Vårt djupa deltagande

VID MEDELHAVET: Denna dag har – i alla fall emotionellt – helt dominerats av de hemska dåden i Norge.

Som nation känner vi en stark medkänsla med vårt brödrafolk, och deltagandet i dess sorg är både brett och djupt. På många håll i vårt land flaggar vi i dag spontant och naturligt på halv stång.

Omedelbart i går eftermiddag – efter snabba kontakter med Oslo – gick vi i regeringskansliet igenom våra olika möjligheter att hjälpa.

Det handlade bl a om sjukvårdsresurser om så skulle krävas, men till detta kom ju ett konkret samarbete när det gällde att under natten kontrollera gränsövergångarna för den händelse att någon eller några möjliga gärningsmän försökte att fly in i Sverige. Vi förstärkte vår ambassad i Oslo.

Då visste vi ingenting om terrordådens bakgrund. I dag är det ju bilden av ett dåd med inhemska rötter som tonar fram. Ett vansinnesdåd av en art vi knappast hade kunnat föreställa oss.

Inhemsk eller nationell terrorism av det ena eller andra slaget saknas det dessvärre inte exempel på i olika europeiska länder under senare tid. USA har också sin bittra erfarenhet.

Ändå framstår dåden i Oslo i sin avskyvärdhet och brutalitet som närmast unika.

Närmare om motiv och bakgrund kommer vi att veta mer om längre fram, och då måste vi också diskutera hur vi bättre skall värna våra öppna och mänskliga och mångfacetterade samhällen mot bestialitet av den typ vi såg detonera i dåden i Oslo i går.

Att uppgiften är viktig behöver knappast betonas.

Men just nu är det viktigaste vårt deltagande i den norska nationens stora sorg.

Norden förenas i sorgen.

28 Responses to Vårt djupa deltagande

 1. galgresaren skriver:

  Jag undrar om det nånsin går att skydda samhället från enskilda galningar.

 2. knutnu41 skriver:

  Vi får nu hoppas att dessa hemska händelser inte inspirerar andra galningar till ytterligare vidriga illdåd. Tyvärr finns exempel i historien.
  Det går ju inte heller att skydda sig mot galenskap.

 3. carler skriver:

  Det finns väl också anledning att gå igenom krisberedskapen, samarbete polis och militär, prioritering m m även i Sverige.
  Det tog mer än 1½ timme innan polisen kom till ungdomarnas undsättning och stoppade avrättningarna. Det tar en kvart med helikopter. Men den kanske behövdes för hastighetsövervakning.

 4. raianeh skriver:

  Freemason, freemason, freemason

  I invigningsritualen till den hemliga tiondegraden dricker man av en vätska som innehåller blod från alla som tidigare fått graden, och avslutar med att den nyblivne medlemmen själv lämnar blod till blandningen.

  Håll ett öga på vampyrerna och de som utbildar dessa vampyrer.

  Cremation of care är en ritual som de också genomför, det betyder att man blir av med sin medkänsla (care).

 5. woleja skriver:

  Att en helikopter skulle komma dit på en kvart och göra vadå? Titta på? Bli nedskjuten? Det behövs först och främst någon form av insatsstyrka som kan ingripa. Har det undgått carler att det hände ett stort bombattentat i Oslo strax innan, som naturligtvis drog resurserna dit, vilket naturligtvis var meningen. Det är väldigt lätt att veta hur man skulle ha gjort när man sitter med facit i hand.

 6. carler skriver:

  woleja Om ditt barn ringer och säger att en galning håller på att mörda oss, skulle du vara nöjd om barnet fick svaret: vi kommer om ett tag, vi har mycket att göra på ett annat håll.

 7. Rulle skriver:

  Har just tittat på Svt i en timslång extra Rapport med anledning av vansinnesdåden i Norge. Det är betänkligt att sådant kan inträffa. Personen måste vara sjuk eller drogad för att kunna genomföra en så bestialiskt ogärning.
  I resonemangen kring dådet nämner Sveriges Television en rad andra terrorattacker som inträffat runt om i världen. Men inte ett ord nämndes om de groteskt grymma terrorattacker som sker i Israel. Varje år, de senaste 10 åren, har fler judar dödats än det antal norrmän som dog för en bomb och hundra kulor i gårdagens norska katastrof. (Se mitt inlägg om Oslo kl. 07:35 denna morgon).
  Att, liksom Carl Bildt & Svt, ignorera judarnas lidande under vansinnes dåd föder bara hat och ilska. Man skapar helt klart en grogrund för mer extremism. Jag räknar i varje fall även judarna till mänskligheten. Vad anser Du Carl Bildt?

 8. woleja skriver:

  Nej Carler, jag skulle inte vara nöjd med det svaret, och jag tror inte att det var det besked som lämnades, men det tar tid att organisera en insats. Speciellt om man inte vet vad som finns att bekämpa. Hur många (det vet man fortfarande inte). En välbeväpnad grupp? Islamister t. ex. fick tidigt misstankar riktade mot sig. Att två poliser dödades i Malexander 1999 är ett tragiskt exempel på hur det kan gå om man inte är ordentligt förberedd på vad som kan hända.

 9. eftertanksam skriver:

  Woleja:
  Sverige har en insatsstyrkan (Nationella insatsstyrkan) som ständigt är redo att omedelbart hantera liknande händelser (och även taktiskt betydligt mer utmanande)

  Problemet är att polisen har köpt helikoptrar som endast kan transportera ” två insatspoliser och en attacheväska” och försvarsmakten (FM) har inga helikoptrar än. När FM får sina medeltunga Hkp (Black hawk och NH 90) så finns det fortfarande legala hinder. Om de legala hindren skulle undanröjas av regeringen kvarstår finansiella problem. ÖB har tydligt deklarerat att han inte tänker betala för en (omedelbar)beredskap/tillgänglighet som någon annan myndighet (RPS) har behov av och hans myndighet (FM) inte har behov av.

  Detta är ett utmärkt exempel på hur viktiga frågor i Sverige faller mellan ansvarsområden. Regeringen vill uppenbarligen inte styra myndigheterna för hårt och myndigheterna ser endast till sitt ansvarsområde.

  Eftertänksamma människor undrar hur det kan få fortgå?

 10. eftertanksam skriver:

  Ytterst är det en prioritering för regeringen om den miljardinvestering som Sverige gör i helikopterförmåga uteslutande skall användas för att undsätta enskilda svenska soldater vid internationella insatser eller om resurserna (också) skall användas för nationell krishantering (polis/räddningstjänst) som kan rädda hundratals medborgares liv.

  Man kan undra vad sveriges medborgare skulle säga i frågan och behöver det ena behovet utesluta det andra?

 11. mrmhalland01 skriver:

  Josef Boberg har skrivit om ”direkt demokrati” på denna blogg.
  Kanske var han väl tidig för världen då, men nu är vi kanske där ?
  Tekniken finns, men, finns viljan ?

 12. Jon Reina skriver:

  I dag er alle nordmenn AUF-ere, helt uanhengig av politisk ståsted. Allikevel må jeg si meg enig med Rulle i at Carl Bildt og den svenske regjeringen på en nesten umenneskelig måte ser ut til helt å glemme det terrorhelvete det Israelske folket i årevis har gjennomlevd.

  Dette er jeg helt enig med Rulle i, men ikke at han drar frem denne saken akkurat i dag.

 13. Rulle skriver:

  Jon Reina,
  Håller med dej om att det idag är osmakligt att dra fram jämförelser, som Oklahoma 95, Madrid 02 eller Bombay 93, 08 & 11. Men när Svt gör det, varför ”glömma” Tel Aviv 01, Haifa 03, Jerusalem -01, 02, 03, 04, og fram till -11?
  Har Judar inget mänskligt värde?

 14. Jan-Olov Newborg skriver:

  Vad används typ FRA lagen till i sådana sammanhang, när exv ett 1500 sidor långt dokument finns på internet och flera vapenposeringsbilder på Facebook?

  Kan inte dom kraftiga datorerna på FRA leta fram något så enkelt?

 15. un2here skriver:

  Rulle,

  Med tanke på Breiviks uttalade, extremt pro-Israeliska ståndpunkter samt uppmaninger i media att uppmärksamma likasinnade kan det kanske vara läge att ligga lite lågt i dag – åtminstone fram tills efter minnesgudstjänsten?

 16. raianeh skriver:

  Koppling mellan Massmördaren Anders och Mossad:

  Anders är en högerextrem norsk nationalist med en historia av uttryckt hat i form av anti-muslimska kommentarer och med en tillgivenhet för muslimsk-hatande bloggar som Pam Geller ”Atlas Shrugged”, Daniel Pipes, och Robert Spencers ”Jihad Watch”.

  Pipes och Geller är propaganda tolkar för Israels underrättelsetjänst och dess propaganda element, detta ger en tydlig koppling mellan Breivik och Mossad, som har fått order att genomföra false flag attentat för att att samla stöd för Israel mot Palestina. Cypern och Norge är de två senaste exemplen på Mossad-iscensatta attacker.

  När det kommer till ”Al CIA-ida” och Mossads sigill av godkännande, så kan den onda sionistiska Rupert Murdoch och hans Zio-skräp tidningar med tillförlitlighet hjälpa till. Murdochs skandal-plågade ”Sun” rapporterar att norska attackerna är ”Al CIA-ida”s verk

 17. Visionären skriver:

  I sådana här stunder känns orden som att de inte riktigt räcker till.

  Mitt djupa deltagande till vårt norska broderfolk. Jag tänker särskilt på alla dem som förlorat en son eller dotter i denna fruktansvärda tragedi.

  V

 18. Visionären skriver:

  Men den fråga som norsk allmänhet och polis, och även svensk polis, måste ställa sig är varför det tog så långt tid som en och en halv timme (en och trettio; 1,5) att ta sig ut till ön. Han lade ju tydligen ned vapnen så fort han tilltalades.

  Under den tid det tog norsk polis att ta sig ut till platsen hann han avrätta i stort sett ett människoliv per minut!

  Varför dröjde det så länge?

  V

 19. Visionären skriver:

  …lång tid…

  Jag kan stava.

  V

 20. Jon Reina skriver:

  Det er korrekt at det norske udyret Breivik både var pro-israelsk, kristen og konservativ. Men man må være idiot eller total politisk skrudd som raianeh, om noen forsøker å bruke dette som en konspirasjonteori om et samarbeide mellom det norske udyret Breivik, amerikanske CIA og Israelske Mossad.

  Det er ingen tvil om at Breivik tildligere i livet må ha blitt ansett som en ressurrssterk ung mann,. Hans oppvekst var på beste vestkant, han hadde god økonomi og var blant annet blitt medlem av en Frimurerlosje.
  Men på et eller annet tidspunkt må det ha klikket for ham, for terrorhandligene hans kan ikke beskrives som annet enn gal manns verk.

  Og så må gjerne raianeh fortsette å dømme nor og ned alle andre som er pro-israelske, kristne eller konservative, samt forsøke å lete etter likhetstegn mellom disse og udyret Breivik. Og mener den godeste raianeh at han har lykkes i dette. Ja da bør han selv snarest ta seg en tur til psykolog…

 21. un2here skriver:

  Jon Reina skrive: … å lete etter likhetstegn mellom disse og udyret Breivik.

  … är egentligen inte så svårt:

  Troops Attack Nabi Saleh Weekly Nonviolent Protest

 22. un2here skriver:

  … eller från Gaza:

  Footage of the second water-cannon attack by the Israeli navy against the Civil Peace Service Gaza boat ”Oliva” on Thursday, July 14, 2011. The camera used was lost in the sea when the crew evacuated the ”Oliva,” recovered in a fishing net, and returned on Wednesday, July 20.

 23. raianeh skriver:

  @ Jon Reina,

  Oj vad du blir arg när man kritiserar korrupta underrättelsetjänster.

  Ta det inte personligt, om jag har utsatt ditt levebröd och du känner att din inkomst från dessa organisationer kommer minska så får du väl leva med minskade intäkter.

 24. Jon Reina skriver:

  Tack idiot ralaneh , men tyvärr har jag aldrif haft – eller har, några intäkter från Mossad eller CIA. Faktisk år jag enbart en norsk liberal berserk som sätter frihet, fred och fröyd högre än palistinsk terror mot Israel..

 25. un2here skriver:

  Jon Reina,

  Att du uppskatter den sionistiska terrorn mot palestinierna lika högt som ”udyret Breivik” har sjunkit in. Att det skulle leda till ”fred och froyd” är dock ytterst tveksamt.

  You can’t separate peace from freedom because no one can be at peace unless he has his freedom. – Malcolm X

 26. Jon Reina skriver:

  un2here:
  For din del håper jeg du har misforstått. Du mener vel den noe over 40-år lange terroren PLO,samt Hamas i de seneste tiårene, har belastet den demokratiske staten Israel med?

  Jeg klarer ikke med min beste vilje å forstå at du og dine likesinnede kan sette likhetstegn mellom en røverstat som Palestina med ledere som mer fremmer korrupsjon enn motarbeider den, og som er kjent for å berike seg på sitt folks ulykke – og et velutviklet demokratisk demokrati som Israel?

 27. un2here skriver:

  Jon Reina,

  Du är en utspekulerat ond människa som hyllar förtryck!

%d bloggare gillar detta: