Att hjälpa Grekland

VID MEDELHAVET: Den sista amerikanska rymdfärjan har landat från sin sista resa, och i Bryssel träffas eurozonens ledare för vad som kanske inte är det sista mötet för att diskutera skuld- och underskottskrisen i Grekland.

Inte minst i delar av den amerikanska debatten vill man göra allt detta till en debatt om den gemensamma eurovalutan som sådan – och en och annan sådan tendens finns det förvisso också i Sverige.

Men det är knappast det som det handlar om.

I efterhand finns det måhända anledning att fråga sig dels om det var klokt för länder som drogs med stora underskotts- och konkurrenskraftsproblem att gå med i den gemensamma valutan, och dels om man inte hårdare borde ha övervakat hur dessa länder skötte sin ekonomiska politik.

Ty sanningen är ju att det är en lättsinnig och oansvarig politik i Grekland som bär ansvaret för den grekiska krisen.

Och någon alldeles enkel väg ur krisen finns knappast.

Att lämna Euron skulle göra skuldsituationen ännu värre, i och med att utlandsskulden då skulle bli större i relation till den då sannolikt devalverade nationella ekonomin.

Redan innan det kom så långt skulle vi sannolikt se en kris när grekerna tog sina pengar ur bankerna och i stället satte dem i den euro som de med all säkerhet skulle ha större förtroende för än en kommande nationell valuta.

Ibland hävdas det att en valutaunion för att fungera också kräver en gemensam finanspolitik, men jag har svårt att förstå det argumentet.

Olika typer av stöd kan visserligen vara bra för att mildra hårdheten i omställningen i de delar av valutaområdet som av ett eller annat skäl inte har samma konkurrens- och tillväxtkraft som huvuddelen av området i övrigt.

Men någon nödvändighet är det knappast. Guldmyntfoten fungerade väl under globaliseringens första framgångsrika sekel.

De studier som gjorts av effekterna av euron sedan dess infördes visar på betydande vinster vad gäller handelsintegration, och detta leder förr eller senare till ökad tillväxt och ökat materiellt välstånd. Det var så det var tänkt – och det var så det håller på att bli.

Vi skall heller inte glömma att i ekonomiskt turbulenta tider har euron gett Europa en stabilitet vi annars inte hade haft.

Om alla valutor skvalpat upp och ner mot varandra hade det sannolikt inte varit lätt at6t bibehålla den gemensamma inre marknad som ju äre något av kärnan i den europeiska integrationen.

Så nu får vi se vad som händer.

Övriga länder ställer upp och hjälper Grekland. Också vi gör det genom bl a IMF. Det är viktigt och riktigt. Det handlar om solidaritet.

Men de avgörande insatserna måste de göra själva. De är och de kommer att förbli svåra. Men något alternativ värt namnet finns knappast. Som man bäddar får man ligga – inte minst i den ekonomiska politiken.

Mer kommer vi att veta efter dagens möte i Bryssel.

58 Responses to Att hjälpa Grekland

 1. Kachina skriver:

  Vissa obetydliga detaljer kan diskuteras Carl, men i huvudsak har du skrivit ett välformulerat och tydligt inlägg.

  Det är just nu som alla ”bien måste samlas och försvara boet”, alltså euron. Varken EMU eller EU får falla isär, kosta vad det kosta vill.

  Europa kan inte återgå till isolerade nationalstater. Det vore förödande, för vi är inne i början av en ny tidsålder. Den måste utvecklas, inte avvecklas till den nationalism som krävt så många människoliv.

  Det är verkligt spännande för oss europeér just nu, så spännande att Somalia blir en sidofråga, nu när vi lärt oss att 90% av våra biståndspengar går till feta ”arschlen” och mycket lite når fram till de behövande.

  Men,……..utan ett enat och starkt Europa kan vi inte hjälpa de nödlidande. Grekerna har gjort en fadäs, men den har redan hänt och kan inte göras ogjord, så diskutera lösningar istället för skuldfrågor.

 2. carler skriver:

  Varför är det ingen som frågar varför inte den grekiska kyrkan hjälper till? Den har enorma tillgångar i mark och aktier som skulle kunna användas.
  Det är naturligtvis ingen grekisk politiker som vågar ställa den frågan, eftersom det omedelbart skulle resultera i bannbullor i alla kyrkor av dessa politiker. Men EU borde kunna ställa frågan!

 3. Kachina skriver:

  Den grekiska kyrkan kommer, av EU, att tvingas ta sitt ansvar.

  Jag ser den här dagen, torsdag den sämsta av alla dj-a dagar, som Europas ödesdag.

  Jag vet inte titeln på den sång hon sjöng, Arja Saijonmaa, men min sång heter; JAG BER FÖR MITT EUROPA.

  Jag har vänner på bloggen, bla den kände Carl Norberg. Vi delar insikten om etablissemangets ruttenhet, men har skilda åsikter i frågan om EU. Jag ser den som en ödesfråga, han ser det som ett cyniskt spel av maktmänniskor. Likaså Per Frendèn, (grattis på födelsedagen förresten) Ändå kan vi samtala och jag kan framföra min önskan om ett enat Europa.

  Nu önskar jag att både svenskar och britter i EU kan släppa sitt högmod, inse att en del länder gjort misstag och att vi måste hjälpas åt att rädda både EU och EMU.

  Jag får hoppas, Per Frendén, att din födelsedag blir symbolen för det nya Europa.

 4. nolies skriver:

  Att tro att man hjälper Greklands skuldproblem med ökade skulder är vansinne. Detta handlar inte om att hjälpa Grekland utan rädda andra europeiska länders banker som likt finansiella terrorister satt Grekland i omöjlig skuld, där nu skattebetalarna i EU ska bidra och belöna dessa banker via medel från IMF. Låt dessa banker gå i konkurs och starta om från början som vilket företag som helst. Då med banker som har täckning för det de lånar ut och som inte blir belönade av skattebetalare för sitt bedrägliga beteende.

  ”Guldmyntfoten fungerade väl under globaliseringens första framgångsrika sekel.” Ja, återinför denna och och förbjud regeringar att låna pengar, och lär sedan av Islänningarna hur man löser den nu uppkomna situationen som vi garanterat kommer få se mer av i flera andra Eu-länder mycket snart…

 5. Kachina skriver:

  Nolies

  Det handlar inte om att hjälpa Greklands skuldproblem genom att öka skulden, utan genom att dela skulden.

  Banker bör, enligt alla marknadsmässiga principer, sättas i konkurs när deras åtaganden överstiger värdet i deras åtaganden.

 6. Kachina skriver:

  ”överstiger värdet i deras åtaganden” = överstiger värdet i deras kapital.

 7. nolies skriver:

  Kachina
  ”Det handlar inte om att hjälpa Greklands skuldproblem genom att öka skulden, utan genom att dela skulden.”

  Men resultatet blir att Greklands skuld ökar eftersom det handlar om lån, från länder som själva är i skuld, förtroendet för valutan sjunker, inflationen ökar, köpkraften minskar. Vad gör vi sedan när Italien, spanien, Uk, mfl. knackar på dörren? var ska pengarna komma från? Nä, belöna finansiell odiciplin är inte solidaritet.
  Det ökar bara det redan enorma skuldberget inom EU och gör situationen än värre…

 8. Per Fredö skriver:

  I Grekland har man oavsett regering fört en sanslös utgiftpolitik.
  Pensionsåldern ligger oöm den offentliga sektorn mellan 50-55 år-
  En lokförare ntjänare 70 000 och en extra bonus på 5 000 om de tvättar händerna.

  Åtskilligt mer av vanvettigheter.
  Folk i allmänhet begriper inte att en åtstramningspolitik är nödvändig.
  De räknar kallt med att de starka länerna ska hjälpa dem.

 9. Jan Fredman skriver:

  I det uppkomna läget finns det givetvis några alternativ. Det känns surt att Euroländerna med skattemedel ska belöna de grekiska politikerna/bankerna, som alltför länge har fallit undan för folklig opinion, dålig skattemoral och finanspolitik. Grekland behöver likvider liksom i Saab och då kanske Euroländerna kan lindra det mest akuta likviditetsproblemet genom att sätta lite bättre vilkor än IMF, alltså längre amorteringstid och lägre ränta. IMF är ingen hjälp Carl Bildt, vilket ses med fruktan i Grekland. Men som sagt det är endast i den uppkomna situationen med gamla lån som förfaller. Grekland skulle nog snegla lite mer på hur de nordiska länderna har fått ordning på sin ekonomi med tillväxt.

 10. Johan Tjäder skriver:

  Jag tycker man kan fråga sig huruvida ECB:s inflationsmål verkligen är rätt lagda. Det enda land som det tycks passa för är Tyskland. Alla andra skulle må lite bättre av att leva med något högre inflation, säg 5-6 %.

  En högre inflation skulle möjliggöra en omstrukturering av den europeiska ekonomin genom att mer tydliga lönehöjningar skulle kunna ges till de produktiva och att lönesänkningar, bidragssänkningar och interna devalveringar inte blev nödvändiga eftersom pengarnas värde minskar automatiskt. Det skulle i och för sig driva upp räntorna något men som bekant så minskar också värdet på den skuld man ska betala så det går faktiskt mer än jämnt ut.

  Det är förstås inte tal om någon hyperinflation, men jag tror man får komma över det där like krampaktiga greppet kring inflationsmålet som så många tycks bära idag.

 11. Johan Tjäder skriver:

  Apropå den akuta krisen så kan man väl titta på Kalifornien som gav ut någons slags mysko skuldsedlar – IOU – när man fick slut på pengar. Så kunde man göra i den valutaunionen.

  Grekiska staten skulle kunna ersätta löner, skatteåterbäring och bidrag med grekiska skuldsedlar med säg 10 års löptid med liten eller ingen ränta som sedan kan värdepapperiseras och säljas mot riktiga pengar, eller användas som inofficiellt betalningsmedel.

  Möjligen kan det bli svårt att handla utländska kapitalvaror med dem, men man skulle i vart fall slippa låna mer riktiga pengar.

 12. Kachina skriver:

  Det är så att Europa från och med nu är ETT, oavsett om lokförerare fick extra betalt för att tvätta händerna eller om pensionen i vissa länder utföll vid 50 år. (vilket även skett i Sverigen). Vi är 27 nationer i en och då finns inget konstruktivt i att diskutera vad tidigare nationer ägnat sig åt i slapphet vad gäller den sociala strukturen. Nu gäller NUET.

  iNGET ANNAT!

  Om svensk pensionär måste betala för grekisk pensionär, om brittiska snobbtrynen måste betala för portugisiskt lättsinne, är en bisak.

  NU GÄLLER EUROPA SOM HELHET,………….

  eller att gå under som små furstendömen med sina drönare.

 13. galgresaren skriver:

  Grekland har en möjlighet som de flesta blundar för. Införa egen valuta, genom lagstiftning omvandla såväl offentliga som privata lån (och banktillgodohavande) i utländska valuta till inhemsk dito. Till en växlingskurs som Grekland sätter. Sen kan valutan devalveras tills skulderna är hanterbara. Skulle någon vilja hindra dem kräver det militär intervention. Skulle kanske vara möjligt i Sverige, men inte i Grekland med sin starka försvarsmakt.

 14. foxbill skriver:

  Kachina,
  Din EU-fori liknar numera religös fanatism. Beklagligt!
  Sent omsider kommer du att inse dina felaktiga bedömningar. När kalla vindar blåser då är alla sig själv närmast.
  Du hade passat bra som Stalin eller Titos närmsta man. Att bygga stormakter med folk från olika kulturer, religioner och historiska bakgrunder har misslyckats och kommer att misslyckas utan ett rejält förtryck. T.ex. Sovjet, forna Jugoslavien, Kina.
  Nu kommer snart ännu en tillfällig akut lösning för Grekland som bara fördröjer och förvärrar sanningens tidpunkt.

 15. Kachina skriver:

  Smart gubbe/gumma galgresaren. Löser Greklands problem men splittrar mitt Europa. Vilket jag anser högst behövligt i framtiden.

 16. Jan Fredman skriver:

  foxbill: Hatten av för ditt senaste inlägg!

 17. Kachina skriver:

  Det kan hända du har rätt, foxbill. Jag hade passat bra som andreman och det kan hända att att kulturer, religioner och historiska bakgrunder inte går att överbrygga, men jag hoppas fortfarande att så kan ske.

  Ibland blir andremannens verklighet mer verklig än övermaktens avsikt.

 18. Kachina skriver:

  Fredman, du är låst vid din papegojlära. lyssna och upprepa, som din omgivning präglat dig med.

  Stilla ditt sinne vid tystnaden som råder före gryning och tystnaden som råder före skymningen, så kanske du lär känna dig själv.

 19. Jan Fredman skriver:

  På tal om Sveriges hjälp: Med höger lillfinger visar CB på den indirekta ”hjälpen” via IMF. Med hela högerhanden visar han på de smått fantastiska 30 miljoner, som ska bidra till att hjälpa ett folk i Somalia i akut högernöd. Det bedöms att minst 3 miljoner somalier kommer att duka under inom den närmaste tiden. Med båda händerna skyfflar CB via Sida och FN-organ nästan en miljard till Västbanken/Gaza. Den gode Sven Andersson (senast utrikesminister, SAP) tycks fortfarande ha ett visst inflytande på CB (M)!? Vi får hoppas att CB även i fortsättningen välkomnas som turist i Grekland. Dock, grannlandet Italien passar säkert ännu bättre! :)

 20. Jan Fredman skriver:

  Kachina: Nu talar du i gåtor. Vila i din religiösa ”väldigt, väldigt gamla kunskapstänkande”!

 21. Jan Fredman skriver:

  Kachina: Vad är kärlek för dig? När din moders mjölk skjöljde ner för din strupe och du blev präglad av hennes värme och goda avsikter? Du har givetvis inget minne av den första kontakten med din moder utanför moderlivet. Jag har förstått att du ser Kristus som KÄRLEKEN. Men hur fick du vetskap om honom utan att någon ”papegoja” upprepade för dig, vem han var och är?

 22. Leo Occam skriver:

  ” … solidaritet”, EU gör visst alla insyltade politiker till bidragssocialister, även den mest inbitne moderat från Östermalms finaste kvarter.

 23. Leo Occam skriver:

  Enklast är väl att avskriva grekernas skuld mot att tyskarna får ta över en ö. Kreta kan väl vara lagom betalning. Som man bäddar får man ligga !

 24. foxbill skriver:

  Bra förslag Leo Occam,
  Med rätt att köpa tillbaks till marknadspris vid senare tillfälle!

 25. Jan Fredman skriver:

  Ingen tar upp stafettpinnen när det gäller våra systrar och bröder i Somalia!? Är det nästan för långt bort för att leva sig in i deras kommande tragedi? Den grekiska tragiken är känd sedan länge, men hur ställer vi oss till Soamlia? även om muslimer försöker få kontroll. Halva befolkningen är i krisläge!!! Läs åtminstone Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13357559.ab
  Räcker det med 30 miljoner från Sverige i nödhjälp???

  Nästan 1 miljard till Västbanken/Gaza för att göra dem till sanna demokrater!?

 26. Kerstin Broste skriver:

  Jan Fredman: Sitter Du verkligen i Kalvträsk och vad jag skulle kalla ”mindfucker” med Kachina. Vad som nu händer på CB:s blogg verkar vara ett sätt att vilseleda ”folket”. Jan Vad är det som är så speciellt med Jesus. Om han nu var den bäste vad gör det då det judiska folket till. Jag är uppväxt sekulärt men jag kan ändå Bibeln.

  Kachina som verkar ha en direktkontakt med ”den store”. Det trodde även Inkafolket och därigenom kunde dom få folk till att ”frivilligt offra sig” I dessa tider efter kalla kriget när G-d har blivit viktig kan vi nog alla akta oss.

  Glenn Beck ska ”vallfärda” till Tempelberget. …………..

 27. dresden45 skriver:

  Calle Bildt skrev: ”Ty sanningen är ju att det är en lättsinnig och oansvarig politik i Grekland som bär ansvaret för den grekiska krisen.”

  Tja det är väl sant antar jag. Men… på wikipedia under Grekland, utrikeshandel står som första mening:

  ”Till stora delar på grund av Greklands energimässigt svåra läge har det påverkat exporten mycket negativt då det fortfarande importeras ungefär dubbelt så mycket som det exporteras.”

  Jag tycker nog man kan säga att landet har en på tok för hög valutakurs. Är det inte så? Sänkt valutakurs skulle både försvåra importen och gynna exporten. Ett problem med den gemensamma valutan är att länderna är för olika. Ekonomierna skulle fiungera bättre med olika valutakurser och olika räntor. Det var därför så väldigt många ekonomer var motståndare till EMU. Som jag minns det var det mest politiker som ville ha den gemensamma valutan.

 28. Jan Fredman skriver:

  Kerstin Broste: Nej, jag sitter inte i Kalvträsk, även om jag har vänner som envist håller sig kvar i denna vackra bygd. Jag föddes egentligen på sjuukstuga i Norsjö, då min far arbetade i gruvlaboratoriet i Kristineberg. Det är på min mors sida, som jag finner mina momors anfäder i Granträsk, Kalvträsk, Burträsk socken. Jag sitter på en helt annan plats idag och är glad för det. Jag är ingen ”tokhögerkristen”, som du tycks ha fått för dig. Om du läser mellan raderna, så är jag en sann Israelvän!!! Dessutom brukar jag säga till Israeler: Ani ohevet l’shalom! Alltså, jag är född för fred, vilket finns i mitt efternamn. Det är lite tråkigt att inte CB har tid att åtminstone någon gång ge en kommentar till vissa av våra inlägg. Men förhoppningsvis läser han dem vid lämpligt tillfälle. De flesta här på CB’s blogg är anonyma, men inte jag. Du har ett Facebook-konto, men är ännu inte beredd att framträda öppet som jag. Det betyder inte att man automatiskt kan gå till personangrepp när argumenten tryter. Det får vi respektera, men kalla mig inte ”tokhögerkristen” igen om jag får be. Det är så lätt att klistra etiketter på sina medvandrare, men det torde vara det vanskligaste man kan ägna sig åt. Kachina har jag bemött, men önskar inte alls fortsätta med det, då han tydligen träffat den högste!??? Ja, jag är troende, men inte på den treenige guden. Jag tror liksom judarna på EN g-d, alltså en monoteist och är därvid uppfylld av dess tankar och välsignelser. Såväl kristenheten, som islamister har lånat det mesta från judarna i religiöst hänseende. De kristna räknar sig tydligen inympade i det äkta olivträdet. För inte så länge sedan så fick påven i Rom bära fram sin förlåtelse för dess kyrkas försummelser och felsteg mot det judiska folket, inte minst under 2:a välrdskriget, men ofantligt lika mycket från kristenhetens begynnelse i Påvekyrkan och framåt.

 29. Jan Fredman skriver:

  Kerstin Broste: Det blev lite fel i brådskan. Så häs ska det låta:

  Ani noladeti l’shalom = jag är född för freden
  Ani ohevet l’shalom = jag älskar freden

  le’hitraot = på återseende

 30. Kachina skriver:

  KERSTIN

  Jag har inte direktkontakt med den ”store”, utan gjorde ett tillfälligt besök vid medvetandets källa. Den om vilket vi inget kan veta annat än, att han uttrycker sig genom de som är tre i en,.Viljan Kärleken och Intelligensen.

  Någon övrig kontakt har jag inte haft annat än ögonblicksbilder av vad som eventuellt kan komma att hända.

 31. bildterberg skriver:

  כִּ֣י בְ֭תַחְבֻּלֹות תַּעֲשֶׂה־ לְּךָ֣ מִלְחָמָ֑ה

 32. Jan Fredman skriver:

  Bilderberg: Det du skriver med hebreiska bokstäver är tyvärr bara galimatias med en blandning av bokstäver också från andra språk än hebreiska. Nedan kommer mitt inlägg på Ivrit (nyhebreiska):

  מבצעים של הבילדארבארג : האתה כותב במכתבים של עברית הוא לרוע המזל רק דשן עם תערובת של רובת של מבשפה עברית. מבויש!

  God natt! Laila tov! לישון טוב!

 33. Kachina skriver:

  Fredman

  Du svamlar. Skriv ut det du vill säga på ren svenska.

 34. stig2entreprenoren skriver:

  Grekland lever idag till stor del av jordbruk, sjöfart och turism. Här kan turismnäringen vidareutvecklas. Klimat, historia, vatten, arkipelag, närhet till Europa och helårssäsong erbjuder oändliga möjligheter. Detta ger även ”exportpengar” av betydande mått och sysselsätter jordbruk, fiske och lokalbefolkning. För detta krävs förståelse, serviceanda, lägre priser och mindre byråkrati. Det vi enskilda kan bidraga med är att resa dit, utforska möjligheter, skapa kontakter, köpa fastigheter, etablera verksamheter, etc. Grekland behöver integreras bättre i den Europeiska ekonomin.

 35. leonardo34 skriver:

  Det EU nu beslutat om Grekland är väl närmast att betrakta som någon form av respiratorbehandling för att hjälpligt hålla patienten vid liv. Men så fort behandlingen (nya lån) upphör avlider patienten. Nu sägs det att den verkliga orsaken bakom det senaste beslutet var att rädda tyska och franska banker, som lånat ut astronomiska belopp till Grekland utan fullgod täckning.

 36. metusalem skriver:

  Grekland och Afrikas horn. De mest uppmärksammade problemen just nu. Eurozonen verkar ha kommit fram till ett försök till lösning för Hellas. Om grekerna lägger om sina vanor och ovanor kanske det går vägen.

  Vad gäller Afrikas Horn tycks man hamnat i medieskugga. Nu är det dags för kraftfulla och snabba åtgärder. Vi kan inte längre bara konstatera att ungarna i Somalia verkar magra, i själva verket är en förfärande mängd döende. Somalias islamistiska regim har tydligen nyligen sagt sig acceptera hjälpsändningar.

  Vi i den rika världen måste omedelbart svara upp på denna möjlighet.
  Matbombningar om vägnätet inte duger. Stora fraktplan, inte våra svenska Gripenplan är vad som gäller. UN, EU mfl. vakna upp ur likgiltigheten!

 37. Johan Tjäder skriver:

  @dresden45

  Det är inte euron som har skapat Greklands strukturella ekonomiska problem. Att avskaffa euron skulle därför för Greklands del inte lösa några problem långsiktigt.

  För att nu ta exemplet med energiförsörjningen så skulle det hjälpa föga för Grekland att få en lägre valutakurs. Det skulle göra energin än dyrare, och färre skulle ha råd att betala. Det skulle visserligen rätta upp handelsbalansen, men ett land utan energi lär inte få någon ekonomi i balans i vilket fall.

  Det är snarare exakt det EU:s budget och strukturfonder är ämnade att lösa – snarare än att ösa pengar över franska bönder. Kanske har vi alla varit för ouppmärksamma på medelhavsregionens problem att orientera sig i en värld med mer frihandel.

  Egentligen är det besynnerligt att det bara är euro-ländernas ministrar som möts, för Greklands problem är inte ett euro-problem. Sist och slutligen – det lär oss exemplet med Weimar-republiken – kan en demokrati som inte löser folks problem frätas sönder inifrån av fundamentalistiska krafter. Det är det farliga scenariot som angår oss alla.

 38. Kerstin Broste skriver:

  Metusalem: Om inte Somalia låg där det ligger skulle deras problem inte vara så stora. Varför är världssamfundet så fixerad på vilken religion folk har. Europa har under många år varit förstklassig när det gäller rasistiskt folkmord. Sedan skyller vi allting på de stackars infödingarna. Nu begär vi att Kenya ska bygga fler ”koncentrationsläger” medan vi lägger våra lånade pengar på att bomba Libyen. Libyen ville förena Afrika och införa en gemensam valuta. På trettitalet mördade vi ett Semitiskt folk och nu tar vi nästa. Allt kanske bara handlar om”lebensraum”

 39. mrmhalland01 skriver:

  Jag håller med metusalem,

  Det finns absolut inget försvar för att vänta med nödhjälp till folket runt Afrikas horn.

  Att EN person med viss Svensk anknytning sitter fängslad efter att har gjort saker som han visste skulle bestraffas vid upptäckt väcker en enorm uppmärksamhet med krav på politikerna att offra allt som krävs för att få mannen frigiven tyder ju på humanitet.

  När MILJONER människor inte har varken vatten, mat eller mediciner är det fruktansvärt tyst.
  Vad tyder detta på ?

  Åk NU !
  Vänta inte på FN eller EU.
  Folk dör för att alla väntar på någon.
  Fyll ett herculesplan IDAG med vatten och förnödenheter, ring regimen och begär tillstånd att flyga över områdena och släppa paket med förnödenheter.
  Med lite vilja kan detta vara levererat inom ett dygn.
  Ett plan räddar inte miljoner människor, men kanske 1000 och det skulle förvåna mig om inte vår utrikesminister kunde övertala andra länder att göra detsamma.

  Vänta inte !!
  Åk NU !

 40. Kerstin Broste skriver:

  Detta är en direkt fråga till Carl Bildt. Hur kan det komma sig att vissa inlägg ej kan lämnas. Det finns inget oförskämt men kan det bero på vissa ”ord”. Du har gjort Dig känd som en försvarare av friheten på nätet. Du kanske borde ta Word press i öronen eller ange vilka ord som ej är accepterade.

 41. mrmhalland01 skriver:

  Vårt försvar har lador fulla med förnödenheter som var tänkta att hjälpa hela vår arme i en nödsituation som varar ganska länge.
  Det innebär att det finns flera hundra tusen portioner frystorkad mat och choklad som ger energi,
  Nu när vi inte har någon arme att tala om kunde vi ju tömma dessa lador och flyga det till de som verkligen behöver det.
  Naturligtvis är vatten absolut nödvändigt, men, i vårt land är det ju faktiskt bara att vrida på kranen.

 42. Rulle skriver:

  Greklands kris skall bäras av framför allt bankernas ägare och anställda. Inte en euro i aktieutdelning eller bonusar till andra än Wiesel-blowers tills Greklands ekonomi är på fötter. Skatter, moms och pensions- och sjukförsäkrings-regler får inte vara ”bättre” än i något av de länder som skall vara med och betala lånen till Grekland. Ta Finland som ett rättesnöre även när det gäller förmåner till immigranter.

 43. dresden45 skriver:

  @ Johan Tjäder Enligt vad jag har kunnat läsa mig till så importerar Grekland dubbelt så mycket som de exporterar. För mig är det självklart att valutakursen ska ner i det läget.

  Undrar varför inte hela EU begränsar importen från Kina för att räta upp handelsbalansen som visar väldiga underskott i flera länder här. Jag misstänker att Kina har en hållhake för de finansierar underkotten i väst. Det blir ett underligt läge på det sättet. Kanske svårt att komma ur? Jag har en känsla av att det bara blir värre och värre.

  Jag tänkte på en sak när det gäller upploppen i Grekland. I sådana lägen skulle regeringen kunna bjuda in ett par representaner från upprorsmakarna och lägga pappren på bordet framför dem så tror jag att de blir ganska tysta. Det är lätt att klaga men väldigt svårt att lösa problemen på ett smärtfritt sätt.

 44. bestofmankind skriver:

  Det är fem dagar sedan Carl Bildt twittrade om svälten i Somalia och övriga länder i Afrika.

  Än idag har inte Carl Bildt kommit på hur han kan bäst hjälpa folket som svävar i liv och död.

  Det är ett faktum att när det gäller humanitära insatser är Carl Bildt handlingsförlamade! Inte förvånande då handlingen är inte vinst genererande.

  http://www.wfp.org/news/news-release/statement-wfp-executive-director-josette-sheeran-visit-mogadishu-somalia

 45. Kachina skriver:

  ” Jag har förstått att du ser Kristus som KÄRLEKEN. Men hur fick du vetskap om honom utan att någon ”papegoja” upprepade för dig, vem han var och är?”

  Olyckan, komatillståndet, mötet med detta Strålväsen som är tre i en (Fadern). Jag förstod inte innebörden,men funderade på händelsen någon gång per år,………..i sjutton år.

  Då kom papegojan, på biblioteket, genom böcker skrivna på 1920-talet som sammanställning av den gamla läran. De klassas som mysticism och många klassar dem som sagor, eftersom de har svårt att passa in det i sina referensramar.

  Jag hade burit på referensramarna i sjutton år, så det var som att ”dricka honung direkt från himmelriket.” Därefter kan jag även läsa andra skrifter och se dem i ett annat ljus.

 46. bestofmankind skriver:

  P.S.
  Du behöver inte ha en stor debatt om humanitära insatser till utsvultna människor i Somalia och övr delar i Afrika.

  Det är en SJÄLVKLARHET att Sverige skall hjälpa ännu mer!

 47. Johan Tjäder skriver:

  @dresden45

  Man kan bara importera mer än man exporterar om någon lånar ut pengar. Efter vad jag har hört så är det lite kärvt med det just. Synd bara att det inte blir något mjuk landning.

  Nu krävs stora omställningar på kort tid och det är naturligtvis smärtsamt. Men jag tror inte att de upploppsmakarna i Grekland har något intresse av att tala om det. Då blir det nämligen jobbigt.

  När det sedan gäller Kina så tror jag inte på att bygga murar. Världen behöver inte någon konflikt med Kina vare sig direkt orsakad av handelshinder – eller indirekt på grund av att vi helt enkelt inte pratar med varandra så mycket som vi borde.

  Jag tror det bästa för Kina och världen vore om man där kom att fokusera på den miljard kineser som inte har det så hoppsan. Fattigdomen är utbredd i Kina och det kommer att krävas mycket kraft och energi för att lyfta hela den kinesiska befolkningens standard. Så till vida så tror jag att handelsbalansen mot Kina är ett övergående problem, eftersom produktionen bör riktas om mot Kina.

  Men det gäller att härda ut till dess och inte ge upp produktionskapacitet i onödan…

 48. mrmhalland01 skriver:

  Ja bestofmankind,

  Vi ska absolut hjälpa !
  Men, vi ska göra det med riktad hjälp, d.v.s MAT och anda förnödenheter.
  Att sitta vid ett skrivbord och föra över ett antal miljoner bidrar inte till folket.
  Vi har ju under våren sett störtade diktatorer och ännu inte störtade med miljarder dollar på konton över hela världen. Detta är våra biståndspengar, som bevisligen inte kommit folken till gagn.

 49. bestofmankind skriver:

  Det har jag redan sagt för två dagar sedan, mrmhalland:

  https://carlbildt.wordpress.com/2011/07/20/efter-tjugo-ar/#comment-91628

  (Fö har du blivit trevligare. Är glad för din skull om du är på nytt kär??)

 50. bestofmankind skriver:

  …om du har på nytt funnit kärleken (låter bättre).

 51. dresden45 skriver:

  @ Johan Tjäder Det där att handelsbalansen mot Kina skulle vara ett övergående problem… Ibland märker jag att folk tror vad de önskar ska hända. Det verkar vara svårt att skilja mellan prognos och önsketänkande. Det vore så klart trevligt om Kina höjde sina kostander osv. men jag ser ingenting som tyder på att det skulle bli så. Jag tror det är vanligt att man skyggar för det verkligt obehagliga, och det är ju retoriskt fel också att tala om obehagliga saker. Därför säger ingen att väst kan drivas in i en ekonomisk depression och sedan kan Kina köpa upp massor av företag m m när priserna rasat.

  Uttrycket ”att bygga murar” är en liknelse och man ska akta sig för liknelser för de kan lätt leda fel. Det är ett knep med accosiativa tankekedjor för att leda tankarna till något obehagligt.

  Vi i väst kan säkert ha frihandel med sjyssta länder men när det gäller Kina som med hjälp av diktatur kan hålla väldigt låga löner så blir det bevisligen problem med handelsunderkott och skulder här.

  Skulderna skulle också kunna vara lite av demokratins problem. Vilket parti skulle gå till val på tullavgifter och högre pris på importerade varor från Kina? Jag har ingen lösning på det problemet men det kan underlätta om det talas om det så att väljarna känner till problemet.

 52. Johan Tjäder skriver:

  @dresden45

  För egen del har jag både varit i Kina och arbetat tillsammans med kineser. Jag utgår från vad jag har sett. Det är inte kommunistregimen som håller lönerna nere – det är den miljard kineser som ännu inte börjat resan in i ”den västerländska ekonomin”.

  Även en kommunistregim måste ta hänsyn till faktiska realiteter. Det finns ett mycket välmående Kina med hög standard. Allt eftersom medvetenheten om detta tränger ut på landsbygden – även kineser har ju släktingar – kommer regimen – om den vill överleva – nödgas styra om produktionen till att lyfta allt fler ur fattigdom. Det betyder att de kinesiska resurserna inte längre kan läggas på att låna ut pengar till västvärlden, utan de måste i högre grad ägnas åt inhemsk konsumtion.

  Fortsätter utvecklingen då kommer vi snart till en punkt då kommunistiskt styre helt enkelt blir för ineffektivt och då faller regimen. Ju mer frihandeln kan accelerera den utvecklingen desto snarare står vi där.

 53. bildterberg skriver:

  Sorry, Fredman, det blev fel i formateringen.
  Här är en bättre version:

  כי בתחבולות תעשה לך מלחמה

  Det ingick tidigare i Mossads logo.
  Går det att översätta?

 54. Jan Fredman skriver:

  bilterberg, var har du länken till denna logga? Det som du nu har skickat går att översätta.

 55. Jan Fredman skriver:

  bilterberg: Mossads logo
  se länken http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mossad_seal.png
  באין תחבלות, יפל-עם; ותשועה, ברב יועץ

  ”Where no wise direction is, a people falleth; but in the multitude of counsellors there is safety.”

  ”Där ingen vettig riktning är störtas ett folk, men i den mångfald av rådgivare finns säkerhet.”

 56. bildterberg skriver:

  Som sagt, den nya logon har skippat det budskapet jag angav.
  För ett par år sen bytte man logo till den som finns på Wikipedia.
  Den gamla såg ut så här:

  Inte ett knyst om detta i Wikipedia.
  Mossad beslutade sig att ändra från (del av) Ordspråksboken 24:6
  till Ordspråksboken 11:14. Den gamla devisen var alltså

  ”Ki be-tachbulot ta’a-seh lecha milchama”

  med alternativa översättningar

  ”For by wise counsel thou shalt make thy war” (KJB)

  ”By way of deception thou shalt wage war” (Ostrovsky)

  Möjligen kan den senare versionen ha ansetts alltför
  avslöjande, vilket kan ha föranlett det diskreta bytet av logo.

 57. Jan Fredman skriver:

  bildtberg: I Ords. 24:6 kan vi läsa: ”Ja, med rådklokhet skall man föra krig, och där de rådvisa äro många där går det väl.”

  כי בתחבולות תעשה לך מלחמה
  That/because by the artifices will do you war
  Att/på grund av knep kommer att förorsaka er krig

  I Ords. 11:14 läser vi: ”Där ingen rådklokhet finnes, kommer folket på fall, men där de rådvisa äro många, där går det väl.”

  För mig finns det ingen anledning att ifrågasätta vare sig det första eller andra och nuvarande anspelning till Ordspråksboken i Mossads logga. Den nuvarande är tydligare och bättre och har i grunden samma andemening, som den tidigare.

%d bloggare gillar detta: