Starkt valresultat

BAKU: Det blev en imponerande seger för premiärminister Erdogan och AK-partiet i parlamentsvalet i Turkiet i dag.

Det var partiets tredje raka valseger och det starkaste av dessa tre resultat.

Det finns all anledning att gratulera.

Att Turkiet med en stark ekonomisk tillväxt, en aktiv utrikespolitik och en betydelsefull om än utsatt position i omedelbar anslutning till omvandlingen av arabvärlden är en nation med stark tillförsikt för framtiden visar resultatet tydligt.

Den viktiga uppgiften nu blir att ge landet en ny och mer demokratisk författning, och denna fråga har ju också stått i centrum för åtskilligt av valdebatten.

Det kommer att kräva en bred överenskommelse i parlamentet, och det är viktigt att alla partier nu är inriktade på de kompromisser som en sådan alltid förutsätter.

Viktigt är inte minst att föra frågan om rättigheter för den kurdiska befolkningen ytterligare framåt. Mycket har förvisso skett, men viktiga steg återstår.

För oss i EU är Turkiet en utomordentligt viktig strategisk samarbetspartner nu, och dessutom ett land som vi hoppas en dag som medlem skall ge vårt Europa en än större tyngd också i världen i stort.

23 Responses to Starkt valresultat

 1. nolies skriver:

  ”För oss i EU är Turkiet en utomordentligt viktig strategisk samarbetspartner nu,
  och dessutom ett land som vi hoppas en dag som medlem skall ge vårt Europa en än större tyngd också i världen i stort.”

  Och som medlem blir landet bara en lydstat med dålig ekonomi då pengar skall transfereras till EU-länder som ej sköter sin ekonomi. Allt enligt den överstatliga odemokratiska internationella EU-agendan.

 2. itpastorn skriver:

  Och så måste det sättas fokus på behandlingen av den kristna minoriteten, landets vägran att erkänna händelserna under Svärdets år och ockupationen av norra Cypern – samt den vansinniga flirten med mullorna i Iran….

 3. Roger Edvinsson skriver:

  Vad är det för omvandling av arabvärlden du pratar om Carl? Är det den här ”demokratin” som vi i väst med Nato/CIA/USA i spetsen försöker påföra länder i mellanöstern & norra afrika med bomber och granater? Eller är det den äkta liberala folkliga rörelsen där desperata människor försöker ta tillbaka makten de verkligen förtjänar? Vad tror du föresten om Afrikas Förenade Stater? http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Africa. Det borde väl vara en bra motvikt till det starka EU du pratar om. Synd bara att arbetet verkar ha kommit av sig något då Muammar al-Gaddafi, som verkligen har varit en ledstjärna i arbetet med att försöka förena länderna och skapa verkligt folkstyre, har hamnat i lite trångmål.
  Men det är klart med gulddinar som pengar och ett riktigt folkstyre och jättelika naturresurser så skulle det nog bli ett alltför farligt hot mot det översittande romerska riket.

 4. blombladivinden skriver:

  Och vems demokrati handlar det om denna omgång i den skandalösa utrikespolitiken?

  Den långvariga “Revolution in Military Affairs” (RMA), har sammanfattats av överste John B. Alexander expert på icke-dödliga vapensystem, så här: “Det finns en missuppfattning om krig – krig handlar inte om att döda människor, krig handlar om införande av ens egen vilja på andra.” Denna definition av krig kommer ganska nära politikernas verksamhet och mål. Men västvärlden och nästan alla andra civilisationer bygger helt på den fria viljan hos den enskilde, den fria viljan hos samhällen, det vill säga deras demokratier, deras rättssystem, deras ekonomiska system, deras kulturella och religiösa aktiviteter och institutioner samt mera – alla aspekter av livet , som inkluderar deras frihet.”

 5. Jon Reina skriver:

  Carl Bildt tror alltså att bliver mer demokrati i Turrkiet vid att ett parti vinner valet för 3:a gång på rad. I så fall undrar jag varför det inte blev mer demokrati i Turkiet efter partiet vant sin första och andra valsäger?
  Och tyvärrr måste jag också säga mig enig med Roger Edvissoni att USA och Natos intervenstioner för att stödja demokratirörelser i norra afrika och mellanösten, troligen inte kommer att ge någon lyckat slut för EU och Nato.

 6. Stefan Rosander skriver:

  DU vill ha Turkiet in i EU. Jag vet och du vet, att majoriteten av EU befolkningen inte stöder din uppfattning om att Turkiet hör till EU. Att ta in Turkiet i EU är ett projekt för vissa politiker att få resa runt och ”sola” sig. Jag tar för givet att det kommer att vara folkomröstning i Sverige om att ta in ett land i Mellanöstern i EU.

 7. Hulda skriver:

  Kanske våra politiker skulle ta och titta på det här lite. Jag är djupt oroad, speciellt då våra politiker anser att muslimer är ofarliga och SÄPO går ut i media och säger att islam är en fredens religion. Jag måste säga att jag på allvar undrar hur ni tänker, eller med vad ni tänker

  ”Under moskens täckmantel”

 8. […] Thomas Böhlmark, Dennis Nilsson, Ekonomisten, Dick Bengtsson, Carl Bildt samt Stefan Karlsson. // ← Syrien och […]

 9. Angående bilderbergmötet:

  1. Varför är listan över deltagare på den officiella bilderberghemsidan inte komplett? Har vissa deltagare beviljats begäran att få sitt namn borttaget från den?

  2. Varför fick inte den Italienska Europaparlamentsmedlemmen Mario Borghezio komma in, och är det sant att han blev misshandlad av vakterna?

  3. Farför fick inte Dominique Baettig, medlem av det schweiziska folkpartiet, komma in?

  4. Det vita skynket vid vägen, var det för att vissa deltagare inte ska åka fast när de bryter den amerikanska lagen, The Logan Act, genom att enbart närvara vid mötet?

  5. Varför bjöd de in James W. Vaupel, en demografiexpert? För att förutse de ekonomiska problemen med att folk lever allt längre, eller för att hitta en mer direkt lösning?

  6. Ingick manliga prostituerade, eller fick man betala extra för det?

 10. Roger Edvinsson skriver:

  Jag undrar också om du Carl verkligen tror på den politik du för eller om du är rädd för att få samma behandling som Anna Lindh & Olof Palme om du skulle säga/agera mot agendan? AL:s & OP.s Bilderberg-medverkande slutade ju som bekant på ett mindre hedersamt sätt. Men allvarligt. vad är det värsta som skulle kunna hända om du stod upp för dina egna känslor och åsikter om du nu är i kontakt med dessa?

 11. observer61 skriver:

  Det finns skäl för Sverige och andra att reflektera över ”riggningen” av valets konstruktion och genomförande.

  Nåväl, det är bra att Turkiet till synes rör sig i en demokratisk riktning.

  Carl Bildt uttalar sig dock FÖRVÅNANSVÄRT oförbehållsamt om Turkiets förträfflighet. Är det inte dags med lite eftertänksamhet hos vår – annars så – balanserade utrikesminister?

 12. metusalem skriver:

  Native Interface…….
  Mot bättre vetande skickar du en radda frågor angående Bilderbergmötet.
  Eftersom B är en privat sammanslutning, typ Frimurarna tex. är det överflödigt att be om kommentarer. Möjligen kan man fråga sig var man fått utgångspunkten till punkt 6. Påminner om den klassiska : ”har du slutat slå din hustru?” Ett svar gör ju allting värre.

 13. Kachina skriver:

  Jag håller med dig, observer.Det vilar ett aningslöst, drömskt ljusblått skimmer över Carl Bildts förhållande till Turkiet. Eller kan det vara USA:s direktiv i försöken att hålla ihop en militär pakt som spricker vid en eventuell konfrontation mellan kulturerna.

  Stöd istället den arabiska revolutionen och se till att Turkiet är aktivt i detta. Det är först när de arabiska folket skapat sitt egenvärde, baserat på vad de åstadkommit istället för skådespelet bakom religionens kuliss, som vi kan samarbeta på lika villkor.

 14. level84 skriver:

  Kurdfrågan i Turkiet verkar vara mer på tapeterna här i Sverige än diskriminerings problemen som vi själva lider av. Var händer med Samernas rättigheter egentligen? Varför får samerna inte självstyre? Varför får Samerna inte statliga TV kanaler på Samiska? För statliga TV kanaler på Kurdiska finns det i Turkiet. Och inte bara EN kanal utan TVÅ kanaler.

  Det verkar som att Kurderna har det bättre i Turkiet än vad Samerna har det i Sverige. Sluta gnälla på Turkarna och fokusera lite mer på att göra Sverige bättre för dess medborgare!

 15. level84 skriver:

  Stefan Rosander

  Borde finnas en lag som förbjuder människor med för låg kompetens att få uttrycka sig.

  Om Turkiet är ett mellanöster land, vad är då Armenien?
  Armenien ligger längre bort från Sverige dvs närmare mellanöstern än Turkiet.
  Skillnaden är att genom dina ögon ser du Armenien som Europa för att befolkningen är kristen.

  Dubbelmoralen hos vissa medborgare i detta land är värre än ”kungen som står på kungsträdgården och pekar mot ryssen”

 16. kulan skriver:

  ”Borde finnas en lag som förbjuder människor med för låg kompetens att få uttrycka sig.”

  Jag håller med! Jag får också samma tanke när jag hör representanter för vissa fraktioner i Sveriges Riksdag yttra sig …

 17. @metusalem

  Eftersom jag redan ställt frågorna är det ju överflödigt att nämna att det var överflödigt. Vad är du? En överflödighetspolis? Får du betalt för att upprätthålla anti-överflödighets-ordningen här?

  Fråga 6 var inte ämnad som en personlig antydning, utan snarare en retorisk humoristisk fråga som har sin grund i vissa indikationer som tyder på att manliga prostituerade blivit transporterade till en plats i närheten för att möjligen betjäna vissa gäster. Ett tidsfördriv som inte är särskilt långsökt då det visat sig att bögporrstjärnan Chad Savage betjänade bilderberg medlemmar i Bohemian Grove år 2004.

  Inget som helst tyder på att Carl Bildt skulle ha med det att göra, men det är ju bra att du försvarar honom utifall att.

  För att vara extra överflödig ställer jag mina frågor igen:

  1. Varför är listan över deltagare på den officiella bilderberghemsidan inte komplett? Har vissa deltagare beviljats begäran att få sitt namn borttaget från den?

  2. Varför fick inte den Italienska Europaparlamentsmedlemmen Mario Borghezio komma in, och är det sant att han blev misshandlad av vakterna?

  3. Farför fick inte Dominique Baettig, medlem av det schweiziska folkpartiet, komma in?

  4. Det vita skynket vid vägen, var det för att vissa deltagare inte ska åka fast när de bryter den amerikanska lagen, The Logan Act, genom att enbart närvara vid mötet?

  5. Varför bjöd de in James W. Vaupel, en demografiexpert? För att förutse de ekonomiska problemen med att folk lever allt längre, eller för att hitta en mer direkt lösning?

 18. […] AK-partiet gjorde sitt bästa parlamentsval hittills och fick nästan 50 procent av rösterna. Utrikesministern kommenterade valet på sin blogg igår kväll. Bildt skriver bland […]

 19. gruelse skriver:

  Det har varit väldigt mycket tjat om demokrati på den här bloggen, och gruelse är inget undantag därvidlag. Demokratin tillskrivs närmast övernaturliga krafter mot nästan allt samhällsont. Det verkar som att en del skribenter på den här bloggen tycks tro att bara för att man inför demokrati – i form av regelbundet hållna val – i ett land oberoende hur korrumperat och rättsosäkert det är, så fås ett civiliserat samhälle. Men så är det inte, enligt mitt sätt att se det.

  En viktig förutsättning för att landet ska bli ett civiliserat samhälle är att det har en fungerande och allmänt respekterad lag samt en statsförvaltningen som betjänas av tillräckligt högt betalda, plikttrogna och hederliga ämbetsmän, för att minimera risken för korruption, nepotism och småpåvetendenser.

  Tågordningen borde vara: först införandet av rättsstaten och kampen mot korruptionen. Därefter införandet av demokrati.

  Se bara hur demokratiseringsprocessen i Sverige gick till med avstamp i stormaktstidens Sverige på 1600-talet, då en stor del av våra dagars ämbetsverk invigdes och begreppet ”staten – individen” infördes. Ämbetsmännen skulle självfallet vara lojala mot kungen men även mot sitt ämbete. Någon stor och vittspridd korruption har jag inte hört talas om i den dåtida svenska statsförvaltningen. Eftersom Sverige hade kastat av sig det katolska oket, fick domstolarna nästan oinskränkt makt att döma efter lagboken. ( I katolska länder konkurrerar på vissa områden världslig och religiös rättstillämpning.) Således var Sverige då en rättsstat med liten korruption. Grunden var lagd för att byggas på med den representativa demokratin i form av ståndsriksdagar, tvåkammarsystem och nuvarande riksdag, vilket slutligen resulterade i att Sverige blev ett högt civiliserat samhälle.

  Trots att den representativa demokratin åsidosattes vid två tillfällen – nämligen under det karolinska och gustavianska enväldet – upprätthölls rättsstaten, tack vare att lagen hela tiden har haft en stark tradition och stor förankring hos svenskarna. Om ser till civilisationsgraden hade det svenska folket inte det sämre under dessa perioder. (Däremot slutade enväldesperioderna med stora landavträdelser.) Av detta ser man att rättsstaten troligen är viktigare än regelbundet hållna val.

  Som kontrast kan jag nämna Gaza, som i mina ögon är vare sig ett civiliserat samhälle eller rättsstat. Med tanke på hur mycket biståndspengar som slussas in i området borde korruptionen vara omfattande. Men Hamas kom till makten i Gaza under demokratiska former i ett val 2006!

  Sedan har vi det ickedemokratiska Kina, som har uppnått en civilisationsnivå som vida överstiger ett flertal demokratiska länder.

 20. observer61 skriver:

  Det är inte självklart att AKP kommer att initiera och skyndsamt genomföra en förändring av författningen.

  Före valet – med chans att erhålla kvalificerad majoritet och själva diktera innehållet i en ny författning – trots ”insatser” under valets genomförande som syftade till tillförsäkra en kvalificerad majoritet – föreligger nu nya förutsättningar.

  Det skulle inte vara förvånande om förändringarna av författningen – kommer att hanteras i långbänk. Om man gör ett tankeexperiment med att jämföra Berlusconi med Erdogan – ser man två personer med samma ambitioner att sitta kvar som ledare för resp. land genom att anpassa regelverket.

  Det skulle kunna vara så att AKP utnyttjade missnöjet med nuvarande författning – för att få mandat att förändra den i en ny riktning. Kanske inte till fördel för invånarna i Turkiet utan alltmer till fördel för AKP.

  I vanlig ordning får vi nu vänta och se framtiden an.

 21. Abraham Adjemian skriver:

  Hur påverkas kurd och armenie frågan med detta valresultat??

  Och hur kommer den armeniska folkmordsfrågan lösas med detta resultat??

 22. björn eriksson skriver:

  Jag tolkar Bildts vurmande för Turkiet som att han fått order av CFR/CIA att verka för att EU annekterar Turkiet. Antar att NATO vill knyta Turkarna hårdare till sig och västvärlden.
  Under tiden Bildt går den globala världsorningens ärende, står Sverige utan egen utrikesminister.

 23. metusalem skriver:

  Carl Bildts positiva attityd till Turkiet är värd uppskattning. Europa måste lära sig att knyta goda kontakter med våra grannar. Gäller Turkiet, och även Egypten, Tunisien etc. Var gränsen går för EUmedlemskap må diskuteras, men att bryskt drämma dörren i lås mot Turkiet verkar rätt korkat.

  Naturligtvis tar det tid att utveckla demokratier av samma slag som vi tänker oss. Turkiet förefaller vara en muslimsk stat utan någon målsättning om sharialagar. Vi i nuvarande EU bör givetvis påpeka att vi inte accepterar förföljelse vare sig för Kurder eller Kristna.

  Den variant av muslimsk tro som vi kan se i Turkiet bör inte kunna skrämma annat än de mest islamofobiska.Jag har observerat ”fru premiärministerns” raffiga huvudduk, inget heltäckande svart tält där inte. Uppenbart stödjer hon sin man i hans viktiga uppgift. En liten, men viktig iaktagelse. Turkiet befinner sig beträffande kvinnans ställning i ett mycket bättre läge än tex Saudiarabien.

  CB positiva hantering av kontakter med muslimska världen är av utomordentligt stor betydelse för goda grannskapsförhållande omkring Medelhavet. Bland dessa goda grannar ville man givetvis även se Israel, men vad vill Israel, och Palestina?

%d bloggare gillar detta: