africa as our two countries lead the world in quick and decisive action to make very clear that it is obscene that any child should starve to death.

  Britain and Australia will help provide life-saving support, including food and water for almost four million people. This could relieve the most desperate suffering and buy some time before the next possible harvest this autumn. But the response from some wealthy, developed countries has been derisory and dangerously inadequate. It is shameful that there are European nations that have donated less than Sudan which, despite its relative poverty, is still doing what it can to help its neighbours.

  The UN appeals are still underfunded by almost $1bn (£600m). Britain and Australia urge the rest of the world to join them to work to prevent this humanitarian disaster turning into a catastrophe on a scale of the 1984 Ethiopian famine.”

  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/andrew-mitchell-and-kevin-rudd-it-is-obscene-that-we-should-leave-any-child-to-starve-2319563.html

 28. un2here skriver:

  Hej,

  Att Internationella Röda Korset skulle ha gått ut och sagt att Al Shabab skulle stjäla hjälpsändningar förefaller mycket märkligt eftersom ICRC är en av få hjälporganisationer som faktiskt delar ut nödhjälp i Somalia för tillfället.

  Som både du och andra signaturer på Carl Bildts blogg säger anger ju inte heller mkpictor någon källa annat än SVT Text och Expressen den 24 juli. Både texterna tycks baseras på ett TT-meddelande. Al Shabab har inte tillåtit utländska hjälporganisationer, men det är ju knappast att likställas med att stjäla.

  Sedan gäller generellt att ICRC förhåller sig strikt neutrala i alla konliktområden. Att be någon av aktörerna i en konflikt dela ut nödhjälp åt ICRC är inte bara osannolikt, det strider mot Röda Korsets grundprinciper.

  Vill du citera detta ange enbart Svenska Röda Korset som källa

 29. bestofmankind skriver:

  Tack un2here för att du agerade mot ryktesspridningen.

  Som någon har sagt till mig:

  ”Sanningen är ett underskattat vapen i politiken.”

 30. svaamer skriver:

  @ islamisten un2here. Konstigt att du missade den här artikeln om dina kära vänner i tidningen du nämner (utdrag):
  ”Den islamistiska rörelsen al-Shabaab förvärrar situationen. Milisen, som kontrollerar de svältdrabbade regionerna i Somalia, vägrade tills helt nyligen att ta emot bistånd. Man attackerade matkonvojer och förbjöd FN att verka för demokrati och kvinnors rättigheter. FN söker ännu ytterligare säkerhetsgarantier innan man vågar bistå de utsatta områdena.
  Maten försnillas i stor utsträckning av militären,
  och de hundratals miljoner dollar som skickas används till att köpa vapen.
  Mat blir ett kraftfullt vapen som används av den som har kontrollen för att belöna lojalister, straffa fiender, och följa andra agendor – al-Shabaabs agerande i Somalia är illustrerande.”
  @ Jon Reina:
  Vilken lustig (”rolig” som vi säger på ärans och hjältarnas språk) liten norsk du verkar vara. Jo konspiratorisk var det ja – du gillar inte Kosovo, ”serberna är bättre utbildade” , de har usel ekonomi (precis som Norge utan oljan – man kan inte leva på bara fisk). Detta kan uppfattas som konspiratoriskt tal gentemot de nya balkanstaterna.
  Men bekymra dig inte över så här krångliga saker, Jon, du kan ju få huvudvärk av det. Gå på tur och svalka dig lite så känns allt säkert bättre sen.

 31. Kachina skriver:

  Det var jag. Det var jag som sade att det är livsfarligt att landa bland de gängen. Att matbomba från luften leder till direkt folkmord, om inte fallskärmsoldater landar med matpaketen. Det var jag som sade att de lägger beslag på maten, för kontrollen och pengarna.

  Hur kan jag säga det? Jo, för att jag en tid för längesedan har , under en kort period, kamperat med den sorten

 32. un2here skriver:

  svaamer,

  ”kulturmarxist” tror jag det heter …

 33. metusalem skriver:

  Hjälpen till Afrikas horn har vållat skiftande kommentarer. Att få relevanta kommentarer från området är tillgängliga beror väl på att regimerna inte önskar inblandning i hur man hanterar sin befolkning.

  Två svenska journalister, Dawit Isaak fänslad sedan ett 10-tal år, och de ligor av sjörövare som plågar vattnen utanför Somalia innebär dock tecken som vi ”vanliga” observatörer tar till oss som skarpa tecken på situationen.

  De som från sin vänsterideologi inte ser dessa tecken må man bara beklaga. I nutid har vi tex. Nordkorea som konsekvent förvägrar sin befolkning rimliga livsvillkor. Man når ändå anslutning från 99,7 % av röstetalet, vilket betyder att man är älskad av folket?

  De som anser att det inte är bevisat att regimerna på Afrikas horn förvägrar sin befolkning mat, medicin od. må berätta om hur det ligger till. Vi avvaktar med spänning en redogörelse. Helst snabbt, emedan folk hungrar till döds.

 34. Pravo skriver:

  Jo, de stämmer, som flera skrev, att herr massmördare säkert fått inspiration från många olika håll. Det ligger i människans natur att man snappar upp de delar som man vill snappa upp när man läser en text. Om jag är intresserad av Balkan så snappar jag upp de delar av ”manifestet” som handlar om Balkan. Skulle jag däremot vara intresserad av politisk filosofi skulle jag kanske snappa upp de delar som handlar om ”Vienna School of Thought” istället. Men nu är jag inte särskilt intresserad av politisk filosofi. Jag ville bara förstå vad som drev mördaren. Men jag kan inte säga att jag förstår det ändå, trots att jag läst/skummat hela manifestet.

  Den politiska filosofin som framförs är som jag ser det inte speciellt extrem. Den är anti-rasistisk, pro-Israel och kuitur-konservativ (värna om det judeo-kristna arvet och kristna värderingar, invandrare ska helst integreras till den rådande kulturen men inte nödvändigtvis assimileras). Det är inte särskilt extremt. Jag kan inte för mitt liv förstå hur gärningsmannen från denna filosofi flippat ur och börjat mörda folk. Det är ofattbart och tragiskt bortom ord.

 35. svaamer skriver:

  Väl talat, metusalem.
  Och jag håller med dig, Pravo. Det går utöver att förstå, mördarens bevekelsegrunder är ofattbara.

 36. raianeh skriver:

  Fake war on terror cause of racism

  The war on terror has been the basis for an ideology of racism, Islamophobia, and a climate of massive repression.

  These fascist movements don’t come up in a vacuum… they are closely related to the official politics and the biased coverage of the mass media in the countries concerned.

 37. un2here skriver:

  bestofmankind skriver: – ”Sanningen är ett underskattat vapen i politiken.”

  För att det tar 1 sekund att hitta på nåt strunt som sedan tar en timme att refutera … Och det finns 3600 sekunder per timme.

  Colbert Report: Norwegian Muslish Gunman’s Islam-Esque Atrocity

  http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/393042/july-25-2011/norwegian-muslish-gunman-s-islam-esque-atrocity

  :)

 38. foxbill skriver:

  un2here,
  Du vet att Stephen Colbert är en komiker, va?

 39. Jon Reina skriver:

  @svaamer:
  I ditt innlegg vrøvler du mye om Norges såkalte tidligere fattigdom. Altså før oljen ble oppdaget og gjorde Sverige til lillebror.
  I følge deg hadde Norge ”bare” fisket før oljen, men det er positivt feil. Faktsik var ”lille” Norge allerede dengang verdens største produsent av aluminium, verdens største fiskeeksportør, samt også storeksportør av kull, trevirke og cellulose. Dessuten badet vi i et overskudd av billig elektrisk kraft og hadde også verdens 4de største handelsflåte.

  Så vil jeg tillate å korrigere deg for bruken av ordet ”lustig”. Jeg vet ikke hvordan du har funnet frem til dette ordet, for noe norskt ord er det altså ikke.
  Derimot vet jeg godt hva det svenske ordet ”rolig”, betyr og også ”liten norsk” , samt setningen (meningen, på svensk) ”- som vi säger på ärans och hjältarnas språk”.
  Og med dette utsagnet er det vanskelig (svårt på svensk) – ikke å mistenke deg for å være en svensk nasjonalist, eller kanskje er nynazist et bedre ord?.

%d bloggare gillar detta: