En besvikelse

VID MEDELHAVET: Tyvärr lyckades inte den s k kvartetten under sitt utdragna möte i Washington uppnå enighet om förutsättningar för en fredsprocess i Mellersta Östern.

Att detta är en besvikelse är att uttrycka saken med försiktighet.

Någon mer detaljerad genomgång av vad som orsakade misslyckandet har ännu inte nått mig, men i botten ligger med största sannolikhet en bristande vilja främst från USA:s sida till de kompromisser som hade krävts. Det kommande årets presidentval börjar redan att kasta sin skugga.

Misslyckandet i Washington måste leda till en diskussion på EU:s utrikesministermöte på måndag om hur vi nu skall gå vidare.

På ett eller annat sätt hamnar nu frågan – som jag skrivit om tidigare – i FN:s generalförsamling. Och det sätt på vilket EU då agerar tror jag kommer att bli av allra största betydelse.

Medan andra må spekulera om att splittra EU, är det för vår del viktigt att bevara den enighet som vi nått fram till under de senaste åren.

17 Responses to En besvikelse

 1. Jon Reina skriver:

  Hvorfor i all verden er det alltid USA som skal gi etter (på vegne av Israel). Er det ikke heller bandittstaten Palestina – med Sverige som talerør – som burde kompromisse?

  Nå har jeg blitt så møkk lei av blinde nordiske politikere som blåøyd tror at arabernes hatske angrep mot Israel vil stoppe bare Israel igjen aksepterer de gamle grensene fra før 6-dagers krigen.

  Herr Blidt burde vite at dett å trekke seg tilbake til de gamle grensene, ikke er forhandlingsbart for Israel. Det hadde nemlig vært det samme som å underskrive landets dødsdom. For med de gamle grensene har Israel ingen sjans til å forsvare seg mot fiender.

 2. florimond77 skriver:

  Efter Israels nya lag som förbjuder israeler att kritisera Israel är det ofattbart hur denna stat som så ofta bryter mot alla lagar om mänskliga rättigheter och yttrandefriheter kan få kalla sig demokratisk.

 3. Rulle skriver:

  Det är glädjande att kvartetten inte förhastade fram ett ohållbart beslut. Nu kan EU dra tillbaks sitt fanatiska förslag och inrikta sig på att få terroristerna att inse att man måste tillåta israelerna att existera innan det över huvud taget kan bli en dissociation om fred.

  Carl Bildts besvikelse har klara ingredienser om en önskar om mer blodsutgjutelse eftersom han inte vill tala om orsakerna till att han önskar judarna eliminerade.

 4. Rulle skriver:

  Det är glädjande att kvartetten inte förhastade fram ett ohållbart beslut. Nu kan EU dra tillbaks sitt fanatiska förslag och inrikta sig på att få terroristerna att inse att man måste tillåta israelerna att existera innan det över huvud taget kan bli en diskussion om fred.

  Carl Bildts besvikelse har klara ingredienser om en önskar om mer blodsutgjutelse eftersom han inte vill tala om orsakerna till att han önskar judarna eliminerade.

 5. bildterberg skriver:

  Sök på ”shabeh torture” och få reda på vilken ”stat”
  som verkligen förtjänar att benämnas ”banditstat”.

 6. un2here skriver:

  Jon Reina,

  Är Israels ”existens”, som du säger, verkligen helt beroende av brottslig verksamhet – samt att USA skyddar denna verksamhet? Det låter inte som något stabilt framtidsscenario för israelerna!

  Legal Consequences of the Construction of a Wall
  in the Occupied Palestinian Territory

  – Israel is under an obligation to terminate its breaches of international law; it is under an obligation to cease forthwith the works of construction of the wall being built in the Occupied Palestinian Territory, including in and around East Jerusalem …

  – Israel is under an obligation to make reparation for all damage caused by the construction …

  All States are under an obligation not to recognize the illegal situation resulting from the construction of the wall and not to render aid or assistance in maintaining the situation created by such construction …

  International Court of Justice

 7. Rulle skriver:

  Lekplats med krav på skyddsrum i Sderot.

  Palestinska terrorister i Gaza avfyrade under natten och morgonen tre kassam raketer mot Israel. En av raketerna orsakade lätta skador på ett bostadshus, men inga människor kom till skada. I helgen som gick avfyrades ytterligare tre raketer från Gaza. Två slog ner strax söder om Ashkelon, medan den tredje exploderade inne i själva Gazaremsan. Den 22 juni avfyrades ytterligare en raket. Den 16 juni ytterligare en, vilken föregicks av två månader av relativt lugn sedan terroristorganisationen Hamas och Israel slutit en informell vapenvila i början av april. Innan vapenvilan hade våldet eskalerat till nästan samma nivå som rådde innan Operation Gjutet Bly i december 2008-januari 2009: uppemot 50 raketer av! fyrades dagligen mot Israel och en 16-årig pojke dödades när hans skolbuss träffades av en pansarbrytande missil.
  ”Israel bombar Gaza” lyder den svenska nyhetsbyrån TT:s rubrik på notisen om den senaste palestinska raketattacken. Notisen fortsätter: ”Israeliskt flyg bombade två platser i Gaza tidigt på onsdagen, sedan palestinier avfyrat tre granatraketer in i södra Israel.” Orsak och verkan! har bytt plats, vilket är ungefär lika fyndigt som när Pelle tjallar på Lisa till mamma och säger, ”Lisa slog tillbaka först!” Så lågt har alltså svensk nyhetsrapportering sjunkit. TT anstränger sig inte ens längre för att dölja sin skamlösa partiskhet. Deras medvetet falsifierade verklighetsbeskrivning återges okritiskt i nästan alla svenska dagstidningar och färgar oräkneliga svenskars syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.

 8. florimond77 skriver:

  Det är tydligt att världen i övrigt måste gå samman mot USA i denna fråga eftersom USA på något vis är fastlåst. Israel håller på att utvecklas till en veritabel apparteidstat i alla dess former styrd av sionistisk antesemitism. Antesemitismens klara betydelse inkluderar även diskriminering av araber (palestinier). I Israel finns lagar där det döms förmildrande när det gäller våld mot palestinier eller frikänns helt. Palestinska barn blir myndiga vid tolv års ålder och kan således fängslas. Israeliska barn blir myndiga vid 18. På dagis och i skolor sjungs nationalsånger, den rent judiska staten hyllas och falsk historiebeskrivning lärs ut.
  Det värsta av allt är att man fått israeliska medborgare att tycka att detta är rätt. Man vet att man stulit land, fördrivit och dödat men har inga samvetsbetänkligheter angående detta.

 9. bestofmankind skriver:

  En besvikelse…att när Anders Borg får inte ihop sin statsbudget för jobbskatteavdraget tar han – utan samvetskval -en miljard ur biståndsbudgeten.

  ”Bosse Forsberg poängterar att regeringen har tagit pengar ur biståndskassan förut, men då lovade Folkpartiet och Kristdemokraterna att det inte skulle upprepas.
  – Jag skulle helst ha velat undvika det, men det här är en kompromiss inom regeringen, säger Folkpartiledaren Jan Björklund, till Ekot.”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2498543/regeringen-tar-en-miljard-ur-bistandsbudgeten

  Grattis Carl Bildt! Du kan nu kräva Anders Borg om ”dina” 300 miljoner som oppositionen tvingade dig att spara i ditt departement. Men du kommer ändå att stänga ambassader, för skojs skull. Främst för du vet att det är min hjärtefråga. Du älskar att veta att jag lider varje gång du stänger en ambassad. Så mycket avtryck har jag lämnat i ditt slutna hjärta.

 10. un2here skriver:

  Rulle, orsak och verkan:

  Stjäl värden för en million från var och en av en million människor … Spärra sedan in dom i ett läger med taggtråd om … Beskjut dom dagligen:

  Palestinian Woman Wounded After Army Fired At Homes In Northern Gaza

  I snitt har israeler dödat två palestinier varje dag de senaste tio åren.

 11. bestofmankind skriver:

  ….Och jag vet att det var inget personligt!

 12. Rulle skriver:

  un2here …

  är det Europas juleutrotning Du försöker beskriva i ditt inlägg 14 juli 2011 kl 10:36?
  När Israel tillrättavisar mördare och terrorister är det alltid på förekommen anledning. Låt oss hoppas att de blir strängare nästa gång. Kanske det avskräcker patrasket.

 13. un2here skriver:

  Rulle,

  Det står tydligt Palestinian Woman … Känner vi oss lite korkade i dag måhända?

  Ock visst finns det anledning – det finns alltid anledning att stoppa händerna i andras fickor, om man är en tjuv!

 14. mrmhalland01 skriver:

  >Men du kommer ändå att stänga ambassader, för skojs skull. Främst för du vet att det är min hjärtefråga.

  Kanske någon här tror lite väl mycket om sin egen betydelse ?? :-)

 15. bestofmankind skriver:

  Å nej, inte alls!

  Jag är en ”nobody”. Det är just därför!

 16. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind :

  Nu pågår ju förhandlingar mellan regering och opp. om just detta.
  Kanske har du påverkat de dina, eller har de påverkat dig ?

  Jag tror att det är din hjärtefråga.
  Kanske har du påverkat ditt parti ?

  Jag håller till viss del med dig.
  Jag tror att det påverkar relationer mellan länder om man säger att man inte vill vara representerad (fysiskt) i landet.

  Detta kommer naturligtvis ändras i takt med ”IT-revolutionen”, som ju faktiskt inte är genomförd över allt !

  Den dagen alla människor kan ta kontakt med sitt lands representanter via sin lilla ”smartphone” … Och…få svar… behöver inga länder ha beskickningar utomlands,

  Som vi alla vet händer inget snabbt på en ambassad.
  Måste man mötas mellan fyra ögon tar det mindre än ett dygn att nå den mest avlägsna stad i världen du kan tänka dig !

%d bloggare gillar detta: