Ännu en dag i skuggan

VID MEDELHAVET: Ännu en dag i skuggan av terrordådet i Oslo – och i den skuggan kommer vi att leva länge.

Hela Norden förenades i den tysta minuten tidigare i dag – och det var många som tystnade runt om i världen i solidaritet och medkänsla.

Så småningom är det också annat som tränger sig på.

Den enorma svältkatastrofen på Afrikas horn med koncentration i de utomordentligt besvärliga områdena i södra Somalia.

Osäkerheten i Egypten när man nu börjar närma sig hur den demokratiska övergången faktiskt skall gå till. Oroande att man beslutat att förbjuda internationella valobservatörer – t o m Yemen talar om att man kommer att välkomna sådana.

Och det säkerhetsöverlämnande i Afghanistan som nu inletts också i Mazar-e-Shariff. Omedelbart betyder det kanske inte så mycket, men innebär att de internationella säkerhetsinsatserna i landet nu definitivt gått in i ett nytt skede.

Men konsekvenserna av attentatet i Oslo kommer vi att behöva diskutera mycket mer framöver. Också jag kommer att återkomma.

75 Responses to Ännu en dag i skuggan

 1. Rulle skriver:

  Långt ifrån alla världens problem tog jag en tyst minut i en fairway bunker på åttonde hålet. Det behövdes bara två slag att få bollen därifrån i hål. Kändes fint att ta del av något stort, som att värna demokratin.

 2. leewanta skriver:

  Problemlösning handlar om att eliminera roten till problemet, inte att smörja näsan med ett undermåligt intellekts morbida uppkastningar, eller pensla över problemen med färger som mörkar den erbarmligt inkompetente vesslans passiva handlingar.

  Och handlingar.

 3. raianeh skriver:

  Polisen visste massmördarens namn innan han greps …

  – According to The Telegraph’s live coverage of the Norway attacks, Jon Snow from Channel 4 News asks why police knew the killer’s name by the time they had arrived on the island.

  https://twitter.com/#%21/jonsnowC4/status/95166969032085504

 4. bestofmankind skriver:

  Somalia.

  Regeringen har beslutat att skänka 6,5 milj us$, 41 miljoner kr, till WFP för 3 miljoner som svälter i Somalia.

  http://www.regeringen.se/sb/d/14983/a/172861

  Per svältande somalier ger det 13,67 kr, som kanske räcker till att vatten för en vecka.(?)

  Skäms inte regeringen för att skänka så lite?

  FN vädjar för totalt 582 milj US$. Carl Bildt skänkte 1,12% av beloppet.

  Bättre kan Sverige!

 5. eftertanksam skriver:

  Det riktigt intressanta är att Sverige det senaste deceniet nästan uteslutande har fokuserar sina ansträngningar och resurser på att FÖREBYGGA terrorism. Denna ensidiga focuseringa har skett på bekostnad av satsningar på att AVVÄRJA och BEKÄMPA terrorattentat om de, trots alla ansträngningar, ändå inträffar.

  Med tanke på den mängd vapen som finns tillgängliga, den obegränsade tillgången på information om hur man konstruerar högpotenta explosiva ämnen, mängden dopnings- och narkotiska preparat som finns i ett demokratiskt öppet samhälle kan det bara konstateras att MEDLEN för att iscensätta allvarliga terrorattentat är ständigt tillgängliga. Och kommer alltid i en demokrati att vara det i någon form.

  Eftersom vi i inte vill leva i en polisstat, i form av ett övervakningssamhälle, kommer säkerhetstjänsten aldrig att kunna upptäcka alla människor med AVSIKT att begå allvarliga attentat. Därför bör vi också säkerställa att förmågan att AVVÄRJA och BEKÄMPA pågående terrrorattentat är tillfredställande. Frågan är om Sveriges förmåga på detta område är tillräckligt bra idag?

 6. raianeh skriver:

  De flesta tidningarna har publicerat en sida med Stoltenbergs tal, dock har de plockat bort de viktigaste meningarna.

  Här kommer meningarna han riktade mot zionisterna:

  Ingen skal få bombe oss til taushet.
  Ingen skal få skyte oss til taushet.
  Ingen skal noensinne få skremme oss fra å være Norge.

  Vi må aldri oppgi våre verdier.
  Å vise at vårt åpne samfunn består også denne prøven.
  At svaret på vold er enda mer demokrati.
  Enda mer humanitet.

 7. blomrabatten skriver:

  Raianeh vad säger Stoltenberg som du tolkar som du gör. vanligt folk läser inte in något annat än det han säger
  Ingen skallbomba oss till tysthet
  ingen ska ska skjuta oss till tystnad
  ingen ska någonsinn skrämma oss till tystnad
  aldrig ge upp våra värderingar
  vi ska visa att vårt öppna samhälle består även efter detta dåd
  motsatsen av våld är mera demokrati och ännu mer humanitet. fritt över satt av blomrabatten. Ingen ism av något sla i detta uttalande.
  var snäll och lägg inte ord i munnen på människor som de aldrig har sagt. Men det är lite så som skriverierna går här å nätet. man slänger ur sig en massa lögner som ibland tyvärr blir som sanninar i mindre nogräknade människors öron.

 8. Rulle skriver:

  1. Svältkatastrofen på Afrikas horn;
  Omdirigera Ship to Gaza lastat med ”förnödenheter” smuggelgods till Hamas.

  2. Osäkerheten i Egypten;
  Försök att få in förbud mot tre R (som i Rulle) i de demokratiska reglerna för en folkomröstning. Inget parti baserat på följande får förekomma!

  Ras. Religion. Regioner.

  Dessutom bör militären helt kopplas bort från landets styre och skall endast tjäna en vald regering.

  3. Vad man bör föreslå i Afghanistan har jag inte den blekaste aning om.

 9. foxbill skriver:

  I konsekvensens namn så torde väl Jan Guillou vägrat delta i den tysta minuten, som han gjorde efter 9/11?
  Inte gör han väl skillnad på människor?

 10. raianeh skriver:

  Nej han deltog i den tysta minuten, däremot så firade Wallenberg under den tiden eftersom han hatar ungdommar som stödjer mänskliga rättigheter oavsett härkomst.

 11. Jon Reina skriver:

  Jeg er fullt enig med Rulle i at det hadde vært en kjempgod ide og endre desitnasjonene for flåten av skip til Gaza” – til Afrikas horn. Men selvfølgelig måtte da alle eventuelle bomber og våpen i lasten først tas hand om av israelske myndingheter.

  Derimot er jeg alt for mye liberalist til å være enig i hva Rulle mener under punkt 2..
  Både dumhet, tro og religion er faktisk menneskerettigheter og som sådan må vi respektere at mennesker i andre land selv må få bestemme hvilket samfunn de vil utvikle og leve i. Så beslutter folket i Egypt og/eller Afghanisan at de vil leve under åket av Sharialover, så må vi gi dem lov til det.

  Vi som bor i det sosialdemokratiske i nord-Europa får bare ta dette til underretning og kanskje heller satse på mer aktivt bistand til disse lands undertrykte grupper, som kvinner, samt grupper av kristne og anderledes troende…

 12. Jon Reina skriver:

  Og så til det raianeh skriver:

  ”däremot så firade Wallenberg under den tiden eftersom han hatar ungdommar som stödjer mänskliga rättigheter oavsett härkomst”.

  Vi bør kanskje spørre om det ikke er grunn til å tipse sikkerhetspolisen om raianeh hatske omtale på en av Sveriges absolutte samfunnstopper?

 13. Kachina skriver:

  Lönlöst att prata om en ”false-flag” operation. Det här var tydligt en ”silent” operation. En människa, intelligent, logisk och väl etablerad i samhället, men med oförmågan att kommunicera/diskutera, ta spontana beslut och därmed göra sitt liv till ett äventyr och såg därmed fram mot ett liv som en ständig nolla i massan.

  Han diskuterade med sig själv och därmed fick han alltid rätt.

  Han lyckades bli något. Han lyckades bli världsberömd över en natt, för evigt inskriven i historien och fascisthandboken. Han är nu en hjälte inom fascismen och kommer sannolikt att hyllas med en egen dag, precis som deras något missriktade, hyllning till Karl XII.

  Den typen av logiska idioter kommer vi aldrig att kunna skydda oss mot. De ostrukturerade, de som kopplar bomben fel och spränger sig själv, eller de som kommer till attentatsplatsen och upptäcker att de glömt ammunitionen hemma, lämnar ofta så tidiga signaler så långt i förväg, att de ”elektroniska varningssignalerna” slagit larm i god tid.

  Men att en skötsam medborgare med högerideér beställer lite kemikalier från Polen, under täckmantel av forskning kring gröna växter, är inget polisen gör en utryckning för.

  Så, låt oss glömma Mossad och Al CIAda. Detta är historien om en mans väg till berömmelse, från Nolla till Hjälte inom en liten grupp fascister.

 14. Kachina skriver:

  Förresten, hur mycket bidrar Kina med till Somalisa?

  De är stora aktörer i området och har väldigt gott om pengar.

 15. Rulle skriver:

  Jon Reina,
  Att bara en ras får råda var även Hitlers tankar.
  Religioner som vill utplåna varandra kan vi inte tolerera,
  inte ens om en liten majoritet fuskat sig till makten.
  Regioner gör att bara huvudstädernas folk räknas.
  Tänk om …

 16. Kachina skriver:

  Ber om ursäkt för att jag kopplade ihop specifikt högern med fascism, men det kan förklaras med att i just det här fallet hade killen de facto högeridéer.

  Fascism uppstår ytter om alla ytterligheter, över hela den politiska skalan. Mest kända är höger/vänster-fascismen, men vi skall komma ihåg att även inom sosseriet, folkpartiet och centern, fanns och finns än idag fascism/nazist sympatier.

  Rulle, nationalism är en religion. Rasism är en idioti. Kulturellt tvång faller under kategorin att ”pinka in sitt revir”. Naturligtvis skall man värna sin kultur, men man får inte förbjuda andras kultur. Friktionen dem emellan skapar en ny kultur och den friktionen skapas nu genom att jag säger; ”Här kräver varken människa, Allah eller Gud att kvinnan skall gömma sig under en filt.”

  Jag förbjuder dem inte att täcka över sin kvinna men jag visar tydligt att jag anser de män som praktiserar den seden, är mentalt och religiöst efterblivna.

 17. bestofmankind skriver:

  ”Förresten, hur mycket bidrar Kina med till Somalisa?

  De är stora aktörer i området och har väldigt gott om pengar.”

  Intressant omfokusering på sakfrågan.

  Du som har mer tid än mig att kämpa, var vänlig ställ frågan direkt till kineserna:

  http://www.chinaembassy.se/eng/

  Dela gärna med dig svaret på bloggen.

 18. Kachina skriver:

  Jag förstår dina krav på Sverige. Jag förstår även svårigheterna med hjälpsändningar. Det finns inget normalt i Somalia. Personalen i de Herkulesplan som landar med förnödenheter lever i livsfara, när olika krigsherrar vill ta över och kontrollera lasten, alltså sälja till de hungriga som ännu har någon egendom att sälja.

  Att skicka de miljoner som FN ber om, är meningslöst. De tar krigsherrarna hand om. Det behövs en militär intervention som tar kontroll över matransonerna och de enda som kan utföra den nu, är Kina.

  De är etablerade på platsen affärsmässigt och jag tror faktiskt att Kinas krigsmakt är den enda som är tillräckligt hänsynslös för att kväsa banditerna.

  Lite lönt att jag skriver till Kinas ambassad. Jag har levt i över sextio år där PARTIET styr, så jag vet ungefär på vilken nivå brevet åker genom papperskvarnen.

  Men, som ett litet tips till Carl Bildt.

 19. observer61 skriver:

  … att försöka ange ett samhälleligt ”problem” som förklaring till till den norske stollens tilltag – bedömer jag vara av intet värde.

  Det finns inget universalsamhälle som inte kan trigga slika stollar.

  Så alla de som försöker skära pipor i vassen efter denna vidriga handling – blir i mina ögon befläckade och om inte medskyldiga – blir de medlöpare.

 20. Kerstin Broste skriver:

  Rulle: Du är ute och cyklar. I Israel finns många religiösa partier som sitter i regeringen. Några exempel på förbud i det s k demokratiska landet. Enligt judisk lag får en man ej lyssna på en kvinnlig sångerska. Judar och Palestinier får ej umgås.

  Läs Haaretz och se den förtvivlan och skam som många israeler känner inför sin situation som har uppkommit genom de religiösa partiernas deltagande i regeringen. Nej visst ja. Den norske mördaren kritiserar Haaretz och rekommenderar Arutz Sheva som kritiserar den västeuropeiska multikulturen och som under svininfluensan kallade påven för svin. Jag undrar vem Du är som i dessa dagar spyr ut så mycket hat. Vem är intresserad av att Du spelar golf?

 21. Jon Reina skriver:

  Rulle.
  Rent prinsippielt er jeg enig med deg i at det bare vil være en ytterst liten elite av islamister som trolig vil ta makten i Afgahnistan, Egypt, Libya – og kanskje også i Tunis. Og du har også helt rett i at et islamsk styre ikke akkurat er kjent for å være noe folkestyre.

  Det som er tragisk i denne saken er at denne lille islamsk styrende eliten også stort sett alltid har det meste av folket bak seg, Og da blir deres styresett faktisk så legitimt som det kan bli.
  Selv har jeg reist en del i disse landene og har med selvsyn opplevd at den enkelte innbyggers liv i hovedsak styres betydelig mer av koranen, enn av fornuft og demokrati.
  Så det er her liberalisten i meg sier stopp. Og derfor kan jeg umulig gi min støtte til en vestlig støtter ”frigjøring” eller intervensjon av noe land der størstedelen av befolkningen støtter opp om sine ledere. Og dette helt uavhengig av hvor middelalders og brutalt dette landet styres….

 22. raianeh skriver:

  John Reina är en New World Order Toffel.

 23. Jon Reina skriver:

  Kerstin:
  Israel har aldri hatt eller vedtatt lover som nekter sine innbyggere å se eller lytte til kvinnelige sangere. Det jeg tror du sikter til er levereglene soml de mest ekstremt tenkede ortodokse jøder praktiserer i sin relgion.

  Og bare for å ha sagt det, så finnes det faktisk nok av kristne Læsdanianere i hele Nordkalotten og selv i våre dager har disse påbud om at kvinner må gå i lange skjørt og ha langt hår, samt aldri blande seg inn i mannfolkenes diskusjoner.

  Gift deg med en av disse du Kerstin, så blir det nok bråstopp med å skrive mer i denne spalten…-:)

 24. raianeh skriver:

  John Reina, lär dig svenska annars finns det risk att du missförstår vad folk skriver på den här bloggen.

 25. Jon Reina skriver:

  raianeh:
  Ovenfor beviste du igjen at iq er en maglevare hos deg. Det bevises utmerket av oppgulpet ditt herover:

  ”John Reina är en New World Order Toffel”

  Ikke engang har du klart å stave navnet mitt rett, Og dertil har du heller ikke godt nok vokabular til å vite at ”toffel” på engelsk heter ”slipper” (på norsk ”tøffel”).

  Og så tro undertegnede ikke på at det er de enfoldige (som deg) som skal arve verden .

 26. mrmhalland01 skriver:

  Det som har hänt i Norge är naturligtvis fruktansvärt.
  Icke desto mindre måste det analyseras.
  Hur kunde det hända ?

  Vi kan naturligtvis inte veta vad som faller en människa in.
  ”Galningar” finns i alla samhällen.

  En fråga jag inte sett hittills är : varifrån kom vapnet ?

  När Palme mördades 1986 fanns så lite vapen i Sverige att polisen nästan kunde räkna upp de personer som kunde ha försett Christer Pettersson med ett sådant vapen som användes.
  (OBS ! Jag påstår inte att han var skyldig, men då var han ju misstänkt).

  Nu 25 år senare finns det så mycket vapen att det är omöjligt.

  Vi har som någon tidigare skrivit stiftat en massa lagar för att förhindra att detta ska kunna ske, men, samtidigt har vi värnat ”öppna gränser” så till den grad att det kan komma in hur mycket ”skit” som helst.

  Naturligtvis är det inga problem att komma över till Norge med det som vi Svenskar ”släpper in”.

  Gränsen mellan Sverige och Norge är lång och på många sträckor helt obevakad (av det enkla skäl att vi alltid litat på varandra).

  Ett steg i att förhindra detta i framtiden borde vara att ta bort ”öppna gränser” som en helig ko.

  Vi vet också att försök att ge ”amnesti” för dem som lämnar in illegala vapen till polisen har gett goda resultat.

  Det har fullkomligt strömmat in vapen till Skandinavien sedan oroligheterna på Balkan och Baltikum har lagt sig.

 27. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Han köpte vapnet (pistolen) i vanlig norsk butik, efter att i några år varit medlem i en skytteförening. Även automatvapnet köptes i norsk butik sedan han tydligen skaffat sig jaktlicens.

  Metodisk, långsiktig, intelligent,……..de är i det närmaste omöjliga att upptäcka före den punkt då den logiska planeringen sätts i verket. Det märkliga med denne man, förutom att han ville bli berömd, ville överleva efter att han skaffat sig en politisk position, i världspolitiken, genom att döda ett 80-tal människor.

 28. Kerstin Broste skriver:

  Jon Reina, Jag citerar endast från Arutz Sheva: detta gällde soldater inom IDF som ville ha befrielse från att höra kvinnlig sång. Detta hade beviljats tidigare. Problemet för många israeler är att de religiösa partierna har fått ett större inflytande. Rabbiner kan nu framföra att de vill införa lagar som bygger på Torahn och inte bara äktenskapsbestämmelser. Jag gjorde inlägget eftersom bilden av Islam har förvridits. På samma sätt som inom judendomen finns det grader i helvetet. Ditt sätt att hänvisa till Laestadianerna stämmer dåligt eftersom jag har aldrig hört talas om att dom vill ha någon politisk eller rättslig makt. På tal om rent blod så har nog judarna tagit detta till nya höjder.

 29. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01:

  Man kan vel aldri helt sikre seg mot at grupper eller enkeltstående personer går berserk og gjør illgjerninger. Det har skjedd tidligere med blandt annet Palme. Det skjedde for noen dager siden i Oslo og i AUF-leiren – og dessverre vil slike skyteepisoder sikkert også inntreffe i fremtiden her oppe i kalde nor..

  Når det gjelder de våpen det norske udyrmennesket hadde, så var dette legale rifler og pistoler han hadde tilegnet seg som jeger og medlem av skyteklubb. Det eventuelle militære automatvåpenet som han også trolig må ha brukt, må ha kommet ham ihende på illegal måte.
  Men nå er det ikke akkurat vanskelig å kjøpe dødelige automatvåpen på det svarte markedet i nordiske storbyer som Oslo.

  På det mrmhalland01 skriver herover, så tror jeg han er våpenmotstander som gjerne ønsker seg inntramminger på hvem som skal tillates å ha våpen hjemme. Derfor er det riktig å opplyse ham om at det finnes mer jakt og sportsvåpen per person i Finnland, Norge og Sverige, enn i noen andre land i hele verden. Samtidig er det akkurat i disse tre lendene der myndighetene har størst kontroll over de som eier våpen.
  I tillegg er det også så at det nettopp er Finnland, Norge og Sverige som skiller seg ut som land der færrest mennesker dør av skytevåpen. På dette feltet er vi altså bedre enn alle andre land i hele verden. Og på denne positive statistikken har vi også vært ledende siden 1940-tallet.
  Det er derfor ingen gode grunner til, unntatt urealistisk frykt da, å skjerpe våpenlovene i Norden.

  Med vennlig hilsen en skyteglad liberal berserk med bopel i jägarriket Årjäng i Värmland

 30. Johan Tjäder skriver:

  Det fina med Afrikas horn är att den situationen går att avhjälpas med pengar. Och det tycks vi ju ha gått om i Sverige – åtminstone 15 miljarder för en skattesänkning.

  I övrigt har vi en strålande möjlighet att överföra svenska värderingar om demokrati och frihet genom att låta egyptiska och andra afrikanska ungdomar studera på våra universitet och högskolor. Det kräver dock att regeringen sätter av rejält med medel för det och får migrationsverket med på båten så att de som vill studera här faktiskt kan få det både i teorin och praktiken.

 31. Rulle skriver:

  Jon Reina …
  Naturligtvis kan enskilda personer ha en religiös tro eller vara från en gängse folkgrupp (ras) eller bo i en vanlig region. Vad jag menar att detta inte får vara i ett partis ledstjärna eller stadgar. Som när Hamas fundamentalistiska stadgar säger att alla norrmän (förlåt jag menar judar) skall utrotas.

 32. raianeh skriver:

  Den misstänkte Anders Breivik tycker att det är konstigt att polisen inte stoppade honom tidigare vid skjutningen på ön Utoeya.

  He(The defense lawyer for Anders Behring Breivik) also said his client was surprised he wasn’t stopped earlier in the shooting on Utoeya island.

  http://www.msnbc.msn.com/id/43891225/ns/world_news-europe/

  Därmed så verkar alla hålla med om att polisen kom för sent!!

 33. Rulle skriver:

  Kerstin Broste, Vem av oss är ute och cyklar?
  Judar och palestinier kan visst umgås enligt Israelisk lag. Tyvärr finns det i Knesset religiösa grupper. Se det som avskräckande exempel. KD´s uttryck att ”politiken ska vila på en kristen grund” är på gränsen till vad som kan accepteras. De försöker dock inte döda folk med annan åsikt.
  Kachina, din okunnighet är skämmigt för denna blogg.

 34. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,Jon Reina

  Detta har jag missat i rapporteringen.

  Nej, Jon Reina.
  Jag är inte motståndare till jakt och skytteklubbar som intresse.
  Däremot är jag motståndare till vapen i handen på ”buset”.

  Jag tycker att det finns anledning att fundera över om vi inte borde överväga att kontrollera införsel av vapen, droger, människor och annat redan vid gränsen.

  Det kostar bara någon promille i pengar, lidande och andra bekymmer jämfört med om detta etablerats.

 35. Kachina skriver:

  Kerstin.

  Religionen ÄR problemet, på bägge sidor.

  Rulle

  På vilket sätt har jag visat mig okunnig?

  Vad gäller gärningsmannens vilja att själv överleva, hade jag kunnat uttrycka mig på annat sätt, men faktum är att han skapat sig en ledarposition som han kan använda politiskt när domen fallit och restriktionerna lättats.

 36. Kachina skriver:

  ”men faktum är att han skapat sig en ledarposition som han kan använda politiskt när domen fallit och restriktionerna lättats.men faktum är att han skapat sig en ledarposition som han kan använda politiskt när domen fallit och restriktionerna lättats.”

  Inte undra på att han är nöjd med sig själv. Han har lyckats uppnå precis det han ville. Straffet borde vara livstid, med yttrandeförbud.

 37. Kachina skriver:

  Rulle, jag väntar.

 38. Jon Reina skriver:

  Kachina:
  Du, eller jag kan också bli ledarstjärnor och det enbart av vad och hur vi skriver i denne blogg. .Säkerligen finns det också några trångsynte idioter i våra land som sympatiserar med odjursmänniskor som Breivik och ser han som sin ledare. Och det kan inte vi förhindra.

  När det gäller det ovannämda udjuret, så kommer han nog ha rätt många restriktioner även efter han har fått sin dom. Barnmördare har nämligen mycket låg status blant andra fångarna, så det är god grundt till att spekulera i om han kommer att överleva hela soningstiden?

 39. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01:

  Du skriver: att du inte är motståndare till jakt och skytteklubbar som intresse, men däremot motståndare till vapen i handen på ”buset”.

  Då hade jag alltså fel här. Ellers är jag enig i att vi (Sverige/Norge) borde fundera över om vi skall höga kravet till gränskontroll för införsel av vapen, droger och människor.

  Enligt vad jag tror är det Schengesamarbetet som ställer det till för oss med sina krav om fri flyt av personer mellan Schengelenderna. I praktiken betyder detta att det också är fri flyt av bander av kriminella inom Schengen, och det är inte alls så bra. Emmellertid vet man at flere Schengenland, med Danmark, i spetsen, nu önsker att reförhandla avtalet. Så saker kan ske om några år…

 40. Kachina skriver:

  Ja, Odjuret har all anledning att leva i ångest, så länge han lever.

 41. florimond77 skriver:

  Lyssnade på p1 idag. Aldrig någonsin i terroristdåds sammanhang har jag hört så mycket snack om att söka förståelse. Inte till det som hänt utan hur gärningsmannen kunde bli som han blev.
  Det finns inget att förstå. Ingen hade gjort denne man illa. Det behövs ingen förklaring. Han skall dömas för sitt brott och om han mot alla odds skulle ”ångra” sig som nämndes i radioprogrammet så är det väl bara bra men gör ingen skillnad i straff. En äkta ”ångrare” som insåg vidden i hela sin skuld skulle vilja ha det strängaste straffet. Frivilligt.
  Vad som däremot livligt borde diskuteras är hur den här formen av terrorism kan stoppas. Här finns inga länder man kan bomba i vedergällning och inget folkslag man kan förtrycka. Den här terrorismen har sina rötter i nazism, antisemitism både mot judar och araber, rasism, aparteidpolitik och massor av liknande.

 42. bestofmankind skriver:

  Kachina 10:32,

  Att filosofera bort svältkatastrofen i Somalia hjälper inte de hungriga. Inte heller att rikta misstankarna mot att FN genom WFP-World Food Program- med Josette Sheeran som är huvudansvarig & companys arbeten är meningslösa.

  De gör allt de kan för att nå fram med vatten, mat, mediciner och övr nödvändiga förnödenheter.

  FN är nu även redo att flyga in mat till Somalia, Kenya och Etiopien.

  41 milj skr för svältkatastrofen är småposter i jämförelse med insatsen till Libyan, 300 milj på 3 månader eller Palestinien 700 milj om året.

  Vad baseras storlekens insatser på? folkras? hudfärg? annat?

  Det kan man faktiskt undra!

 43. bestofmankind skriver:

  Du kan även övertyga dig själv att WFP’s arbeten gör någon skillnad genom att följa Josette Sheeran:

  http://twitter.com/#!/JosetteSheeran

 44. mrmhalland01 skriver:

  Jon Reina :

  Då är vi överens så långt.
  Ingen tvekan om att det Schengenavtalet det handlar om.
  Detta kunde ju skrotas eftersom undantag har gjorts i flygtrafiken.

  Jag reser c:a 90-120 dagar om året, oftast med flyg.

  I vissa världsdelar blir man röntgad så till den milda grad att tullarna/kontrollanterna kan se om du har en vårta på snoppen :-)

  Är du utan pass kan du glömma att åka, även om det är inom Schengen.

  Har du en halvliters läsk eller en schampoflaska är du automatiskt misstänkt.

  BRA !
  Men, varför bara på flyg ?

  Jaja…9-11 var ett dåd från flygplan, men, det innebär inte att andra vägar ska vara fria….

 45. Visionären skriver:

  Kachina,

  Förutom att jag instämmer helt och fult med allt du skrivit ovan (du är som en fyrbåk i oroliga vatten) vill jag lägga till nästa dimension.

  Vad händer när vi människor utvecklat våra mentala förmågor till att kunna läsa varandras tankar? Skulle det t.ex. betyda att sådana förvridna brainfarts som detta sinnessjuka vidriga äckel inte längre kan gömma sig bakom s.k. ”normala fasader” av framgång och framåtanda?

  Skulle det innebära att vi slutligen kan lämna den djurkropp som håller oss inlåsta oss ta vår verkliga form bestående utav treenigheten, viljan, intelligensen och, inte minst, kärleken?

  V

 46. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind :

  Bra att du håller detta vid liv !
  Detta är förmodligen det viktigaste problemet i världen just nu !

  Skicka inte pengar !
  Skicka mat !

  Det är inte om en månad några kan räddas, det är IDAG många måste räddas !

 47. Visionären skriver:

  …inlåsta…och låta…oss ta

  V

 48. Kachina skriver:

  ”De gör allt de kan för att nå fram med vatten, mat, mediciner och övr nödvändiga förnödenheter.”

  Hur mycket de än försöker göra, är faktum att maten inte når fram till de svältande, utan beslagtas av de med vapen i hand. De är hänsynslösa, dödar både sina egna och hjälparbetare om de inte lyder.

  Det enda som kan lösa problemet är en militär intervention och faktum är att de enda som har kapaciteten just nu, är Kina.

 49. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Jag är rädd att du har rätt till viss del !
  Jag tror dock att det är möjligt att ”bomba” längs vägarna till lägren.

  Att skicka pengar räddar inga liv !

  Det är NU !!!!

 50. Kachina skriver:

  ”Vad händer när vi människor utvecklat våra mentala förmågor till att kunna läsa varandras tankar?”

  Ja, om jag bara visste. Jag TROR utifrån min kunskap att min tolkning av Jesus ord är riktig. ”Två män på en åker, den ene rycks upp, den andre blir kvar.”

  Det betyder för mig, att för vissa blir den ljusgardin som skiljer oss från nästa dimension upplöst. Detta, insikten, kommer gradvis och styckevis beroende på stadiet i själens utveckling.. De för vilka ljusgardinen öppnas kan leva i bägge dimensionerna samtidigt och med lätthet ”se in i den här dimensionens dolda hörn”.

  Därmed skulle vi kunna stoppa dessa Odjur i den här dimensionen, den fyrtionionde, men den fyrtioåttonde dimensionen är inte heller himmelriket. Även där finns konkurrens och förmåga att skapa ”brandväggar”.

  Vi har lång väg kvar innan vi kan spegla vårt verkliga väsen, nämligen den här och fyrtioåtta dimensioner till. Jag har sett den här och den högsta dimensionen. Allt däremellan har jag nästan ingen kunskap om, så betrakta ovanstående som kvalificerade gissningar.

 51. Kachina skriver:

  Om de skall flygbomba mat måste de släppa ner fallskärmsjägare samtidigt, för att skydda de som inga vapen har och därmed saknar värde.

  Jag glömde Indien. De har en imponerande krigsmakt och handlingskraft. FN måste snabbt som attan få till ett avtal med Indien eller Kina.

 52. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  Men..här & nu ?

 53. Kachina skriver:

  Det vi kan göra här och nu, är att pressa FN till handling. (Via Carl Bildt)

  Både Indien och Kina har Herkulesplan och fallskärmsjägare. Bägge länderna har matförråd för krissituationerr som vi kan köpa ur, till att börja med.

  Det är beslutet i FN som fattas, sedan tar det bara några timmar innan operationen kan sättas igång.

 54. bestofmankind skriver:

  Då är dålig påläst Kachina. Det finns ca 11 milj som svälter, 3 milj av de är Somalier. De kan också tänka och ta sig till flyktinglägren:

  http://www.channel4.com/news/somalia

 55. Visionären skriver:

  ”Det märkliga med denne man, förutom att han ville bli berömd, ville överleva efter att han skaffat sig en politisk position, i världspolitiken, genom att döda ett 80-tal människor.”

  Inget märkligt alls. Han ersatte det han aldrig hade, dvs. kärlek, med hat. En förvidren natur. För att komma i balans med alla strängarna krävs treenighet, eller hur? Utan kärlek går det inte. Om man ersätter kärlek med hat kommer strängarna i obalans.

  För att komma in i nästa dimension måste strängarna vara i balans.

  Den s.k. treenigheten.

  Den gudomliga viljan, intelligensen och kärleken tillsammans.

  Inte var för sig.

  Annars går vi inte vidare.

  V

 56. mrmhalland01 skriver:

  Kan vi inte släppa det religiösa ??
  Det är ju trots allt det som gör oss oeniga när vi har olika tro !

 57. Kachina skriver:

  Så rätt Visionären. Jag kanske uttryckte mig otydligt, men jag tror inte att det blir en kollektiv och omedelbar övergång, just pga Jesu ord.

  Utan den gudomliga viljan, intelligensen och kärleken tillsammans, kommer man ingenstans utan blir kvar i det här ekorrhjulet.

  Bestof

  Flyktinglägren har inte tillräckligt beskydd. De blir ett mål för krigsherrarna. Mat OCH fallskärmssoldater är ett måste.

 58. Visionären skriver:

  ”Jag kanske uttryckte mig otydligt, men jag tror inte att det blir en kollektiv och omedelbar övergång, just pga Jesu ord.”

  ;-)

  Balansen är viktigt. Inte för mkt av ngt. Helst lika mkt av alla tre.

  V

 59. Kachina skriver:

  mrmhalland01

  Vad är det för skillnad på politik och religion? Bägge handlar om tro.

  Men,…..du har rätt. Jag kanske överbearbetar favoritämnet.

 60. Visionären skriver:

  ”Kan vi inte släppa det religiösa ??
  Det är ju trots allt det som gör oss oeniga när vi har olika tro !”

  Jag håller helt och hållet med. Ursäkta. Lägger ned fr.o.m. nu. Tyckte dock att jag lärde mig nåt.

  I filosofisk mening dvs.

  V

 61. Jon Reina skriver:

  Ser nå at diskusjonen nå har vendt og går lpå både Gud og Jesus. Men selv om jeg er en totalt ikke-religiøs person, så kan jeg godt forstå at mange nå søker seg til sin form for overtro som Gud, Allah og andre gudeskikkelser. Og så lenge dette ser ut til å hjelpe dem, så må de gjerne dyrke sin gud for min del.

  Det som forundrer meg er at det ser ut som noen av debattantene i debatten virkelig tror på at flybombingen ”nine-eleven”, bomberegnet mot Israel, mordet på Olof Palme og massakren på Utøya – har med en guds straffedom å gjøre?
  Nei da synes jeg gudedyrkelsen deres har gått mange steg for langt.

 62. Jon Reina skriver:

  mrmhalland01:

  Tidligere i livet har også jeg hatt mange reisedager, men under de seneste 10-15 årene (takk Internet) har antallet reisedager heldigvis blitt betydelig redusert. Jeg forstår altså godt din frustasjon.
  Jeg har også tilsvarende erfaring med schampoflasker, beltespenner og bilnøkkeler som deg, Sett ut fra dagens sikkerhetssituasjon kan jeg akseptere det, men jeg liker det ikke siden det utelukkende gjelder oss som må reise med fly.

 63. Jon Reina skriver:

  Josette Sheeran:

  According to the majority of member states in UN, Palestine is founded with a yearly contribution of SEK 700 millions to be able to take care of its 2.5 million citizens. The resistant in Libya have allready got SEK 300 million from Sweden alone – and who knows what other countries have give to them.
  However, Somalia with approx 9.5 million citizens got a USD 760 million in contribution from UN in 2008 – and properly a bit more in 2009 and 2010. The SEK 41 million you mentioned are simply complimentary aid to avoid hunger.

  The million dollar question is: How can the Nordic countries and UN do to aid countries with catastrophic hunger that also are troubled with a devastating civil war?

 64. Rulle skriver:

  Kachina skriver: 26 juli 2011 kl. 15:11 Rulle, jag väntar.

  Avhållsamhet är en dygd. Denna blogg skulle tjäna på att Du tog några dagar ledigt. Kanske tid att byta blöja.

 65. bestofmankind skriver:

  ”Flyktinglägren har inte tillräckligt beskydd. De blir ett mål för krigsherrarna. Mat OCH fallskärmssoldater är ett måste.”

  Med din analysering Kachina, vad har då Carl Bidlt att bidra mer än futtiga 41 milj som direkt insats till de svältande?

  Carl Bildt som ville gärna visa alla Jasplan i Libyen men mycket sparsamt när det gäller 11 miljoner svältande i Afrikas hörn.

 66. Johan Tjäder skriver:

  @Rulle

  Kan inte du gå och trolla i någon mindre viktig persons blogg?
  Väx upp!

 67. Kachina skriver:

  bestof

  Det Carl Bildt har att komma med är sina kontakter på hög nivå.

  FN:s säkerhetsråd måste kallas och krav måste ställas på länder som Indien och Kina, som tagit emot hjälp men nu är kapabla att hjälpa.

 68. Kachina skriver:

  Ja Rulle, avhållsamhet från kommunikation och information ser vi vad det leder till,………ca. 90 döda.

  Så, jag är glad att du kommunicerar Rulle, även om du inte har kapacitet för några längre tankekedjor.

 69. bestofmankind skriver:

  Kachina 11:15

  ”Det Carl Bildt har att komma med är sina kontakter på hög nivå.”

  ?? Skall Carl Bildt predika till andra ledare att bidra med hjälp. Tror du inte att dem andra inte är medvetna om svältkatastrofen?

  Att välja och vilja hjälpa i en sådan här katastrof är på en frivillig basis, inget som bör ställas krav på länder som inte har för avsikt att stödja mycket som du eller jag önskar. Kina har för 2011 donerat 4,000,000 US$ och Indien har donerat 1,695,166 US$ till WFP.

  För övrigt, från en som förespråkar KÄRLEK, VILJA OCH INTELLIGENS har du mycket svaga argument.

 70. Kachina skriver:

  De tre orden sammantaget betyder att man inte får vara NAIV, exv göra saker för syns skull, skicka hjälp som man redan vet, innan den startat, att den inte kommer fram till behövande.

  Och,…….därefter byta kanal på TV:n. Självbelåtet.

  I Somalia behövs först militär insats. Allt annat är meningslöst slöseri med resurser.

 71. bestofmankind skriver:

  Fortsätt titta på TV:n, medan jag följer hur de professionella gör sitt arbete och sitt bästa.

  EU Commisioner for International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis, Kristalina Georgieva:

  ”Kristalina Georgieva has visited the Dadaab refugee camp where she met families driven from Somalia by decades of conflict and the worst drought in 60 years. She also travelled to Doolow, Somalia on Sunday, where she met with internally displaced people and visited humanitarian aid projects. Back in Kenya, the Commissioner met with the authorities in Nairobi and visited EU-funded projects in drought response and disaster risk reduction.

  The drought and the massive displacement of people in the Horn of Africa, in addition to high food prices and dwindling resources, have created the world’s largest humanitarian crisis Some 11 million vulnerable people are now affected.

  ”This unprecedented crisis in the Horn of Africa calls for an unprecedented response,” said the Commissioner. ”This is why, on top of the new funding of €27.8 million, I have started the process to mobilise another €60 million to alleviate the suffering of so many people. This will bring our response to nearly €158 million.”

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/932&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 72. Kachina skriver:

  Märkligt, att hon inte besökte den danska familj som sitter gisslan där, med krav på några fantastiska miljoner i lösen. Det finns även gisslan från andra länder som sitter gisslan och väntar på att deras hemländer skall lösa ut dem.

  Den krassa verkligheten, bestof. Befolkningen skulle hungra, inte svälta i en normal statskontrollerad nation. Men,…….detta är laglöst land. Här råder den som är tyngst beväpnad.

  Därför måste militär följa med maten.

 73. bestofmankind skriver:

  Uppenbarligen befinner du och Georgiva på olika delar av Afrika.

 74. dresden45 skriver:

  Massmördaren i Norge, vem är han egentligen? Här är en bild av gruppen i England som han hade kontakt med. Dom är antirasister men mot islam, vad jag kan förstå.

  Det finns både nyttig och skadlig nationalism, men en nationalist skulle inte göra som han. Och mot sina egna landsmän dessutom. Det finns något ouppklarat här tror jag.

 75. Jon Reina skriver:

  @dresen45:
  Nei, her mener jeg du tar feil. Denne massemorderen er rett og slett bare et skabbet udyr av menneskerasen. At han oppfattes som intelligent og selv kaller seg kristen og konservativ, har høyborgerlig bagrunn fra beste Oslo vestkant og dessuten er frimurer. Det er bare en forkledning som revner straks noen utfordrer eller motsier ham.

  Og det å påstå at hans ”venner” i England egentlig er antirastster som bare motstandere av religionen Islam. Det er det samme som å si at den svenske supporterklubben ”Black Army” bare er en fredelig gjeng med søndagsskoleelever

  Du har sikkert mye rett i at mange av dagens unge i England, Norge og Sverige er blitt mindre rasitiske mot annengenerasjons innvandrere som snakker språket like godt som en selv – og som de kjenner fra skole og fritidsklubber. Det er dette politikerne våre gjerne mener er et resultat av vellykket integrering. Det har de da også rett i, men det kom altså en hel generasjon for sent til at politikerne kan ta æren for dette.

  Ellers er jeg enig i at det finnes både nyttig og skadelig nasjonalisme. Den norske nasjonaldagen 17de mai mener jeg er et tegn på positiv nasjonalisme siden det fremmer nasjonalt samhold og glede, mens andre land bruker nasjonaldagene sine til militærparader.

%d bloggare gillar detta: