Landat i regndis

STOCKHOLM: Att landa i kyligt regndis på Arlanda efter gårdagens och morgonens sol i Paris var onekligen ett uppvaknande till i alla fall vissa nordiska realiteter. Men det sögs att det finns hopp om fortsättningen.

Gårdagen innebar intensiva politiska samtal i den franska huvudstaden. Såväl nyckelrådgivare i Elysee-palatset som utrikesminister Alain Juppé i ståtliga Quai d’Orsay.

Om man undantar den långt ifrån oviktiga utvidgningspolitiken finnns det en betydande och viktig samsyn mellan våra bägge länder när det gäller de utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar som Eutopa står inför.

Vi var tydligt eniga om att upprätthålla det militära trycket i Libyen för att på det sättet kunna nå en politisk lösning. Vår svenska insats uppskattades tydligt.

Och inför stats- och regeringschefernas diskussion i Bryssel i morgon konstaterade vi också gemensam syn när det gällde vikten av en fredsprocess i Mellersta Östern.

Men andra frågor har självklart också trängt sig på.

Vi har reagerat tydligt på övergreppen mot demonstrationsrätten i Minsk i går. Den vitryske ambassadören har kallats till UD i frågan.

Och också de hårda domarna not åtta personer i Bahrain har vi haft anledning att reagera mot. De kommer att överklagas.

Nu bär det snabbt av till UD och fortsatt arbete.

2 Responses to Landat i regndis

 1. observer61 skriver:

  En riksdag i förfall – anmällningsplikten

  Det kanske börjar bli dags att säkerställa det tredje benet i en demokrati.
  Med erfarenheter från den senaste tidens riksdagsarbete – börjar det bli dags att reflektera över en svensk författningsdomstol.

  Många av oss kommer fortfarande ihåg Calle Batong (Carl Lidbom) och hans snabblagar.

  Det är utmärkande för socialister och marxister att lag och rätt är underställd den f n (läs: socialistiska diktaturen) rådande politiska makten.

  Det socialistiska samhällsbyggande skall ske utifrån paroller och diktat.

  Eftertanke och reflekterande är konservativt och den störste fienden för byggandet av socialistiska bålverket.

  Senaste beslutet från ett utskottsinitiativ att ge uppdrag till regeringen att presentera ett lagförslag om anmälningsplikt för fotbollshuiganer utan långtgående analys – är ett exempel på ovanstående.

  Det är väl ingen som tror på att att Moderaterna känner sig befryndade med fotbollshuliganer, veganer och andra utomparlamentariska rörelser – främst på vänsterkanten.

  Lagstiftning skall i detta land fortfarande vara allmängiltig och får inte snäva in på en viss riktning.

  Självklart tycker jag att veganer, djurrättsaktivister och alla de andra samhällsomstörtarna väl skulle passa in i anmälningsplikten – men jag inser komplikationerna. Men det gör inte beställarna på vänsterkanten. För i dag gäller det ju bara fotbollshuliganer. I morgon gäller det rödhåriga. Och i övermorgon?

 2. […] Carl Bildts blogg GillaBli först att gilla denna post. […]

%d bloggare gillar detta: