Till Nato i Neapel – igen…

ISTANBUL: Det har blivit en dag till större delen dominerad av gripandet i Serbien av Radko Mladic och reaktioner på och kommentarer till detta.

Att dagen började med diskussioner om den stora förändringen i den arabiska världen känns vid det här laget ganska avlägset.

Jag hade dock ett intressant samtal per telefon – han bedrev valrörelse – med min turkiske kollega Davutoglu om inte minst Syrien och vad som kan hända där de närmaste dagarna.

Mycket tidigt i morgon bryter jag dock upp härifrån och beger mig till Neapel i Italien.

Platsen är vacker och fascinerande, men mitt besök nu avser Nato-kommandot i utkanten av staden. Därifrån leds ju nu de samlade militära insatserna för att stödja genomförandet av FN-resolutionen 1973.

Så under några timmar kommer vi att gå igenom de olika militära operationerna – inklusive de svenska insatserna – och hur de kan fortsättas för att hålla uppe och om möjligt förstärka det militära trycket mot Khaddafi och det som finns kvar av hans regim.

Jag har förvisso varit där förut – men det var ett tag sedan.

Det var sensommaren 1995, och målet för våra flygoperationer då var generalen Mladic och hans styrkor i Bosnien.

Jag minns det som om det var i går.

Speciellt i dag.

12 Responses to Till Nato i Neapel – igen…

 1. pigeon123 skriver:

  ”Det var sensommaren 1995, och målet för våra flygoperationer då var generalen Mladic och hans styrkor i Bosnien.
  Jag minns det som om det var i går.”
  *****

  5.3.9 Genomförandet av ”Strike”

  Med explosionen i Sarajevo den 28 augusti 1995, som bosnienserberna på tämligen tvivelaktigt underlag gjordes ansvariga för, fick USA sitt alibi att genomföra den länge planerade omfattande luftoffensiven mot Pale.[119] Från den 30 augusti till den 14 september 1995 företog NATO, huvudsakligen med amerikanskt flyg, 3.400 flygningar mot både taktiska och strategiska mål överallt i det serbkontrollerade Bosnien-Herzegovina.[120] Under luftoffensiven inledde Sarajevo och Zagreb en samordnad storoffensiv mot nordvästra Bosnien, i vilken bosnienserbiska styrkor fördrevs från stora områden.[121] Pale och indirekt Belgrad led det militära nederlag, som på avgörande sätt ändrade maktbalansen till Sarajevos fördel och skapade grunden för den av USA önskade politiska ordningen, manifesterad i Dayton-avtalet i december 1995.

  http://www.tffr.org/articles/9734_stormaktsintressena.htm

 2. foxbill skriver:

  Demonstrationerna i Serbien visar tydligt att stödet för massmördarna fortfarande är starkt. ”Vi är alla Mladic”, som en demonstrant sade.
  Bildts skygglappar och överslätande attityd är förmodligen ett symptom av imperialistambitionerna. Det är en skam att befolkningarna i EU låter sig ledas av hybris-smittade ledare. Men befolkningar får de ledare de förtjänar.

 3. raianeh skriver:

  Utrikesministern behöver inte smickra oss med krokodiltårar över Syrien. Det är Bahrain som behöver befrias från amerikanska flottan och diktatorn.

 4. raianeh skriver:

  US Army may be liable for Diana death

  A movie called Unlawful Killing caused quite a stir in this year’s Cannes Film Festival in France.

  It is the story of the deaths of Princess Diana, Dodi Fayed and their driver Henri Paul, and was described by its director Keith Allen as “inquest into the inquest of Princess Diana.”

  The film cannot be screened in the UK over ‘national security issues.’

  http://www.presstv.com/detail/181945.html

 5. liberalberserk skriver:

  Undertegnede har hele tiden ansett Nato-krigen mot serberne i Bosnia, som klart illegitim og uten forankring i folkeretten. Imidlertid var Bosinakrigen viktig for USA siden deres intervensjon skulle vise verden, spesielt araberverden, at USA også kunne ta muslimer i forsvar. For det er vel liten tvil om at sårene fra USAs angrepskriger mot i Irak og Kuwait noen år tidligere, enda lå som vidåpne sår i araberverden?

  At Bildt tydeligvis er kjempeglad for at den serbiske overkommanderende Radko Mladic, endelig er fanget og på vei til å få sin dom av krigsdomstolen i Haag, er ikke uventet. Og at hans reaksjoner synes å delesmed de fleste andre politiske ledere i vest-Europa, er heller ikke uventet siden deres stillingtaken har gitt dem serbisk blod på sine hender. Og dette må de på død og liv må forsvare, om de skal ha en fremtid i politikken.
  Etter min mening er imidlertid arrestasjonen av Radko Mladic sterkt beklagelig siden den unge staten Serbia trenger alle sine helter. Og Radko Mladic blir utvilsomt oppfattet som helt i Serbia.

  Vi kan vel alle være enige i at krig noe dritt og mest av alt går ut over sivilbefolkningen. Krig lager også langvarige sår mellom folk og befolkningsgrupper som det i beste fall tar mange generasjoner å lege Man kan derfor lett tro at verdenssamfunnets (FNs) engasjement i kriger rundt om i verden nettopp skyldes humane årsaker, men så er ikke tilfelle. Krig er og har nemlig alltid vært maktpolitikk. Det er bare at politiske arena er flyttet fra regjeringskontor og parlamenter, til slagmarker.

  Skreller man bort alle de politiske frasene så kan man ikke unngå å se at det lå fint lite humane aspekter i for eksempel krigen Sovjet førte mot det Taliban i Afghanistan. Heller ikke fantes det noen humane aspekter i at USA og vest-Europas ga såkalt støtte til den Afghanske. Nei det hele dreiet seg om politisk posisjonering og disposisjoner. Det Afghanske folket, sivilbefolkninger, var det ingen i verdenssamfunnet som har brydde seg døyt om. Akkurat samme sak gjaldt i Bosnia på 1990-tallet og i Afghanistan i dag. Og i denne sammenheng er det vel opp mot ren prostitusjon når våre nordiske ministre omtaler styrkene sine i Afghanistan, som ”fresdbevarende”.
  Det er jo det stikk motsatte de er, nemlig krigsbevarende.

 6. liberalberserk skriver:

  Egentlig hadde jeg ferdig-kommentert denne saken, men ser i ettertid at det er noen momenter som mangler.

  Først og fremst er det viktig å forstå at alle kriger faktisk avler frem krigsforbrytere. Og årsaken er troligst at det ligger i menneskets natur å bekjempe sine fiender.

  Tar vi Norge etter krigen i 1940-45, så fikk landet noen få titalls motstandshelter. Stort sett var disse ”Norges beste”, altså kjekke unge og velutdannende menn som fulgte enhver ordre fra Milorg og regjeringen i London. De gjorde aldri annet enn akkurat hva de fikk ordre til, og intet annet. De er da også verd all ære de har mottatt etter krigen. Nå hører det til saken at nesten samtlige av disse unge motstandsmennene i etter 1945, i praksis har ledet det meste som finnes av verdi i Norge siden den tid. Jeg sier ikke dette er ufortjent, for de er kjent som ”gutteklubben Grei” og utvist både kløkt og ansvar under sine år ved makten.

  Det er altså intet problem med gutta i ”gutteklubben Grei” som nå forøvrig er i ferd med å gå ut på tiden. Nei problemet for Norge er at landet enda ikke har gitt noen offisiell honnør til andre grupper unge norske frihetskjemperne. Altså de som ikke hørte til i kretsene rundt ”gutteklubben Grei”, og som ikke like klokkerent fulgte ordrene fra Milorg i London. I stedet for medaljer, krigskors og krigspensjon forsøkte det offisielle Norge etter krigen å stemple disse som kommunister og hva verre er. Ja noen av dem ble da også fengslet etter krigen for aksjoner og raid de hadde utført under krigen, for fedrelandet. De var altså motstandsheltene som ofret alt for Norge, men som aldri fikk noen medaljer, krigskors eller berømmelse for innsatsen de gjorde.

  La oss også se nærmere på skjebnen til den svenske motstandsmannen, urmakeren Ernst Svensson. Han fungerte som liaisonoffiser for ”gutta på skauen” helt til ham ble tatt av Gestapo og ført til Grini fengsel. Der fikk han sin dødsdom og sendt videre til Sachsenhausen i Tyskland for å avrettes.
  Svensson var heldig som var svensk. Dette bidro nemlig til at han i siste liten ble reddet av den svenske legasjonen som fant ham etter flere ukers mislykkes leting.
  Svensson klarte seg altså, men fikk etter krigen ingen honnør eller takk fra norske myndigheter for sin krigsinnsats. Ikke engang ”deltakermedaljen” ville de gi ham og selvfølgelig ingen krigspensjon.
  Svensson var jo svensk og således ingen rett til å blande seg opp i norske affærer. Det mente tydeligvis både Milorg og myndighetene.

  Heldigvis var ikke alle nordmenn like forstokket som Milorg og regjerningen. Oslo kommune ga ham for eksempel det ærefulle vervet å stille klokkespillet på Oslo rådhus. Og etter mange år ble han langt ut på 1960-tallet, tilkjent ”deltakermedaljen”. Men å få dette tok altså over 20 år etter krigens slutt.
  I våre dager er det mange i Norge som stadig opprøres og er skamfulle over myndighetenes behandling av mange av heltene våre fra andre verdenskrigen. Jeg har helt bevisst unnlatt å ta med sjøfolkene våre som også ble utrolig dårlig behandlet etter krigen. Det vil nemlig oppta for mye plass.
  Det jeg vil frem til er at man ikke kan unngå at Radko Mladic av de fleste i Serbia vil bli husket som en stor motstandsmann i mange generasjoner fremover. For den vanlige serber er han ingen morder, men en stor og aktet frihetskjemper. Og en fellende dom i Haag vil ikke endre deres syn i denne sak.

 7. smalanningen skriver:

  ”Demonstrationerna i Serbien visar tydligt att stödet för massmördarna fortfarande är starkt. ”Vi är alla Mladic”, som en demonstrant sade.”

  Hmmm. Ungefär som att säga att ”stödet för att slänga ut alla invandrare i Sverige är starkt”, ungefär motsvarande.

  Sen huruvida ”Strike” var legitim eller inte… Det finns INGET legitimt i ett krig. Aldrig någonsin. Alla krigsaktioner är i någon form ett brott mot något. Alltid.

  Men med bl.a. Srebrenica i minnet är jag djupt tacksam för att Serbiens krigsmaskin hejdades. Faktum är att jag mår illa när personer gnäller över NATO:s inblandning i kriget när det då rakt inte är någon (allra minst norrmän kan jag tänka) som gnäller över USA:s inblandning i andra världskriget…

 8. pigeon123 skriver:

  ??????
  …och målet för våra flygoperationer då var…
  ????

 9. Lars skriver:

  Vadå våra flygoperationer? Dina kanske, men inte våra. Vi vill inte ha något med NATO att göra. Det uttalandet får du själv stå för.

 10. Lars skriver:

  Förklaring. Enligt senaste SIFO-undersökningen är drygt 50% negativa till att Sverige ska gå med i NATO medan endast 26% är positiva. Resten är osäkra eller har ingen uppfattning. När Bildt skriver våra menar han sin lilla elit + den lilla minoritet som vill gå med i NATO. Den stora majoriteten vill inte gå med i NATO och i demokratisk ordning är ordet våra reserverat för oss, majoriteten. Inte för eliterna och bombminoriteten.

  Därför kan inte flygoperationerna kallas våra. Inte om Bildt uttalar sig som representant för Sverige. Men om han uttalar sig som representant för den elit som styr Europa och USA, då stämmer uttalandet. Men som utrikesminister för Sverige vore det lämpligare att representera Sverige, och inte någon utländsk elit.

 11. Visionären skriver:

  Lars 20:27 och 20:37

  Är det lille Lars Ohly som sitter och skriver här på fredagskvällen? Har du inget bättre för dig? Som att vara ute och kasta sten eller bränna bilar tillsammans med dina kompisar i AFA t.ex.

  Var det inte utomparlamentariska krafter du kallade det för på valnatten? Är det det du snackar om när du använder ord som lilla elit eller lilla minoritet?

  F.ö. har Carl Bildt utsetts som VÅR utrikesminister av VÅR statsminister Fredrik Reinfeldt i enlighet med VÅR konstitution som bestämts av majoriteten av VÅRA riksdagsdagsledamöter invalda i VÅRT parlament efter fria och demokratiska val.

  Exakt vad i denna process vill du ändra på, eftersom du trots detta inte anser att Carl Bildt kan föra VÅR talan?

  V

%d bloggare gillar detta: