Det öppna samhället

VID MEDELHAVET: När jag avslutade mina reflektioner i mitt bidrag till Sommar i P1 för inte så länge sedan sade jag att jag fruktade att den stora kraftmätningen framöver skulle gå mellan oss som tror på och vill se ett öppet samhälle och de som på ett eller annat sätt vill stänga oss inne och allt annat ute.

Det kunde handla om invandring, om gränser, om globalisering, om toleransen mot oliktänkande eller de som på ett eller annat sätt är annorlunda än oss själva.

Våra samhällen står mitt uppe i ett skede av stark förändring, och ofta möter allt detta reaktioner.

Oftast grunded i okunskap och kanske inte onaturlig skepsis mot det som är nytt och främmande. Ibland i form av en mer eller mindre grumlig politisk reaktion. Då och då i form av en mer eller mindre genomtänkta ideologier.

Och dessa slår då och då över i ett hat som ibland t o m accepterar våldet som ett instrument.

I dag vet vi betydligt mycket mer om de vansinninga terrordåden i Oslo. Hatet mot det främmande ledde till ett hat mot de egna medmänniskorna som ledde till ett besinningslöst, massivt och brutalt dödande.

För detta är bara den ansvariga individen själv ansvarig.

Men det hindrar inte att vi nu med än större tydlighet måste föra diskussion om allt det som äventyrar eller t o m hotar vårt öppna samhälle, dess värderingar och principer.

Den diskussionen är inte alltid lätt.

I den bok som etablerade begreppet det öppna samhället skrev Karl Popper om hur ”the strain of civilisation” ibland kan bli så krävande att människan och samhällen faller tillbaka till stammens primitiva reaktioner mot allt som är främmande, krävande och annorlunda.

Och det är i en tid när vår civilisation med alla rimliga mått mätt tar betydande steg framåt som vi också ser hur ”the strain of civilisation” leder till framväxten av en extremism som stundtals med hat och ibland t o m med våld och terror vill föra oss tillbaka till stammens kollektiva trygghet och enkla lösningar.

Vi ser detta i åtskilliga delar av vår värld.

I de hatfyllda skrifter som terroristen i Norge producerat predikas våld mot allt det annorlunda, nya och avvikande som närheten och kontakt med andra kulturer också mitt uppe i våra egna samhällen medför.

Och i de extrema marginalerna av en muslimsk värld som öppnar upp, moderniseras och utvecklas ser vi de som från grottor predikar hat och terror mot allt det som begreppet västerlandet identifieras med.

Nytt är det dessvärre inte.

Intoleransen har dessvärre djupa rötter i vårt eget Europa.

För inte så länge sedan var det allt judiskt som var främmande och måste stötas bort. I vår djupt protestantiska kultur kunde katoliker under århundraden bli föremål för regelrätt förföljelse. Och nu är det den tredje av de religioner som leder sitt utsprung tillbaka till vår Abraham som på samma sätt får primitivism att välla fram hos de som skräms av det annorlunda.

Kontakten mellan kulturer och traditioner leder historiskt till kreativitet snarare än till kollision – även om det finns risker för att primitivismen slår över också i det senare.

Och det är detta som i grunden är det öppna samhällets fördel. Att genom möten mellan idéer, individiver och impulser stimulera och frigöra den kreativitet som för civilisationen ständigt framåt.

Visst kan allt detta vara krävande. Karl Poppers beskrivning av hur de krav som civilisation ställer har sannerligen inte mindre relevans i vårt nya århundrade och i denna den accelererande globaliseringens era.

Men valet mellan det öppna och det slutna samhälle är mer än bara så.

Det är i grunden valet mellan ljus och mörker när det gäller vår, vår kulturkrets och vår civilisations framtid.

Det bestialistiska vi upplevt dessa dagar av djup tragedi kommer förhoppninsvis att göra os än starkare i övertygelsen om det öppna samhällets värde.

47 Responses to Det öppna samhället

 1. Johan Tjäder skriver:

  Den diskussionen måste man ta och vinna.

  Stammens lösningar må vara enkla, inte nödvändigtvis kloka, men utan krav på intellektuell ansträngning. De som predikar sådana lösningar har en fördel, för dessa lösningar kräver ingen eftertanke. Ingen insats från den som förväntas hålla med.

  Där behöver vi lite stöd från regeringen. Jag hoppas att ni tar upp bollen…

 2. galgresaren skriver:

  Bra skrivet Tjäder.
  ”För detta är bara den ansvariga individen själv ansvarig.”
  Ja, i juridisk mening. Men en fråga som inte får svar i domstol är om han hade gjort detta oavsett samhället han växte upp och levde i?
  Vad är min (och din) skuld i det inträffade?
  Diskussionen lär gå vidare. En del pratar, andra lyssnar. Ett fåtal gör både och.

 3. mkpictor skriver:

  Vårt medkänsla med Norges sorg och smärta är djup och äkta, liksom vårt avståndtagande från den enskilde, galne massmördarens illdåd.
  Samtidigt bör man akta sig för att utnyttja denna katastrof till ett politiskt slagträ för att skaffa sig billiga pr-poänger.
  På grund av att mördaren var högerextrem norrman används han i flera inlägg för att ge uttryck åt antisemitism, hat mot Israel och att framställa terrorrörelsen Hamas i ljus dager. Jag är övertygad om att folket i Israel fördömer dådet i Norge lika mycket som alla andra.
  Det finns heller ingen anledning att fördöma tryggheten i nationella traditioner eller värnandet av kulturell identitet, genom att propagera för att det mångkulturella skulle vara så mycket bättre.
  Österrikaren Popper, som bl.a kritiserade Platon, Marx och Hegel, hade inte heller rätt i allt han
  sade.
  Vi lider med Norge – vilket inte betyder att islamismens terrordåd och självmordsbombande på minsta sätt är rättfärdigat. Det var inte de den här gången, men det har varit de i över 90 % av de andra gångerna.

 4. Nej, mkpictor, det har inte varit islamiska terrorister över 90% av de andra gångerna. Det har inte varit islamiska terrorister ens 10% av fallen. Jag föreslår att du läser på lite angående siffror, inte bara köper kvällspressens löpsedlar. Magnus Betnér är en man som gillar att kolla faktiska siffror. Varför inte fråga honom? Han svarar på mail och är noga med siffrorna och sanningen.
  Terror är lika förkastligt oavsett vem som ligger bakom. Men att använda terrorism som ursäkt att förtrycka muslimer är beklagligt.

 5. blomrabatten skriver:

  De flesta terrordåd utförs av högerextremister därefter vänster radikaler och ett fåtal är av muslimshärkomst. Så de så!!!!
  Procentsatsen får ni söka annorstädes men den muslimska terrorn är kanske någon emstaka procent.

 6. mlterryer skriver:

  I do not know if it ever will be good for this crime in Oslo. Nazism was removed in Finnish society in the 60’s and it got to hold on an island in the Turku archipelago under police surveillance. Society have never be so open to such extreme views will to act so easy. Fascism must be monitored and curbed not only once but it must be won each day anew. Paavo Haavikko said that there are right-and left-fascism and its roots are found in every human heart so it is important that everyone in the fight against this both as an individual but not least, every government and every community. It is serious business – it feels like we’ve lost in the shadow of prosperity.

 7. Johan Tjäder skriver:

  Nu när det är sommar och ledigt så kan man ju med fördel läsa Europols terrorismrapport från april i år.

  Tyar man inte med det så kan man väl åtminstone tugga i sig SvD:s artikel om saken.

  Eller så tar man den kort-kort-korta versionen: av 249 utförda, stoppade eller misslyckade terrordåd 2010 hade endast 3 islamistiska förtecken. Det är inte islamistisk terror man har problem med om man får det till 90 %!

 8. […] verket ett bevis på att civilisationen och samhället utvecklats till det bättre? Carl Bildt lyfter ett intressant resonemang med hänvisning till Karl Poppers teori om ”The strain of civilzation” från verket Det […]

 9. mkpictor skriver:

  Eva, blomrabatten:
  Har ni någonsin hört talas om al-qaida, talibanerna, hamaz, hizbolla, al-shabaab, muslimska brödraskapet, statsterrorismen i Iran, intifadan med mycket mera. De är islamistiska terrorister allihop, och det går inte en enda dag utan att media rapporterar om deras mord och sprängdåd på olika platser världen.
  Det betyder inte att det inte också finns fredsälskande muslimer, men dessa uppräknade står för den överväldigande delen terrordåd som begås, sedan får partiska räknenissar säga vad de vill.
  Märkligt f.ö. att Israel skylls för den galne högerextremistens dåd i Norge – judarna om några är väl de som har utsatts för högerextremistiskt våld (förintelsen).

 10. raianeh skriver:

  Polisen lämnar olika uppgifter om gripandet!!

  När den norska polisen stoppade Anders Behring Breivik hade han mycket ammunition kvar – till båda sina vapen.

  Under söndagkvällens presskonferens från polishuset i Oslo gav polisen några nya besked, men många frågetecken kvarstår fortfarande.

  Vad som är fastställt är att massakern på Utøya kunde ha blivit än mer blodig.

  När Anders Behring Breivik efter över en timmes besinningslöst skjutande till slut greps hade han mycket ammunition kvar.

  – Han hade betydande mängd ammunition till bägge vapnen, säger polischefen Sveinung Sponheim.

  Hur mycket då?

  – Det var många skott.

  Enligt tidigare uppgifter skulle 32-åringen ha haft slut på ammunition och därför frivilligt överlämnat sig till polisen

 11. raianeh skriver:

  Polisen lämnar olika uppgifter!!

  Vittnen säger att det fanns 2 skyttar på ön (en elit soldat som hjälpte amatören).

  Polisen säger att han var ensam.

 12. raianeh skriver:

  Det stinker false flag och de som står för landets säkerhet är inblandade.

  De utförde även en träning dagarna innan i samma kvarter som regeringsbyggnaden utan att meddela allmänheten.

 13. un2here skriver:

  mkpictor,

  Du undrar varför Israel och pro-israeler förbinds med den ytterste högern? Säg, räknar du dig själv som vänster kanske? … Wilders? Lieberman?

  Eftersom din argumentering är som klippt och skuren ur Breivits 1500 sidiga dokument, så tror vi nog inte det – inte för att jag vill insinuera att det är du som plagierar honom. Det är väl snarare så att det är han som inte fattat att den information som du och andra likasinnade matat honom med har varit (kalkylerat?) felaktig.

 14. Rulle skriver:

  Carl Bildt orerar om ”Det öppna samhället”. Vilket infantilt hyckleri. Han förtiger de bestialiska massakrer som skett i Israel utan att till synes blinka.

  Kan Du inte ta och räkna upp och fördöma de illdåd som skett i Israel bara i år. Massakern i Itamar, bussbomb i Jerusalem som skett i Mars detta nådens år och många fler.
  Piratskeppen med ”förnödenheter” till Hamas som styr Gaza borde också på det grövsta fördömas.
  Att Du låter dessa bestialiska mördande och olagligheter passera utan att förkasta dessa på ett engagerat sätt sprider och göder extremism. Du har ett stort ansvar för vad som sker i norden.

  Det går inte i dagens samhälle att förtiga civila oegentligheter och tro att de därför falnar bort.

  Då inte UD agerar måst vi Svenskar som lider med Norrmännen og Israeler att ta avstånd från ALLAS våld mot demokratin.

 15. Jan-Olov Newborg skriver:

  Norska polisens beredskap och agerande är mycket märkligt, när man läser att inga helikoptrar fanns i Oslo,i luften eller i beredskap runt centrum. Utryckningen till Utöya 1.5 tim efter larmet ,måste anses som en ren parodi! Utryckningsbåten tog in vatten pga överlast och fick motorstopp. Först hade man inte båt alls och den lokala polisen tordes inte rycka ut tidigare på larmet. Förr fanns helikopterplatta på Fornebu,vad finns nu? Skandinaviens helikoptertätaste land, ska inte stå helikopterlösa, 30 min efter bombattentat mot regeringskvarteren! Närmaste användbara helikopter med transportkapacitet fanns 7 mil bort på Rygge Flygbas. Ordinarie beredskapshelikopter i Oslo stod obemannad på marken i brist på pengar och semestrar!

 16. […] Sveriges udenrigsminister Carl Bildt kommenterer her. […]

 17. florimond77 skriver:

  Om det här terrordådet hade haft islamiststämpel hade det öppnat för säkerhetslagar a la ”patriotlaw” i USA och vi hade kommit ytterligare ett steg närmare ett storebror paranojasamhälle med alla dess konsekvenser. Det är tillräckligt som det är med alla ”security” ritualer på flyg mm.
  Nu borde ju istället säkerhetsreglerna skärpas när det gäller vapeninköp och material för bombtillverkning. Även polisuniformer och militäruniformer borde inte vara så lätta att komma över. Hade han inte haft en poisuniform så hade vissa av ungdomarna kanske varit vid liv idag.

 18. bestofmankind skriver:

  ”Kontakten mellan kulturer och traditioner leder historiskt till kreativitet snarare än till kollision – även om det finns risker för att primitivismen slår över också i det senare.

  Och det är detta som i grunden är det öppna samhällets fördel. Att genom möten mellan idéer, individiver och impulser stimulera och frigöra den kreativitet som för civilisationen ständigt framåt.”

  Fina ord Carl Bildt. Och sedan är det stopp.

  När det kommer till handling ser du till din ”egen” plånbok, utan att ta hänsyn till andra länders värderingar, värdighet, tradition och sätt att leva.

  När du har slutat med ditt korståg att stänga ambassader pga din egen definition av besparingskrav, just då kommer dina ord att vara trovärdiga.

  Tills dess är dina ord endast bokstäver på en tom blogg!

  Tack för att du förstorde min dag. :(

 19. Fred Rune Rahm skriver:

  Takk for kloke ord. Og takk for støtte.

 20. Dennisgranquist skriver:

  Det er i sandhed en vanskelig udfordring de åbne nordiske samfund befinder sig i. Alle i Norden bør tage diskussionen. Tak, Carl Bildt, for altid kloge ord.

 21. cirsium skriver:

  Det finns en diskussion, men den går aldrig att vinna.

  Det finns en diskussion, men vad som än händer kommer diskussionen att fortsätta.

  Det finns en diskussion, för med åsikts- och yttrandefrihet så kan människor inte tvingas att ”tycka rätt”.

  Så länge människor tycker något så kommer diskussionen att fortgå.

  Det är först när människor förstår att med åsikts- och yttrandefrihet så kommer ingen skyldighet att lyssna på andra som den verkliga insikten kan infinna sig.

  Glöm aldrig bort att man kan inte argumentera med åsikter. Den sekund en åsikt framförs som argument så kan åsikten i sig också vara felaktig. Med åsikts- och yttrandefrihet finns inga felaktiga åsikter och alltså kan aldrig en åsikt användas som argument. Vad som finns kvar är fakta, saklighet och argument. Dvs vad som är grunden till varför någon tycker som den gör.

  Det är ytterst vad hela den tragiska historia handlar om. Någon kände sig så kränkt av samhället (eller i detta fallet ett socialdemorkatisk parti som han osannolikt klassade som Marxistiskt?!?) att han var beredd att mörda upp emot 100 människor genom att skjuta dem på nära håll.

  Enligt mig är det otänktbart att vi ska låta vårt samhälle påverkas ”vilka som kan tänkas känna sig kränkta” av vad vi kommer fram till, men ju mer vi marginaliserar vissa grupper desto större blir risken för denna typ av händelser. Frågan jag ställe rmig är dock. Vi har många lagar mot diskriminering av jämställda, etniska eller religilösa skäl och liknande, Vart ska den som tillhör majoriteten vända sig om denne anser sig vara diskriminerad?

 22. Rulle skriver:

  cirsium,
  Så länge det stannar vid diskussioner är det bra. Det bör också finnas de som kan ta intryck av en diskussion och ändra sina förutfattade åsikter.
  Att ignorera vissa massakrer och fördöma andra sänder fruktansvärda signaler om att terror ibland är ok. Speciellt når de kommer från politiker.

 23. smalanningen skriver:

  Till Carl Bildt: Stort tack för ett fint och intressant inlägg.

  Sen att t.ex. börja yra om stängda ambassader i kommentarsfältet till ett sånt inlägg kallar jag att INTE ”ta hänsyn till andra länders värderingar, värdighet, tradition och sätt att leva”. Dessutom finns i princip exakt samma inlägg att läsa 1000 ggr tidigare på hen här bloggen. Skämmes, tamejfan.

 24. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt talar inte bara om det svenska samhället eller det norska samhället som smalanningen verkar endast ha förstått.

  Carl Bildt talar generellt om det globala samhället.

  Javisst, han kan skriva retoriskt korrekt men i verkligheten är handlingen motsatsen.

  Eftersom du inte ens verka veta vad du talar om, vill jag lägga emfas på, för 1001 gånger, att det finns fortfarande ambassader som Carl Bildt vill stänga i framtiden.

  Och du smalanningen, det är DU som bör skämmas. Du har inte kommenterat på flera månader, inte ens berört Norges tragedi och landssorg och har mage att enbart påpeka mina kommentarer.

  Ondskan finns också i små varianter. Minsann!

 25. cirsium skriver:

  Rulle,

  Att du skulle svara var inte oväntat. Tyvärr är du inte värd mer svar än så här eftersom du har dina förutfattade meningar.

 26. Rulle skriver:

  cirsium,

  Du slår på en utsträckt hand. Men tack i alla fall.

 27. cirsium skriver:

  Rulle,

  Rulle är ett gammalt ökänt ”nick” från diverse olika tidningars kommentarssidor. Du kanske mot förmodan är en annan person men ditt inlägg tidigare här var samma språk och samma attityd som bara bygger på okunskap och förutfattade meningar så någon ”utsträckt hand” representerar du inte.

 28. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Idag är du lite för mycket för mig.

 29. bestofmankind skriver:

  En stor ära att väcka din törnrosasömn.

 30. Rulle skriver:

  cirsium, Vad Du kan.
  Man skulle kunna tro att Du är en vänstersocialist.

 31. cirsium skriver:

  Rulle,

  Tack för att du lever upp till dina förutfattade meningar, i sympati med mitt inlägg.

 32. un2here skriver:

  ”kulturmarxist” heter det väl?

 33. […] DN Carl Bildt Emanuel Karlsten Posted: 2011-7-26 15:44 by Bengt Malmgren | with no comments Sorterad under: […]

 34. Jon Reina skriver:

  Jan-Olov Newborg:

  Jeg må si meg enig i at det norske politiet ser ut til totalt å ha blitt tatt på sengen når skytingen startet på Utøya. Hittil har pressen i liten grad kommentert dette, men jeg regner med at akkurat denne saken vil bli tatt opp med stor tyngde etter at den største sorgen har lagt seg.

  I dag er det er ikke rett tid til å starte å kritisere politi eller hjelpemannskaper. Men bare vent du Jan-Olof, for uten tvil kan du forventer en pressestorm mot såvel KRIPOS som politiet.i den nærmeste tiden.

 35. Jon Reina skriver:

  mlterryer.

  Your words are wise and it gives me some sort of comfort. But the fact is that every man and woman can be trigged to be as fruithy, crazy and frustrated as the bastard hound-devil Mr. Breivik from Norway.

  Best regards from jon Reina, the liberal berserk from Norway

 36. Per Skålén skriver:

  Det här var det bästa jag läst om detta tragiska ämne hittills. Att ledande företrädare för den svenska högern hyser och förfäktar dessa värderingar stärker också mitt hopp om att de främlingsfientliga vindar som sveper Europa inte kommer att nå hela vägen fram till svensk regeringsmakt på det sätt de gjort i t.ex. Danmark och Holland. För detta är jag evigt tacksam. Jag vill dock samtidigt uppmana oss alla att inte ta det för givet utan att fortsätta kämpa för humanism och alla människors lika värde, höjer man blicken är det ju tyvärr svårt att se varför Sverige INTE skulle följa samma mönster som andra nordeuropeiska länder.

 37. cirsium skriver:

  Per Skålén,

  Det känns som om du uppvisar samma typ av förakt för andra åsikter som ABB gjorde i Norge. Människors lika värde innebär också rätten att inte bli kränkta eller sparkade på för att de har en annan åsikt. ABB kände sig kränkt och sparkad på och han sparkade tillbaka på ett fullständigt vidrigt sätt. Hade vi inte kränkt honom och förnedrat hans oro så som vi redan gjort så hade förmodligen inte dådet tillkommit.

  Den stora frågan jag ställer mig är.

  Varför ska vissa människors oro tas på allvar medan andras bara ska ignoreras (underförstått att det är en felaktig oro som vi andra har rätt att negligera).

 38. Johan Tjäder skriver:

  @cirsium

  Det är väl inget som tyder på att Anders Behring Breivik blev kränkt och förnedrad. Tvärtom var det väl ingen som visste om vad han tänkte på och fick någon chans att bemöta det.

  Snarare tyder det man kan höra om honom nu från hans barndomskamrater på att Anders Behring Breivik var på väg mot stupet ändå. Islamofobin gav honom ett motiv.

  Som Thorbjörn Jagland sa härom dagen i P1: Det mångkulturella samhället är här för att stanna. Nu är frågan vad vi gör med det – något gott eller något dåligt.

  Till alla som tror att det stora muslimska maktövertagandet är på gång säger jag: presentera era belägg – och de ska bli granskade. Tag fram med era påståenden – och de ska bli bemötta. Visa er oro och låten konfronteras med fakta.

  Precis på samma sätt som när man tillsammans med ett barn kollar om det finns monster under sängen.

 39. Jon Reina skriver:

  @Per Skålén:
  Jeg er redd du misforstår sympatien for ofrene i Norge som lederne for den svenske høyeresiden klart har gitt uttrykk for. Sympatien er reell nok den, men den vil ikke endre dagens politiske landskap i innvandrerspørsmål.
  Og heldigvis for det, for både Norge og Sverige behøver ingen ny innvandrepolitikk, men en ny og kraftfull integreringspolitikk der det ikke bare gis, men som også tør stille krav til våre kommende nye landsmenn.

 40. gruelse skriver:

  @Johan Tjäder 15:17 , eftersom du bad om det!

  Den muslimska minoriteten är en växande grupp i Sverige och flyttar fram sina positioner på bekostnad av det etniskt svenska med avseende på kultur, värderingar och demografi. Det finns också muslimer som nedvärderar andra religioner och betraktar icke-muslimer som otrogna. Starkt stöd får den muslimska minoriteten av invandrarvänliga, svenska beslutsfattarna och kulturpersonligheter. Följande tendenser och händelser bekräftar muslimernas utbredning i Sverige:

  * Mattraditionen – ärtor med fläsk och pannkaka på torsdagar – har blivit ovanligare i skolorna.

  * Traditionsenlig skolavslutning i kyrkan blir alltmer ifrågasatt i första hand för att blidka muslimer.

  * Den muslimska kvinnosynen (i stora drag: ”lättklädd – hora; heltäckande klädsel – madonna) kombinerat med en nedvärderande inställning till icke-muslimer bidrar indirekt till att svenska kvinnor, klädda enligt svensk sedvänja men på ett för muslimerna mindre ärbart sätt, löper större risk att våldtas av muslimer. För den muslimske mannen är kvinnan ett sexobjekt som måste skyddas från andra mäns blickar i offentlig miljö. För att kvinnan ska betraktas som ärbar och inte ska bli antastad måste hon därför skyla över kroppsdelar som anses vara sexuellt attraherande på männen. I extremfall måste hon även täcka ansiktet. Kvinnor som å andra sidan visar stora nakna hudpartier och sitt hår i offentlig miljö betraktas mer som horor. De muslimska männen tycker då att det är mer legitimt att börja antasta henne. När muslimska män, som har en muslimsk kvinnosyn och inte känner till de svenska sedvänjorna, träffar på en svensk kvinna, lätt klädd efter årstiden, är det troligt att han betraktar henne mer som en hora och behandlar henne därefter. Detta kan vara en av förklaringarna till utrikes föddas överrepresentation vid våldtäkt och våldtäktsförsök. I vissa ”invandrartäta” skolor där invandrargrabbar styr och ställer har tillmälet hora kommit att gälla alla tjejer med svenskt utseende, oberoende om de är utmanande klädda eller inte.

  * Hösten 2005 sålde moskén i Stockholm kassettband, där judar beskrevs som bröder till apor och grisar och borde mördas. Delar av banden sändes i Dagens eko. Moskén anmäldes för hets mot folkgrupp. Justitiekansler Göran Lambertz inledde en förundersökning, utan att beslagta de band som sändes i Dagens Eko som bevis. http://www.jk.se/Beslut/Tryck-OchYttrandefrihetsarenden/6335-05-33.aspx . Förundersökningen lades dock ned med motivering att man skulle se det hela i ljuset av Israel-Palestinakonflikten.

  * Regeringen stängde i februari 2006 ett webbhotell så att en teckningstävling med Muhammedtema i SD-kuriren hindrades. Därmed inskränktes yttrandefriheten, varvid muslimernas makt över vad som kan publiceras stärktes.

  * Socialstyrelsen rekommenderar att icke medicinskt motiverad omskärelse på småpojkar ska utföras i den skattefinansierade sjukvården. Sjukhusens läkare tvingas därmed att kränka pojkars rätt till sin egen kropp.

  * 11 december 2010 detonerade en muslimsk självmordsbombare en sprängladdning, troligen i syfte att döda så många oskyldiga som möjligt på Drottninggatan i Stockholm. En trolig bakomliggande förklaring till hans terroristdåd är ett tilltagande hat mot det svenska samhället samt en protest mot Lars Vilks konstnärskap och vår militära närvaro i Afghanistan.

  * I maj 2011 föreslog Carin Jämtin (S) att en muslimsk helgdag skulle firas av alla i Sverige. Hon negligerade därmed alla andra ”invandrarreligionerna”.

  Vidare har en stor andel av de invandrare, som kommit till Sverige på senare år, sina rötter i de muslimska delarna av Asien och Afrika. Dessa invandrare kännetecknas av en kultur som går ut på att skaffa många barn, det vill säga med höga fruktsamhetstal hos kvinnan.

  Enligt SCB så var fruktsamhetstalet år 2000 för svenskfödda kvinnor med svenskt medborgarskap 1,49 barn per kvinna. (Fruktsamhetstalet måste vara över 2,0 hos en befolkning för att få en långsiktig befolkningsökning.) För kvinnor födda i Asien och Afrika med utländskt medborgarskap var fruktsamhetstalet 3,10 respektive 3,75 barn per kvinna år 2000.

  Med tanke på hur svårt det är att kategoriskt konvertera från islam till någon annan religion samt muslimernas barnrika familjetradition, är det sannolikt att muslimernas andel av Sveriges befolkning kommer med tiden att öka på de etniska svenskarnas bekostnad.

 41. cirsium skriver:

  Johan Tjäder,

  Du verkar visst tro att människors oro handlar om argument. Du gick rakt i fällan. Nej, det handlar just om människor oro och om man tror att oro rakt av kan ”dämpas eller elimineras” med argument så är du ute på hal is. Ta och läs boken Anställningsotrygghet så kan du få lite mer förståelse för vad det handlar om.

  Människor känner oro inför att bli utförsäkrade i Sverige. Vissa personer i sittande regering men främst deras väljare har varit väldigt duktiga att på nätet kränka och förnedra de som känt oro inför att bli utförsäkrade.

  När man pratar om det mångkulturella samhället så verkar det vara ett koncept som ska appliceras på alla. Alla ska tvingas in att leva i det. Hade det varit riktig mångkultur hade man accepterat att vissa grupper säger att nej, vi vill inte vara med om detta och låter dem isolera sig från det övriga samhället. Som det är nu så tvingas dessa människor in i något de inte vill vara med om vilket för dem känns kränkande och förnedrande. De tvingas acceptera något de aldrig varit med om att godkänna. Vad Torbjörn Jagland ytterst säger med vad som verkar vara en predikan i radion är att vi vill ha fler brott av den typen som ABB begick, men samtidigt att vi är beredda att leva med konsekvensen av den politik som vi för. Hade brottet begåtts i Sverige tror jag inte svenskarna i gemene man hade varit lika beredda att acceptera att 80 människor dör vart 10:e år därför att vi vill tvinga på alla medborgarna en viss kultur.

  Ytterst verkar du inte förstå att det är skillnad på att tvinga på en kultur alla och att olika kulturer kan samexistera. I Danmark och Holland är det en större acceptans för kulturer att samexistera. I Norge och Sverige är det inget tal om att kulturer ska samexistera. Den enda kulturen som accepteras är mångkulturen i sig.

  Få se om ditt nästa svar kanske uppvisa lite mer eftertanke eller om du också är en som med ditt sätt att kommentera tänker provocera fram nästa dåd av en ABB galning.

 42. Johan Tjäder skriver:

  @cirsium

  Nä, oro kan inte mötas enbart med argument. Men det är det vi har.

  Människor kan ha fobier för allting. Om någon blir aggressiv av att jorden är rund så får vi väl låsa in dem. Man får ändra det som går att ändra och acceptera det som inte går att ändra.

  Självklart är Danmark och Holland multikulturella. Jag vet inte ens vad motsatsen skulle vara? Alla är vi ju olika.

 43. gruelse skriver:

  @Johan Tjäder,

  Jag väntar med spänning när du så småningom bemöter mitt anförande i 23:15 och konfronterar mig med fakta.

 44. Kachina skriver:

  Cirsium

  Tack för ett mycket välskrivet inlägg. Mångkultur måste inbärga att kulturer blandas och formar ny kultur. Exv, att kvinnan skall täckas sitt huvud och ibland hela sin lekamen, kommer aldrig att accepteras inom västerns kristendom. Däremot kan islams förbud mot droger som förändar sinnet, komma att bli en norm i det västerländska samhället.

 45. bestofmankind skriver:

  Gruelse 23:15

  Intressant inlägg som jag vill bemöta:

  * Mattraditioner – vad är det för fel att variera maten med hänsyn till eleverna? Mina barn gillar inte fläsk och pannkaka i överhuvudtaget. Och jag är katolik – om det finns nu ett samband.

  * Traditionenlig avslutning i skolan är det som fortfarande gäller. Att det diskuteras förändring är en annan sak.

  * Den kvinnosynen finns säkert men inte alla tänker likadana. Har du statistik på hur många muslimska män tänker på det viset som du beskrev ovan?

  * Ett exempel på ett extremt fall angående muslimer.

  * Yttrandefrihet vs religionsfrihet där respekt har en stor betydelse.

  * En självbombare med extrema åsikter som bör inte belastas övriga troende muslimer.

  * Ett förslag som röstades ner. I en demokrati är det fritt fram att framföra sina förslag och det är upp till samhället att godta det eller inte.

  F.ö. är att skaffa många barn inte en kultur fråga. Det är med upplysning och användning av preventivmedel att göra. I de länder som du nämner finns inte resurser för gratis preventivmedel och inte tillräckligt information om familje planering heller.

  Globaliseringseffekten av bla konflikter i andra länder är flyktinginvandring till ett annat tryggare land för att söka skydd och boende. Att stänga Sverige för de som söker asyl är inte förenlig med dagens civiliserade samhällen. Mao är flyktinginvandring här för att stanna, vare sig du eller jag vill eller inte. Det vi behöver är mer tolerans för varandras kultur, religion och livsstil.

%d bloggare gillar detta: