Bra för Bosnien

STOCKHOLM: Detta var en dag som jag hade satt åt sidan för en del som borde gjorts tidigare av mer privat natur.

Föräldramöten i skolan tillhör sådant som inte ens utrikesministrar har rätt att skolka från. Och det gjorde jag inte heller.

Men tillbaka på UD hann jag i alla fall med att kort ansluta till ett möte med Michael Rocard – f d fransk premiärminister – om de arktiska frågor han nu med stort engagemang och kunskap sköter för Frankrikes räkning.

Vi hade en bra diskussion om de olika substansfrågor som det arktiska samarbetet nu måste försöka att fokusera på. Att det kommer att bli allt viktigare råder det knappast någon tvekan om.

Mitt i det kom meddelandet från Bryssel om att Catherine Ashton utsett dansken Peter Sörensen till EU:s representant i Bosnien.

Det är en i den nya situationen mycket viktig post, och Peter Sörensen är en utmärkt man för den.

Han har mycket gedigen erfarenhet inte bara av Bosnien utan av regionen i dess helhet, och kan dessutom EU mycket väl. Kombinationen är viktig.

I gårdagens Agenda på TV stod också Bosnien på dagordningen.

Och jag försökte ge lite perspektiv på de spänningar som den bosniska politiken förvisso domineras av – mellan de som vill ha en mycket centraliserad statsbildning och de som vill ha en så decentraliserad att den på sina håll ses som knappt befintlig.

Den motsättningen är alls icke unik för Bosnien, även om den självfallet får sitt speciella djup av den plågsamma långsamma läkningsprocessen efter ett mycket brutalt krig med mer än 100 000 döda för bara 16 år sedan.

På Cypern har man efter konflikterna 1963 och 1974 inte ens kommit fram till ett fredsavtal som kan börja förena de olika ståndpunkterna i denna fråga.

Och jag nämnde också Belgien – dock ett land av djup fred! – som ett land där olika meningar om hur decentraliserat eller centraliserat staten skall vara har dominerat och stundtals förlamat den politiska dagsordingen.

Historiskt är det när olika delar av regionen gått åt olika håll som Bosnien har riskerat att slitas sönder. I grunden går det hela tillbaka på delningen av det romerska riket år 395 och allt som kom att komma i dess kölvatten under århundradena.

Men det är därför det är så avgörande att såväl Kroatien som Serbien kan röra sig mot medlemsskapet i EU – och därmed kommer också Bosnien att göra det.

Måhända lite svårare och lite långsammare, men så länge den grundläggande färdriktningen är klar är det en underordnad fråga.

Då är risken för att det blir ett Cypern delat som i dag mycket liten.

Då är det snarare i riktning Belgien som utvecklingen kommer att gå. Och det är självfallet alldeles utomordentligt bra – med all respekt för alla utmaningar på vägen.

23 Responses to Bra för Bosnien

 1. observer61 skriver:

  SvD internetupplaga; Urban Ahlin säger att det är upp till regeringen att bjuda in till överläggning om Libyen-insatsen.

  Vad menar Urban – vilken ståndpunkt skall diskuteras – övervattensfartyg som Nato/FN inte vill ha?

  Här krävs ett klart ställningstagande från (S) – skall Sverige fortsätta att stödja FN med med flygstridskrafter? med utökade uppgifter?

  Det är frånstötande med nuvarande (S)-ansats till hur man hanterar svenskt deltagande i FN-uppdrag. Glidningar och rök – riktigt gammaldags utrikespolitik för inrikespolitiska poänger – utvisning p g a mörkning – från den utrikespolitiska arena enligt min bedömning.

  Denna bedrövliga affär kommer att gå till historien – och Urban Ahlins insats – kommer att vidlåda honom med nagel.

 2. Kachina skriver:

  Centraliserad decentralisering kan inte vara svårare än att driva en koncern med uttalad policy för dotterbolag, produktiva och administrativa avdelningar med eget ansvar, under de givna förutsättningarna.

  Det enda som inte kan kopieras är bokföringen. En union, nation, kommun och landskap, kan inte redovisas i aktiebolagsform, som koncernen, utan är ett familjeföretag med vanlig kassabok.

  Vi driver kommuner och nationer som aktiebolag och de ständigt ökade vinstkraven avdelningar orsakar varje år nya nedskärningar, med följd att förmågan att utföra arbetsuppgiften minskar varje år, och därmed minskar vinsten och orsakar nya nedskärningar.

  Det är som att jaga sin egen svans, denna förödande Thatcerism/Reaganism.

  När skall finansministrarna fatta att en sådan sak som att driva politik i aktiebolagsform är som att äta upp sig själv, inifrån.

 3. Kachina skriver:

  Bra för Sverige?

  Med tanke på det engelska kungahusets extravaganser, är de svenska tabloidernas rubriker en storm i ett vattenglas.

  Det går att vinkla vilken naturlig händelse som helst med överdrifter, men jag börjar undra hur mycket som är helsanning, halvsanning eller kvartssanning?

  Det börjar likna snusk och att det är provokatörerna som står för snusket. Det är dags att lägga av.

  För 122 milj per år får vi en exponering i världspressen, vars marknadsvärde för vår exportindustri är det mångdubbla.

  Lägg av eller hitta någon annan att trakassera om det nu är höjden av journalistik i nutiden. Jag minns en tid då det var kvalitet på artiklarna.

 4. Leo Occam skriver:

  Absolut Kachina, tid att frossa i någon annans elände och misstag. Varför inte följa den smutsröda tråden som leder från Juholts småkriminella umgänge till ja vad ? Vem vet, var det inte lite extra flotta middagar för Juholt och hans kumpan då bedrägeripengarna rullade in ? Vem vet, köpte han inte lite extra dyra saker för de stulna pengarna ? Kanske en liten romantiskt och lyxig resa ? Även om han inte visste var guldet kom från så levde han kanske livets glada dagar. Fast å andra sidan, han har ju äkta makt och
  kan klämma åt en liten murvel, bäst att låta bli.

  Ta ärkebiskopen i stället, han har säkert haft nån skum bekant någon gång. Helt försvarslös dessutom.

 5. Leo Occam skriver:

  Bosnien, Kosovo och Turkiet. Är det Carls bidrag till vårt Europa ?

  Tack ? Nej tack !

 6. ilsken skriver:

  Arktis? Det är väl oljan och inte isbjörnarna som lockar då kan tro. Den ena statliga representanten varnar för höjda koldioxidnivåer och den andra jublar när än mer koldioxidproducerande energi tas i bruk. Schizofrent så det kan förslå. Men vad som ska driva vårt skuldbaserade samhälle nu när oljan nått sin peak, det kan ingen av dem svara på.

  Eller? Tänk om herr utrikesministern kunde sköta sin blogg och svara på kommentarerna, som man ska göra som blogginnehavare.

 7. bestofmankind skriver:

  ”Här krävs ett klart ställningstagande från (S) – skall Sverige fortsätta att stödja FN med med flygstridskrafter? med utökade uppgifter?”

  Även du observer61 vet och märker att det är S, och inte regeringen, som verkligen är engagerad i Libyeninsatsen.

  S har redogjort en 14-sidig rapport med olika förslag civilt som militärt:

  Klicka för att komma åt Fred%20och%20frihet%20f%c3%b6r%20Libyens%20folk.pdf

  Att tänka bortom JAS-bevakning är att pröva olika alternativ som bäst lämpar för Sverige som insatsgivare, Nato/FNs strategi, och ger impact för att skydda folk i Libyen under och efter konflikten.

  Jag har bara sett S engagemang, och regeringens förslag och argumentation lyser med sin frånvaro. Planering ger bäst resultat.

  Konklusion är det bäst att S tar över utrikespolitiken. Bildt tappade försvarsförmågan för de förtryckta när han lobbade för kriget i Irak.

 8. Bo W. Höglund skriver:

  Erinrar mig just en kommentar från en kollega när vi hörde ett liknande förslag: ”Jag förstår nog inte ironien här?”

 9. archimboldo skriver:

  För att nå en hållbar linje i den svenska Libyeninsatsen verkar det ungefär behövas en approximation enligt minsta kvadratmetoden.

 10. observer61 skriver:

  bestofmankind – tack för länken här ovan.

  Dock kvarstår spåren och minnen av (S) vinglande i Libyenfrågan. (S) har trott att man kan driva alliansen framför sig i ett politiskt taskspeleri. Efter hand presenteras än det ena än det andra rökmolnet.

  Dock kvarstår att det ytterst är insatsens behov av resurser som skall styra. Behov resurser övervägs kontinuerligt – ännu har ingen andats om att Sveriges urdragning av flygstridskrafter skulle gynna insatsen.

  Nej, (S) och Juholt är elefanten i glashuset – och vi får lyssna till ljudet från glaskrossning – varje gång elefanten försöker röra sig ut ur affären.

  Vi emotser nya elefantsteg från (S) – innan det hela kommit till vila. Huvuddelen av (S) – representanter kan ju inte ha fel.

 11. smalanningen skriver:

  ”Tänk om herr utrikesministern kunde sköta sin blogg och svara på kommentarerna, som man ska göra som blogginnehavare.”

  Det händer faktiskt då och då att utrikesministern gör det, till skillnad från princip alla andra högt uppsatta politiker som driver bloggar. Man jag förstår inte riktigt din fråga? Eller du kanske bara var ilsk? :)

  Och wow – har Ubbe Ahlin fått ihop en PDF. Men så bra, då är ju allt löst.

 12. smalanningen skriver:

  Och så såg jag just framför mig en Juholt med snabel som förtvivlat försöker backa ut ur ett växthus genom en för liten dörr. Tisdagens första skratt, tack för det observer61 :)

 13. metusalem skriver:

  Att Juholt är intresserad av Libyen är helt uppenbart. Han har ju fixat en 16-sidig anvisning på hur man löser problemet, i varje fall alla de olika bidrag som S vill medverka med.

  Personligen tycker jag Alliansens hantering är föredömlig, nämligen att avvakta hur UN resp. Nato önskar ha hjälp. Möjligen har inte Nato klart för sig att det finns det bredaste anslaget på hur man löser Libyenproblemet- nämligen på S partihögkvarter.

  Vi har att vänta en spännande debatt i ärendet.

 14. bestofmankind skriver:

  Libyeninsatsen är också en ekonomisk fråga.

  S rapporten är en avvägande mellan olika faktorer som bör tas hänsyn som insatsgivare bland 40 olika länder där Tyskland inte ens stödjer insatsen.

  Frågan är hur mycket av landets säkerhet och Er egen säkerhet Carl Bildt och Ni här i bloggen beredda att offra?

  Carl Bildt kanske även är beredd att satsa all in på bekostnad av ambassadnedläggningar, demokratibistånd och fattigdomsbekämpning?

 15. bestofmankind skriver:

  ”Och wow – har Ubbe Ahlin fått ihop en PDF. Men så bra, då är ju allt löst.”

  S-utrikesgruppen har en sekreterare som sköter en PDF-fil. Visste du inte det?

 16. smalanningen skriver:

  bestof: Sorry, men hade varit mer imponerad om han gjorde det själv faktiskt. Jag menar om Carl Bildt klarar att driva en blogg så…

 17. bestofmankind skriver:

  Jag satsar all in att Carl Bildt klarar inte att skriva en PDF-fil!

  Blogg, twitter och facebook är mycket enklare.

 18. bestofmankind skriver:

  Det handlar om ett intresse.

 19. metusalem skriver:

  Detta med PDF…
  Eftersom det är lätt som en plätt fattar jag inte käbblet med om diverse personer kan skriva en hygglig PDF-fil.

  OK, här är receptet. Författa någonting i tex word. Sedan skriver man in detta med något gratisprogram tex PDF Creator. Och simsalabim har man en PDF-fil som man tydligen kan briljera med att ha presterat.

  Jag fattar definitivt inte pajkastningen här ovan!

 20. bestofmankind skriver:

  Det var i brist på kritik av substans från smalanningen. Petitesser får tydligen räcka ibland.

 21. kulan skriver:

  Noterar att karaokenivån är återkommen.

  Carl Bildt, du är en sann demokrat!

 22. bestofmankind skriver:

  Minsann, där kommer den riktiga färgen.

  Kulan förespråkar diktaturstyre i bloggen!

  Ropar på pappa när det börjar kännas jobbigt eller när det är slut på argument.

  Ajabaja!

%d bloggare gillar detta: