Emiraten till Söderarm

STOCKHOLM: Nu har sommarvärmen alldeles definitivt kommit till Stockholm – sedan återstår det att se hur länge det varar.

I går kväll kryssade vi genom grynnor och skär ut mot Söderarm i den allra yttersta delen av Stockholms norra skärgård med Förenade Arabemiratens utrikesminister.

Och avnjöt en middag där ute medan Ålands-, Åbo- och kryssningsfartyg gled förbi på sin färd ut ur svenska vatten och mot sina nya destinationer.

Här var det tidigare landstigningsförbud, skyddsområde och tätt mellan kanonerna.

Nu tror jag bara det är några gamla pjäser från andra världskrigets planer att här stänga tillträdet till Bottenhavet som fortfarande finns kvar.

Kallakrigsdecenniernas alla kanoner är borta – imponerande som de var. Det är snart ett decennium sedan de sista skotten sköts från det tunga batteriet på öarna kring Söderarm.

Vi lever i ett nytt och bättre Europa.

Men kvällens diskussioner – som fortsatte i dag på förmiddagen handlade mindre om den stora omvandling som skett i Europa än om den stora omvandling som håller på att ske i arabvärlden.

Flygplan från Sverige och Förenade Arabemiraten flyger nu tillsammans under Nato-kommando som stöd för genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1973 om Libyen.

Vem hade för bara något år sedan kunnat föreställa sig det? Knappast jag.

Vart utvecklingen där är på väg vet vi inte, men att det kommer att behövas ett betydande internationellt engagemang också efter det att Khaddafi tvingats bort råder det ingen tvekan om. Farorna är inte så få.

Med Abu Dhabi som utgångspunkt känns självfallet Iran nära.

Och då handlar det mindre om möjliga nukleära ambitioner.

Man fruktar klassiska persiska ambitioner i det område som man ju är en del av. Och man fruktar att spänningslinjen mellan shia och sunni i islam blir en konfliktlinje som manipuleras rakt genom existerande stater med alla de konsekvenser detta för med sig.

Då är det viktigt att också Europa finns närvarande i detta område. Det räcker inte med bara USA:s militära makt. Det krävs också EU:s politiska och ekonomiska närvaro.

Vi diskuterade om det är möjligt att bryta de låsningar som hitintills blockerat möjligheterna till ett frihandelsavtal mellan EU och Gulf-staterna. Att det också skulle ha politisk betydelse var vi eniga om.

I Emiraten bor i dag ca 3.000 svenskar och där finns ca 200 svenska företag etablerade. Ca 75.000 svenska turister kom på besök förra året – de flesta av dem till Dubai.

Med Maud Olofsson undertecknade Sheik Abdullah ett avtal om fördjupat samarbete om förnybar energi.

Man är förvisso en viktig oljeproducent, men vet att de dagarna kommer att ta slut, och håller nu på att bli en global knutpunkt när det gäller viktiga satsningar på förnybar energi.

Och här ligger ett fördjupat samarbete alldeles uppenbart i vårt gemensamma intresse.

8 Responses to Emiraten till Söderarm

 1. leewanta skriver:

  ”Vi lever i ett nytt och bättre Europa.”

  Är det samma sak som ett nytt och bättre Grekland?

  Bildt är förmodligen den mest sinnesförvirrade bedragare Svensk regering har plågats av genom tiderna. Här ligger ett kollapsande ”Europa” som de flesta till antalet vill ur, och som Du förvisso inte på något vis är talesman för.

  Det kan ett par hundra miljoner rasande nävar upplysa Er om framledes.

 2. mkpictor skriver:

  Det låter som om Carl Bildt och araben har haft en angenäm dag i Stockholms yttre skärgård, vilket är dem väl unnt nu när det är sommar och allt.
  Det ‘arabiska uppvaknandet’ på det politiska planet är enbart positivt. Dessvärre är det ljusår kvar innan arabvärldens inställning när det gäller hedersbrott ändras, och stenåldersinställningen till religionen. Den islamska inställningen att lösa problem genom att ropa ”Allah är stor!” och spränga sig själv i småbitar, verkar ju varken särskilt intelligent eller konstruktiv.
  Sanningen är att arabvärlden, som lever på sin olja,
  redan har passerat sin makts höjdpunkt. Snart är oljan slut och bara sanden kvar. Inga mer pengar till lyxbilar, slalombackar under kupoler i öknen eller andra leksaker. När oljan är slut behöver västvärlden dem inte längre och deras pengar sinar. Då blir det en återgång till tälten och kamelerna. The party is over.
  Att araberna, som har visat sig oförmögna att bygga upp egna, lönsamma industrier trots hundra år av inströmmande oljemiljarder, skulle bli framstående inom förnybar energi låter minst sagt som en saga.
  Sanningen är att när oljan är slut kommer dessa ökenländer att falla tillbaka till primitiv betydelselöshet. Det är det sannolika scenariot. Hålögda fanatiker kommer antagligen att fortsätta låta sig sparkas omkring i dammet av stenåldersmullor, som i Iran. Det är tyvärr så att varken Arabien eller Afrika präglas av arbetarkulturer av västerländskt eller japanskt snitt – de har inte lynnet. Så när naturens gratisgåvor är slut, är de det också.
  Tog du upp dessa saker med mannen från Förenade Arabemiraten över sillen och jordgubbarna på Söderarm, Carl?

 3. mrmhalland01 skriver:

  mkpictor,

  Jag tror att det ligger mycket i din analys.
  Just Förenade Arabemiraten vet jag har satsat mycket på bl.a Brittiska företag som arbetar med infrastruktur etc, men, om pengarna är slut så är de nog inte så intresserade av att stanna.

  Jag är glad att se de ansträngningar som sker just nu, men, precis som mkpictor säger räcker det inte att sparka ut en diktator, man kan självfallet aldrig bygga en demokrati om inte folket låter sig själva demokratiseras.
  Hedersvåld är ett bra exempel.
  I en demokrati är rättssäkerhet en av grundpelarna.
  Hur ska denna implementeras i länder där olika klaner har ”privata” rättegångar mot en klanmedlem som anses ha uppträtt opassande och där straffet kan vara stening, hängning eller utfrysning ?

  Du nämner Iran, det är väl ett av länderna jag har störst hopp för, förutsatt att en demokratisk regering tillsätts och mullorna förlorar den politiska makten.

  De har idag byggt upp en så pass bra skola att de flesta människor troligen skulle ganska lätt skulle kunna anpassa sig till och vilja ha ett demokratiskt samhälle.

  Idag tvingas många uttala sig på ett sätt de inte själva står bakom.

 4. metusalem skriver:

  Leewanta har inte spridit sin visdom på rätt länge har jag för mej. Bra så. Nu hävdar han dock att 200 miljoner EUmedborgare kommer att resa sina rasande nävar. Nåja Grekland har ungefär 11 miljoner, och en rätt liten del av dessa kastar sten i Athen.

  Visst är det trist att en del eurostater haft villfarelsen att kommer man med i EU så kan vi njuta av samma välstånd som de flitiga Tyskarna.
  Man kan förstå att uppvaknandet varit svårt. Man man har valt representanter som alldeles uppenbart inte kunnat berätta om vad man har råd med.

  Hoppas Hellas biter ihop, lär av åratal av överkonsumtion, och kommer igen som en nation som lärt sig av sina misstag. Heja Grekland!

 5. Kachina skriver:

  Leewanta

  Här ligger ett kollapsande Europa framför oss och de inre oroligheterna kommer sannolikt att sprida sig, även till oss.

  Men,…..jag vill inte upplösa vårt Europa. Vi måste gå genom den här prövningen precis som alla Unioner före oss har genomgått.

  För framtiden finns inget annat alternativ än ett enat Europa, undantaget civilisationens undergång, något jag inte tror är omedelbart förestående.

 6. bildterberg skriver:

  Kachina:
  Men om det nu är så angeläget med ett enat Europa
  (vilket i sig kan ifrågasättas) är det då inte viktigt
  att lära av historien (den som skrivs nu) och med
  eftertänksamhet analysera vad som gick snett?

 7. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  >Men,…..jag vill inte upplösa vårt Europa. Vi måste gå genom den här prövningen precis som alla Unioner före oss har genomgått.

  De flesta unioner som bildats har ju faktiskt idag upplösts, mer eller mindre blodigt !
  Framför allt de i och omkring Europa.

 8. kris08 skriver:

  Om unionen ska hålla krävs det att man öppnar fönstren i de slutna byggnaderna i Bryssel och Strasbourg. De verkar fullständigt sakna kontakt med yttervärlden och lida av svårartad syrebrist.
  Enligt den senaste budgeten går vägen till framtiden via ökade jordbruksbidrag och regionalstöd, dvs mer korrumperande stöd till storjordbruk, djurfabriker, djurtransporter, utfiskning, etc. etc.
  Naturligtvis ska inte göra något åt men montruösa administrationen.

%d bloggare gillar detta: