Åter mot Bryssel

VID MEDELHAVET: Denna dag packar jag ihop här tillfälligt och styr kosan mot Bryssel för middag med medarbetare och andra i kväll och möten med mina EU-kollegor under hela morgondagen.

Mellersta Östern och Afghanistan kommer att dominera våra diskussioner. Och det finns åtskilligt att diskutera i bägge fallen.

I Bryssel misstänker jag att de olika strukturerna nu håller på att förbereda för sina semesterperioder, men samtidigt kräver de finansiella frågeställningarna fortsatt mycket skarp uppmärksamhet.

Att det italienska parlamentet i fredags godkände det stora sparpaketet och att det s k stresstestet av Europas banker uppvisadse färre svagheter än vad många befarat var självfallet positiva utvecklingar.

Men under den kommande veckan måste det nya grekiska paketets olika delar sys ihop, och det talas ju nu om ett möjligt toppmöte med Euro-länderna mot slutet av veckan i det syftet.

Samtidigt följer vi svårigheterna på andra sidan Atlanten.

Det är lätt att i medias rapportering bortse från det faktum att underskotts- och skuldsituationen i USA är en bra bit värre än vad den är i EU som helhet, liksom att EU ju har en mer balanserad handel med omvärlden än vad USA kan uppvisa.

Och handlingsförlamningen i det amerikanska politiska systemet riskerar ju snarast att öka när nästa års presidentval rycker allt närmare.

Vi har ju redan sett effekterna av detta annalkande val på viktiga delar av utrikespolitiken – morgondagens två diskussionsämnen i Bryssel är goda illustrationer på detta.

Så nu byts badbyxor mot kostym och det blir till att krypa in i bilar och flygplan igen.

Låt oss i alla fall hoppas att det inte regnar i Bryssel…

10 Responses to Åter mot Bryssel

 1. Torsten skriver:

  Tyvärr Carl Bildt, Det blir regn i Bryssel;-)

 2. Visionären skriver:

  Sitter just nu och lyssnar på dig sommarprata.

  Mkt trevligt strukturerat och intresseväckande.

  V

 3. Eric Luth skriver:

  Mycket bra sommarprat. Önskar bara att det gick att följa din blogg i Google Reader! :)

 4. observer61 skriver:

  Man kan ju undra om inte statligt stöd till banker är att betrakta som ”industristöd” och därmed snedvrider konkurrensen inom EU – vilket torde vara förbjudet – jmf ex. förbudet med statligt direkt/indirekt stöd till industriföretag som SAAB.

  Dåliga företag skall gå i ”putten”. Varför skall inte banker gå i ”putten” ex. som i Sverige. Avvecklas och kapitalisera ev. tillgångar.

  Aktieägarna får ju vinster och får därmed också stå för förlusterna.

  Det är dags att jämställa banker med andra företagsformer. Innehav av greklandsobligationer gör inte en bank till systemviktig.

 5. Magnus Uppsäll skriver:

  Sommarprogrammet var intressant och givande, men jag har en fundering: vad jag vet ligger Ryssland (delvis), Vitryssland, Ukraina, Norge, Island och Schweiz i Europa. Aven Kazakstan ligger delvis i Europa om man definierar Uralfloden som gränsflod mellan Europa och Asien. I sommarprogrammet fick man intrycket att Europa definieras av gamla västeuropa + de länder i gamla östeuropa som har anslutit sig till EU. Ibland fick man intrycket att Europa = EU.

 6. Harry Hansson skriver:

  Carl du hade ett fantastiskt sommarprogram. Jag lyssnade intensivt och tyckte att det du berättande var intressant och tänkvärt. Mycket bra struktur på ditt program.

 7. Axel Sjöstedt skriver:

  Så talar en utrikesminister … och det är jag tacksam för. En svensk minister för utrikes frågor tillhör en större del av det globala samhället vilket kom väl i uttryck i ditt sommarprogram.
  Är det möjligen så att UD inte behöver vara en del av det parlamentariska samhället utan bör söka ett direktmandat från riksdagen – ett indirekt mandat. Det känns alltid futtigt då man skapar inrikes utrikespolitik.

 8. bestofmankind skriver:

  Och när tänker Carl Bildt själv ta sig ett dopp i hans eget sk ”moraliska rensningsbadet”?

 9. inst1 skriver:

  Ett mycket bra och tänkvärt sommarprogram, dessutom bra musik!

%d bloggare gillar detta: