Till Luxembourg och Paris

STOCKHOLM: Veckan som kommer blir en vecka som i alla fall på den europeiska scenen kommer att domineras av grekisk krishantering inför midsommarhelgens EU-toppmöte i Bryssel.

Dit åker självfallet Fredrik Reinfeldt. Och intill dess kommer även Anders Borg att ha ett och annat att göra med att vara med och förbereda det mötet.

För min del kommer det att bli utvecklingen i Mellersta Östern och Nordafrika som står i centrum.

I eftermiddag bär det av till Luxembourg och redan i kväll blir det en lite mer informell middag som ägnas möjligheterna av en fredsprocess i Mellersta Östern.

Vi är en grupp som brukar träffas var sjätte månad eller så för att mer direkt diskutera de möjligheter – och problem – som finns.
Och i kväll är det Luxembourgs utrikesminister Jean Asselborn som står som värd.

Måndagen domineras självfallet av mötet med Foreign Affairs Council, men i marginalen av detta blir det en del andra möte också.

Sedvanligt börjar vi med nordisk-baltisk frukost, på eftermiddagen blir det ett möte om relationerna till Turkiet och framåt kvällen ett möte som ägnas utvecklingen på Balkan.

Men vid sjutiden tänkte jag i alla fall ta tåget till Paris. Och där kommer jag att tillbringa de kommande två dygnen.

Dels blir det olika former av politiska överläggningar och samtal. Det finns alltid mycket att tala om i den franska huvudstaden.

Och dels tänkte jag besöka den stora internationella flyg- och rymdutställningen på Le Bourget. Det brukar vara uppskattat inte minst av de svenska företag som ställer ut, men ger också en bra bild av teknikutvecklingen på ett för den internationella utvecklingen viktigt område.

Men på torsdag kommer jag att vara hemma i Stockholm igen.

Det drar ju ihop sig till midsommar.

5 Responses to Till Luxembourg och Paris

 1. Johan Tjäder skriver:

  Utveckligen i Mellanöstern och Nordafrika måste stödjas på bästa sätt.

  Med Balkan på väg in borde det väl vara dags nu att börja tala om nästa utvidgningsfas för EU rörande länderna kring Medelhavet? I takt med att länderna demokratiseras borde ett EU-medlemskap kunna bli aktuellt kring 2030. Ett uttalande från Europeiska rådet om en sådan färdriktning skulle kunna betyda mycket.

  Situationen i Grekland oroar. Kanske mest oroande är somligas tal om expertregering och all radikalism ute på gatorna. Demokratin hotas om staten inte på ett trovärdigt sätt kan lösa medborgarnas behov. ”Omprofilering” tycks vara den bästa lösningen, men bara om grekerna lyckad få till en budget i balans.

  Och det här inte eurons fel, vad än EMU-motståndarna säger. Sant är att förfallet hade kunnat pågå ännu längre i Grekland med en egen sjunkande valuta som i viss mån täckt över problemen. Men hade det varit bättre?

 2. mrmhalland01 skriver:

  Johan Tjäder,

  Borde inte EU samla Europeiska länder tycker du ?
  Såväl Afrika som Asien har egna unioner.

  Jag antar att du är sarkastisk, annars hade jag naturligtvis undrat vilka länder du menar har demokratiserats :-)

 3. mrmhalland01 skriver:

  Går det att verifiera de papper ”The Observer” hänvisar till som säger att, citat Expressen.se :
  ”Order ska ha getts om att svälta ut befolkningen i Misrata och Khadaffi ska ha sagt att staden ska utplånas och att ”det blåa havet ska färgas rött”, skriver brittiska The Observer.”
  Om detta tillsammans med beordrade våldtäkter och annat vidrigt går att verifiera tycker jag att det känns onödigt att ställa klanen Khadaffi inför rätta i Haag.
  Det kan inte ta mer än några timmar att få bort dem från jordens yta.

 4. Johan Tjäder skriver:

  mrmhalland01

  Det finns demokratiseringsprocesser igång. Det är svårt att veta var de landar. Just därför kan det vara betydelsefullt att ställa upp mål.

  Och nej, unionen behöver inte enbart innehålla europeiska länder och länderna kring medelhavet har varit förenade förut. Det är snarare öknen som separerar.

  Tvärtom finns det mycket tillväxtpotential i Mellanöstern som unionen bör knyta till sig. Det har ju främst varit en råvaruregion på senare tid – men det finns absolut inget som säger att man inte skulle kunna bli ledare på en eller flera högavancerade teknik- och vetenskapsområden.

  Nordafrika och Mellanöstern – möjligen hela medelhavsregionen – kommer förmodligen att bli världsledande på solenergi inom en snar framtid, för att ta ett exempel.

%d bloggare gillar detta: