Våldet i Syrien – och Thorbjörn Fälldin

TABIANO: Påskdag här i norra Italiens vackra landskap och avkopplande väder. Och påsk är någonting som tas på största allvar i denna del av världen.

När jag skrev senast trodde jag att fredagen skulle innebära ny dramatik i Syrien.

Och så blev det sannerligen.

Våldet från regimens sida accelererar nu parallellt med de allt starkare protesterna.

Med EU fördömer vi skarpt detta våld och kräver att de ansvariga för dödandet ställs till ansvar.

Och regimen har ett ansvar för att omedelbart genomföra reformer för ett demokratiskt, sekulärt och enat Syrien.

Vid sidan av bekymren för delar av den internationella utvecklingen finns det denna dag all anledning att gratulera Thorbjörn Fälldin som i dag fyller 85 år.

Tillsammans med Gösta Bohnan och Per Ahlmark var det han som 1976 bröt ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav och bildade den första borgerliga regeringen i vårt land på fyra decenniet.

Och han återkom ju dessutom som statsminister efter valet 1979.

Viktiga reformer genomfördes under hans tid, även om kontroverser kring kärnkraften kom att prägla hans första regeringsperiod.

Regeringarna Fälldin var dessutom genombrottet för ett borgerligt samarbete som intill dess framstått som näst intill omöjligt, men som sedan dess ju kommit att sätta en allt starkare prägel – direkt och indirekt – på vårt lands politiska utveckling.

Så drt finns all anledning att gratulera på födelsedagen.

26 Responses to Våldet i Syrien – och Thorbjörn Fälldin

  1. leewanta skriver:

    ”When security forces open fire and kill people at funerals something is very, very, very wrong.”

    Yet Carl Bildt has been a Scandinavian cheerleader for the criminal murder of one million Iraqis – to begin with – which none of these terrorist or dictators could hope to accomplish.

    Hypocrite.

  2. gathenhielm skriver:

    Hedersmannen Thorbjörn Fälldin är verkligen värd att hyllas. Han är – efter Arvid Lindman – den statsminister som uppvisat störst beslutsamhet, handlingskraft och moralisk resning.

    Hans exemplariska hantering av den utrikes- och säkerhetspolitiska kris som följde i U137 kölvatten kommer sannolikt för överskådlig framtid sakna motstycke.

    ”Håll gränsen!”

  3. Leif Eriksson skriver:

    Den första paradoxen att de ansvariga för dödandet i Syrien är desamma som de som har ett ansvar för att genomföra efterlysta reformer for ett demokratiskt, sekulärt och enat Syrien. Detta är onekligen ett problem.

    Den andra paradoxen är att alla reformer som syftar till ett demokratiskt Syrien uppfattas av regimen Assad som inledningen till dess nedgång och fall. Detta kan regimen inte tillåta. Detta är onekilgen ett problem.

    Den tredje paradoxen är EU:s och USA uppfattning om Syrien som mellanösterns Jugoslavien. Med sådana ingångsvärden, vad kan man då förvänta sig att uppnå; vilka handlingsutrymme ger man sig själv som aktör? Detta är onekligen ett problem, särskilt som uppfattningen om Syrien som ett Jugoslavien i Mellanöstern är felaktig.

  4. hujikohujiko skriver:

    Den första paradoxen att de ansvariga för dödandet i Syrien är desamma som de som har ett ansvar för att genomföra efterlysta reformer for ett demokratiskt, sekulärt och enat Syrien. Detta är onekligen ett problem.

  5. mrmhalland01 skriver:

    Självklart har de styrande inte ett ansvar att reformera Syrien till ett demokratiskt land.
    De har bara ett ansvar, att avgå !

    Har någon sett deras vilja att reformera landet mot demokrati ?

  6. iniskogen skriver:

    Så nu ska ”världssamfundet” genomföra ytterligare en ”humanitär attack”. Syrien har varit på den kartan under lång tid. Jag uttryckte mig lite slarvigt när jag påstod att Sverige använde sig av DU utbränt uran. Det har trots allt använts i Libyen som i Kosovo, Irak och Afganistan. Detta måste anses som ett brott mot mänskligheten. Detta kan ej anses vara att rädda civilbefolkningen. Libyens vattenförsörjning kommer att förstöras som i Irak. Syrien kommer kanske att slippa DU p g a närheten till Israel. Till sist en fråga till alla ”armchair generals” Varför vill alla kriga? Är det p g a att det finns så många vapen och det är så många nya som ej är testade i realtid?

  7. Kachina skriver:

    Nej, naturligtvis skall vi inte utföra någon ”humanitär attack” i Syrien. Folket där har väl ungefär lika stort värde som folket i Rwanda, alltså inget. Möjligtvis kan vi skicka några grävmaskiner att gräva massgravar (som i sig förorenar dricksvattnet). Jag har en grävmaskin stående på gården, så om regimen betalar bra,……

    OBS. Ovanstående är skrivet i tonarten, ironi. Slå upp ordet i SAO. OBS

    Den verkliga orsaken till att vi inte kan gå in är att det militärindustriella krigsmaskineriet är överbelastat, så sitt du i din tv-fåtölj och betrakat skådespelet. Nå’t raffel skall man väl få se, med så dyr TV-avgift.

    Jag vill påpeka att jag var emot GWB och kriget i Irak redan innan det startade och han vilar fortfarande i den världspolitiska soptunnan, men man måste kunna skilja på äpplen och päron, folkligt uppror och krig för olja, även om man tillhör ”die dumme schweden”.

    Det finns svenskar som just nu riskerar sina liv för folken i Afghanistan och Libyen. Har ni någonsin funderat på hur de känner sig inombords när de läser era ”kräksånger”?

    Har ni, du och Leif, någonsin funderat på vad de tänker, de som tvingats fly från dessa länder där regimer massmördar sin egen befolkning och bland dem finns deras släktingar?

  8. sisotalo skriver:

    Bästa Carl Bildt och andra bloggare

    Idag är den stora dagen för Påsuppropet. Enligt initiativ för svenska kyrkan går vi alla ut på gator och torg för att vår solidaritet för de som har drabbats av sjukförsäkringens stränga regler

    Kom med, så att detta inte blir partipolitiskt mot ditt parti. Jag själv talar i Lund utanför Rådhuset 14.00.

  9. iniskogen skriver:

    Snacka om äpplen och päron. Att jämföra smitta från döda människor med utbränt uran måste jag tro också är ironi. I Falluja i Irak föds ojämförligt många barn med missbildningar. Detta kommer att fortsätta ske under lång tid framöver. Jag gratulerar Dig till att ha en grävskopa. Efter de ”goda”invasionerna har andelen människor som dödats eller är på flykt stigit dramatiskt. Tidigare har FN försökt lösa konflikter med dialog. Nu går vissa länder direkt och begär tillstånd till att använda vapen. Jag är djupt oroad över antalet döda oavsett vem som utför morden. De som dör kanske inte vet att det är för att de ska bli befriade.

  10. Rulle skriver:

    Invasionen mot Saddam Hussein var verkligen befogad över allt tvivel. Vad som var fel var att somliga länder ville bevara terrorn i Irak och samtidigt dra ekonomisk nytta av den. Som t.ex. Frankrike och Tyskland, Ryssland & Kina.
    Att FN inte stödde de väl befogade åtgärderna är helt enkelt en skam för världssamfundet. Där var goda krafter tvungna att krysta fram motiv för att få genomföra den mest befogade polisiära åtgärden sedan WW2.

  11. bildterberg skriver:

    Att sen mer än en miljon irakier strök med
    och att Iraks infrastruktur förstördes var
    ju väl värt priset, eller hur Rulle?

  12. iniskogen skriver:

    Jag har suttit och tänkt på Dig med grävskopan. Sannolikheten att Du ska bli tillfrågad att åka till Syrien är nog liten. Det finns däremot ett stort behov av Dina tjänster i Gaza. Du får nog arbete varje dag. De flesta är tonåringar och barn, och inte så välnärda så det är inte så stora gropar Du behöver gräva. Jag hoppas bara att det är en trädgårdsgrävare Du har eftersom Du nog måste föra in den från Egypten via tunnlar. Att föra in den via Israel är uteslutet. Syrien har tagit emot över 1 miljon flyktingar från Irak (märk väl efter invasionen). Ingen har heller hjälpt landet att återfå Golanhöjderna som Israel ockuperar. Om väst hade haft ett lite mera öppet sinne, istället för att ställa många länder i ett hörn skulle många människoliv skonas.

  13. Leif Eriksson skriver:

    Den syriska regimen har denna morgon tagits sig in i Daraa och Douma med stridsvagnar: http://www.youtube.com/watch?v=1XBwWeX5_XA&feature=youtu.be

  14. iniskogen skriver:

    Ursäkta mig Grävmaskinsägare. Det var det här med betalningen. Jag vet att entreprenörer tar bra betalt. I Gaza däremot kan Du nog inte räkna med någon ersättning i pengar. I stället kan jag nästan garantera att Du får så många buketter snittblommor som Du vill, eftersom dom vissnar p g a Israel ej tillåter utförsel. Blommorna skulle egentligen till Europa.

  15. bildterberg skriver:

    Kachina:
    ”Har ni, du och Leif, någonsin funderat på vad de tänker, de som tvingats fly från dessa länder där regimer massmördar sin egen befolkning och bland dem finns deras släktingar?”

    Vad tror du själv, Kachina, t.ex. när det gäller
    alla de som flytt ifrån Irak?
    Fast där lyckades man i alla fall med att
    eliminera Saddam Hussein och därmed undvek
    man att regimen massmördade sin egen befolkning,
    så då får man väl anse att det var OK med
    drygt en miljon irakier som offer för att uppnå
    detta ädla mål (att störta en blodstörstig diktator).

  16. Rulle skriver:

    bildterberg,
    Det var värt priset, fråga de flesta överlevande Irakier. Men var fick Du en miljon ifrån?
    Om inte media hade hetsat Saddam att tro att han kunde segra så hade mindre än hälften behövt dö.
    Media är medskyldiga till att FNs debacle fick sådana konsekvenser.
    Ledarna för de allierade länderna som tvingades att ta saken i egna händer borde få dela på äran av ett Nobels fredspris. Helt osjälviskt tog de förvisso stora risker, men i grunden var agerandet det enda rätta.

  17. Rulle skriver:

    sisotalo,
    Knyt igen påsen och gå på högmässan i stället för att agera vänsteraktivist. Satanister har vi tillräckligt många av utan dej.
    Hur hjälper din fanatism de sjuka att bli friska?

  18. bildterberg skriver:

    Rulle:
    ”Det var värt priset, fråga de flesta överlevande Irakier. Men var fick Du en miljon ifrån?”

    Oj, verkar som ORB hade fel.
    Mer korrekt antal skall vara ca 100000
    så det var ju inte så farligt då.
    Tänk om alla siffror granskades lika noggrannt
    (t.ex. 6000000).

    Kan du hänvisa till någon opinionsmätning
    som tyder på att de flesta (överlevande, vilka annars?) irakier anser att det var värt priset
    att få sitt land invaderat?

  19. Kachina skriver:

    iniskogen

    I Gaza ställer jag upp gratis. Jag är ingen anhängare av Israels politik. Tyvärr, är nog maskinen lite för stor för att smugglas i tunnlar.

    Jag var inte heller anhängare av Irakkriget, eftersom jag skiljer på orsaksgrunden i alla konflikthärdar.

    Jag hoppas på ett lyckligt slut på den arabiska revolutionen. Det i sig, kan hända leder till fred mellan Israel och Palestina.

  20. The Golani Snowman skriver:

    Obama har just bestämt vad han ska göra med Syrien. Han ska INFÖRA SANKTIONER som han har gjort med Iran…..

    FN kunde ju ta UNIFIL, som inte gör ett skapande nytta, vågar inte ens bevaka gränsen till Syrien för att stoppa import av stora mängder vapen. Skicka dom till Syrien så kan de få göra lite nytta, kan kanske göra sej förtjänta till lite risktillägg till och med.

  21. Pravo skriver:

    Jaha, så börjar det igen. NATO har en enorm militär så det är lika bra att aktivera dem. För den som bara har en hammare ser alla problem ut som en spik. Snart börjar bombningarna av Syrien och ni kan ge er på att det som vanligt kommer ske under falska förevändningar. Media har redan börjat spinna för att bearbeta befolkningen, vänja dem vid tanken på ännu ett krig. Samtidigt i Bahrain begås minst lika allvarliga övergrepp. Där svarar NATO med att bjuda in diktatorn till kungligt bröllop i England. Där ser ni skillnaden mellan att försöka vara självständig och underkasta sig den nya världsordningen. Den som kämpar för självständighet bombas och den som underkastar sig bjuds in till kungligt mingel i London. Bägge har begått likartade brott mot sin egen befolkning.

  22. bildterberg skriver:

    Apropå NATO och dess interventionshistorik:
    Daniel Estulins nya bok ”The Shadow Masters”
    har ett mycket läsvärt kapitel (nr 3) med titeln
    ”The Bilderberg War in Kosovo”.

  23. Lars skriver:

    Khadaffi är inget helgon, han har gjort misstag men det ger inte koalitionen rätt att bomba hans land tillbaka till stenåldern. Libyen är ett suveränt land och FN-mandatet gav endast rätt att skydda civila. Inte att ta ställning på ena sidan i konflikten och inte att avsätta Khadaffi. Koalitionen överträder sitt mandat.

    @bildterberg, den där boken verkar intressant. Jag ska försöka övertala lokala biblioteket att köpa in den.

  24. bildterberg skriver:

    Samme Wesley Clark som sånär startat tredje världskriget
    12 juni 1999 genom att attackera ryska trupper på Pristinas
    flygplats (2 dagar efter NATOS bombningar avslutats) återger
    i mars 2007 följande lilla berättelse (i ‘Democracy Now’):

    Vilka 7 länder var det nu som skulle ”fixas” …

%d bloggare gillar detta: