Framme för samtal

WASHINGTON: Det blev en påtagligt bra överläggning med premiärminister Putin i Stockholm i går.

Genomgången av olika samarbetsmöjligheter från svensk respektive rysk sida blev gedigen, och det fanns en tydlig ömsesidig vilja att gå framåt i de viktiga moderniseringsfrågorna.

Tyvärr var jag tvungen att lämna före lunchen med olika näringslivsföreträdare, eftersom jag måste hinna med planet till London för att kunna komma med sista möjligheten för dagen till Washington.

Eftersom överläggningen drog ut på tiden – det fanns åtskilligt att redovisa – blev det lite snålt med tiden, men jag hann i alla fall med, och befinner mig nu solitt på andra sidan Washington.

Och här blir det till att börja med samtal i dagarna två.

Åtskilliga osäkerheter tycks prägla bilden här just nu. Det gäller såväl ekonomin som förestående ommöbleringar när det gäller viktiga toppositioner. En efterträdare till försvarsminister Robert Gates måste t ex utses inom kort.

För min del blir det i morgon överläggningar dels kort på försvarsdepartementet på förmiddagen och sedan mer gediget på utrikesdepartementet på eftermiddagen med bl a biträdande utrikesministern för Europa Phil Gordon och vice utrikesministern Jim Steinberg.

Jim kommer att lämna inom kort och efterträds då av Bill Burns som kommer att vara gäst på middagen på svenska ambassaden i morgon kväll där omvälvningarna i Nordafrika och Mellersta Östern kommer att vara ämnet.

Utrikesminister Hillary Clinton står sedan på programmet på fredag förmiddag.

10 Responses to Framme för samtal

 1. oppti skriver:

  Hoppas att du hann skaka hand med Rysslands näste president!
  Vi behöver vettiga förbindelser österut, nu när det är där utvecklingen går fortast.
  Gissar att Ryssland har en del att lära av oss vad gäller energibesparingar. Det kan bli aktuellt nu när de så sakta kommer att få betala världsmarknadspriser på energin!

 2. florimond77 skriver:

  Det hade varit ett utmärkt tillfälle att tala miljöpolitik med Putin. Istället för att tala om hur man kan börja exploatera arktis pga issmältning borde man funderat över varför och vad man kan göra gemensamt.

 3. hujikohujiko skriver:

  Det hade varit ett utmärkt tillfälle att tala miljöpolitik med Putin. Istället för att tala om hur man kan börja exploatera arktis pga issmältning borde man funderat över varför och vad man kan göra gemensamt.

  +++

  http://kanooneiranian.blogspot.com/

 4. florimond77 skriver:

  Ja! fortsätt kopiera mitt inlägg så blir det ett upprop (för demonstration?)

 5. bestofmankind skriver:

  forimond77,

  Ta inte personligt, det är en slump att din kommentar kopieras för att marknadsföra en arabisk (eller vad nu det är för språk) blogg här på utrikesministerns blogg.

  Det har pågått länge, mer än sex månader tror jag, och Carl Bildt bryr sig inte vad den utländska bloggen innehåller, eller om den förmedlar något meddelande till sin liktänkande, så varför skall en annan bry sig?

 6. bloggranskaren skriver:

  kanooneiranian.blogspot.com är vad jag kan se på persiska och inte arabiska.

  Appropå Putins besök tänkte jag bara säga att ni bör överväga lägga ner nordiska rådet.
  Faktum är att det finns ett DNS-samarbete (Danmakr, Norge, Sverige) och det kallar sig ”nordiska rådet”. Visst görs det lite bra saker (miljöfrågor), men övervägande tjafset är att pracka på språk i andra länder, typ svenska i Finland eller danska på Grönland. Ett förlegat tankeideal.

  Inget nordiskt land exporterar heller mer än totalt 20% av BNP till något annat, och i dessa är inräknat Baltikum som inte får vara med i Nordiska Klubben. Så om syftet är ekonomiska orsaker vad är det för mening med klubben?

  Dessutom, sametingsrepresentanter avsade sig medlemskap från observatörsstatus så inte heller finns alla representerade i demokratisk ordning.

 7. bloggranskaren skriver:

  Slutklämmen, som jag tänkte komma till, är att lägga ner klubben och satsa slantarna på ett verkligt nordiska samarbete, östersjörådet. :-)

 8. florimond77 skriver:

  Om man tittat på kopieringsbloggens bilder verkar det handla om miljö. Jag är dålig på persiska. Klart man blir nyfiken, men om det handlar om marknadsföring,business, blir det helt ointressant.

 9. metusalem skriver:

  florimond…
  De knepiga bokstäverna kan översättas via Google Översätt. Det visar sig då att det är en persisk? översättning av BBC world news. Vad som är vitsen med detta dribblande vet möjligen den som gjort inklistringen.

%d bloggare gillar detta: