Att flyga eller inte flyga?

STOCKHOLM: Är vi på väg mot nya dygn i skuggan av osäkerheten kring de isländska askmolnen? Jag har just att de funderar på att stänga flygplatsen i Berlin…

Nåja, själv kommer jag att börja dagen med möte med EU-ländernas ambassadörer här i Stockholm för diskussion av olika frågor på den gemensamma agendan. Och det är som sig bör den ungerska ambassadören som står som värd för mötet denna gång.

Om jag sedan mot slutet av eftermiddagen kommer iväg till Istanbul eller ej återstår väl att se. Men tanken är ju att jag skall vara där för informella diskussioner under morgondagen.

Och det finns förvisso mycket att diskutera.

Reaktionerna på premiärminister Netanyahus tal i Washington i går har följt mönster som inte var så svåra att förutse när man lyssanade på det.

Israeliska applåder, palestinsk ilska och europeisk besvikelse.

Utmaningarna i vårt södra grannskap har inte blivit lättare.

I dag presenteras i Bryssel kommissionens förslag om översyn av den europeiska grannskapspolitiken, och det är ett viktigt dokument som jag hoppas kommer att bli föremål för inträngande diskussion.

19 Responses to Att flyga eller inte flyga?

 1. un2here skriver:

  ”Inte rädd att flyga”

  Lamis K. Andoni – Obama to Israel: Take whatever you want
  – In his latest speech addressed to AIPAC, Obama promised Israel everything short of allegiance by reaffirming America’s commitment to Israel’s political and security goals. His speech denied the right of Palestinians to declare a nation and he even vowed to block any peaceful Palestinian efforts to claim their legal rights at international organisations.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Istanbul verkar vara ett favoritställe?
  Denna plats ligger rätt strategiskt med tanke på öppningen och demokratiseringen mot öster och söder.
  Där finns en puls som på få andra ställen. Det är ett ”Singapore of south Europe”.
  Här har kanske även Öresundsregionen något att studera närmare?

 3. Geneina skriver:

  Jag var nyligen i Gaza. Där anser man att Turkiet är deras enda sanna vän. Många Palestinier ser även upp till Turkiet som en modell för en framtida stat. Borde inte Turkiet spela en större roll i fredsporcessen? USA och EU i all ära – men ingen av dessa är ju neutrala. En fråga till; givet att Israel denna vecka klargjort att man inte är intresserad av en uppgörelse, kommer EU och Sverige att stödja Palestiniernas försök att få en stat erkänd utan Israels medgivande?

 4. bildterberg skriver:

  Vad för slags trumfkort kan ligga bakom denna
  israeliska arrogans (förutom att AIPAC-USA är lydstat)?

 5. Katarina skriver:

  Poetisk inledning. Kanske behövs lite upplyftande ord när omvärlden molnmörkläggs på det här sättet.

 6. Rulle skriver:

  Nej Carl Bildt, där tar Du fel, vi Européer är inte alls så besvikna på premiärminister Netanyahus tal i Washington. De flesta av oss är liksom han för fred i Mellan Östern, men inte på terroristernas villkor.

 7. bildterberg skriver:

  …utan på israels villkor (och ingen annans)

 8. flyktingar skriver:

  Känslan i Israel är att Carl Bildts EU kommer trakassera den judiska staten oavsett hur landet handlar. Börjar hon backa, exempelvis inför hoten om europeisk utfrysning och annan europeisk förtäckt antisemitism, så är det ute med den judiska staten.

  Besvikelse över knivhugg i ryggen är en lyx det judiska folket inte kan unna sig. En illusionsfri syn på de växlande allianserna i Israels omvärld är hennes trumfkort.

 9. bildterberg skriver:

  Är det helt och hållet omvärldens fel att israel
  blir mer och mer isolerat?

 10. Geneina skriver:

  Rulle har nog rätt i att utrikesministern har förenklat hur Benjamin Netanyahus tal har tagits emot. Alla israeler applåderar inte, se http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/netanyahu-wasted-his-chance-to-present-a-vision-for-peace-1.363926. Alla Palestinier är inte ilskna; de extrema är bara glada, ty nu har de fått en legitimitet som de hade saknat om Israel varit mer försonligt. Och Europa, ja, de kommer till slut inte att göra något, just eftersom inte alla är besvikna – även Europa är mycket delat i frågan. Att generalisera är alltid svårt, men i denna fråga närapå omöjligt.

 11. un2here skriver:

  ‘AIPAC activists beat me’

  ”I yelled ‘Stop the occupation’ and immediately they jumped on me,” she told Ynet.”They assaulted me and I fell on the floor. The activists strangled me and beat me.

  Netanyahu:- ”This is real democracy!”

 12. flyktingar skriver:

  bildterberg: ”Är det helt och hållet omvärldens fel att Israel
  blir mer och mer isolerat?”

  Tusen gånger hellre en utfrusen judisk stat som inte är för fin för att insistera på sin existens, än en fotnot i FN:s historieböcker om ett av grannländerna förintat Israel 1948 tre år efter ”Den Slutgiltiga Lösningen”, som utrotade den europeiska judenheten. Där kan man snacka om en besvikelse men över de ”civiliserade” europeerna. En besvikelse som sitter i.

 13. Rulle skriver:

  bildterberg,
  Ja, naturligtvis skall det vara på den demokratiska staten villkor. Men man behöver därför inte tillägga ”(och ingen annans)”. Det ondskefulla epitetet tillhör inte civilisationen anno 2011. Fy skäms!

 14. bildterberg skriver:

  Så det finns bara två lägen
  1. Fullständig isolering
  2. Fullständig förintelse

  Eller?

 15. bildterberg skriver:

  Rulle:
  Du menar att förtydligandet ”och ingen annans” är
  onödigt och därmed ondskefullt?

 16. un2here skriver:

  flyktingar,

  Hitler var också väldigt besviken … Det satt dock inte i så länge :)

 17. flyktingar skriver:

  un2here:

  … tillräckligt länge för att inspirera tyskar, fransmän, balter, ukrainare, ungrare etc till att medverka till den slutgiltiga lösningen. Vad sen de allierade visste och inte visste om utrotningen medan den varade är ytterligare en fråga med obekvämt svar. Allt talar för att judehatet låg och fortfarande ligger latent i Europa. Hitler öppnade bara dammluckorna.

 18. un2here skriver:

  flyktingar,

  Jag tror t o m att judehatet är inskrivet i Sveriges Rikes Lag

%d bloggare gillar detta: