Stark överenskommelse om Libyen

STOCKHOLM: För någon timma sedan hade jag presskonferens tillsammans med Urban Ahlin från socialdemokraterna och Åsa Romson från miljöpartiet och presenterade den överenskommelse vi just träffat om de fortsatta svenska militära insatserna i Libyen.

Samtidigt kunde försvarsminister Sten Tolgfors i Bryssel informera andra försvarsministrar i denna operation om Sveriges fortsatta bidrag.

Arbetet fram till uppgörelsen har därmed kunnat fullfölja den tidtabell vi hade lagt upp.

Det är en stark uppgörelse såväl i sak som i sin politiska bredd.

Och den visar att Sverige är en nation som har viljan och förmågan att ta ansvar också i krävande internationella situationer.

Vår flyginsats fokuseras nu till en breddad spaningsinsats med insats av fem Gripen-flygplan i området. Det är vad Nato begärt, och vi kan här bidra med en unik förmåga som ger ett unikt viktigt bidrag till de samlade insatserna.

Viktigt är att spaningsinsatserna nu stöder FN- och Nato-operationerna utan några inskränkningar.

Det innebär att vi inte längre deltar i luftpatrulleringen för flygförbudszonen. Det är so oder so en rätt begränsad operation, och den kan andra fullgöra minst lika bra.

Men vad gäller flygspaningen kan vi lämna ett unikt bidrag.

Till detta lägger vi nu möjligheten att bidra med en bordningsstyrka och med personal för informationsinsatser.

Det är insatser som Nato inte explicit frågat Sverige om, men som identifieras i den ”bristkatalog” som tagits fram inom Nato.

I morgon läggs propositionen på riksdagens bord, och jag räknar med beslut mot slutet av den kommande veckan.

Att nu avbryta eller försvaga de militära operationerna hade varit att försvaga de insatser som syftar till en övervakad vapenvila.

Och därför tror jag att dagens signal från Sverige är viktig.

15 Responses to Stark överenskommelse om Libyen

 1. Kachina skriver:

  Det är bra för socialdemokratin att Juholt tonat ner aggressionen mot ALLT, även det förnuftiga. Han har tydligen insett att Sveriges anseende som en stabilitet i Europa, måste gå före inrikespolitiska gräl. Det tar sig, Juholt. Grattis!

 2. perfro skriver:

  Det var en taktiskt nödvändig reträtt för att inte försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt skulle tappa ansiktet,

 3. blomrabatten skriver:

  Nu måste Juholt tillskrivas äran i detta. Han ville ändra agendan och inte bara skicka flyg. Han ville ha andra verktyg i lådan. Att han inte sa vad utan lät tiden ha sin gång betyder ju att han ville ha en politisk agenda satte stopp för bara flyg och var öppen för andra möjligheter. Så ge nu honom en chans. Du och toljfors och reinfeldt ville ju fortsatt bara ha flyg. Ändra er inte nu för att farmstå i bättre dager.

 4. bestofmankind skriver:

  Alla är tydligen nöjda med dagens breda kompromisser. Även kanske Lars Ohly som valde att inte ingå i överenskommelsen.

  Trots all arbeten är det en besvikelse från en i observer61s kaliber att ha för uppgift att enbart producera fel hos S. Vad än S gör.

  Observer61 verkar också ignorera att överenskommelsens verkliga vinnnarna är det Libyska folket som Urban Ahlin tog fighten för.

 5. bestofmankind skriver:

  Kommentaren ovan borde vara under FN och Syrien…

 6. Kachina skriver:

  Alla svenska åtaganden mot omvärlden måste fullföljas. Det är ett storhetstecken för socialdemokratin att fullfölja detta, trots interna och inrikespolitiska stridigheter.

  Vi står enade mot omvärlden, trots interna tvister. Det är ett tecken på fungerande demokrati.

 7. Kachina skriver:

  Ang. Juholts förslag till truppinsats i Sudan = Självklart, lika nödvändigt som truppinsats i Somalia.

  Nordic Battle Group, har en hel del jobb att utföra framför sig.

  Det går inte, för demokraten och humanisten att bara se på hela tiden.

  Livet är inte en såpa på TV som vi betraktar. Vi är alla en del av det livet och de människor som dör i TV-rutan är en del av oss. Deras död är inte vår underhållning, utan en del av vår existens.

  Vi är skyldiga, mot oss själva, att bekämpa de krafter som ser befolkningen som producerande kreatur, var de än uppträder i den här världen.

  Så Juholt, jag är med dig, liksom jag är övertygad att även Carl Bildt är.

  Det är dags för Sverige att försvara demokratin och att försvara individen, där den individuella skapelsen förtrycks.

 8. demiwotan skriver:

  Man får hoppas att Barack Obamas besök i Polen har gett det som händer i Mellersta Östern och Nord Afrika en logisk fortsättning när de militära insatserna klingat av. Vad jag förstår är Nato:s insats nu detta grymma spel med siffror som krig är, när det kommit en bit in i handlingen: dör 100 motståndare för 2 av våra egna så går det att uppskatta hur länge det kan hålla på. Orsakerna till att jag nu stödjer denna insats är två: 1. dels ser jag det som min skyldighet därför att den är igång och aktiv. 2. dels för att jag ser ett historisk oundvikligt skeende i det som händer. Att försöka ge allt på båten bara för att ”Liberal Enlightenment” saknas är att göra det alldeles för lätt för sig. Det som saknas går kanske att tillföra i efterhand. Som sagt; Polen har mycket att tillföra i ett läge när det gäller att följa upp vad som avgjordes på slagfältet. Och Turkiet.

 9. observer61 skriver:

  bestofmankind!

  Inga problem – jag hänger med.
  Men nog tyckte Du också att Urban Ahlin var lite missbelåten på slutet av den direktsända presskonferensen – när han plötsligt gick ifrån podiet?

  Nu tar vi nya avstamp i diskussionen.

 10. nolies skriver:

  Filmen om Hjältemodiga flyginsatser :
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3319663041501647311#

 11. bestofmankind skriver:

  ”Men nog tyckte Du också att Urban Ahlin var lite missbelåten på slutet av den direktsända presskonferensen – när han plötsligt gick ifrån podiet?”

  Klärvoajant, telepatisk eller bara pessimistisk?

  Urban Ahlin har gjort ett exemplariskt, utmärkt arbete och åtagande för alla inblandade – inom och utanför partiet, och inte minst för det Libyska folket.

  Han (UA) är utan tvekan mycket nöjd. S fick vad partiet ville och lite mer med breddare humanitära insatser och stöd, militärt och civilt även för tiden efter Khaddafi.

  Han förväntar säkert inga berömmelse men jag tycker personligen att ditt gnällande är tröttsam. Men räkna med att jag är mycket ihärdig.

 12. metusalem skriver:

  Urban Ahlin får ampla lovord av Best of M. Möjligen kan man invända att det kanske i någon mån berodde på att UN tuffade till sig på ett sätt som man väntat länge på.

  Men låt oss inte vara småaktiga – den Juholtska verktygslådan har fixat det Libyska problemet. Nu väntar vi med spänning på vad verktygslådan innehåller för Syrien, Jemen, Nordkorea etc, etc.

 13. Jon Reina skriver:

  Rent realpolitisk för svenska forsvarsmakten är säkert Libyen ett perfekt land för att visa upp vad Saab 39 Gripen är god för i krigssituationer. Att visa vad flyget är god för i en Krigsr är nämligen inte samma sak som lågflygninger på olika flygshowt. Så att deltaga med krigsflyg i Libyen måste vara toppen for ett land som Sverige som i FN-sammanhäng gör allt för att framstå som ett land av fridsmäklare, men som rent realpolitisk är en av världens främsta krigsflygexportörer… ,

  Jada, jag är helt säker på att det är enbart frid, fröyd och humanitet som nu har fått Sverige och svenska regeringen till att låna ut sina jägerflyg till motstandskriget i Libyen. Det tror säkerligen också alla som tror på tomten….. .

%d bloggare gillar detta: