Sommaren är här

STOCKHOLM: Åter bakom skrivbordet i mitt tämligen magnifika tjänsteum i Arvfurstens Palats vid Gustaf Adols torg i Stockholm.

Ute är det sommar så det räcker och kunde bli över – när sommaren slår till i Sverige så gör den det ofta med besked. Och det finns sannerligen ingen anledning att klaga över den saken.

I kväll blir det utflykt och middag med Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheik Abdullah någonstans i de yttre delarna av Stockholms skärgård. Få saker kan vara vackrare.

Och vi kommer förvisso att ha mycket att prata om.

Annars närmar sig sommaren och jag satt ett tag och diskuterade med Fredrik Reinfeldt olika utmaningar på det utrikespolitiska området som kan komma att växa under de kommande sommarveckorna.

Situationen i Syrien kan mycket väl komma att förvärras ytterligare, och det finns också all anledning att noga följa vad som kan komma att ske i Vitryssland. På olika sätt är vi påtagligt berörda i bägge fallen.

Och därtill kommer självfallet situationen i Grekland. Det är myket viktigt att det blir påtaglig och tydlig politisk uppbackning i landet för det saneringsprogram som ju alldeles uppenbart är en nödvändighet.

Mycket av publiciteten kring Grekland i dag är ju tämligen pessimistisk.

Så må det vara i det kortare perspektivet. Men i det längre perspektivet finns det ingen mer fundamental anledning att tro att Grekland inte skulle kunna skaffa sig en konkurrenskraftig och stark ekonomi.

Även den sentida europeiska historien är fylld av exempel på nationer som tagit sig själva i kragen och efter ett tag faktiskt lyckats över förväntan.

Vi skulle t o m kunna anföra Sverige efter vår kris i början av 1990-talet – djup, men inte fullt lika djup – som exempel på detta.

Men det som krävs är en fast politisk vilja att göra det som måste göras.

Greklands utmaning är att man har en omedelbar underskotts- och skuldutmaning som är mycket betydande, och att man därtill har en mer långsiktig utmaning vad gäller konkurrenskraft som inte är mindre betydande.

Och löser man inte den senare är det mycket svårt att se att det finns någon ordnad utväg ur den förra – och den kommer so oder so att bli påtagligt besvärlig.

Till detta kommer självfallet det faktum att man sedan en lång tid tillbaka haft en kultur i sitt politiska system som inte velat se problemen – och som aktivt drivit utvecklingen i en riktning som snarare fördjupat dem.

Just nu hoppas vi självklart att premiärminister Papandreou skall ha kraften att ta sitt land genom denna storm.

11 Responses to Sommaren är här

 1. janekblom skriver:

  Jaa, så går det när 2 politiska läger o familjer bjuder över varann i löftespolitik ! Fullständigt ansvarslöst !

 2. observer61 skriver:

  I kvällens kulturaktuellt lät man Ulrika Milles framträda som kommentar till Hasse Alfredssons (och Tage Danielssons livsverk m.fl.) Allt som producerats av dessa rolighetsministrar härleddes till en påstådd nazifiering av bl a studenterna i Lund – på den tid det begav sig.

  Jag är förvånad av att Kulturredaktionen lät denna spyfluga framträda – oemotsagd.

  En spyfluga som sätter sin skitprickar på allt ljust och det vi håller högt.

  En snabb slagning på google gav uppfattningen att allt som inte faller Ulrika Milles på läppen är nazister.

  Jag undrar om om Ulrika Milles har alla hästarna hemma eller kanske kan vara representant krypto (- kommunism, nazism eller något annat omstörtande och subversivt).

 3. […] Ekonomisten, Carl Bildt, Funderingar från Farsta, Isabella Jernbeck, samt Hans Lindqvist. // ← Låt […]

 4. Leo Occam skriver:

  Dessa greklandsoptimister, samma barn som turkoptimisterna.

  Nu är det tyvärr (?) en grundläggande skillnad mellan våra länder. Visst kan klåfingriga politiker ( s+v ) mala ned en strävsam lutheransk befolkning, mha sjuka skatter och andra förkvävande pålagor, men så fort oket lyfts av ( tack Alliansen ! ) så blomstrar landet igen.

  De flesta länder saknar dessa ljusa förutsättningar och enda ”lösningen” politiker verkar kunna komma på är att hälla lutheranernas pengar över problemet.

 5. Jon Reina skriver:

  Oj oj, och jag som trodde at Sverige hade samma problem som Hellas. Ni är altså friskmälda efter skippertaket regeringen Bildt tog i början av 1990-talet. Tror ni sveskor värkeligen på det?

  I så fall, kan särker någon förklara varför den svenska statsskulden har stigit med några miljarder varje år sen dess. Och varför är det stort sätt bara friska främmedarbetare utan familj eller barn, samt npgra tiotusintals mycket rika svenskor som bidragar positivt till statskassan, medan den stora hop tar mer från staten än de gir genon sin livstid?

  När kostnader till driften av Sverige allt i många år har varit större än inkomsterna, hur i all världen kan Bildt & Co tro att de kan undvekat att landet kommer i samma situation som Hellas om några år?

 6. utrat skriver:

  observer61
  vad är då fel i Sverker Oredssons beskrivning
  http://www3.lu.se/info/lum/LUM_06_96/LUM6_03_lundanazism.html

 7. observer61 skriver:

  utrat – tack för länken.

  Jag är övertygad om att en studie – som tar sin utgångspunkt från liberala och konservativa krafter från denna period – skulle påvisa en kraftig och framgångsrik kamp mot den totalitära uppfattning som både nazister och kommunister stod/står för.

  Min synpunkt utgår dock från att Kulturnyheterna på ett ensidigt sätt sammankopplar Hasse Alfredsson och andra med nazismen.

  Snart får vi väl höra om att Uarda i själva verket är en hyllning till Gulag och den exploatering av människoliv som kommunisterna genomförde.

  Själv tror jag mig veta att både stora och små skeenden i vår värld betraktas bäst ur flera synvinklar. Kulturnyheternas tilltag i detta stycke får väl betraktas som ett exempel på perspektivlöshet.

  Kanske kom rötmånaden tidigt till redaktionen på Kulturnyheterna?

 8. baalvsallah skriver:

  Politikerna i grekland är idioter.

 9. Jon Reina skriver:

  @baalvsallah:

  Och det gäller inte enbart de politiker som finns i Gekenlands…-:)

%d bloggare gillar detta: