I skuggan av Nobel

BAKU: Det blev en lång dag innan jag fram mot kvällen kunde landa i Baku vid Kaspiska Havet och åka in till centrum genom de delar av staden där familjenamnet Nobel fortfarande har en mycket stark klang.

Det var ju här i det ryska imperiets Baku som familjen Nobel var med och lade grunden till den moderna oljeindustrin – och för all del till det moderna Azerbaijan också.

Och i morgon blir det – bland mycket annat – lunch i den gamla Nobel-villa som nu rustats upp och gjorts till lite av en klubb för den olje- och gasindustri som nu gett en ny stark blomstringsperiod för landet.

Inte minst är det norska Statoil som är en viktig samarbetspartner och investerare här nere. Men Sverige finns med i bl a Teliasoneras ägande av det största mobiltelefoniföretaget.

Senast var jag här alldeles i inledningen till det svensk EU-ordförandeskapet sommaren 2009.

Då ville vi ju bereda marken för att öppna förhandlingar om associeringsavtal med alla tre länderna i södra Kaukasusa. De är ju också viktiga samarbetspartner i det Östliga Partnerskapet.

Och nu är jag här för att se hur vi kan underlätta dessa förhandlingar. Men också för att diskutera den nödvändiga reformagendan.

Inte minst när det gäller demokratifrågorna finns det ju mycket övrigt att önska här i Baku.

Och med siktet inställt på Eurovisionsschlagerfinalen här i Baku nästa år kommer strålkastarna att riktas mot landet inte minst i det avseendet. Jag hoppas att det kommer att vara positivt.

Men det kommer också att handla om regionens farliga konflikter.

Förra året var jag djupt oroliog för den allt mer aggressiva retoriken mellan Azerbaijan och Armenien. Nu kommer jag att lyssna noggrant för att se om det går att föra samtalen om en interimslösning kring Nagorno-Karabach vidare.

I morgon kväll är det så tänkt att jag skall lämna Baku med Yerevan som destination.

Det skulle ha skett med vårt statsflygplan, men så blev det nu inte, och vi tvingas i stället hyra in ett flygplan för den rutten.

Kommersiella förbindelser finns som bekant inte mellan länderna.

Men med den europeiska integrationen som ledstjärna för reformsträvanden och integration hoppas jag att det inte skall dröja alltför länge innan det kan ändras.

2 Responses to I skuggan av Nobel

  1. oppti skriver:

    Noterade i dödsannonserna att en av Nobels ättlingar-född i St Peterburg avlidit.
    Nobel hade en stor verksamhet i St Petersburg fram till revolutionen.

%d bloggare gillar detta: