Finlands sak och Norden

TABIANO: Att följa kvällens röstsammanräkning efter det finska riksdagsvalet är att följa ett första klassens drama. Men Finlands TV:s svenskspråkiga valvaka via nätet var alldeles utmärkt.

När jag stänger min egen butik för kvällen förefaller det i alla fall som om samlingspartiet etablerat sig som det största partiet men med de s k sannfinnarna och socialdemokraterna anmärkningsvärt tätt efter.

För samlingspartiet är valresultatet en prestation efter det att man tydligt tagit ansvar för föga publikvinnande både nationella och europeiska beslut.

Mycket av kommentarerna kommer nu av lätt insedda skäl handla om nationalpopulisternas spektakulära framgång och vad den kan komma att innebära för Finlands kommande politik.

Från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets sida.

Det handlar inte bara om respekten för landets tvåspråkighet utan också om viktig del av den dörr till det övriga Norden som historiskt varit av så stor betydelse för Finland.

Ett Finland som skulle vägga ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland.

Så långt tror jag dock knappast att det kommer att gå. De andra stora partierna har en klar linje i dessa viktiga frågor.

Men oron för vad tongångnarna kan betyda finns det ingen anledning att dölja.

Nu förestår en komplicerad regeringsbildning, och det kommer med all sannolikhet att ta ett bra tag in i maj innan vi börjar få klarhet.

För Sverige är samhörigheten och samarbetet med Finland av stor betydelse. Märkesåret 2009 manifesterade det med stor kraft.

Men samarbetet och samhörigheten har också en framtidskraft som jag tror kommer att bli allt starkare.

Och då är det inte onaturligt att vi följer Finlands politik med ett alldeles särskilt intresse.

65 Responses to Finlands sak och Norden

 1. observer61 skriver:

  Alexander Stubbs blogg uppdaterades senast 2010-09-07 efter ett besök på Åland.

  C B kanske skulle tipsa den yngre kamraten om behovet att återkoppla till finska folket om sina göranden, låtanden och åsikter.

  Många bäckar små …

 2. hujikohujiko skriver:

  Alexander Stubbs blogg uppdaterades senast 2010-09-07 efter ett besök på Åland.

  + +

  http://kanooneiranian.blogspot.com/

 3. observer61 skriver:

  hujikohujiko

  ???

 4. diskriminerades skriver:

  Förstår att ni är oroliga

  Här hemma måste ni ljuga om ”kompetensbrist” Ni ha bytt ut ordet 40-talister till kompetensbrist

  Svenskars kompetens dumpas i FAS3 på 65% och jobbcoacher, så svenska folket tror att ni försöker ge oss svenskar jobb

  För att i stället prioritera nya invandrare med nystartsjobb, instegsjobb och anställningsstöd

  Svara mig detta calle

  Varför ska arbetslösa svenskar betala 2 års löner för en ny invandrares jobb på instegsjobb?

  Ylva Johansson på SVT Agenda

  Vi har brist på ingenjörer

  För att säga, svenska ingenjörer ska söka jobb först efter 100 dagar i annat yrke

  För under dessa 100 dagar kan man fylla på fylla på fylla på med nya ingenjörer utomlands som dumpar priserna

  Det är så regeringen ska minska statsskulden på 1100

  Minska lönerna!

 5. bloggranskaren skriver:

  Perussuomalaiset heter partiet officiellt, PerusS. Lustigt att man måste skriva om finska namn i enfaldig svensk betydelse. Det finns uppenbarligen ingen respekt för tvåspråkighet. :-)
  Nåväl, kan kanske hålla med dig i övrigt i din analys.

 6. gruelse skriver:

  Finländare:
  Det är med blandade känslor jag tar del av Sannfinnarnas valframgång. Om det är så att svenskspråkigheten tillika tvåspråkigheten i Finland i och med detta tar flera steg tillbaka så är det att beklaga.

  Generellt sett är det till gagn för en person om han behärskar många främmande språk. Han kan då kommunicera med personer på det främmande språket utan att gå den ”anglosaxiska omvägen”. Man får då en helt annan förtrolighet med dessa personer. Läsupplevelsen av litteratur blir i stort sett alltid bäst på originalspråk. Om man redan kan många språk har man lättare för att lära sig ytterligare ett jämfört med en enspråkig som ska lära sig ett nytt främmande språk.

  Som Carl Bildt nämner är också svenskan porten mot övriga Norden. Med litet träning kan ni kommunicera med danskar och norrmän när dessa använder respektive modersmål. Det går även att använda svenskan i kommunikationen med flertalet islänningar, eftersom de oftast kan något av de skandinaviska språken. Bland de nordiska länderna finns en samhörighetskänsla baserad på en gemensam historia och religion samt på en likartad syn på demokrati, öppenhet, jämställdhet etc. Samhörigheten främjas bäst genom att använda de nordiska språken och inte engelskan.

  På en lista över Finlands mest berömda personer är påfallande många svensk- eller tvåspråkiga. T.ex. Mikael Agricola, Johan Ludvig Runeberg, Jean Sibelius och Gustaf Mannerheim. I vördnad för dessa personer som har format Finland och gjort Finland känt utomlands samt för det finländska kulturarvet bör man inte bryta den språkliga kontinuiteten utan fortsätta med tvåspråkigheten.

  Å andra sidan om Finland går mot enspråkighet (finska) ökar risken för att Åland hamnar i Sverige eller blir en självständig nation.

 7. gruelse skriver:

  Rättelse till mitt 22:33-inlägg.

  Partiet heter tydligen i svensk tappning Sannfinländarna.

 8. bloggranskaren skriver:

  Partiet heter officiellt perussuomaliset, och inte sannfinländare, som är någon sorts gammal parallell med fennomaner.
  Men ska inte namnet få skrivas på finska? Klart då passar det bra med obligatorisk svenska för att legitimera översättningen. :-)

  Varför är inte finska (eller samiska) obligatorisk i Sverige, likt svenskan är obligatorisk i Finland. I Sverige finns det en tradition vara enfaldig.

  I norden används engelska som primär sätt att kommunicera, men det är lätt att acklamatisera sig i ett nordisk grannland och börja prata språket. Men det går inte kommunicera direkt mellan danska,norska,svenska. Utopitanken om norden har rötter i skandinavism, och sånt ska vi inte hålla på med.

 9. foxbill skriver:

  bloggranskaren,
  Helt fel. Normalbegåvade (vet inte om du räknas in där?) kan absolut kommunicera med våra nordiska grannar på originalspråk. Bara i undantagsfall har jag använt engelska och då med danskar som inte anstränger sig eller har en väldigt uttalad dialekt.

  Finländare behöver absolut inte något som spär på deras nationalism. Det finns gott om finländare som bott i Sverige 30-40 år utan att lära sig svenska och detta utesluter dem från att delta i det svenska samhället.

 10. kulan skriver:

  diskriminerades 21:14

  ”Minska lönerna!”

  Jag håller med! Fullständigt.

  Fortsätt sedan med att avveckla låtsasjobben.

 11. utrat skriver:

  Inte kommer Finland vända Sverige/Europa ryggen om svenskan försvinner som officiellt språk för så mycket annat binder oss samman. Röster hörs i Finland att det är bättre att lära ryska för de som vill och i den synpunkten är man betydligt klokare, mera pragmatiska, än i de baltiska staterna som inte ens accepterar ryskan som minoritetsspråk pga av nattstånden uppfattning ”en nation ett språk”. Enligt vårt UD är detta inte något stort problem men det är det, om vi lär oss av historien. (kloka balter sa ja till EU men sen fegade man ur och har inte ratificerat det man var överens om). Och, i Finland kommer vi att se att populisterna kommer att ”kramas ihjäl”(i regeringsställning) i stället för att som här hållas på armlängds avstånd och växa sig starka upp till 15%-nivån

 12. utrat skriver:

  Och ett tack till bloggranskaren för jag hade glömt ordet fennomani (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fennomani)

 13. skitrack skriver:

  No need to worry Carl! We know how to live, love and co-operate in English and we know that you Swedes do too. It needs to be highlighted that this is only about freedom of choice – not an offence against Sweden on Nordic co-op. Why should we Finns not have the same freedom of choice as you do in Sweden?

 14. […] Bildt är naturligtvis oroad. Han skriver på sin blogg ”från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det […]

 15. […] bäst där ute! Länkar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, AF1, AF2, ExP1, ExP2, ExP3, ExP4, ExP5, Carl Bildts blogg, Svensson, Monica Green(s) blogg, Frekar06 Blogg – Aft…, Röda Malmö, Röda Lund, […]

 16. […] Ytterst är valet i Finland en seger för missnöjet. Mot globalismen, mot EU och även en slev riktad mot Sverige. […]

 17. kris08 skriver:

  Ännu ett exempel på att EU är populisternas bästa vän! Så länge de etablerade partierna okritiskt försvarar unionens alla märkliga ageranden så finns det en stor nisch ledig för missnöjespartier.

 18. pigeon123 skriver:

  Carl Bildt: Huolissaan Suomen vähemmistökielen asemasta

  Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt voisi myös tarkastella suomenkielen asemaa omassa maassaan.

  Svensk utrikesminister Carl Bildt, skulle också kunna undersöka betydelsen av det finska språket i det egna landet.

 19. hogrelius skriver:

  Höger skriver de flesta om fenomenet sannfinländarna. I de stora frågorna tycker jag att de ställer sig på samma sida som vänstern i Sverige tex EU-frågan.
  Som ett brev på posten så skriver vänsterdebattören Rune Lanestrand på sin blogg idag ”Finland visar vägen”!

  Det finns ett närmast hat mot EU från många på vänsterkanten. Oviljan ligger främst i tanken att hjälpa andra länder att få det bra likaså när de kommer i knipa så ska de inte ha någon hjälp.
  Att denna politiska syn i praktiken även straffar större delen av folket i dessa länder som inte har ett dugg med att göra hur brottsliga politiker har manipulerat ekonomin är verkligen en ”högersyn”!

  Solidaritet finns inte på deras agenda att se på omvärlden.

  Man kan orda hur mycket som helst att länder som misskött sin ekonomi inte ska ha någon hjälp men man hamnar då i famnen på en räcka av partier i Europa som verkligen står på mörkrets sida!

  Det är då som jag alltid kommer att tänka på pakten mellan Stalin och Hitler!

  Sannfinländarnas politik liksom yttervänsterns leder rakt ner i ett elände där ingen humanism kommer att finnas kvar.

 20. pigeon123 skriver:

  Varför hjälpa Sverige inte Poturgalia?

 21. pigeon123 skriver:

  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/N%C3%A4in+Soini+puhui+haastattelussa+maahanmuutosta/1135265373705

  This Soini said in an interview on immigration13.4.2011

  Here word for word, immigration accounted for German journalists Timo Soini, the interview.

  Question: Finnish values are important for you, which are those?
  Soini: Honesty, hard work, Finnish traditions and also friendship. Everbody is welcome here and we like people. I am, if I am not most international chairman of the whole lot, I am in top three, I am the only one who is working abroad. I have been now being a member of the European Union Parliament. I am also catholic by my religion so I know how the catholic world is thinking and by that I know very many foreign peoples so that is not a problem. But this political uprise here is not because of the immigration. It is because of the (…) fundings in the old and tired parties, which has been going on since 2007 and then of course this Euro, pensions, energy, very many other issues. Immigration is not even talked – not in that panel either – downstairs. And also in all TV-panels, nothing!

  Question: Do you think there are too many foreigners in Finland?
  Soini: Of course not.

  Question: But you have people in your party that have very hard views on immigration.
  Soini: There are some. We have thousands and thousands of members and 240 candidates and maybe 10 people who are having this tougher line. That`s true, yes.

  Question: What would you like to change in Finnish immigration policy?

  Soini: It has been tightened a lot, because of the pressure from the opposition and also by national coalition party. Has been very good in fact that for example now the number of asylum seekers has collapsed, so the legislation correcting the current shortcomings on this issues have been functioning. I am rather pleased that the situation is now very good.

  Question: But would you like to strengthen something if you be in the government?
  Soini: I will say that we will follow the same line, that if you are OK with — for example you are coming and seeking asylum here: if you are meeting the criteria, welcome!

 22. Antti Rantakokko skriver:

  Innan ministern tillblandar i självständiga landets interna saker skulle ministern vara bra och titta på spegeln:
  Vad är finskans ställning i Sverige? Finskan har ju talats i Sverige alltid.
  Är ärade ministern oroad av sverige- och tornedalsfinnarnas rättigheter?
  Finnar har byggt upp Sverige många hundra år. Vad fick finnar för nytta av det? Vi har stupade i krig som var inte vår.
  Hur mycket folket lär sig finska i Sverige för att hålla nordiska kontakter med finnar eller att trygga finnarnas människorättigheter? Är det ju så att finnarnas språk har inget värde? Tvåspråkighet slutar att vara rikhet när finnarnas språk blir minoritetsspråk.

  Varför är ministern oroad? När finlandssvensk Elin gick skolan på 50-talet i Finland, hon fick göra det på hennes eget språk. När tornedalsfinsk Elina gick skolan, blev hon straffade om hon råkade att tala finskan vid rasterna. Vi finnar kommer ALDRIG at bete skandinaviskt åt finlandssvenskar.

  Och jag tvekar att ministern kommer inte att publiceras detta. Det passar inte till schemat, där sannfinländarna har bestämts att vara de illaste.

  Hälsningar:
  Antti Rantakokko,
  Vice ordförande för Norra Savolax Perussuomalaiset Nuoret
  Stolt medlem av Nordens bästa majoritet finnar, och icke-skandinav.

 23. finnishguy skriver:

  I think Carl Bildt is hypocritical. I don’t see any reason why Finland should treat Swedish speaking minority any better than Sweden treats Finnish speaking minority. At the moment Swedish speaking Finns oppress Finnish speakers and they have have all kinds of unfair privileges which should go away.

  In Sweden about 5 percent of population speak Finnish. How would you feel if all people in Sweden were required to learn Finnish, you couldn’t get university degree or get any job in public sector without passing Finnish exam — and persons who speak Finnish as mother tongue had much larger quotas in universities than their proportion in the population (and because of that, they would have much lower required grades to enter universities, compared to Swedish speakers)? Just swap Finnish and Swedish and you have the current situation in Finland.

 24. […] Hasse, Hamilton, Soilander, Konservativa tankar, Björnsdotter Rahm, Wallmark, Granqvist, Carl Bildt, Göran Pettersson, Kristina Alvendal. // ← Om Greklands roll i det rättsliga […]

 25. cptpicard skriver:

  You’ve been playing nice second fiddle to our own Fenno-Swedes in their politics. The European Council’s recent opinion in particular was suspiciously similar to common propaganda points that are being peddled here in the language-political discussion, in particular the idea that our skills in English hurt our skills in Swedish (although they always otherwise claim that early Swedish hurts nothing and quite the contrary advances other languages)… how convenient to think that for example my English-skills should be worse than the typical Swede’s, and then instead all of us should focus speaking Swedish to them. Imperialism at its best.

  You also seem to have internalized the idea that anything that says that Finnish-speakers might also have a say and rights in our language policy, ”threatens” the Swedish-speakers somehow, and in particular, threatens our mandatory ideological ”Nordicness”, which apparently works totally on your terms. After all, the Nordic Council does not even recognize Finnish as a *Nordic* (note, not ”Scandinavian”) language!

  Seriously, I have always refused to be judged based on how ”Swedish” I agree to be, linguistically in particular. Speaking Swedish has not, and must not be any kind of a precondition for anything I may seek to achieve in life, just because Swedish-speakers feel it threatens the *status* of their language.

  I would hope you reconsider your attitude towards us and at least think about the possibility that we may not be under obligations to do as you say here, lest you feel you have a right to be offended. Personally, I have never had any interest in Sweden or the so-called Nordicness exactly because of this authoritarian, patronizing attitude problem people like you demonstrate.

 26. mrmhalland01 skriver:

  Visst finns det anledning att vara orolig när folket röstar på populistiska partier.
  Men, det är lite sent att bli orolig när valet är över.

  Ni politiker MÅSTE känna av vad folket vill ha !

  Vill man inte ha kvar det man har haft i så många år (oavsett färg för stunden) som bara finns vid makten för personlig vinning, är detta resultatet.
  Detta såg vi ju i vårt eget val.

  Carl Bildt arbetar oförtröttligt åt det håll han tror/vet är bäst. Det ska han ha all heder för.
  Dessvärre kan jag inte peka ut fler politiker i Sverige som gör det.

  Ringer det någon klocka ?

  Själv väljer att avstå från att rösta tills vi får kompetenta yrkeserfarna politiker i vår riksdag, som ev. samlar sig till ett parti eller gör det efter personval.

  Visst finns möjligheten att rösta blankt, men, vi vet först efteråt vem den rösten gynnade.
  Helst skulle jag vilja rösta på en/några personer till vare departement.

  Hierakier uppfanns när industrialismen var ung och kommunikation var dyr och tung, så ser det inte ut i Sverige 2011. Inte heller i Finland.

 27. anka4711 skriver:

  Som finlandsvensk börjar jag i likhet med många andra bli en aning trött att betrakta ssom någonslags överklass med obestämda privilegier som i de engelskspråkiga inläggen ovan.

  Gå och läs Heidi Avellans kolumn ‘Soini och jag’ på Sydsvenskans ledarsida så får ni en god introduktion till problemet.

 28. mrmhalland01 skriver:

  Kan du inte länka ?

 29. anka4711 skriver:

  Här är hoppeligen länken till Sydsvenskan jag nämnde i i mitt föregående inlägg. (Om tekniken funkar villsäga. :-)

 30. bloggranskaren skriver:

  Nja, beträffande ovan inlägg om kommunikationen mellan skandinaver är förståelsen mellan svenska, norska, danska för dåligt för att vara effektiv.
  Visst, det kanske duger i en skyddad verkstad eller sitta o ljuga i bastun, men för mer sofistikerade informationsutbyten funkar det inte.
  En orsak är också att svenskan är så dryg att man tycker andra språks brytningar är fördummande, och stör informationsutbytet. Det finns litegrann att jobba på.
  Däremot går det snabbt att acklimatisera sig i nordiska länderna. En svensk kan lätt lära sig norska, danska och isländska (samt även holländska) om man flyttar dit.

 31. pigeon123 skriver:

  anka4711 18.4.2011 :

  Som finlandsvensk börjar jag i likhet med många andra bli en aning trött att betrakta ssom någonslags överklass..

  Gå och läs Heidi Avellans kolumn ‘Soini och jag’ på Sydsvenskans ledarsida så får ni en god introduktion till problemet
  *….*….*

  Heidi Avellan / Publicerad 16 april 2011 0.05 Uppdaterad 16 april 2011 0.05

  ”Hit flyttade vi som saknade hem¬ortsrätt i staden.”
  (??? saknade hem¬ortsrätt i staden ??? )

  ”De mest rotlösa hängde i köpcentret med sprit och thinner som tröst. Nidbilden av finnar som slåss med kniv var alldeles sann här.”
  . .
  ”Sovjetunionen eller Norden? Det var så valet såg ut för dem som kände att den finländska stugan blev dem för trång. Alla andra alternativ stoppades i Kreml – eller av Kremls finlandiserade lakejer.
  Häpnadsväckande nog föredrog en del kontakterna i österled, men för de flesta var valet självklart: vägen mot världen gick över Norden. Då var svenskan en trumf.
  Men så snart tillfälle gavs – när Sovjet föll 1991 och den ryska björnen var svag – passade Finland på att hänga med Sverige in i EU. Genvägen mot världen gick därefter över Bryssel och plötsligt behövdes inte den nordiska senvägen; extra välkommet för finska politiker som känt sig som kusinen från landet i nordiska sammanhang.”
  *
  Heidi Avellan : Can you not write more offending?

 32. Arko Salminen skriver:

  If you say we Finns should speak your language, it makes you a racist.

  There are 5% Swedish speakers in Finland. Swedish is an official language in Finland. There are 5% Finnish speakers in Sweden. Finnish is not an official language in Sweden.

  There are Swedish reporters in Finland who expect Finns should speak Swedish to them. Can you imagine? People from Sweden come to our land and expect Finnish speakers should speak Swedish with them in Finland! Lingua franca is English, not Swedish.

  Swedes are arrogant and imperialistic people.

 33. cptpicard skriver:

  Anka4711, you are employing the typical tactic of speaking beside the point, missing the content of the Fenno-Swedish argument I’m criticizing, putting words into my mouth and then playing victim. You people really are impossible. :(

  I did not refer in any way to Fenno-Swedish privileges (which is a common complaint in the discussion, yes), although I guess I could have. But the quotas in education etc. are a different matter. When it is obvious that a Swedish-speaker does statistically have greater access to higher education, this is a rights issue. I am glad you brought it up.

  However, if you read me more closely, I am strictly speaking of requirements placed on my person and their justifications. There is this idea that Finns have a certain obligation with regards to the ”status” of Swedish as it is experienced by those who speak Swedish. This is the reason why, for example, we absolutely ”must” have Swedish-language ”filters” in society to make sure that it won’t happen that Finns actually exist in numbers who get along in the world just fine without Swedish. This is the ”threat to Swedish” you guys always complain about. If Swedish is not genuinely needed, it must be made a requirement, so that you can then say that it’s ”impossible to be civilized”, for example, without Swedish. This is also the cause why the Fenno-Swedes resisted Finnish rights to education so fiercely back in the day.

  For example, it is interesting to consider that I get the impression my person actually offends and is a problem to, say, people on Åland simply by its existence: I’m an academically educated, well-employed Finnish person, with lots international contacts, who doesn’t really feel any kind of an allegiance to the Swedish language, although I have no issues with people who do, subjectively, feel about it the same way I feel about my own mother tongue.

  And this is the issue: I must confess a certain allegiance to Swedishness simply to satisfy the Nordists’ ego. It’s really pathetic how you engage in this kind of whining about other people, while they actually take pretty good care of your ability to propagate your own language.

  I guess we’re just way too humble and nice. Those kinds of people always get taken advantage of, and get slapped in the face as thanks.

 34. mlterryer skriver:

  Du behöver inte oroa dig. Det har varit så i Finland alla år. Kommunisterna och höger sitter i samma regering och allt möjligt kommer och går i valrörelserna. Denna lilla folkrörelse är en patetisk bubbla som inte kommer att hålla dagens globala strävan i världen. Visst kändes det skämmigt som finländare att se dessa nationalister och rasister på fullaste allvar. Men så dödfött var det allt i ett. Stora rubriker i pressen var redan som ristningar i gravstenen.
  Dagen efter var det intervju av Alex Stubb. Det var det enda vettiga i sammanhanget. Omvärlden behöver inte vara bekymrad. Finland reder sig. Stubben som statsminister så fortsätter Finlands nationella parlament sitt internationella kunnande. Ha en bra dag.

 35. anka4711 skriver:

  I don’t employ äny tactics I’m just angry, Perkele! :-)

 36. cptpicard skriver:

  Well, sorry, but your post was very typical. I’ve been debating this all my life, I know how you guys behave ;)

  It’s tragic what sort of a picture the Fenno-Swedes are trying to transmit to Sweden and Swedes of our situation; it’s difficult to be understood or even accepted as an equal conversation partner when the idea is from the outset that if you don’t do as told, you’re a Nazi uncivilized caveman… I really want to get as far away as possible from cults like that.

 37. mkpictor skriver:

  ”Världssamfundet” står på tryggt avstånd från Libyen och petar räddhågat i Khadaffis myrstack med en lång pinne – ovanifrån, från luften.
  Detta är en halvmessyr som leder till intet!
  Vad vill västvärlden egentligen – att Khadaffi ska vinna men lite långsammare?
  Det är en ren skam att Nato inte går in med pansar och markförband, besegrar diktatorn och gör slut på hans mördande av sitt eget folk omedelbart. Han är gammal, galen, storhetsvansinnig och tror att han är guds gåva till mänskligheten. Gå omedelbart in med marktrupp och gör slut på eländet, om inte annat så för de lidande barnens skull.
  Inte långt från Khadaffi sitter galningen Bashar al-Assad i syrien och riktar in sina kulsprutor mot den egna befolkningen. Assads tortyrkammare bågnar av politiska motståndare.
  Vad får dessa islamistiska dårar att inte fatta att de inte är önskvärda längre, att folk hatar dem? Vad gör dem så korkade att de tror att de kan piska och skjuta folk till att älska dem?
  Nato kan sätta stopp för detta vidriga omedelbart, men Nato skiter i folk som lider. De ägnar sig åt politiskt trams, medan Khadaffi och Assad mördar vidare precis som vanligt. Skäms Nato.

 38. svaamer skriver:

  Vad är det för tjat om det finska valet? Låt finnarna leva rövare en stund så går det över.
  Finland är ett gammalt svenskt landskap, ända sedan vikingatiden. Dom bor borta i skogsbrynet mot Ryssland – låt dem hållas där med sin brännvin och gurka och sticka varandra lite med knivarna som vanligt, så är de nöjda. Whats the big fuss?
  Vem bryr sig om nu Sann-finländarna inte vill ha invandrare?
  Finland släppte in 4 stycken negrer förra året, medan Sverige släppte in 387000. Så vem bryr sig vad finnarna gör? Släng till dem en sauna så dyrkar de dig som en gud – och du kan ägna dig åt något viktigare

 39. cptpicard skriver:

  Svaamer, you are such a great example of exactly the attitude that scares me about Swedes most. Could you please just *really* leave us alone?

  I wonder if Mr. Bildt actually reads the commentary here. I’d love to hear if he actually agrees with those sentiments.

 40. pigeon123 skriver:

  Dessa islamistiska dårar:
  Khadaff/ Libyai, Bashar al-Assad/ Syrian Arab Republic, Mahmud Ahmadinežad /Iran, Ali Abdullah Saleh/ Jemen, Hamad ibn Isa Al Khalifa/Bahrain ..

 41. pigeon123 skriver:

  5.4.2011 :
  Svenskans ställning i Finland oroar i Sverige. Det rikssvenska nätverket Språkförsvaret har riktat ett öppet brev till Sveriges regering och riksdag.

  Den svenska regeringen uppmanas att på lämpligt sätt motverka Sannfinländarnas och Finskhetsförbundets rabiata språkkampanjer inför det finländska riksdagsvalet.

  Ruotsin hallitus haluaisi hallita myös Suomea. Eikö tämä hallinta pitänyt loppua vuonna 1809.

  http://mediaseuranta.blogspot.com/2011/04/svenska-yle-spraknatverk-oroat-over.html

 42. utrat skriver:

  Finnen är en sådan karl
  Som svarar när det inte frågas,
  frågar när det inte svaras,
  inte svarar när det frågas.
  Han förvirrar sig från vägen,
  vrålar invid stranden
  och på andra stranden vrålar det en annan finne.

  En sådan finne har alltid en kompis,
  aldrig är han ensam och kompisen är finne,
  och ingenting skiljer finne från finne
  ingenting annat än döden och polisen.

  Jorma Etto

 43. cptpicard skriver:

  The point was?

  Yes, I do prefer those people to Swedes, that’s true. It’s too bad they force themselves on me so much there probably is no other recourse but to just leave… it’s an interesting strategy though. Slander and demand so much that people either give up or quit, either way, you win :-)

 44. antiscamp skriver:

  För att klargöra för Sverige och svenskarna. Sannfinländarna är varken fascister eller svenskhatare. De är ett konservativt bondeparti ute på högerkanten, som lyckats gå hem bland förortsväljare även denna gång, men de är INTE fascister, som era Sverigedemokrater. Här i Finland finns INGA SOM HELST fascistiska traditioner eller grogrunder.

  Jag är finlandssvensk. Jag röstade INTE på nåt av de borgerliga partierna; varken Sannfinländarna, Samlingspartiet eller Svenska Folkpartiet, utan jag röstade i sann nordisk solidaritets- och rättviseanda på SOCIALDEMOKRATERNA! Socialdemokratin i både Sverige och Finland är den enda kraften som står emot borgarbrackornas försök att göra det nordiska samhället amerikaniserat och extremkapitalistiskt ojämlikt och egoistiskt.

 45. pigeon123 skriver:

  Den svenska tidningen Expressens syn på demokrati

  ”För Jyrki Katainen handlar det nu om att välja mellan pest eller kolera: Soini i regering eller i opposition.

  ”Men 80 procent av väljarna röstade faktiskt inte på Sannfinländarna. Så de kan och borde lämnas utanför.”

  http://www.expressen.se/ledare/1.2406419/slapp-inte-in-soini

 46. pigeon123 skriver:

  HBL 20.4.2011

  Soini upprörd av svenska valkommentarer

  – Det är otroligt vad det skrivits om mig och om Finlands folk. Jag är både ledsen och chockad, sade Soini på onsdagen.

  Expressen har gett Finland rådet att inte låta Soini komma med i regeringen. Aftonbladet har å sin sida skrivit att Finland vänder sig inåt. Också Sverige utrikesminister Carl Bildt oroas av Sannfinländarnas framgångar och skriver om det i sin blogg.

  Soini såg mycket upprörd ut när han svarade på journalisternas frågor efter Sannfinländarnas styrelsemöte på onsdagen. Det var journalisterna som tog upp den svenska medierapporteringen.

  – Inom politiken finns det många olika åsikter, men man ska inte kritisera hur finska folket har röstat. Det angår bara oss själva. Vi frågar inte Sverige hur vi ska rösta och jag tänker inte säga hur svenskarna ska rösta.

  Bildt och andra svenskar har också bekymrat sig över Sannfinländarnas inställning till svenska språkets status i Finland.

  – Det förvånar mig. Jag har varit partiledare i nästan 14 års tid och är rätt moderat i språkfrågan. Nu framställs jag som den värsta djävul.

  Soini sade till slut att det är bäst att han inte säger mer än så.
  – Jag tycker så mycket om vårt samarbete och skulle säkert ställa till med stor skada i relationerna om jag sade mer.

  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/4/20/w62357.php

 47. mrmhalland01 skriver:

  Det är inte Sverigedemokraternas eller Sannfinländarnas politik som är attraktiva.

  Det är tröttheten på de etablerade partiernas oförmåga att förstå vad landets medborgare vill ha !

  Det är medborgarnas trötthet på att se hur ”betong-häckarna” slår mynt av sina uppdrag på ett sätt man inte trodde var möjligt.

  Det är medborgarnas trötthet på att ”betong-häckarna” inte någonsin har levt i verkligheten.

  Det är rena proteströster.

  För egen del tycker jag att ett väldigt lågt valdeltagande säger mer än en proteströst om vad man tycker om de etablerade trötta partierna som till sist i alla fall har samma åsikter…

 48. Bästa Carl Bildt,

  Tack för att du bloggar om Finlands valkatastrof och för att du bloggar överhuvudtaget.

  Jag undrar ändå om du kunde överväga några förbättringar:

  1. Kunde du ordna så att det skulle finnas någon slags moderator på den här diskussionssidan så att rasistiska och anstötliga kommentarer (alltså sådana som direkt faller under kategorin ”hets mot folkgrupp”) inte publiceras här. Notera t.ex. Svaamers kommentar idag (20 april) klockan 00.13. Jag är rädd att det här inte sållas ut automatiskt av wordpress eftersom deras system troligen endast reagerar på rasbaserade skällsord på engelska.

  2. Om du funderat på att återöppna din engelska blogg (vilket jag rekommenderar) så vore det en bra ide att anställa (t.ex. på deltid) en språkgranskare, även om jag förstår att iden bakom bloggande är att kommunicera informellt och i realtid. Problemet är att en del uttryck du använder på din engelska blogg är direkta översättningar från svenskan som inte används på engelska och därför sannolikt inte kommer att förstås rätt av den internationella publiken som bloggen riktas till.

  Hoppas denna feedback kan vara till hjälp.

 49. mrmhalland01 skriver:

  somethingsomethinginthemonthofmay

  Med tanke på språk.
  Om en Svensk inte har en perfekt Engelska, är det inte lika illa som att en Svensk inte behärskar Svenska.

  ”Bästa Carl Bildt” är femininum, ”Bäste Carl Bildt” är maskulinum.

  Hoppas att denna ”återrapportering” kan vara till hjälp.

 50. kris08 skriver:

  It seems the spirit of the ”True Finns” has changed from sisu to sissy!
  Less whining and more solid arguments, please!

 51. flyktingar skriver:

  utrat

  Ur ”Det Nya Riket”

  av August Strindberg

  …om varför avunden är mer frekvent hos svensken än hos andra.

  ”I små samhällen och hos utlevade nationer, vilka förlorat företagsamhetens gåva, uppstår lätt ett missförhållande, som är noga bekant under namnet entreprenadsystemet;” …

  ”I Sverige, som nu faktiskt är ett litet samhälle, har detta missförhållande varit beständigt, och just genom detsamma har den odygd, vilken eljest är gemensam för hela mänskligheten, avunden, råkat att synas mer hos svensken än hos andra (efter vad man påstått).”

 52. cptpicard skriver:

  AntiCamp, who are you to say that we all must live in some Nordic Community on your terms? That’s the annoying part. I’ve never had anything to do with it, I’ve never been to Sweden, I am not interested in it, all my international connections are elsewhere than in the Nordic countries, I live in Finland speaking Finnish and wish to also raise my children as such. They will not (have to) serve your ideological purposes, hopefully, either.

  My only connection to ”Nordicness” is that it is this ideology that is remarkably concerned that I do as they tell me, otherwise they have the right to slander me to no end for whatever they can come up with.

  You are free to do whatever you wish, but don’t imagine your preferences must be law upon others.

  And btw, True Finns are pretty much a leftist party. In some funny sense, ”National Socialist” would be a fitting description, although I don’t mean this in the German Nazi sense but just as a neutral descriptor of their politics.

 53. Bo W. Höglund skriver:

  Since you, cptpicard, are so uninterested in all matters nordic, I am astonished that you comment on the swedish foreign minister´s blogg (mainly in Swedish)

  Fyi, a Swede, talking in his native tongue can be understood by Norwegians and Danes – also by some Finns.In the same way as a Dutchman can be understood by some Belgians (Vlaams) and some South Africans – speaking Afrikaans!

  On one of my first ”official” visits to companies in the north and middle Finland (north of Tammarfors) I asked Handelsagenters Förbund if one should speak English or German to them. The director replied –

  ”Min unge vän, HERRARNA talar Svenska!”

 54. Kachina skriver:

  ”Fyi, a Swede, talking in his native tongue can be understood by Norwegians and Danes – also by some Finns”

  Me and my wife was married in Helsingfors. All spoke Swedish.

 55. diskriminerades skriver:

  Vill du veta varför regeringen och riksdagen satt i system att ljuga mot 25% ungdomsarbetslöshet som dumpas i FAS 3?

  http://diskriminerades4.wordpress.com

 56. gruelse skriver:

  Demografiskt har det finländska territoriet befolkats österifrån från det inre av Ryssland, från våra dagars Sverige och möjligen söderifrån över finska viken. Skogslevande jaktkulturer, med en relativt hög andel av laktosintolerans bland befolkningen, kom med den östliga invandringen. Från de övriga riktningarna infördes jordbruket med boskapshållning. Detta skedde åtminstone för mer än tvåtusen år sedan.

  I ”Germania”, som skrevs av den romerske hävdatecknaren Tacitus 98 e.Kr., omnämns folkstammarna svionerna, aestierna och finnarna i Östersjöregionen. Han skriver bland annat:

  Svionernas samhällen ligger ute i själva oceanen. De har starka flottor. Bortom svionernas land finns ett hav som omsluter jordens krets, där skenet från den sjunkande solen varar ända till soluppgången med sådan klarhet att stjärnglansen mattas.

  På den högra kusten av det Svebiska havet finns aestistammarnas land. De samlar på bärnsten samt bemödar sig över sädesslag och jordens frukter. Deras språk liknar mer britannernas.

  Finnarna, osäkert om de tillhör de germanska stammarna, är vilda och har varken vapen, hästar eller boningar. De äter örter och jagar med benspetsade pilar. I jakten följer även kvinnorna med. (Tacitus kan ha blandat ihop finnarna med samerna.)

  Noteringen i ”Germania” samt att de gotländska ortnamnen och runinskriften på Hedebystenen i södra Jylland har sveamålskaraktär, indikerar att svearna (svionerna) under lång tid har varit ett sjöfarande folk i Östersjön.

  Att (nord)germaner och finnar har haft kontakt med varandra långt tillbaka i tiden på finländsk botten får man belägg för genom att undersöka när vissa germanska låneord upptogs i finskan. Väldigt förenklat utvecklades språket på svensk botten enligt följande: ur urgermanskan som talades kring år noll, utvecklades urnordiskan ca 400 – 800 e.Kr. och runsvenskan ca 800 – 1225 e.Kr.

  Finskan räknas som ett konservativt språk inom språkvetenskapen. Man talar om den finsk-ugriska frysboxen.

  Orten Rauma (finsk stavning) ca 90 km norr om Åbo, går troligen tillbaka på ett urg. *strauma = ackusativformen för ström. Trekonsonantkombinationen str- blir i finskan r-. Ordet för kung i finskan är kuningas och troligen lånat från urg. *kuningaz > urnord. *kuningaR > sv. konung.

  Under medeltiden koloniserades delar av den finländska kusten från Sverige med bönder och fiskare. Under de sex sekler före 1809 som Finland var en integrerad del av Sverige, fick finskan sitt skriftspråk, introducerades lutherdomen och kyrkböcker samt statsförvaltningen organiserades enligt svensk 1600-talsmodell. Ej heller infördes livegenskap.

  Av det ovan sagda impliceras att svear, svenskar har bott mer eller mindre bofast utefter delar av den finländska kusten under mycket lång tid. Därför anser jag att det svenska språket är en lika omistlig del av Finland och det finländska kulturarvet som finskan är.

  Rent hypotetiskt om Sverige och Finland var ett rike så är jag säker på att svenskarna skulle vara tvungna att läsa finska i skolorna.

  Jag är självkritisk och medger också att Sveriges språkliga minoriteter, tornedalsfinska och samiska, under vissa perioder främst på 1900-talet har behandlats dåligt. Beklagar! Det kan till en del förklaras av den språkliga likriktningen i det svenska samhället, som även drabbade de svenska dialekterna. Men nu är det andra vindar i Sverige.

  I nordiska sammanhang känns det som ett misslyckande för mig och för en del andra nordister om kommunikationsspråket måste bli engelska.

  Det nordiska samarbetet tappar därmed mycket av sin charm och sin sammanhållning. I östersjösamarbetet är dock engelskan befogad.

 57. Bo W. Höglund skriver:

  Intressant genomgång, gruelse, men, om man i detta sammanhang får önska sig något, vore det en mera grundlig tyskundervisning i Sverige.

  Det skulle nog underlätta Östersjösamarbetet, särskilt i dess sydliga del, och även i Finland förekom ju i samband med Frihetskriget ett nära samarbete med tyska organisationer, jägare m fl.- detta gäller ju även vid det ungefär samtida bildandet av de Baltiska republikerna!

 58. bloggranskaren skriver:

  Gruele, det låter som du fått din historielektion från en vitmakthemsida. Nordiska utopin är en skrivbordsprodukt från studentskandinavismen. Inget nordiskt land är särskild beroende av något annat vare sig ekonomiskt eller kulturellt, så det ska inte hindra oss från att tala engelska.

  Men visst, regioner i södra sverige Göteborg, Öresundsbron, etc. drar nytta av grannländerna Norge resp. Danmark, och det är ingen som hindrar dem göra det.

  Eftersom det finns en discrimination tradition inom Norden kan man även hävda nordiska språken motverkar varandra. Svenskar blir okoncentrerade och ogillar höra någon som pratar med accent, som jag nämnde i tidigare inlägg.

  Jag vet, för jag har svenska som modersmål.

  Det ska tas med en nypa salt att nordbor eller indoeuropéer är mer laktostolerantare medan andra är mer laktosintolerant. Nåväl, vi kommer märka det med åren, med dyrare mejeriprodukter när Kinas mjölkkonsumtion vuxit med +30% per år under några år.

 59. gruelse skriver:

  Höglund:
  Tyska i Östersjösamarbetet – jag gillar den tanken!

  Bloggranskaren:
  ”Gruele, det låter som du fått din historielektion från en vitmakthemsida. Nordiska utopin är en skrivbordsprodukt från studentskandinavismen.”

  Citatet säger rätt mycket om dina referensramar. Mina historiekunskaper i detta ämne har jag inte hämtat från någon vitmakthemsida. Detta kanske kommer som en chock för dig, men kunskaper kan med fördel inhämtas genom undervisning, föredrag och böcker.

  Nordiskt samarbete är ingen utopi, utan förekommer med början efter Första världskrigets slut på många plan. På det folkliga planet har vi Föreningen Norden/Pohjola-Norden, bland parlamentariker Nordiska rådet och på regeringsnivå Nordiska ministerrådet. Bland annat fick vi passfrihet inom hela Norden 1965.

 60. Kachina skriver:

  Det nordiska samarbetet härstammar ur den 12 0000 år gamla skifferkulturen som sträckte sig över hela nordkalotten.

  I den kulturen ingår Mongoler, nordamerikanska indianer, samer och Skandinaviska kvaener.

  Det nordiska samarbetet, kommunikationen inom Nordkalotten, är ytterst viktig. Något som både Ryssland och Sverige uppfattat och försöker befästa.

  Nordkalotten är prio no. 1, framför andra regioner.

 61. Kachina skriver:

  ”samer och Skandinaviska kvaener.”

  samer, Skandinaviska och ryska kvaener.

  Så skall det skrivas.

 62. bloggranskaren skriver:

  Visst är det intressant känna till skifferkulturen för 12000 år sedan, eller för den delen kamkeramiska kulturen för 8000 år sedan som sträcker sig ända till norra Japan. Studentskandinavismen är däremot från senare 1800-talet. Arkeologiska teknokomplex kan inte direkt översättas till folkgrupp eller kultur, det är snarare missvisande göra så.

  — Bara för att plastförpackningar, toyotabilar, kulsprutor, etc. används både av amerikaner och talibaner (iranier/pakistanier) anses det inte som samma kultur.

  Eller så kan man ju istället fråga sig, med kamkeramiska kulturen i baktanken, varför det ens fanns passports mellan nordiska länder tidigare!?

  Kachine du säger nordkalotten är prio no1 framför andra regioner, men när nordiska cooperation som bygger på konventioner kommer till Nordiska samekonventionen är det andra bullar, samarbetet har tagit kaffepaus.

%d bloggare gillar detta: