Ännu inget besked

VID MEDELHAVET: Gårdagkvällens middagsdfiskussioner i Washington producerade uppenbarligen inte den enighet kring en fredsprocess i Mellersta Östern som vi hade hoppats på, men diskussionerna fortsätter i dag, så vi har anledning att avvakta.

I dag torde fokus ligga på mötet med EU:s finansministrar i Bryssel i ljuset av fortsatta frågetecken kring sydeuropeiska saneringsansträngningar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel konstaterade att euron står stark, men att problemen i vissa av valutans sydliga medlemsländer är tydliga. Hon kunde ha lagt till att utvecklingen är positiv i de mer nordliga medlemsländerna – t ex Tyskland, Finland och Estland.

Från Aghanistan kommer nyheten att president Karzais kontroversielle halvbroder i Kandahar har mördats i dag på morgonen. Innan vi vet mer om bakgrunden till detta är det för tidigt att dra några mer vittgående slutsatser, men något bidrag till stabiliteten i Kandahar är det säkerligen inte.

Samtidigt förkunnar Frankrikes president Sarkozy på besök i landet att man intill nästa sommar kommer att dra bort en fjärdedel av de franska trupperna från landet.

Och till den inte alltför positiva bilden just nu skall ju läggas den successivt allt mere komplicerade relationen mellan USA och Pakistan.

Uppgifterna talar nu om att Pakistan dramatiskt kommer att dra ner på sin övervakning av gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, och det finns självfallet en risk att detta kommer att spela talibanerna i händerna.

Så sommaren är inte utan sina händelser…

10 Responses to Ännu inget besked

 1. Rulle skriver:

  Varför ödslar den s. k. kvartetten – FN, EU, USA och Ryssland tid på en fredsprocess i Mellersta Östern förrän PLO & Hamas ändrat sin policy om att utplåna Israel?
  Att föreslå att judarna skall förhandla med deras edsvurna mördare är så skamligt att även en sån som Obama rodnar. Skam på torra land vid Medelhavet!
  Vi hoppas alla på att världens ledare snart skall inse dårskapen i hur Catherine Ashton springer antisemiternas ärenden.

 2. bestofmankind skriver:

  Well, well, well, Carl Bildt tål inte sanningen om sig själv som folkmordsmiljönaren i sin egen blogg.

  Censurad!

  Du är barnslig Carl Bildt, ta fighten som en riktig man!

 3. bestofmankind skriver:

  censurerad skall det vara….

 4. bestofmankind skriver:

  Även mina postade kommentarer om Dawit Isaak har du tagit bort.

  Vill du verkligen ta itu med fallet Dawit Isaak tar du själv kontakt med den Eritrienska regimen. Inte genom andra länder som Qatar eller Libyen. Men så klart med ditt namn som en arrogant aristokratiska medlare får du nobben direkt. Mycket illa för Sverige.

  Du har helt enkelt inga kort kvar att förhandla.

 5. un2here skriver:

  – At least the Quartet learned one thing from the Palestinians and the Israelis – Middle East punctuality… – Natasha Mozgovaya

 6. janekblom skriver:

  Apropå kommentar ! Satt inte David Isaak fängslad innan 2006 ? Dessutom håller jag med Rulle 12 juli 2011 09:28 ang. Hamas agenda när det gäller Israel. Den är så vedervärdig att jag inte skriver ner den här.

 7. bestofmankind skriver:

  ”satt inte David Isaak fängslad innan 2006?”

  Med din kriteria behöver inte Carl Bildt bry sig i över huvudtaget!

  Patetiskt!

  När det gäller fallet Martin Schibbye och Johan Persson som gripits i Etiopien för ETT TAG sedan kan Carl Bildt som en privat person åtminstone skicka financiellt stöd till en kompetent advokat, då Carl Bildt som Sveriges utrikesminister är skeptiskt med att stödja de två journalisterna:

  http://www.reportrarutangranser.se/artikelarkiv/78-arkiv/687-stoed-johan-och-martin-i-etiopien

  Du kan väl undvara några tusenlappar, eller hur Carl Bildt?

 8. Per Fredö skriver:

  Det saknas ofta en analys om vad som pågår i Afghanistan. Mordet på Karfzai´s halvbroder visar på talibanernas makt och påverkar förvisso det politiska inflytandet i olika regioner, behärskade av afghaner, talibaner men även av Pakistan

  Vad man inte tänker på är att der i dessa länder ingte har varit fred under år hundranden.

  Det betyder att utgångsläget nu för att mäkla fred är om inte helt obefintlig så extremt svår.

  Det finns bara en mindre grupp moderata talibaner att förhandla med och de har inte tillräckligt med inflytande över fanatikerna.

  Afghanistan är vidare korrumperat, saknar förutsättningar att bygga upp en demokratisk konstitution och saknar förmåga ens i ett långsiktigt perspektiv att bygga upp en så slagkraftig armé och polismakt att man kan ersätta de utländska trupper, som kommer att lämna landet successivt.
  De kanske är helt borta inom loppet av 5-7 år.

  Talibanerna har också relativt vänskapliga förbindelser med Pakistan.

  Och i bakgrunden finns al-Qadia.

 9. stig2entreprenoren skriver:

  Mordet på halvbrodern i Kandahar låter som en uppgörelse om knarkhandeln?

%d bloggare gillar detta: