Sommar i Bryssel

BRYSSEL: Landat i den ömsom regniga och ömsom lite lätt soliga europeiska metropolen inför morgondagens serier av olika möten.

Under dagen sändes också mitt Sommar-program, och för den intresserade kommer det i repris i P1 kl 22:05 i kväll och finns ju dessutom via webben på olika sätt.

Jag var hedrad över att bli tillfrågad ännu en gång – mitt första Sommar-program gjorde jag 1996 från en nedgången studio nere i Sarajevo – det är enligt min ringa mening fortfarande värt att lyssna på – och det andra för ett decennium sedan eller så spelades in i Radio Hallands studio vid Radioplan i Halmstad.

Denna gång blev det radiohuset i Stockholm. Och det blev tvunget att spela in lite i förväg eftersom det annars hade blivit tekniskt besvärligt.

Men nu är det ärendena under mitt dygn här som dominerar.

Jag börjar morgondagen med ett möte med den s k vängruppen för Ukraina med bl a landets utrikesminster Gryschenko.

Det blir en rätt tydlig genomgång både av läget i associeringsförhandlingarna – det bör vara möjligt att föra dem i hamn under det polska ordförandeskapet – och den mindre uppmuntrande politiska utvecklingen i landet.

Och det är viktigt att man i Kiev verkligen förstår att de två inte kan isoleras från varandra. Det europeiska samarbetet bygger ytterst på värderingar.

Under dagen kommer jag också att möta min nygamla finska kollega Erkki Tuomioja för att gå igenom de olika delarna av det omfattande svensk-finska samarbetet i olika frågor.

Och i marginalen av mötena kommer vi alldeles säkert att diskutera också de olika ekonomiska och finansiella utmaningarna i vissa delar av Europa.

Att det går bra för Sverige och de nordligare delarna av Europa är en sak. Men i grunden hänger vi alla ihop.

35 Responses to Sommar i Bryssel

 1. Ditt Sommarprat var förträffligt – angeläget och välformulerat. Det finns något direkt gripande över ditt sätt att förklara, belysa och analysera internationella relationer, i krig och fred.

 2. mrmhalland01 skriver:

  >Det europeiska samarbetet bygger ytterst på värderingar.

  Skönt att höra.
  Då utgår jag ifrån att vi inte ansluter länder med helt andra värderingar.
  Framför allt inte länder som fortfarande har sin värdegrund i en religion !

 3. mrmhalland01 skriver:

  Nu är det snart Augusti och Ramadan.
  Då antar jag att alla terror-attacker uteblir, eftersom religionen och mullorna förespråkar lugn.
  Jag hoppas innerligt att detta även kommer att bli en månad med mindre mord och våld i Sverige !

 4. foxbill skriver:

  >Det europeiska samarbetet bygger ytterst på värderingar.

  Vems värderingar?
  Är det någon som insinuerar att alla innevånare i dagens EU skulle ha samma värderingar?
  EU tar död på frihet och åsiktsfrihet! Eliten försöker ”forma” invånarna med liknande floskler.

 5. dresden45 skriver:

  I sommartalet sa du ungefär att länder som står för öppenhet mot omvärlden blir rikare (bl a varor och fjärrinvandring om jag förstår dig rätt).

  I Grekland importeras det ungefär dubbelt så mycket som det exporteras, med känt resultat. I USA var det totala handelsunderskottet 696 miljarder dollar år 2008. Landet står inför en avgrund.

  När det gäller fjärrinvandringen beror resultatet på om de är utbildade i ett bristyrke. Krukmakare och herdar t ex har det väldigt tyfft på arbetsmarknaderna i väst.

 6. bestofmankind skriver:

  Twitter förkortning:

  Du är barnslig, enveten och arrogant Carl Bildt när du inte använder förkortningen av between som btwn, bara för att det var jag som kunde informera dig om det.

  Tror inte du på mig kan du väl fråga Hillary Clinton om förkortningen isf?

  Fyi, i jämförelse är min svenska dubbelt så mycket bättre än din engelska, och min engelska kommer du inte att slå! Nu vet du vet!

 7. bestofmankind skriver:

  Och du vet väl att i twitter undermenyn ”mentions” kan du avläsa vilka har kommenterat till och om dig!

  Fö är mina råd och tips för FREE!

 8. mrmhalland01 skriver:

  Det finns olika sätt att få läsare till sin blogg.
  Några länkar till sin blogg, andra länkar från sin blogg till denna.
  Det mest fantasifulla står nog bestofmankind för trots allt.
  Att försöka framstå som utrikesministerns personliga ovän måste väl slå det mesta ?? :-)

 9. bestofmankind skriver:

  ”Att försöka framstå som utrikesministerns personliga ovän måste väl slå det mesta ?? :-)”

  Ovan tolkningen är det bästa komplimangen jag har fått hittills.

  Dock mäts inte mitt självförtroende varken av antal besökare på min blogg eller antal följare på twitter. Som vissa skryter gärna om – Carl Bildt t ex.

 10. Jonas Nielsen skriver:

  Fantastiskt bra sommaravsnitt!

  Hur har det gått med veckobreven, någon som haft dom sparade?

 11. foxbill skriver:

  Bestofmankind,
  Dina infantila aggressiva inlägg är tröttsamma och ”nedskräpande”.
  Vi vet att du hatar Carl! Kom med något nytt eller låt bli att kommentera.

 12. bestofmankind skriver:

  Jag återgälder Carl Bildts dolda hat och hyckleri.

  Stör det dig foxbill är det faktiskt ditt problem. Ingen tvingar dig att läsa och reflektera över mina kommentarer.

  Kul att jag kan även lämna avtryck i ditt medvetande och dina känslor.

 13. Johan Tjäder skriver:

  Roligt sommarprogram. Ett nöje att lyssna på.

 14. bestofmankind skriver:

  Och du, foxbill, vågar inte ens fighta med mig ensam. Nästa gång försök att stå på dina egna ben själv. Att använda ”vi” för att få medhåll från andra är fegt!

 15. Johan Tjäder skriver:

  @dresden45

  Öppenhet bidrar till mer tillväxt eftersom det underlättar för produktion av varor och tjänster att utföras där det är mest fördelaktigt. Slutenhet å andra sidan hindrar denna effektivisering, och det får den som är på insidan betala.

  En följd av detta är förstås att den som är ineffektiv i sin produktion av en viss vara eller tjänst kan komma att slås ut av den globala konkurrensen. Man kan förstå om den som drabbas av det tycker det är dåligt, men om sanningen ska fram är det väl få som tänker på det när man jämför priser i butiken.

  MEN, öppenhet är i sig inte tillräckligt för att alla ska bli rikare. Det vi ser i USA och Grekland är ju att öppenheten just slår ut ineffektiva lösningar. Då uppstår en obalans som man måste möta på endera av två sätt, antingen kan man pressa kostnaderna, eller så får man göra nåt annat som världen vill betala för.

  USA och Grekland har inte tagit itu med det och måste därför konsumera på lånade pengar. Jag tror vi i Sverige har kommit lite längre. Arbetsmarknadens parter är på något plan medvetna om dessa realiteter, men det finns kvar att göra.

 16. dresden45 skriver:

  Johan Tjäder, eller den som vill svara. Man brukar ju säga att tillverkningen sker mer och mer i Asien och när vår industri därför avvecklas här så ska vi få mer av ett tjänstesamhälle istället. Men tjänstehandel här kan ju aldrig betala importen från Asien!! Och jag hör ingen tala om det här. Det är helt obegripligt egentligen, det borde vara frågan nummer 1.

  (Handelsbalansen i Svrige var +7,0 procent år 2004 men sedan dess har den sjunkit ner till +2,4 procent 2010.)

 17. mrmhalland01 skriver:

  dresden45,

  Vi exporterar faktiskt ganska mycket tjänster idag.
  Just nu sitter jag med ett Holländskt företag hela sommaren och kollegor till mig finns utlokaliserade i olika länder på lång sikt.

  Exempelvis läkemedelstillverkning behåller vi ju inom landet och exporterar produkter ifrån.

  Visst ser allt olikt ut jämfört med för 10-20 år sedan, men, det står inte stilla.

  Sedan kan jag läsa en ”undertext” i din kommentar, tror jag.

  – Hur mycket tjänster kan vårt lilla land exportera och hur länge har vi unika kunskaper ?

  – Den frågan är nog avgörande ?

 18. Kachina skriver:

  – Hur mycket tjänster kan vårt lilla land exportera och hur länge har vi unika kunskaper ?

  – Den frågan är nog avgörande ?”

  Jo, och den frågan avgörs av hur vi hanterar skola och högre utbildning. Om vi redan i trean börjar sortera ut potentiella elitvässade spjutspetsar och förpassar resten till en fördummad och historielös hög av drönare, är nog loppet kört om mindre än en generation.

  Studiebegåvningen vaknar inom så långt spann som femton år och om vi negligerar de som är sena i starten, kommer vi aldrig till finalen.

  Den statliga enhetsskolan måste återinföras, lärares löner och arbetstid måste anpassas precis till de hårda krav vi har på lärare.

  Att privatskolor tar upp bidrag i vinstintressen och bolagsstämma i exotiskt land, gynnar inte vår svenska bildningsnivå.

 19. foxbill skriver:

  bestoff,
  Jag fightar inte! Du är en medmänniska som jag inte vill skada, utan hjälpa tillrätta eftersom du verkar vilsen och ledsen.
  Om mina påpekanden verkar hårda så är det bara för att väcka eftertanke.
  Du skall se att socialdemokraterna kommer att byta ut Juholt innan valet så ni får en chans att vinna. Fredrik verkar lite trött och han med hästsvansen vinner inga val.
  Om man skall tro oraklet Kachina så går det käpprätt åt helvete ändå, så ”may your god go with you”.

 20. mkpictor skriver:

  @ Kachina – riktiga tankar om skolan.
  @ mrmhalland01 – jag hoppas också att mullorna och islam tar en paus från terrorverksamheten nu när det är ramadan och allt. Någon gång borde väl även självmordsbombare unna sig någon liten rast och tänka på annat en stund.
  @ bestofmankind – det blir tröttsamt i längden att höra dig spy din galla över Bildt, även om det kan kännas lite retligt och uppmuntra till vämjelse att Bildt som personligen är fullständigt odrabbad av världens elände s.a.s. ska styra över det hos andra i egenskap av Sveriges representant. I regeringsplanet finns det alltid räkmackor och något kallt att dricka, även om han landar i svälten på Afrikas horn, vilket han noga undviker. Det är enklare att umgås med världens mäktiga och vara huminitär från behörigt avstånd.
  Detta är inget att jaga upp sig över, det är sådant man får ta när det gäller politiker. Tänk dock på din värdighet, bestofmankind, och inse att det inte gör någon nytta att ösa hat över Bildt – sådant rinner av politiker som vatten av en gås.
  Tyvärr har jag missat Carl Bildts sommarprogram i radion, kanske kan jag hitta någon repris av det någonstans.
  Märkligt dock att CB fortfarande tar upp sitt försök till fredsmäklande i det sönderfallande Jugoslavien på 80-talet (var det väl) som någon sorts merit.
  I själva verket gjorde Bildt fiasko på balkan. Någon fred blev det inte av hans medlande, tvärtom, han lyckades t.o.m. få USA att hata honom. Att han inte gör sitt bästa för att gräva ner denna hans period i Sarajevo med omnejd i glömskan är en gåta. Tvärt om drar han ständigt upp detta fiasko som om det vore något att skryta med. Obegripligt.

 21. dresden45 skriver:

  @ Kachina, att elever är olika snabba i starten betyder inte att de måste sitta i samma klassrum. Det är väl snarare ett argument för olika klasser med olika snabbt tempo.

  @ mrmhalland01 Jag tänker inte bara på Sverige nu.
  Här är handelsbalansen för några länder i väst för 2009 i miljoner US dollar..
  USA -503 578, Storbritannien -128 539, Spanien -62 833, Frankrike -61 965, Grekland -42 836. (från landguiden.se) Man skulle kunna tänka sig att man tillåter frihandel med sjyssta länder, med vad gäller en enorm diktatur som kan hålla konstlat låga löner, då får vi problem här i väst. Vi följer en sorts liberal skrivbordmodell trots att vi ser att det inte fungerar.

 22. Kachina skriver:

  Rena genier på svets, svarv, plåt, trä, mekanik och motor skall öht inte sitta i ett klassrum och utveckla damp ur papegojors teorier, preparerade som konstant fakta.. (Vetenskap är inte konstant fakta, utan det man känner till för stunden utifrån de faktorer man kan se.)

  De praktiska genierna skall ha en verkstad och en gårdsplan fylld av entreprenadmaskiner.

  Spjutspetsarna i teoretiska ämnen skall sitta i samma klassrum som ”skaften” om de lär sig att delad information hjälper bägge. Man lär mer själv genom att lära ut, än att lära in.

  Även om det finns mycket att kritisera Carl Bildt för, tror jag att bestoff är smått förälskad och triggar in en viss relation. Även jag kritiserar vissa av Bildts förehavande, men ingen skall anklaga honom för att vara feg. Han gick genom flyktinglägret i Darfur utan räkmacka och ordnade sedan beskydd för flyktingarna. Han såg ”nöjesmördarna” i vitögat på nära håll i Balkan,….. så det finns ryggrad i karln. (Lägg av om Lundin)

  Men,……..sedan har vi frågan om samhällsbyggande, det gemensamma och det enskilda där Alliansen ”tjuvar ur kyrkokollekten”. Det skulle kunna bli ett hett diskussionsämne om jag en dag dyker upp på något av hans offentliga framträdanden.

 23. dresden45 skriver:

  @ Kachina Du skrev ”Spjutspetsarna i teoretiska ämnen skall sitta i samma klassrum som ”skaften” om de lär sig att delad information hjälper bägge. Man lär mer själv genom att lära ut, än att lära in.”

  Det där är helt enkelt inte sant. Jag har själv en dotter som har lätt för sig i skolan och hon får sitta och hjälpa bänkgrannen ständigt med enkla saker av typen ”en äpple” eller ”ett äpple”. Hon utvecklas inte av det. Jag har märkt att när det kommer ett par nyanlända afrikaner i klassen sänks tempot för hela klassen för att ”hålla ihop” den. Det kan förklara mycket av skillanderna mellan Sverige och Finland i studieresultat.

 24. dresden45 skriver:

  …dessutom hjälper läraren de sämsta eleverna att ändra svaren i centrala prov (!!) för att alla ska bli godkända. De borde ha fått mer undervisning istället. Det borde vara en annan person än läraren som rättar, helst centralt.

 25. Kachina skriver:

  .Tålamod, dresden. Det är en övergående fas när det gäller språket. Jag har träffat afrikaner, balkaner,……som talat utmärkt svenska bara efter tre år, mycket beroende på stödet från klasskamraterna. Nästa gång kanske din dotter behöver hennes hjälp i geometri.

  Lärarens agerande pekar precis på det jag sagt. När vi inte ger läraren tid, resurser och en rejäl lön, får vi inte dit de som älskar sitt yrke utan de som jobbar för ett mål mat om dagen.

 26. bestofmankind skriver:

  foxbildt,

  Vilken attityd förändring! Det är fräckt av dig att ta ett dopp i det moraliska rensningsbadet innan Carl Bildt hunnit göra det först.

 27. bestofmankind skriver:

  mkpictor, Kachina

  Det är en utmaning att vägleda Carl Bildt för att uppnå den gudomliga känslan av att kärlek, medkänsla och omtanke är verkliga källor till lycka. Kärlek som en stark önskan att se andra lyckliga och medkänsla som en djup önskan att se andra befrias från lidande.

  Det är inte en förälskalse. Det är en inre glädje som inte behöver skrytas om för andra. Den gudomliga känslan av lycka utan behov av få äran och berömmelser.

  När jag ser att CB, vid pensionsåldern, äntligen fått ett öppet hjärta för kärlek, medkänsla och omtanke är bestofmankinds mission avslutad. Tills dess får Ni vara tålmodig att acceptera min närvaro på bloggen.

 28. lindgrenoskar skriver:

  Väldigt intressant och inspirerande prat om internet, dess historia och framtid. Mycket bra angående internets fiender, men en fiende lyser med sin frånvaro. EU.

  Jag förstår inte varför en EU-vän som Carl Bildt inte kan vara lite självkritisk i realtid och erkänna att de lagar som införs på nationell och EU-nivå runt om i EU är stora kliv bort från den frihet han pratar om och värnar.
  Jag hoppas att Carl kan påverka kampen om nätet och vara en motkraft mot de politiker som gnuggar förmyndarhänderna.

 29. Kachina skriver:

  Ursäkta bestof, jag småretades bara, men det lockade fram några vackra ord ur dig.

  ”Det är en utmaning att vägleda Carl Bildt för att uppnå den gudomliga känslan av att kärlek, medkänsla och omtanke är verkliga källor till lycka. Kärlek som en stark önskan att se andra lyckliga och medkänsla som en djup önskan att se andra befrias från lidande.”

 30. dresden45 skriver:

  @ Kachina Min dotter byter till en pluggskola nu, där är det bättre ordning också. Där kan de INTE springa in i klassrummet varje dag och skrikande kasta sig under bänkarna.

  (Om man lär sig språket ordentligt eller inte beror också på om man har sina gamla landsmän eller svenskar till klasskamrater och grannar. Du vet hur det ser ut idag. Runt 70000 personer flyttar hit och fyller på utanförskapet i sverige varje år.)

 31. metusalem skriver:

  Best of Mankind tycks vara inne i en period av intensiv kritik av Carl Bildt. Tydligen har hon nu tagit rollen av ordningspolis på Twitter.
  Eftersom jag inte nyttjar detta sociala medium för egna inlägg vet jag inte om det är viktiga synpunkter som hon upprörs över.

  Troligen går det bra utan att använda de föreslagna förkortningarna.
  Men BOM har nu fått ytterligare en väsentlig anledning att gräla på vår utrikesminister. Sandlådegrälet om bästa engelskspråkigheten
  är visst ännu en av sommarens begivenheter. Carl Bildt som verkar kunna skilja huvudsak frå struntsak tar nog saken med ett roat grin.

 32. Kachina skriver:

  Ja, det är skillnad på LEK-skola och PLUGG-skola. Det vet dom även i Afrika. Skillnaden är att här får inte läraren säga till på skarpen, då blir h*n anmäld och har ej längre mat för dagen.

  Detta skulle Björklund rätta till, men vad f-n hände? Ingenting, annat än att resurserna lades på privatskolor som kunde välja de elever de ville ha.

  Här uppe märker vi inte mycket av utanförskapet. Barnen talar flytande svenska efter ett år och är tyvärr fullblodssvenskar när de utvisas efter fem år.

 33. bestofmankind skriver:

  Det är ganska komiskt att läsa metusalems kommentarer av 13:33 baserade på gissningar och antaganden.

  Tips: Gör ordentligt research först!

  Jag skall ändå dela med mig en analys. På twittter försöker Carl Bildt charma och imponera hans utländska anhängare. Men sanningen om honom finns på webben. Sanningen som går att översätta. Carl Bildts hjärta var täckt och förblir täckt av olja – känslolöst!

 34. Johan Tjäder skriver:

  Utbildning är inte hela lösningen, men en stor del. För varje svenskt barn går det 150 kinesiska och 100 indiska. De har råd att misslyckas. Det har inte vi.

  Sverige hade stor nytta av socialdemokratins jämlikhetssträvanden 1930-70 för det innebar att fler barn fick möjlighet att utvecklas till nytta för Sverige. Nu är det Björklund som ligger närmast det idealet. Men även han får skärpa sig. Behandlingen av utländska studenter som vill studera här i Sverige är urusel. Vår förmåga att sälja tjänster till utlandet bygger på att omvärlden vet att vi finns. Då kan man inte vara dumsnål och ta betalt och till råga på allt inte ens släppa in dem som kan betala på grund av krångliga visumregler.

  Nej, det vi behöver göra nu är att storsatsa på att utbilda afrikanska studenter. Asien och Latinamerika är på god väg. Afrika är den sista stora kontinenten att göra klassresan. Afrika ligger dessutom i vår egen tidszon så det gör det enklare att samarbeta. Nästa stora EU-utvidgning borde vara länderna runt medelhavet. Hela Afrika och Mellanöstern borde erbjudas att gå med i valutaunionen.

  Så säkrar vi trygga affärer till Sverige på lång sikt.

%d bloggare gillar detta: