Ett populisternas förbund?

STOCKHOLM: Torsdag igen och dags för regeringssammanträde och allmän beredning nere på Rosenbad.

Det finns nog anledning att byta ett eller annat ord om situationen inför EU-toppmötet i midsommarhelgen. Det grekiska dramat riskerar att ta sig allt mer tragiska uttryck.

Om inte annat borde det påminna alla om att hålla kursen i den ekonomiska politiken.

Det var när den gick snett i Sverige under 1980-talet som vi fick vår kris i början av 1990-talet. Som i sin tur ledde till insikter och regelverk som gjort det möjligt för oss att utvecklas så bra som vi gör i dag.

Den grekiska ekonomiska misskötseln har förvisso varit av en helt annan dimension och pågått under längre tid.

Men landets situation – och våra egna tidigare erfarenheter – borde påmninna också oss om vikten av fasthet i dessa frågor.

Jag var inte här under gårdagens partiledardebatt i riksdagen, men noterar att det i dagens tidningar spekuleras en del om att populismen hos Sverige- och socialdemokraterna skulle gå i förbund.

Att det inte vore bra för Sverige är ett betydande understatement.

19 Responses to Ett populisternas förbund?

 1. oppti skriver:

  Innan det gick snett så fick ju Feldt stående ovationer för sin förmåga att överbrygga dåliga tider , hålla nere arbetslösheten och ha goda finanser.
  Nu får Borg beröm.
  Kan det också vara en övergående trend som gör att vi klarar oss så bra nu?
  Eller är det skvalpvalutan som gör att vi kan utvecklas relativt krisfritt?

 2. kalletyckare skriver:

  Observera att slantarna som EU nu öser in i Greklandseländet inte går till att räta upp landets ekonomi. Miljardstöden går till bankerna som i snöda spekulationsintressen lånat ut fantasisummor till en statsmakt i ekonomiskt förfall. I en äkta kapitalism skulle väl ändå de här utlånarna själva fått förlora det de i spekulationssyfte har satsat. Men inte. Vinsterna går bra att håva in, blir det förlust gapar man genast efter statsingripande.
  Hur sen Grekland – med dessa fruktansvärda besparingskrav som ställs för lånen och som kommer att köra ekonomin totalt i botten – någonsin ska betala tillbaka är omöjligt att förstå. Exemplen från Sydamerika – där Världsbanken välvilligt lånade ut enorma summor till fattiga länder på orimliga villkor om samhällsnedrustning – visar vilka resultat man kan förvänta sig.
  Inställda betalningar blev slutresultatet i Sydamerika och det är den rätta vägen även för för Greklands del. En fullständigt rättvis lösning för det grekiska folket som därmed slipper ränta skulder på tusentals miljarder euro under generationer framöver.

 3. nolies skriver:

  Dagens Understatement står Olli Rehn för: ”De närmaste dagarna kommer att vara kritiska för den finansiella stabiliteten och ekonomiska återhämtningen i Grekland och Europa”. Varför inte nämna vilka som står på tur: Spanien, Italien, UK, portugal, Irland, Frankrike mfl. Dessa nödlån löser inga problem utan gör skadan större med större statsskulder. Stora valutakriser står för dörren då nya pengar trycks för att lösa ut banker och stater. Köpkraften minskar och skulden växer som resultat av detta. Pappersvalutan är nu på väg mot sitt rätta värde. Håll i hatten…

 4. Henrik Larsson skriver:

  ”Troloshet vid forhandling med frammande makt” = Bilderbergmotet

  http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=1209

 5. nolies skriver:

  En god analys av det ekonomiska läget och vikten av att inte hålla den nuvarande kursen i den ekonomiska politiken av denna politiker:

 6. Hugo Lysheden skriver:

  Kalle tyckare verkar ha skaplig kännedom avseende hur verkligheten fungerar.

 7. bestofmankind skriver:

  ”Jag var inte här under gårdagens partiledardebatt i riksdagen, men noterar att det i dagens tidningar spekuleras en del om att populismen hos Sverige- och socialdemokraterna skulle gå i förbund.”

  Är det ditt resande eller ditt liv i luften och cybervärlden som gjorde att du medvetet missade att M har redan hunnit fria sig till Sd?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alliansen-har-kontaktat-sd_6241274.svd

  När är M + Sd giftermål?

 8. kulan skriver:

  ”När är M + Sd giftermål?”

  För sent! Bruden (SD) har sålt sin själ till vänsterpopulismen (s).

  Noterar i övrigt med glädje den stilenliga entrén efter avstängningen!

 9. bestofmankind skriver:

  Tack för omtanken kulan! Du har saknat mig, trots allt.

  Sd har sitt hjärta hos M. Va’ inte orolig. Hade tydligen för avsikt att ”vänstra”
  men klarade inte det.

  Fyi, blev inte jag avstängd. Trots att du önskade dig det.
  Ibland har jag inte lust att umgås med bla dig, föredrog att ha ”date” med Bodströms bok under solen vid poolen.

  Boken bör läsas av alla politisk intresserade.

 10. foxbill skriver:

  kalletyckare,
  ”Inställda betalningar blev slutresultatet i Sydamerika och det är den rätta vägen även för för Greklands del”
  Så det är rätt att det tyska folket mfl. skall betala för den korrupta elitens överdåd i Grekland? Vad kallas den logiken?
  Här fanns ett utmärkt nivileringssystem kallad valuta som såg till att justera ojämnheter mellan länders ekonomiska utveckling.
  EU-kramarna avskaffade det och är nu förskräckta över vad som händer. Va? Är inte den ekonomiska utvecklingen synkron mellan länderna? Grekland och Tyskland är ju kopior av varandra! NOT!

 11. galgresaren skriver:

  Nja, jag vet att det är ett rött skynke för dig Carl. Men Sveriges statsskuld ser ut så här:
  år statsskuld statsminister ökning/minskning
  1986 630 miljarder Ingvar Carlsson
  1987 622 miljarder Ingvar Carlsson – 8
  1988 609 miljarder Ingvar Carlsson -12
  1989 600 miljarder Ingvar Carlsson – 9
  1990 618 miljarder Ingvar Carlsson +18
  1991 693 miljarder Carl Bildt +75
  1992 880 miljarder Carl Bildt +187
  1993 1132 miljarder Carl Bildt +252
  1994 1286 miljarder Carl Bildt +154
  1995 1386 miljarder Ingvar Carlsson +18
  1996 1411 miljarder Ingvar Carlsson +25
  1997 1432 miljarder Göran Persson +21
  1998 1448 miljarder Göran Persson +16
  1999 1374 miljarder Göran Persson -74
  2000 1279 miljarder Göran Persson -95

  I dagens tidevarv, med internet går det inte att ljuga lika lätt som på 80-talet.
  Kan det vara orsaken till att utrikesministern sällan yttrar sig i ekonomiska frågor?
  Det kan visst vara klokt att ställa upp i tävlingsgrenar där man tidigare underpresterat.
  Men statsskuldens rusning i början av 90-talet ska ses i ljuset av tidsandan och det politiska läget. Det fanns ingen sammanhållen borglighet, ingen allians. Det var världens huggsexa om att tillmötesgå allehanda särintressen. En stämning liknande den i Grekland för några år sen bredde ut sig. Men det är historia nu.
  Det var Perssons smarta drag att konfiskera pensionsmedel för att sanera statsbudgeten, följt av Borgs mer substansiella och hållbara budgetar som förde Sverige till den position vi har idag.
  Detta sagt om det historiska, nu är det på tiden att utrikesministern tar bladet från mun vad gäller de utrikes-ekonomiska frågorna. Eller är det så att du, Carl, fått (eller frivilligt tagit) munkavel vad gäller ekonomiska utrikespolitiska frågor? Europa står inför att klyvas i norr/söder, gå under som helhet, eller bli en enad överstatlig organisation, med lagstiftningsrätt (halvvägs redan), beskattningsrätt (våt dröm i Bryssel), central försvarspolitik (libyeninsatsen tyder på gravt motstånd från enskilda länder), central arbetsmarknad (där gick börsen upp 20 punkter) och annat som enskilda medborgare motsätter sig (fråga inte folket om du sitter i Bryssel)
  Kan man inte önska att Sveriges utrikesminister har en åsikt i den frågan?

 12. Kachina skriver:

  Carl Bildt kanske inte har en åsikt, men jag har. Det enda sättet att rädda Europa är en konstitution i format av USA:s konstitution 1787.

  Nej, vi får inte dela norr och söder.

  Ja, norr måste vara med och betala söderns lättsinne.

  Det kostar oss mindre än de 400 miljarder Persson tog ur våra pensioner och kan rädda regionen (Europa) från totalt förfall.

  I övrigt har du helt rätt i din historiebeskrivning, galgresaren. Men,……..Unioner och stora Federationer är ett ofrånkomligt faktum i samhällsutvecklingen.

 13. Jon Reina skriver:

  Efter att ha varit bosatt mer än 20 år i Sverige är galgresaren den enda svensk jag känner till som tycks vara klar över att Sverige, förar en ekonomisk socialdemokratisk velfärdspolitik med rak kurs mot helvete.

  Det tycks som att alla svenska politiker och partier tror på tomten i form att de kan rätta uppt det ekonomiska missödet med att löka skatten yttterligare på svenska företag och privatpersoner. Sen börja på 1990-talet har faktisk Sveriges rixgäld när dublat sig. Att Carl Bildt och andre politiker inte tkan eller vill se att detta är ett klart tecken på offentlig armod, är för mig ganska ofattbart.

  MEN. så är jag då bara en gammal norsk liberal berserk.

 14. kalletyckare skriver:

  Herj Foxbill, nä det är inte det tyska folket som ska betala genom de styaliga EU-lånen. Det är det tyska finanskapitalet som ska ta förlusternma av sina egna spekulationer

 15. foxbill skriver:

  Som vanligt kommer statliga pengar att pumpas in i banksystemet för att undvika finansiellt kaos. Och vart kommer de pengarna ifrån?
  Därefter kommer bankerna att fortsätta spekulera och dela ut tilltagna bonusar.
  Tur att tyskarna är lika dumma som alla andra stolpskott i europa. Det kan bli problem när de börjar fatta vad eliten egentligen håller på med.
  Kanske en europeisk vår? En demokratisk revolt där eliten får stå till svars för sina handlingar för en gångs skull. Senast var väl 1789 i Frankrike?

 16. Kachina skriver:

  Jag förstår era framtidsdrömmar. En valuta i varje Kommun. Det kanske går det i uppfyllelse. Fröjda borde de växlingsberoende. Ni kan ju få växla valutor flera gånger per dag.

  Ni ser världen genom ett sugrör och hamnar på 1100-talet, kan ju absolut inte lastas för bristande förstånd, ni ser bara inte världen utanför sugröret och där leder den naturliga utvecklingen bort från nationalstater.

  Jag behöver väl inte påminna om vad Einstein sade om nationalism?

 17. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,

  När inte varor och tjänster har samma värden på olika håll blir det svårt att betala dem i samma valuta som där de är mer/mindre värda.
  Samma valuta kräver liknande kostnadsläge.

  Kan det bli tydligare än Grekland ?

  Betydligt lägre betalning, fast i samma valuta än unionsvännerna.
  Naturligtvis tvärt om när det gäller import…
  En omöjlig ekvation.

 18. Kachina skriver:

  Om en vara kostar en euro i Sverige och bara 50 cent i Polen. Har man att välja på att köpa i Sverige eller betala resan till Polen och köpa där.

  Jag kan inte förstå vad det skall vara för problem. Större problem är väl de ständigt ändrade växelkurserna som används för att reglera köp- och säljkraften.

  Ni som nu jublar över att vi inte har euro, håll i hatten när det blir korsdrag mellan valutorna. Dels får vi vara med och betala för Grekland mfl, men dessutom är den svenska kronan ett löv i stormen, för litet för att ägnas någon uppmärksamhet.

  EU, SOM DET BYGGDES, VAR ETT MISSTAG. Grundad på feg politik där man offrade principerna för rösterna. EU måste bli en Federation om den inte skall gå under. Om, EU går under, tror jag inte att ni inser konsekvenserna. När infrastrukturen stannar av, det räcker med fem dagar, kommer alla 27 länderna att explodera inifrån, genom plundring och laglöshet.

  Sätt Grekland under tvångsförvaltning och Gud bevare både oss och EU.

%d bloggare gillar detta: