Ryssland i omedelbart fokus

TABIANO: Fortfarande påskhelg, men timmarna rinner, i morgon är helgerna över och det bär för min del tillbaka till Stockholm och de omedelbara uppgifterna där.

Det är åtskilligt som står på dagsordningen – inte minst utvecklingen i Nordafrika och Syrien – men omedelbart är det nu Ryssland som står i centrum.

Under de närmaste dagarna besöker ju Rysslands premiärminister Vladimir Putin först Danmark i morgon och sedan – under onsdagen – Stockholm.

Det blir politiska överläggningar under ledning av Fredrik Reinfeldt i Rosenbad under förmiddagen.

Premiärminister Putins besök är ju en uppföljning inte minst av det besök som Fredrik gjorde i Moskva i början av förra året, och som ju öppnade en del nya möjligheter.

Fokus kommer att ligga på det praktiska samarbetet mellan Sverige och Ryssland på olika områden, och vi hoppas kunna komma att ta några steg framåt i dessa avseenden.

Vi har ett mycket påtagligt intresse av moderniseringen av Ryssland, och följer självfallet den allt intensivare moderniseringsdebatten i Ryssland med stort intresse.

Den visar ju en spännvidd mellan en mer begränsad teknokratisk moderniseringsagenda och en bredare sådan som också fokuserar på rättsordningen och tar in det politiska systemet.

Och det kommande året blir viktigt.

I december är det val till duman, och några månader därefter är det dags för presidentval i Ryssland. Det är inte onaturligt att diskussionerna blir intensivare när dessa viktiga val nu rycker allt närmare.

Utveckling av handel och industriellt samarbete kommer självklart att diskuteras – svenska företag är stora investerare i Ryssland, och ser betydande framtida möjligheter där. Vi hoppas ju att Ryssland snart skall kunna ta steget in i världshandelsorganisationen WTO med de fördelar detta skulle innebära.

Omedelbart efter onsdagens överläggningar med premiärminister Putin måste jag emellertid ge mig iväg i riktning Washington för politiska samtal där under torsdagen och fredagen.

På samma sätt som det är viktigt att då och då på plats känna av den politiska atmosfären i Moskva – jag hoppas kunna göra det också under de närmaste veckorna – är det viktigt att då och då plats kunna känna Washington på pulsen i olika frågor.

21 Responses to Ryssland i omedelbart fokus

 1. nolies skriver:

  Intressant information om fördelar och nackdelar med världshandelsorganisationen WTO kan man läsa om här:
  http://www.stwr.org/imf-world-bank-trade/decommissioning-the-imf-world-bank-and-wto.html

 2. hujikohujiko skriver:

  best information for me ty

 3. Kachina skriver:

  Samarbetet på Nordkalotten och mellan Skandinavien/Ryssland är alltid av högsta intresse.

 4. florimond77 skriver:

  Kommer man att ta på sig dykardräkter och kolla förhållanden för gasledningar i Östersjön ev? Dvs Putin o Reinfelt?

 5. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Sluta mumla om Syrien, du och EU bör agera mer än att fördöma:

  http://www.avaaz.org/en/syria_end_the_terror

 6. kulan skriver:

  Ja Carl Bildt, 15:15 har rätt!
  Sätt genast igång med Ship to Tripoli!

 7. bestofmankind skriver:

  Så lille kulan tror också på mirakel.

  Vilken överraskning!

 8. utrat skriver:

  Bara att hoppas att Putin har några kontrakt kvar till Sverige – och att inte Danmark fick allihopa

 9. gruelse skriver:

  ”o App 100 000 more jobs in Sweden than a year ago.”

  Det finns anledning att skärskåda den arbetsmarknadsmaskirovka som Bildt presenterar på sitt Twitter. I mars 2006 satt en annan regering. Sedan hösten 2006 har Alliansen suttit i regeringsställning med i sin högprofilfråga ”Arbetslinjen”, där utom-EU:sk arbetskraftsinvandring är en är viktig kugge. Miljöpartiet har i invandringsfrågor gett sitt stöd till fyrpartiregeringen. Därigenom har den parlamentariska maktkonstellationen ”Femtekolonnen” bildats.

  Med EU:s arbetskraftsdefinition i ålderskategorin 15 – 74 år, uppdelat i hela arbetsstyrkan och i undergruppen utrikes födda, hade den svenska arbetsmarknaden i mars 2006 och i mars 2011 följande värden:

  Hela arbetsstyrkan:
  Arbetslösheten:
  Mars 2006…7,9 %
  Mars 2011…8,1 %

  Sysselsättningsgraden:
  Mars 2006…64,5 %
  Mars 2011…64,7 %

  Utrikes födda:
  Arbetslösheten:
  Mars 2006…15,0 %
  Mars 2011…16,1 %

  Sysselsättningsgraden:
  Mars 2006…54,2 %
  Mars 2011…55,3 %

  Resultat:
  Både arbetslösheten och sysselsättningsgraden har ökat med 0,2 %-enheter för hela arbetsstyrkan samt 1,1 %-enheter för utrikes födda.

  Att arbetslösheten och sysselsättningsgraden stiger är dåligt respektive bra. Men att arbetsmarknadssiffrorna för utrikes födda är så mycket sämre jämfört med hela arbetsstyrkan, samtidigt som Sverige har en i förhållande till sin folkmängd extremt hög invandring, är ett kraftigt underbetyg.

  ”Femtekolonnen” har lyckats trumfa igenom arbetskraftsinvandringen genom att utmåla Sveriges nuvarande och framtida pensionärer som en alltmer tärande belastning i den svenska statsbudgeten. Man anser tydligen att sysslolösa invandrare, som bland annat ges både tid och motivation att ställa till med djävulstyg i det svenska samhället, med långtgående negativa konsekvenser som följd, inte är någon belastning i den svenska statsbudgeten.

 10. mkpictor skriver:

  Putin ska besöka Sverige.
  Det är lite spex över det hela, som ett löjets skimmer. Carl Bildt ursäktar sig klumpigt för att han måste åka till USA innan Putins besök knappt är avslutat – det ser lite löjligt ut. Så här är det, och spetsa öronen nu, ryska läsare: Putin är inte rumsren i västvärlden, så Carl Bildt ursäktar sig och sticker. Vi har nämligen ett ordspråk här som säger att om man gräver i dyngan (= Putin), så fastnar det skit på en själv. Det är helt klart klokare att sticka, om man kan.
  Varför är då Putin så illa sedd? Jo alla i väst (och några i Ryssland) vet att han är en mördare. De som opponerar sig mot Putin på allvar dör inom kort tid, det verkar vara någon sorts märklig naturlag.
  Det är presidentval i Ryssland efter årsskiftet, och Putin kommer att bli president för andra gången – det är redan bestämt. Medvedjev är bara en docka som Putin har satt i presidentstolen för att fylla ut tiden tills han själv kan bli återvald för en andra presidentperiod. Sådan är Rysslands lag.
  Så det kommer att bli ännu en era av maktmissbruk, mord och västfientlighet under Putin efter valet, det vet alla redan nu. Reinfelt får dras med honom och lunka runt med honom som en boa kring halsen – han kan inte hitta på en ursäkt och sticka lika lätt som Bildt kan. Gudarna ska veta att han vill…

 11. foxbill skriver:

  mkpictor,
  Klockren analys.
  Upplyftande att det finns kommentatörer som fullständigt ignorerar det politisk korrekta och använder hjärnan.

  bestof,
  Vad föreslår du att Bildt skall göra med Syrien?
  Invadera? Bomba? Skicka ett ilsket email?

 12. bildterberg skriver:

  Läs ”Shadow Masters” av Daniel Estulin
  (författaren till ”The True Story of the Bilderberg Group”).
  Sen kan vi diskutera vad som är politiskt korrekt eller inte…

 13. bestofmankind skriver:

  foxbill,

  Du är inte tillräckligt observant.

  Jag skickade med en länk i min kommentar ju. Uppenbarligen innebär det att jag är en av dem som stödjer petitionen:

  ”We call on you to stop the crackdown in Syria by immediately imposing asset freezes, economic sanctions and travel bans on key figures in the Syrian government and military, as well as an arms embargo, and to deploy all diplomatic means to ensure the regime embraces peaceful protesters’ demands for far-reaching reform and accountability. The EU can play a crucial role in championing the aspirations of the Syrian people, who are risking everything to reclaim their rights and their dignity.”

  Engelskan ovan är väl hanterbart för dig, eller?

 14. foxbill skriver:

  bestof,
  Ursäkta mig, jag glömde av att du inte tänker själv. Du orkar inte ens att översätta eller formulera din åsikt.
  När det gäller förmåga att hantera språk kanske vi inte skall ”kasta sten i glashus”?
  ”Engelskan ovan är väl HANTERBAR för dig, eller?” Inte HANTERBART!

 15. bestofmankind skriver:

  Shit också, det blev en bokstav fel i alla fall.

  Har professor foxbill annars annat att kommentera angående Syrien annat än hacka på andra kommentatorer (mig) nu när den heliga anden försvunnit ur kroppen?

 16. mrmhalland01 skriver:

  Bestof verkar ha fastnat för följande ord, författade för länge sedan.

  – Det finns inte många människor som tillåter sig den största lyxen på jorden, en egen åsikt.

  Alec Guinness (1914-)

  – Det finns människor som alltid inbillar sig att man angriper dem när man säger sin åsikt.

  Christian Morgenstern (1871-1914)

  I övrigt vore det kul att höra vad ”kopiatorn” anser att Carl Bildt och EU bör göra ?

 17. bestofmankind skriver:

  Stackars er som verkar inte ha någon partner i livet som Ni kan skämma bort med er ”kärleksfyllda” kommentarer.

 18. mrmhalland01 skriver:

  Så.. Kommentaren ovan är INTE grundad på att det finns en egen åsikt om hur man bör agera ?

 19. bestofmankind skriver:

  En namninsamling eller petition är inte enbart ens egen åsikt. Det är en solidarisk aktion som innehåller samma åsikt/åsikter undertecknas av många individer för avsikt att få en snabbare uppmärksamhet eller seriöst bemötande av den ledaren/politikern som man vill påverka.

  Det vet du säkert men låtsas vara okunnig för att fördriva tiden med en diskussion.

 20. gruelse skriver:

  Här är ytterligare bakgrundsfakta till min förra kommentar.

  Enligt ”Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries 2010”, 28 March 2011, UNHCR, (http://www.unhcr.org/4d8c5b109.pdf ) tog Sverige emot flest asylsökanden av alla industrialiserade länder, relaterat till folkmängden eller per 1000 invånare, se andra tabellkolumnen. I första kolumnen redovisas antalet asylsökningar i absoluta tal.

  Antal…/1000 inv…Land
  31820……3,4……Sverige
  ..2860……3,3……Cypern
  ….110……3,1……Liechtenstein
  10060……2,1……Norge
  19940……1,9……Belgien
  13520……1,8……Schweiz
  ….750……1,5……Luxemburg
  11020……1,3……Österrike
  10270……0,9……Grekland
  ..4970……0,9……Danmark

  I absoluta tal kom Sverige på fjärde plats över de länder som tog emot flest asylsökanden, enligt:

  Antal…/1000 inv…Land
  55530……0,2……USA
  47790……0,8……Frankrike
  41330……0,5……Tyskland
  31820……3,4……Sverige
  23160……0,7……Kanada
  22090……0,4……Förenade Kungadömet
  19940……1,9……Belgien
  13520……1,8……Schweiz
  13330……0,8……Nederländerna
  11020……1,3……Österrike

  2010 tog de industrialiserade länderna flest asylsökanden (cirka 28900) från Serbien inklusive Kosovo. Detta berodde huvudsakligen på att visumkravet avskaffades 19 december 2009 till EU för dem som kunde uppvisa ett serbiskt pass. Av dessa tog Sverige emot flest (7907), följt av Tyskland (6592) och Frankrike (5754). Detta ska jämföras med år 2009 då Sverige tog emot 1806 asylsökningar från Serbien inklusive Kosovo.

  Flest asylsökanden till Sverige 2010 kom från Serbien (7907), Somalia (5560), Afghanistan (2397), Irak (1978) och Eritrea (1444).

  Enligt Migrationsverket beviljades 12130 uppehållstillstånd till asylsökanden och kvotflyktingar i Sverige 2010. Utöver dessa gavs uppehållstillstånd till 25076 anhöriginvandrare, 21584 arbetskraftsinvandrare utanför EU/EES, 14188 gäststudenter samt 450 invandrare enligt regeln om varaktigt bosatta i annat EU-land. Dessutom fick 18030 EU/EES-medborgare uppehållsrätt i Sverige. Totalt sett beviljade Sverige 91458 uppehållstillstånd 2010.

  I likhet med föregående år är det i en internationell jämförelse en mycket stor invandring till Sverige.

  Jag kan inte få det till annat än att den nuvarande regeringen prioriterar att skapa nya jobb och lämnar arbetslösheten därhän, eftersom den har tillåtits öka under fem år (se föregående kommentar). Detta baseras bland annat på 2010 års valpropaganda och nämnda Twitter-citat.

  Det är en enkel men uppenbarligen en samhällsfarlig väg att skapa nya jobb genom att ta in många invandrare som kräver mycket resurser. Ju längre bort kulturellt sett de kommer, desto mer resurser krävs det för att de någorlunda ska inlemmas i det svenska samhället. Tolkar, socialarbetare, poliser, kriminalvårdare, arbetsförmedlare, jurister etc. måste nyanställas för att svara mot invandringstrycket. Kort sagt – nya ”rundgångsjobb”, som inte genererar några exportinkomster, men väl högre tillväxtsiffror om man ser till BNP.

%d bloggare gillar detta: