En bra dag för Europa

ISTANBUL: De senaste timmarna här vid Bosporen har av lätt insedda skäl dominerats av olika kommentarer kring nyheten från Belgrad.

Det var vid tolvtiden som det började komma lite kryptiska meddelanden, och självfallet tog jag omedelbart kontakt med Belgrad, men det var först i och med president Tadics presskonferens som gripandet av Mladic kunde bekräftas officiellt. Då var också de DNA-tester man ansåg att man måste göra på den mycket åldrade mannen klara.

Det var en tillfällighet som ser ut som en tanke att detta inträffade samtidigt som EU:s Catherine Ashton landade i Belgrad.

Ett mörkt kapitel i den europeiska historien kan stängas, och samtidigt öppnas Serbiens och hela regionens europeiska perspektiv upp på ett nytt sätt.

Nu överförs Mladic till Haag och ICTY, och med stor sannolikhet kommer jag att tillhöra dem som i ett eller annat stadium av rättegången kallas det för att berätta det jag vet om vad som hände framför allt den tragiska sommaren 1995.

Mina möten då med bl a Mladic har jag ju skildrat i boken ”Uppdrag Fred”, men sedan dess har olika rättegångar vid ICTY gett oss en mycket djupare bild av vad som faktiskt inträffade.

Rättegången mot Mladic blir den sista stora krigsförbrytarrättegången efter Balkan-krigen. Rättegången mot den kroatiske generalen Gotovina avslutades ju för någon månad sedan, och rättegången mot Karadzic pågår.

Just i dag ser jag att det var Mladics nära förbundne generalen Tolimir som var i rättegångssalen i Haag.

Min förhoppning är att dagens nyhet skall öppna upp möjligheten för Serbien att få kandidatlandstatus i EU mot slutet av året och att det skall vara möjligt att inleda formella anslutningsförhandlingar nästa år.

Och de kroatiska anslutningsförhandlingarna hoppas jag skall vara avslutade inom den allra närmaste tiden.

Då kan den europeiska integrationens och försoningens krafter äntligen börja att dominera den del av Europa som under ett långt och brutalt och fasansfullt decennium slöts sönder och samman av nationalistiska strider.

Detta var en bra dag för Europa.

21 Responses to En bra dag för Europa

 1. bosanskapolitika skriver:

  Det var en bra dag för Europa men Bosnien tvingas leva kvar med Mladics verk – Republika Srpska.

 2. raianeh skriver:

  Eliten eller i verkligheten skurkarna som tagit makten med hjälp av skatter vill på lång sikt ta över alla länder. Men den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

 3. raianeh skriver:

  En bra dag för Europa enligt bildt och eliten är en dag då Judar och Araber utrotar varandra så att vita kan ta över mellanöstern. Jiiiippiiiii låt oss fira Europas framgångar.

 4. raianeh skriver:

  Fear is the foundation of most governments; but it is so sordid and brutal a passion, and renders men in whose breasts it predominates so stupid and miserable, that Americans will not be likely to approve of any political institution which is founded on it.

  John Adams, Thoughts on Government, 1776

 5. raianeh skriver:

  Remember democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide.

  John Adams, letter to John Taylor, April 15, 1814

 6. Kachina skriver:

  Idag var ingen bra dag för Sverige. Jag gjorde det nationella provet för tredjeklass. Ämnet var förmågan att spinna vidare på en dialog.

  Motparten fick frågan om vad han skulle ta med sig på en rymdresa. Han svarade; ”Ett tält”.

  Jag svarade; ”Jaså”

  Därmed blev jag underkänd i det nationella provet.

  Det rätta svaret hade varit; ”Jamen det är bra att ha om det skulle börja regna”

  Alltså, en tioåring vet att det inte regnar i rymden och att det inte finns syre eller en plats att fästa tältpinnarna, SÅ VAD I H-E ÄR DET NI SYSSLAR MED, NI BLÅSVEDDA IDIOTER SOM FÖRSÖKER DRIVA SKOLVERKET?

  Jag ber om ursäkt för språkbruket, Carl Bildt, men frågor som formuleras från svaret, hör till det jag kallar logisk idioti.

  Inte kan ni väl tro på fortsatt mandat under dessa förutättningar. Skolan skall förstatligas och byggas på saklig grund, istället för flummiga nationella prov.

  Kan ni inte utföra detta, finns det andra som är beredda att ta över.

 7. Bo W. Höglund skriver:

  Men snälla Kachina, tror du att det andra gänget skulle vara bättre på att driva en skolverksamhet i Sverige?
  Kom ihåg att det var de som kommunaliserade skolan, roten till allt ont där, och som har reducerat skolan i kommunbudgetarna till en försumbar restpost!
  OCH,
  Svaret på frågan borde vara uppenbart för alla med den minsta kännedom om samtidslitteraturen (t.ex. mig själv) – det är ”En Handduk!”

 8. raianeh skriver:

  Every government degenerates when trusted to the rulers of the people alone. The people themselves, therefore, are its only safe depositories.

  Thomas Jefferson, Notes on the State of Virginia, Query 14, 1781

 9. raianeh skriver:

  I think we have more machinery of government than is necessary, too many parasites living on the labor of the industrious.

  Thomas Jefferson, letter to William Ludlow, September 6, 1824

 10. flyktingar skriver:

  Grattis till framgången, Carl Bildt. Detta vad en symboliska seger, som otvetydigt förebådar hela Balkans inkorporering i EU, varpå kunde följa Turkiet och på lite längre sikt Levanten. Möjlighetens formulering är ett första steg mot dess genomförande.

 11. Kachina skriver:

  BoW

  Jo, men det är desamma som nu insett flumskolan, som förstår misstaget. Jag förstår att Magister Björklund inser misstaget, men han måste även inse innebörden.

  Det handlar om kompetens, hos rektorer och lärare, och att vara beredd att ta den kostnaden.

  Skolan måste vara statlig, lika för alla och ta den kostnad för kompetens som behövs.

  Lärarna, historien och deras status, är en förutsättning för framtiden.

  Det är den grundval vår civilisation kan bygga vidare på.

 12. alivga skriver:

  Ja, visst är det en bra dag för Europa idag. Men glöm för allt i världen inte att Serbien ännu inte samarbetar fullt ut med ICTY. Bland annat är den av ICTY efterlyste Goran Hadzic fortfarande på fri fot. Han tros befinna sig i Serbien. Det var en stor ”fisk” som Serbien anhöll idag men även de mindre fula fiskarna som är efterlysta för krigsbrott av ICTY bör lämnas ut innan Serbien kan tillåtas närma sig EU fullt ut. Hur glad jag än är idag går det inte att förundras över varför och hur det kan ha dröjt till dagens datum innan Serbien grep Mladic. Gripandet visar ju tydligt att Serbien underlåtit sig att gripa Mladic tidigare. I min värld är det ett dåligt betyg. Nu väntar en mycket lång och segdragen process och troligtvis kommer denne Mladic aldrig att utdömas ett straff innan han lämnar jordelivet. Skamligt!

 13. Bo W. Höglund skriver:

  Visst har Du rätt, Kachina – men Du glömde vilken dag det var i går!

  Kolla här – I romanserien Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams har handdukar en central roll inom rymdliftarkulturen. Uttrycket ”veta var man har handduken” innebär att man är en person som kan ta vara på sig själv. Handduksdagen firas 25 maj till minne av författarens bortgång.

  Det är ju en dag för sent i dag!
  mvh
  bwh

 14. claudius49 skriver:

  Maj månad i år — den ofta underbara vårmånaden har verkligen bjudit på två positiva nyheter: Osama bin Laden gripen och dödad, Ratko Mladic gripen.

  Men också en klart negativ nyhet: USA:s kongress, i Joint Session, applåderande med glädjefnatt över Bibi Netanyahus långa osakliga — och farliga — utgjutelser. Farliga för USA, för Israel och för hela Mellanöstern. Se t ex denna artikel av M J Rosenberg:

  http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/05/201152512623687256.html

  Man frågar sig oroligt: Varför ges Netanyahu tillfälle att uppträda inför Kongressen? Räcker det inte med att uppträda inför den egna Femtekolonnen i USA, AIPAC?

 15. foxbill skriver:

  Ja, Carl. Nu när Ratko är gripen då återuppstår alla de mördade unga killar, gamla gubbar och andra helt oskyldiga. Det var ju bara Mladic och Karadzic som var skyldiga till folkmorden på Balkan.
  Nu kan vi glömma och förlåta alla oförrätter.
  NOT!
  Det verkar bara finnas ett mål hos EU-eliten. EU skall växa! Vad är några folkmord på Balkan i det sammanhanget. Det var ju inte våra barn som blev skjutna i ryggen. Vet någon av er vad en ryggrad är? Amöbor med storhetsvansinne ligger nog nära sanningen. Vart är den tänkta gränsen? När får ni nog i era imperialistambitioner? Skall expansionen fortsätta österut eller söderut?
  Inte alls? Duger inte dessa raser att inkorporeras i det nya imperiet?
  Vi får se vad som kommer att hända när Grekland går i konkurs. Och strax därpå Irland och Spanien.
  Om Serbien överhuvudtaget skall kandidera så borde det vara med en karantäntid som motsvarar slutet på kriget tills alla mördare fått sina domar. Dvs. minimum 12-13 år.

 16. claudius49 skriver:

  I tillägg till mitt inlägg ovan vill jag ge adressen till ett inlägg av Gideon Levy i Haaretz, apropå Det Stora Talet i USA:s kongress i förrgår:

  http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/netanyahu-relegated-himself-to-the-footnotes-of-history-1.364110

 17. mrmhalland01 skriver:

  foxbill,

  Håller med dig.
  Det finns inga länder på Balkan som är redo för medlemskap i EU.

  EU ska bara en fredens union.

  Det är inte EN eller TRE personer i statsledningen som bestämmer om landet är fredligt… det är några miljoner människor !

  Förhandla med dem om EU ska vara en trovärdig fredsunion !

 18. Nikola skriver:

  Haha, Serbien i EU. Det vore just snyggt. Det skulle i så fall vara första gången i historien en råtta hoppar ombord på ett sjunkande skepp…

 19. smalanningen skriver:

  Det finns de som tycker att EU ska vara endast för Europas Elit, d.v.s. håll alla problemländer långt utanför dörren. Balkan och Turkiet kan glömma medlemskap. Släng också gärna ut baltstaterna och medelhavsländerna, de har absolut inte där att göra. Speciellt inte nu när de fuckat upp sin ekonomi på det viset.

  Men stopp ett tag här nu.

  Många pratar om att unionernas tid är förbi, jag menar att den är här nu. Med långtgående ekonomiska samarbeten och insyn (och viss kontroll) i samtliga Europas stater uppnår vi den stabilitet som krävs för att undvika ett nytt Jugoslavien. Det finns givetvis rent ekonomiska aspekter som kan tyckas vara en dålig affär för oss – vi här uppe i trygga norr – men vi har ännu mer att förlora på ett Europa i ruiner. Igen.

  Så ni som vill skydda våra intressen genom att stänga EU ser därigenom också till att bevara den osunda nationalismen i våra grannländer. Elitism. Orättvisor. Utanförskap. Hmm. Känner igen det där, startade det inte världskrig förr i världen?

  Och ni som vill att Sverige går ur EU är inte mycket bättre – av exakt samma anledning.

 20. foxbill skriver:

  smalanningen,
  Samarbete, ja.
  Äktenskap (union), nej.
  Måhända att du är en vindflöjel som gärna låter dig styras. Men tänk på oss som inte är det. Som gillar olikheter och hatar likformighet.
  Är demokrati något som låter bekant? Den minskar lika snabbt som storleken ökar.
  Experimentet med euron som håller på att helt ta död på vissa ekonomier är ytterligare ett bevis på idiotin.
  Här fanns ett system med olika valutor som fungerade som styrmedel för när länder misskötte sig. Det tog man bort! Bra tänkt.
  Har du läst lissabonfördraget smalanningen?
  Vad har du för synpunkt på undantagen som vissa länder fick? Undantag som innebär att dessa länder kan stifta undantag för i princip vad som helst.
  Har någon läst FN’s deklaration om de mänskliga rättigheterna? Helt solklart bryter de flesta länder dagligen mot dessa. Inklusive Sverige!
  Kejsaren är naken. Bara man tittar ordentligt.

%d bloggare gillar detta: