Gratulerar!

ISTANBUL: Jag gratulerar varmt Serbien och president Boris Tadic till att nu ha lyckats finna och arrestera Radko Mladic.

Jag utgår från att han snabbt kommer att överföras till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för den rättegång som skulle ga inlettts för länge sedan.

12 Responses to Gratulerar!

 1. Pravo skriver:

  Bra. Jag hoppas att rättegången mot Mladic blir lika upplysande som rättegångarna mot Milosevic, Seselj och Karadzic. Samtliga har spridit ljus över västländernas smutsiga inblandning i det Jugoslaviska inbördeskriget. Mladic kommer säkerligen bidra till ytterligare upplysning.

 2. bosanskapolitika skriver:

  Det som är beklagligt är att Mladics, Karadzics och Milosevics verk (Republika Srpska) kommer att bestå. Detta skickar signaler till andra i regionen att våldet lönar sig. Det som är mer tragiskt är att det demokratiska världen har accepterat krigsförbrytarnas verk. Det är ingen idé att ställa dem till svars. I vilket syfte om det de har skapat lever kvar?

 3. altruism1980 skriver:

  Tragisk kommentar från bosanskapolitika. En typisk kommentar som syftar till att demonisera serber.

  Serberna i Republika Srpska önskade endast fortsätta leva i ett multietniskt Jugoslavien. Republika Srpska hade inte behövt skapas överhuvud taget om inte bosniakerna hade lagt sin röst på Alija Izetbegovic. Serberna i Republika Srpska kämpande mot:

  ”There can be no peace or coexistence between the ”Islamic faith” and non- Islamic societies and political institutions. … Islam clearly excludes the right and possibility of activity of any strange ideology on its own turf.” Alija Izetbegovic, Bosnienns skapare i sin bok Isalamic Declaration.

  Bosnikerna och västvärlden stöttade Alija Izetbegovic. Vem var Izetbegovic – en multikulturell visionär eller en muslimsk fundamentalist?

  Jag rekommenderar alla att läsa hans ”Islamic Declaration” och göra sin egen bedömning. Det bör påpekas av bosnienmuslimernas val var Alija Izetbegovic.

 4. bosanskapolitika skriver:

  @altruism1980 – Så du menar att det var därför som Serbiska styrkor begick folkmord på bosniaker? Mladic själv sa i Srebrenica att ”tiden äntligen har kommit att hämnas på turkarna”. Det finns säkert fler än Mladics och din ursäkt till att serberna dödade över 8.1% av bosniakernas totala befolkning. Det som är mer tragiskt är att det fortfarande finns människor som vill rättfärdiga folkmord i Bosnien.

  Att förknippa bosniaker med islamisk terrorism är en efterkonstruktion efter 11/9 2001.

 5. altruism1980 skriver:

  Det begicks inget folkmord i Bosnien 1992-1995 av serber på bosniaker. Enligt den bosniska statens uppgifter dog ca 100000 människor i Bosnien. Av dessa var drygt 60000 bosnienmuslimer, 28000 tusen serber och resten kroater. En viss överrepresentation av bosnienmuslimer – det är inget folkmord i mina ögon. Hur får du det till Folkmord? 8,1 % av bosnikarnas befolkning dog inte, snarare är en mer träffande siffra 2-3%.

  Serberna var den största folkgruppen i Bosnien före andra världskriget, hade varit det än idag, om inte Folkmordet på serber hade skett under andra världskriget. Folkmordet på serber under andra världskriget utfördes mestadels av bosniaker och kroater ihop med deras allierade Nazityskland. Majoriteten av serberna stred mot nazisterna under andra världskriget, medan majoriteten av bosniakerna och kroaterna stred på Nazityskland sida.

  Erkännadet av staten Bosnien 1992 av västvärlden, kan kanske ses, som en belöning till dem som begick folkmordet på serber under andra världskriget.

 6. altruism1980 skriver:

  Det bör även påpekas att Alija Izetbegovic, Bosniens grudare, var med i en paraplyorganisation till Hitler Jugend under andra världskiget – ”Mladi Muslimani”. Men det nämns aldrig i mainstream media i väst.

 7. altruism1980 skriver:

  @bosanskapolitka

  Har jag fel i när jag påstår att bosniakerna valde Alija Izetbegovics som sin ledare?

  Har jag fel i när jag påstår att citatet ”There can be no peace or coexistence between the ”Islamic faith” and non- Islamic societies and political institutions. … Islam clearly excludes the right and possibility of activity of any strange ideology on its own turf.”, inte är skrivet av Alija Izetbegovic i hans bok Islamic Declaration.

  Har jag fel i mitt påstående att Alija Izetbegvic är Bosnien grundare?

  Har jag fel i att det bodde mer serber än bosniaker i Bosnien före andra världskriget?

  Har jag fel i att majoriteten av muslimerna stred på Nazitysklands sida?

 8. bosanskapolitika skriver:

  @altruism1980

  År 1377 lät sig Tvrtko Kotromanic utropas till kung över Bosnien. Att du påstår att Bosnien grundades 1992 visar att du saknar grundkunskaper om Balkans historia. Inte förvånas över att du har fel på de övriga punkterna.

  Beteckningen bosniaker härleds ur namnet för den region de främst bebor. Första gången de omnämns är under 1100-talet och då som bošnjani.

  Om vi håller oss till fakta så enligt Nordisk Familjebok från 1878 definieras bosniaker såsom ”De slaviske invånare i Bosnien.” Här förklaras också att ”Störste delen af befolkningen i Bosnien utgöres af bosniaker, hvilka äro antingen muhammedaner eller grekiska katoliker.”

  Noel Malcolm (Bosnia: A Short History, 1996) skriver att vid nyår 1943 beräknas över 100 000 bosniaker dödats (9 % av bosniaker vid den tiden) och 250 000 hade fördrivits från sina hem. Det kan till viss del förklara hur antalet Bosniaker reducerades under andra världsgriget.

 9. mrmhalland01 skriver:

  Så krigar då balkanerna på denna blogg…
  Inte ens efter flykt ifrån eländet kan de låta bli att hetsa varandra.

  Inte ens i ett av världens fredligaste länder kan de låta bli att kriga !

  Det är rätt att hjälpa nödställda människor (så länge nöden består), men fel att importera hat och våld !

 10. geneve2 skriver:

  mrmhalland01
  Mycket bra sagt och skrivet!

 11. kris08 skriver:

  Bildt är verkligen för rörande!
  Frågan är väl om Serbien ska kunna köpa sig in i EU så lätt?

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/mladic-star-i-vagen-for-eu-intradet

 12. florimond77 skriver:

  Äntligen är råttan infångad!

%d bloggare gillar detta: