ISTANBUL: Dagens diskussioner här skall handla om annat, men det hindrar inte att frågor om Internet och dess frihet kräver en kommentar. Frågan tillhör ju våra viktigare.
I Paris har inför dagens G8-möte i Deauville hållits en konferens där franska företrädare försökt slå ett slag för olika regleringar för att skapa vad de kallar ett ”civiliserat Internet”, och här i Turkiet går diskussionens vågor just nu höga om ett förslag som väl på ett eller annat sätt har samma inriktning.
Sloganen om ett ”civiliserat” Internet låter antyda att dagens Internet är dess motsats, och riskerar att leda i en riktning som legitimerar ingrepp som hotar den frihet som ju nätet är en så betydande kraft för.
Är vårt telefonsystem i dag egentligen ”civiliserart”; eller krävs det även där olika regleringar för att se till att det inte sägs saker som på ett eller annat sätt kunde vara stötande?
Och hur är det egentligen med TV? Behövs det inte lite ingrepp och regler som ser till att ocivilierade program eller informationer inte stör känsligare själars tillvaro?
Och när man ändå äre igång borde man nog titta på media i största allmänhet också. Där kan man nog hitta åtskilligt som inte uppfyller känsligare själars krav på vad som är civiliserat eller ej.
Ges det för övrigt inte ut en massa ociviliserade böcker också?
Jag skriver detta bara för att visa vart resonemang som dessa riskerar att föra oss, och hur rasande lätt det är för andra intressen och andra typer av regimer att kidnappa resonemanget och använda det för att legitimera politik och åtgärder som går direkt på tvärs mot våra värderingar.
Regimen Mubarak ansåg under sina sista dagar alldeles uppenbart att Internet inte var tillräckligt ”civiliserat” och stängde ner hela systemet.
Här i Turkiet har nu introducerats bestämmelser som tydligt riskerar att inskränka friheten. Man skall välja mellan olika filtersystem när man ansluter sig till Internet, och i alla finns någon form av spärr mot någonting.
Här kan det välvilligt handla om att ”skydda familjen”, men alla vet att införs systemer är det svårt att vara säker på hur regleringens rattar i framtiden kommer att skruvas på.
Om begreppen ”civilisation” och ”frihet” plötsligt målas upp som varandras motsatser tror jag att man har hamnat alldeles fel. Ofria samhällen har historiskt sett sällan varit särskilt civiliserade.
Om några dagar presenterar FN:s specialrapportör om yttrandefrihet Frank La Rue den rapport om friheten och Internet som han arbetat fram med bl a starkt svenskt stöd.
Då hoppas jag vi får en bredare och bättre internationell diskussion kring dessa viktiga frågor.
Och får en bättre motståndskraft mot den typ av retorik och regleringar som just i dessa dagar kommer från Frankrike och Turkiet.
Exakt samma resonemang går att applicera på det generella censurfilter som svenska Cecilia ”Cencilia” Malmström (fp) i EU propagerar för som påstått effektivt motmedel mot barnporr (stället för att se till att materialet försvinner vid källan).
Hur ska ni ha det?
Bra skrivet, tänkeväckande. Som vanligt höll jag på att skriva men menar att C Bildt håller stilen , därför jag fortsätter sälla mej till läsarskaran
Insiktsfullt resonemang.
Bibehåll denna attityd på BB-mötet
på Grand Hotel Kempinski 9-12 juni.
[…] https://carlbildt.wordpress.com/2011/05/26/foga-civiliserat/ […]
Jag är på de känsliga själars sida. Man ska inte förstöra hela befolkningens livsanda med kassa nyheter bara för att eliten vill ta över andra länder på lång sikt.
Sarkozy försökte aktivt visa på en annan bild av sig än den tidigare regleringsanhängar han bevisligen varit. Av alla jag pratade med på eG8 var det ingen som trodde han förändrat sig. Det han däremot gör är bjuder in till dialog. Han tar in synpunkter och de synpunkter han får från de största är tydliga – reglera väldigt varsamt om ens över huvud taget. Sen återstår om han bekräftar allas farhågor och ignorerar dessa synpunkter, eller verkligen lyssnar och anpassar sig något. Vi får väl se om det kommer något från G8 mötet eller inte.
Skönt att höra att vår regering är för fri information, trots alla diskussioner om IPRED, FRA och annat.
Jag har just nu mycket kontakt med en person i UAE, det är slående vilka censurer de har.
Vi har hittat ”Google talk” att prata på, annars är det bara mail som fungerar för kommunikation, hurvida den granskas innan leverans vet jag inte, men det tar tid att nå fram.
Så vill vi inte ha det i Europa !!!
De känsliga själarna kan installera egna filter som sorterar bort porr och annat de mår dåligt av.
Det finns filter för i stort sett allt.
Du har denna attityd nu ja men din faktiska politik talar ett annat språk när till och med IP adresser ges ut för ett så ringa brott som fildelning.
Censur finns redan för mycket.
Pressens Etiska Regler borde faktiskt gälla för pressen i allmänhet och inte bara om jag som person har blivit påhoppad. Eftersom jag sysslar med Mellanöstern kan jag ofta jämföra samma nyheter, först i flera israeliska tidningar, sedan utländsk nyhetsbyrå och slutligen TT. Ställer man dem bredvid varann ser man hur informationen steg för steg förvanskas och speciellt i slutsteget lägger TT sin egen agenda som slutfilter, både lägger till och drar ifrån. Det är mycket tydligt och att klaga på dem hjälper aldrig.