Längs kusten

KALMAR: Efter midsommarafton i Stockholms skärgård har jag under dagen rört mig båtledes ner längs Östersjö-kusten och hamnat i klassiska Kalmar för aftonen.

Landsort, Hävringe, Fyrudden, Simpnäs, Blå Jungfrun, Mönsterås och andra välkända landmärken har passerats i omväxlande regn och sol. Svenskt sommarväder av relativt känt snitt.

EU-toppmötet i Bryssel avlöpte i stort som väntat, men mötet underströk på nytt hur viktigt att det är att vi aktivt värnar det öppna Europa vi strävar efter.

Det finns de som vill sätta gränser för vårt Europa, och det finns de som i alla fall då och då vill sätta upp gränser inom vårt Europa. Kanske populärt för stunden, men starkt skadligt för framtiden.

Och därför var det viktigt att Sveriges röst var tydligt också i dessa frågor i diskussionerna i Bryssel.

10 Responses to Längs kusten

 1. […] Pophöger, Cecilia Malmström, Mark Klamberg, Prärietankar, Kalles blogg, Människovärlden, Carl Bildt. // ← Stabiliteten som socialdemokraterna […]

 2. Jon Reina skriver:

  Åpne grenser har sin pris og husk at Danmark, Finland og Norge IKKE har definert seg som ”mulitkulturelle land”, slik Sverige har. Og da sier det seg selv at vidåpne grenser innad i EU/EØS-området vil skape problemer for land som de tre førstnevnte.

 3. Visionären skriver:

  ”Upprorsmännen överlämnade en väska med en hemmagjord bomb till flickan och bad henne ta den till polisstyrkan, uppgav inrikesdepartementet…

  …TT”

  Det är väl endast i västerländsk vänstermedia som man kallar barnamördare för ”upprorsmän”.

  Hur står det fatt i skallen hos terroristkramarna?

  Vad säger Mankell, Gardell och alla de andra dårarna på skeppet till Gaza?

  Är det OK att mörda barn för den goda islamismens skull?

  V

 4. galgresaren skriver:

  Hoppas du njuter, kopplar av och laddar batterierna Carl. Kan inte säga att jag delar alla dina åsikter, men även de jag inte delar argumenterar du väl för. Heder för det. Under åren jag följt din blogg har jag förundrats över hur seriöst du tar ditt ämbete (eller vad det ska kallas) Hade alla andra politiker jobbat lika seriöst hade det antingen varit bättre, eller hade vi haft ännu fler galna idéer. Du är väl värd lite semester Carl.

 5. un2here skriver:

  Gaza ligger i Afghanistan nu??

 6. flyktingar skriver:

  Kubakrisen 1962 innebar att ön skulle beväpnas med sovietiska ballistiska robotar riktade mot USA. USA under JF Kennedy satte Kuba under blockad – en krigshandling. I väntan på de sovietiska fartygen, som var på väg mot avspärrningen tuffar plötsligt kapten Nils Carlsson (!) upp med sin båt ”Coolangatta” lastad i Leningrad med ”sill och potatis”. Kennedy lät kapten Carlsson slippa igenom med sin last. Strax därefter och under hot om ett storkrig fick de sovietiska fartygen vända med sin dödliga last.

  Det finns således prejudicerande fall BÅDE rörande Irans/Syriens raketbestyckning av södra Libanon samt i Gaza – att detta utgör en krigshandling gentemot Israel – OCH för passage genom blockaden om lasten består av ”sill och potatis”, åtminstånne om kaptenen är svensk och heter Nils Carlsson.

  Om man kunde likna Mattias Gardell vid en sill och Dror Feiler vid en potatis, så kanske … Kunde det vara en uppgift för den ökända svenska tysta diplomatin att utreda? Allt står och faller antagligen med om styrman Karlsson är ett godtagbart substitut för kapten Carlsson samt Henning Mankells förmåga att härma den förre genom att stoppa foten i en potta…

 7. perfro skriver:

  Vår säkerker-och utrikespolitik nu har blivit alltmer global även om den är koncrerad till vissa länder och konfliktområden.

  Detta kombineras med sådant som bistånds-och handelspolitik liksom diplomati och ett intensivt samarbete med EU-länderna.

  Detta med Längs kusten är också viktig eftersom den gäller alla länder inom östersjö-området.
  Detta kompletteras nu också med ett deltagande i den mer expansiv politik, som avser Arkiskt och där Carl nu har en ledande uppgift.

  För övrigt, läs Mikael Holmström bok om svensk säkerhetpolitik från 1945 fram till vår tid,
  Förändringar har självfallet ägt rum.
  Det centrala är dock att vi hela tiden samabetat med NATO och röknat med och även skulle ha fått militärt och övrigt stöd från USA.
  Detta stred förstås mot alliansfreden i fred, neutralitet i krig, vilket de allra flesta svenskar trodde på, liksom faktiskt flertalet politiker också ledande sådana.

  Det var också få som hade så centrala positioner att de var helt medvetna om detta och även deltog i det.

  Socialdemokraterna dominerade ju svensk politik under det kalla krigets dagar och hade också regeringsställning efter dess slut.

  Detta parti var helt västorienterat.
  Det gällde inte minst politiker som Tage Erlander, Sven Andersson och Gunnar Sträng.

  Däremot litade inte dessa på t ex Undén, Bodström samt Stig Malm.
  Annars var alla LO-ordföranden delaktiga i detta samarbete.

  Vad gäller Olof Palme så trodde inte minst 68-orna
  att han var deras man och det kunde man ju också tro med anledning av att han uttryckte sympati med kommunistländer och kritiserade USA genom att till och med karakteriserade deras vietnamnpolitik, i sig felaktig med liknelser som Treblinka.

  Men också Palme var helt medveten om innebörden av vår säkerhetspolitik, samt angelägen om goda förbindelser med USA etc Tala om för amerikanarna att de inte ska bry sig om vad jag säger manade han de med goda västförbindelser.
  Han förde ett utstuderat dubbspel.

  Vi har nu ett läge där alltfler länder ansluter sig till NATO, inte minst de som varit ockuperade av Sovjetunionen.

  I vårt land diskuteras detta knappt.
  Folkviljan ska gälla förstås.

 8. perfro skriver:

  Men, kära nån då, var har vi våra så ivriga sosse-debbatörer.

 9. perfro skriver:

  Bäst skynda sig, Det ska förstås vara debattör.

%d bloggare gillar detta: