Avspänd middag

NUUK: Det blev inte så mycket sömn förra natten p g a olika flygproblem, och nu har det varit trevnaden i den nordiska försommarnatten som lagt hinder ivägen på den punkten.

När vi samlats här i den grönländska huvudstaden blev det en lika intim som avspänd och trevlig middag med oss tillresta utrikesministrar och valda delar av den grönländska regeringen.

Och vi serverades en middag med grönländsk mat som sent skall glömmas. Här kunde man verkligen tala om lokala råvaror med hög kvalitet.

Hillary Clinton och jag råkade sitta vid den lilla bordet mitt emot den unga grönländska kvinnliga finansministern Maliina Abelsen , och ägnade faktiskt en betydande del av kvällen icke åt världens men åt Grönlands och hennes olika fascinerande utmaningar.

Visst kom delar av världens utmaningar att passera förbi under kvällen. Mellersta Östern och Pakistan.

Men i allt väsentligt var det en avspänd afton dominerad av de utmaningar som 58.000 människor i denna fascinerande natur står inför i dessa klimatförändringarnas och globaliseringens tidevarv.

I den ljusa kvällen promenade vi så tillbaka längs Nuuks icke så många gator mot det hotell som vi fullständigt ockuperat. Och fortsatte diskussionerna i baren.

Morgondagen börjar vi med båtutflykt på fjorden här utanför.

Dels för att kunna njuta av den vackra naturen, men dels för att ge möjlighet till fortsatt mer informella samtal kring de frågor som ännu inte riktigt lösts ut.

Och därefter börjar det mer formella ministermöte som avslutas med att ordförandeskapet går över från Danmark till Sverige – och 2013 kommer vi att lämna det vidare till Kanade.

16 Responses to Avspänd middag

 1. iniskogen skriver:

  Hur är det möjligt att CB aldrig behöver sömn som alla andra människor. Efter att ha läst boken från Bosnien och nu hans blog upptäcker jag till min förvåning att han faktiskt inte har ett sömnbehov.

  På ett sådant möte ”råkar” inget hända. Är man tillfällig ordförande i arktiska rådet sitter man naturligtvis bredvid den som bestämmer.

  Jag har en stilla önskan att svenska folket ska av sina företrädare bli behandlade som tänkande medborgare.

 2. Kachina skriver:

  Gangsterkriget inom Storstadstriangeln har nåt sådana nivåer att det nu är dags att sätta in hemvärnet. Det är bara en tidsfråga tills civila stupar i kulregnet.

  Ni vet vilka kretsar som utgör de olika förbanden. Polis och hemvärn kan hålla dem under uppsikt dygnet runt, var de än rör sig, vem de än samtalar med.

  Jag sätter en öl på att inom tre månader har de flyttat till ”hälsosammare klimat”.

 3. utrat skriver:

  Der er et yndigt land vars representant i Nuuk nog ska åka hem och förhindra att regeringen sätter upp ett nytt stängsel kring sin kolonilott. Är Schengen-avtalet inte översatt till dansk?

 4. hawkhbg skriver:

  Har man fördelen med att bo så man kan följa nyheterna på dansk television kan man konstatera att både DR:s nyheter och dansk TV2 hänvisade till Sverige hur man utformar gränskontrollen. Alla som regelbundet åker över sundet vet att det finns kontroll på svenska sidan både vid bron och i Helsingborg, detta utan att vi upplever att stängsel satts upp.

 5. iniskogen skriver:

  Kachina, vem i hela friden är Du. Ditt förra inlägg om att det inte är någon skillnad mellan att leva och vara död var okänsligt. Har Du någon förklaring, Du som verkar ha förstått ALLT, till varför svarta och bruna barn ska tidigare få undnå döden.

  Jag kan hålla med Dig om att döden inte är slutet. Problemet är smärtan före döden och smärtan hos en mamma eller pappa som ska uppleva sitt barns dödskamp.

 6. utrat skriver:

  hawkhbg jag bor långt från gränsen men läste Jyllandsposten och där stod att danska gränskollen kommer att kosta 500 milj dkr fram till 2015. Att som svenska polisen och andra har poliskontroller är en helt annan sak, brottsbekämpning är vi inte emot i EU men att återupprätta gränskontroller är väl så långt man kan komma från EU-tanken.

 7. hawkhbg skriver:

  Det är tullen som kontrollerar vid svenska gränsen. Tullen har rätt att stoppa om man misstänker smuggling – helt enl Schengen. Enl danskarna skall man inte där heller kolla pass eller dylikt utan precis på samma sätt som i Sverige ha tullare.

 8. Anders Ljungberg skriver:

  bahrain
  det handlar om en man som anklagas för ha organiserat terrorgrupper
  tyvärr är det så att man anklagar demokrati aktivister i synerhet dom man ser som demokrati ledare för att antingen organisera terrorgrupper eller ta stöd av terrorgrupper .man använder detta sannolikt som en strategi för att kunna göra sig av med demokrati rörelsen genom att säga protestanterna i själva verket är terrorister och genom att legitimt kunna avrätta folk
  det har även kommit rapporter om att man säger i ett förhör till den anklagade nej säg inte så utan säg så och så .dvs man vill ha erkännanden som passar med regeringens påståenden om vad oroligheterna handlade om .nu senast är det sjukpersonal man har arresterat på oklara grunder .vad jag vill säga med detta är att anklagelsen mot både mrx och många andra är rent politiskt

 9. Kachina skriver:

  ”Problemet är smärtan före döden och smärtan hos en mamma eller pappa som ska uppleva sitt barns dödskamp.”

  Det kan synas okänsligt, men barn dör i krig och barn ser sina föräldrar eller syskon dödas. Inbördeskrig, där stridsvagnar skjuter sönder hela bostadsområden, med mänskligt innehåll under motiveringen att de är ”terrorister” är åtskilliga doser värre än precisions bombning av diktatorns flyg, stridsvagnar och förvaltingsbyggnader.

  Jag tycker att FN/NATO tog helt rätt beslut. Civila blir oskyldiga offer, men inte så många Pol-Pots masslakter. Något som definitivt hade hänt om Khaddafi fått fria händer.

 10. iniskogen skriver:

  Tänk Bahrein. Varför har vi inte infört sanktioner mot detta land. Precisionsbombningar har aldrig fungerat i verkligheten. Nyligen dödades flera rebeller av Nato-flyg. FN:s uppgift är att förhindra krig. Anser Du också att invasionen av Irak också var rätt? Efter invasionen var Oljedepartementet det enda som skyddades. Tänk att om några år vi finner att Libyen delas och att de oljerika områdena med en riksbank (som bildades omedelbart) tillfaller ”världssamfundet”. Medan det är ”no fly zon” över Libyen kan båtar med flyktingar förlisa. Är detta också i Dina ögon ett försumbart pris som Nordafrikanerna ska betala.

 11. utrat skriver:

  Med all rätta reageras det starkt i Tyskland över danskarnas främlingsfobi och s k förstärkta gränskontroll. En ”snapsidé” säger Uhl och menar att det är inget effektivt sätt att komma åt kriminaliteten. Billström ser ingen fara. Reepalu är fortsatt oroad. Sverige/Billström ska inte agera. Tulla inte på den gränslösa Europa.idén!

 12. Kachina skriver:

  Jag menade att invasionen av Irak var fel, redan när den fördes på tal. Där fanns statsterrorism, men inget inbördeskrig.

  En av FN:s uppgifter är att förhindra inbördeskrig (= slakt på den egna befolkningen.)

  Menar du att vi gjorde rätt i Rwanda, genom att vara passiva och se våldsunderhållning på kvällsnyheterna.
  Usch,….så hemskt, men det är glömt till kvällsfikat.

  Orsaken till att svarta och bruna barn dör tidigare är att de lever i diktaturer. När de nu försöker frigöra sig är det vår för-b skyldighet att hjälpa till, även om vi inte kan garanteras att diktaturen ersätts av en ny diktatur.

  Försöket att frigöra sig och den eventuella framtida demokratin, får inte spolieras pga vår passivitet.

  Massor av soldater dör i ”friendly fire”, alltså skjuts av misstag av sina egna. Det har varit en öppen hemlighet alltsedan första världskriget och kulsprutans ankomst.

  Det är grymheterna i krig. Jag avskyr krig, men ibland måste man ta sig rätten att försvara de försvarslösa och då händer det, av misstag, att man dödar några av de man försvarar.

  Vad hade du valt under andra världskriget. Låta 8 milj judar dö, eller rädda sex miljoner även om det orsakar två miljoner judars död.

  De svarta och de bruna saknar demokrati. Nu kräver de att få den. Då får vi inte svika dem, som vi gjorde i Rwanda.

 13. iniskogen skriver:

  Menar Du på allvar att världssamfundet någon gång har stått på Afrikas sida. Afrika är en råvarukontinent. Kongos stora lidande började när USA och Belgien dödade den folkvalde Lumumba. Madeleine Ahlbright ansåg att det var ett rätt pris att betala när någon miljon irakiska barn dog. Ett annat amerikanskt stolpskott har sagt att bara för att oljan är under arabernas fötter är det inte deras. En annan ”krutuppfinnare” har kallat Afrika för ”underpollutet” Eftersom Afrikaner har en kortare livslängd utvecklar de flesta ej cancer. Denna man har haft en högt uppsatt post inom IMF. Vad gäller Rwanda var dödandet ett resultat av kolonisation. Pol Pot skulle inte ha kunnat utföra sitt dödande utan att stormakterna vände bort blicken. Att anta att det som nu händer är till nytta för medborgarna i Arabien är blåögt. Som CB skrev att han var lite orolig för vilken väg den ekonomiska politiken skulle gå. Gud förbjude, tänk om Tunisien Egypten Bahrain vill ha lite vänsterpolitik. Jag vet inte vem Du är men jag har på känn att Du gör Dig dummare än Du är. Vad judarna har med detta att gör förstår jag ej. För västmakterna gick det an när Hitler vandrade mot öst.

 14. Kachina skriver:

  iniskogen

  Så, det var bra som det var då?

  Ingen förändring

  Inget stöd till förändring.

  Västmakternas verktyg, diktaturena, får sitta trygga för all framtid.

  Carl Bildt tänker fel när han jämför den arabiska våren med kommunismens fall. Detta är en, exakt enligt tidtabellen, fransk revolution. Den tog för oss nästan 200 år. Vi får hoppas att den arabiska revolutionen, med lite hjälp från ovan, tar lite mindre tid.

%d bloggare gillar detta: