Magiska Ale stenar

HELSINGBORG: Så är det slut på min lilla midsommartur runt den svenska kusten – med sina avstickare till Danmark för att sätta lite extra krydda på det hela.

Tidigt i dag på morgonen passerade jag Ale stenar vid Kåseberga på den skånska sydkusten.

Att en vacker sommardag stå uppe vid detta magnifika minne av en mycket fjärran tid tillhör vårt lands vackraste upplevelser.

Men nu passerade vi förbi i gryningen när morgonens dis och dimma just höll på att brytas genom av solen, och platsen gav då ett om möjligt än mer magiskt intryck.

Därifrån bar det vidare till kort stopp i Dragör för att inhandla och läsa danska tidningar, och sedan vidare förbi broar, flygplan, vindkraftverk och fartyg hit till Helsingborg som avslutning på denna resa.

I Stockholm har Fredrik Reinfeldt denna dag tagit emot Finlands nya statsminister Jyrki Katainen på det sätt som är brukligt när vi byter regeringar i våra respektive länder.

De känner varandra väl som två moderata partiledare i två varandra mycket närstående länder.

Och i morgon bitti finns även jag på plats i regeringskansliet i Stockholm.

På mitt program för tisdagen står bl a inledningen av ett besök av Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Han kommer närmast från dagar i Indien och Afghanistan.

Vi sågs ganska nyligen i samband med en diskussion om läget i Mellersta Östern – och alldeles säkert kommer vi att fortsätta den diskussionen i morgon kväll.

6 Responses to Magiska Ale stenar

 1. mrmhalland01 skriver:

  Likt Karl XIV Johan valde du att stiga iland i vackra Helsingborg !
  Carl som Karl :-)
  Skönt att se att du fick några dagar ledigt kring midsommar.

  Nu när allvaret tar sin början igen skulle jag vilja att du ägnade lite tid åt den mycket utbredda korruptionen i Europa, innan vi tar in nya länder med än värre problem.

  Även Sverige är oerhört drabbat, men, det är ju inte dina bekymmer..

 2. mrmhalland01 skriver:

  Demokrati kan aldrig uppnås med korrupta ledare…

 3. perfro skriver:

  Finland har ju som politisk tradition att bilda en så stabil regering över partigränserna.
  Centern har denna gång valt att inte vara med, vilket hade varit önskvärt.

  Samtidigt har det nya invandrarfientliga partiet med sin målföre partiledare uteslutet sig själv och väl var det.

  Det hör också till bilden att det största partiet med automatik ska få statsministerposten och denna gång blev det en samlingspartist, som nu får visa om han besitter något ledarskap, som heter duga.

  Än vet vi inte.

  Regeringsförhandlingarna har dragit ut på tiden och det tycks främst bero på skilda åsikter om skatterna mellan Finlands moderater och socialdemokrater.
  Detta känns onekligen igen från vårt land,

 4. Jon Reina skriver:

  Goda herr Bildt har tydligen aldrig seglat längre norrut än Helsingborg. Det borde han da skärgården först startar efter Göteborg – og den fortsätter faktisk därifrån via Kungshamn, Uddevalla, Strömstad. Han kan också segla skårgåden vidare genom norska Halden, Fredrikstad, Moss, Oslo, Tönsberg, Larvik, Arendal, Kristiiansand.till Lilleand och Mandal för den tar en paus till Stavager där skårgåden startar upp igen i kombination med höga fjäll och djupa fjordarmerinn till Lärdal och därifrån til Bergen, via Stavanger och Haugesund. Och har först herr Bildt seglat dit, så har han enbart hatt glädjan att uppleva under en tredel av det rika och spetakulära öyriket som finns langs norska kusten…-:)

  Jag forstår dock at herr Bildt som svensk utrikesminister inte har tid att segla så långt under denna sommaren. För ut från vad han skriver är hans uppdrag att rädda världen. Och det gör han genom att förbruka svenska skattpengar på privatjet och dylika.
  Förr om åren var svenska utrikesministers första bud att öppna dörrar och sälja in Sverige, svenska industriprodukter och företag til omvärlden. Men så är tydligen inte saken i dag. Jag kan förstå det då det är ju mer prestige (och flera tidningsöverskrifter) i att förhandla fred på högt plan med Israel och PLO – än att pusche svenskt näringsliv ågra steg framöver…

  En gång i tiden tyckte jag faktisk Carl Bildt var en framifrån politiker och en av de bäste Sverige och Norden nånsinn har fostrat. I dag tycks han vara mer intresserad i att skapa sig ett historisk namn som fredsmäklare, än att vara en tjänsmann för Sverige.

 5. gruelse skriver:

  Det är en fin och stark tradition att det första officiella statsbesöket som nytillträdda statschefer, regeringschefer och (här är jag lite osäker) utrikesministrar i Finland respektive Sverige gör, är att besöka sitt grannland på andra sidan Bottenhavet.

  Traditionen slår vakt om de starka historiska, kulturella, språkliga, samhällspolitiska band, som finns mellan våra länder. Mig veterligt, har uppslutningen kring traditionen varit total, med undantag för den 1991 nytillträdde svenske statsministern som, till förtret för Finland, istället valde att besöka Belgien.

%d bloggare gillar detta: