Mera Polen

STOCKHOLM: Denna dag åker Fredrik Reinfeldt till Warsawa för samtal med Polens premiärminister Donald Tusk och fortsättning på det intensivare samarbete vi etablerat i olika frågor mellan våra bägge länder.

Men åtskilligt kommer självfallet också att handla om förberedelserna för Polens ordförandeskap i EU under det andra halvåret i år.

Då skall det ju bl a hållas ett toppmöte i det s k Östliga Partnerskapet.

Förhoppningen är ju att det under detta halvår skall vara möjligt både att underteckna Kroatiens anslutningsfördrag till EU och ett associations- och s k djupt frihandelsavtal mellan EU och Ukraina.

Bägge vore betydelsefulla steg för Europa i dess helhet.

Via media noterar jag att det extremnationalistiska radikala partiets försök att ordna en massprotest i Belgrad i går mot gripandet av Ratko Mladic knappast lyckades. Deltagandet blev lägre än förväntat.

Serbien vill gå vidare. Och det är självfallet bra.

2 Responses to Mera Polen

  1. liberalberserk skriver:

    Som nordmann välkommer jag Kroatiens intreden i EU då detta öppnar ett nytt och viktigt marknad för Norge. Rent handelspolitisk är inte Ukraina viktigt för Norge då handelsvägen via Russland funkar bra för den lilla handel Norge har med detta landet i dag.

  2. sydsvenskeurope skriver:

    Den förhållandevis låga uppslutningen (jämfört med beräkningarna) vid protestmötet i Belgrad visar att Serbien inlett en ny era!
    En hel generation föddes när Jugoslavien splittrades och är måttligt intresserade av myter om före detta krigsherrar med mera. De vill ha samarbete med sina vänner och släktingar i Europa, de kommunicerar via mail och Facebook och vill inte längre känna sig som Europas paria. Serbien kommer precis som Tyskland efter andra världskriget att resa sig och komma vidare. Serbien är regionens viktigaste land, både ekonomiskt och politiskt. Belgrad är den enda ”riktiga” metropolen i denna del av Europa. Oavsett tidigare svårigheter kommer en ny tid att infinna sig, inte minst avseende försoning mellan grannländerna i det före detta Jugoslavien!

%d bloggare gillar detta: