Arbetsdag och sedan Berlin

STOCKHOLM: En arbetsdag i Stockholm – och dessutom den sista på ett bra tag.

I morgon försvinner jag till Berlin, och därifrån bär det till helgen av till en veckas påsksemester med familjen. Efterlängtat av oss alla.

Och denna dag rusade iväg lika snabbt som alla.

Morgonen i Rix MorronZoo med allt från utrikespolitik till ”folklighetstest”. Att jag klarade mig genom den senare får väl tillskrivas högre makters godhetsfulla ingripanden.

Längre intervjuer med journalister från Polen inför det svenska statsbesöket där i början av maj. Jag kommer att vara med – relationerna med Polen är allt viktigare.

Lite tunn regeringslunch – det var denna vårbudgetdag bara Ulf Kristersson och jag som sökte oss till matsalen i Rosenbad.

Genomgång av nya bestämmelser för uppföljning av olika delar av Wien-konventionen om hur olika former av diplomatisk personal skall anmälas till olika länder. Inte alldeles okomplicerat – men viktigt att det faktiskt fungerar.

Besök av Irans ambassadör. Vi har som bekant olika uppfattningar om mänskliga rättigheter. Sverige gick ju i spetsen för att FN:s råd för mänskliga rättigheter skulle utse en rapportör om situationen i Iran.

Men det finns viktiga områden där vi trots starkt skilda meningar måste försöka att utnyttja diplomatins möjligheter för att komma framåt.

Olika diskussioner om situationen i Libyen och vägar framåt. Uppföljning av mötet i Luxembourg i går och förberedelser för mötena i Berlin i morgon.

Diverse planering för olika saker i främst maj och juni. Att få pusslet att gå ihop kan ibland vara svårt. Det är många som vill att man skall vara just där eller göra just det. Dygnets timmar innebär dock en besvärande begränsning.

Också upp i Rosenbad för att sitta ner med Fredrik Reinfeldt och pricka av olika utrikesfrågor framöver. Intryck från Afghanistan. Inriktningen vad gäller Libyen. Kommande viktiga besök. Kommande respektive resor.

Arla i morgon bitti bär det av till Berlin.

Där handlar det först om lunch om Libyen med utrikesministrarna från de länder som deltar i de Nato-ledda operationerna och därefter om möte med oss som deltar i ISAF-operationerna i Afghanistan.

Men i Berlin finns det alltid anledning till bredare samtal.

Snabbt besök på förbundskanslerns kansli. Separata samtal om Afghanistan. Och sedan media – Aljazzera vill åter ha med mig i någon sändning. BBC ligger också på.

Också stor mottagning på Auswärtiges Amt på kvällen för mer informella samtal.

32 Responses to Arbetsdag och sedan Berlin

 1. mrmhalland01 skriver:

  Nåja…det gick väl ”sådär” i testet om folklighet :-)

  http://www.rixfm.com/webbradio/frameset.php?type=audio&id=6556

  Kul var det i alla fall :-)

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Folklighet – OK, men god smak – MVG.
  Att inte ha full koll på de senaste folkligheterna med barfotalassars husombyggnader är nog ganska betryggande!

 3. mkpictor skriver:

  Jag förstår att lunchen med Ulf Kristersson kändes tunn. Alla utförsäkrade, döende vrak som sparkas omkring som flipperkulor mellan socialbyrån, arbete på annan ort och ”fas 3” vet att det sociala skydd Kristersson lyckas åstadkomma för de svagaste är detsamma som en föga utdragen död.
  För detta borde regeringen skämmas.
  Det är mycket väl använda pengar (av statens enorma överskott enligt Borg)att ge dem som Reinfeldt ger peststämpeln ”dem som inte arbetar” en något värdigare tillvaro. Glöm inte att det är ”de som arbetar:s” moral det handlar om. Eller vad är det för egoistiskt pack som klarar av att arbeta men struntar i sina sjuka? En dag är det dags för ”de som arbetar” att falla för åldersstrecket och behöva vård. Då kommer ”de som arbetar” den dagen att skita i ”de som arbetade” nu, för detta är den moral som regeringen har byggt upp.
  Reinfeldt deltar inte ens i samtalet, för han kommer aldrig att drabbas av något. så vist är det ordnat.
  C.Bildt: Håll Polackerna på armlängds avstånd – det lärde mig redan min gamla mormor. Franz G. Bengtssons skildring av den polska riksdagen, där det stod på dagordningen att bli ”sablad”, är klassisk. Polackerna är lika korkade än idag – de sitter på ett land med enorma agrara resurser, men de har bara några hönor och lite fjolårsgräs på det. De fattar tyvärr inte bättre – det tar sån tid att grubbla ut vem som ska sablas (numera symboliskt) härnäst.
  När du träffar irans ambassadör, representant för mördaren och galningen Mahmoud Ahmadinejad, råder jag dig, herr Bildt, att råskälla ut honom efter noter. Tala om för honom att han och hans fanatiska islamistiska dårar kan fara åt helvete. Bara som ett tips.

 4. utrat skriver:

  Det vilar något slags slavmoral över kravet på folklighet på offentliga personer. Larvigt tycker jag. Tack för länken till RIX, det var ju kul att höra till morronkaffet. Analysen av Syrien var kristallklar. Vad är analysen för kaukasussituationen? Ryssarnas tycks vara att hålla locket på och låta övertrycket kontrollerat pysa ut i rädsla för ett nytt storbalkanscenario som kanske också vi ska frukta. Europas roll måste väl vara att uppmuntra de demokratiska krafterna i dessa länder i samarbete med ryssarna. Kan man få tycka

 5. Leif Eriksson skriver:

  Angående situationen i Syrien inbjuder regimens tudelade ‘strategi’ knappast till optimism.

 6. Kachina skriver:

  ”…..en veckas påsksemester med familjen. Efterlängtat av oss alla.”

  Gapskratt. Vem här tror att du kan släppa jobbet och mobilen?

  mkpictor

  Väl talat. Jag och många med mig skriver under ditt dokument.

 7. utrat skriver:

  Det är lätt att skriva under dokument när man inte har nå´t ansvar… Det är lätt att skrika domarjävel från läktarn också.

 8. metusalem skriver:

  mcpictor…
  Mycket skall en utrikesminister stå till svars för. Men att belasta CB blogg med den ”stupstock” som sossarna tjatade sönder valrörelsen med, där går en gräns.Även Alliansen har insett att det måste till korrigeringar, men CB har fullt tillräckligt med sina utrikes ärenden.

  Jag efterlyser fortfarande kommentarer angående Libyen.
  Den galne despoten visade sig ju kunna hålla sina militära kamrater i strama tyglar. Illa för Libyska folket, och en nyttig lärdom för oss förståsigpåare som satte likhetstecken mellan Egypten, Tunisien och Libyen.

 9. Kachina skriver:

  utrat

  I makten ingår ansvaret för de sjuka, handikappade och socialt utslagna. Fattar man inte det, skall man inte inneha makten.

  Metusalem

  Jag har varit tyst angående Libyen, mycket för att de grundläggande felen där, även finns här. Något som jag får uppleva i vardagen, klanvälde, partivälde, där en liten inre cirkel, med selektiv valberedning, tar kontroll över ett helt samhälle. En liten inre cirkel (styrelsen) tar kontroll över ett helt kollektiv, genom att ”mörka” information till medlemmarna. Det går inte att skilja dem från sitt ämbete eftersom det är valberedningen som för fram EN kandidat att välja på.

  Detta sker i Sverige, nu på 2000-talet.

  Horribelt, enligt quintatabellen. Men vem f-n förstår något av detta idag?

 10. Kachina skriver:

  Ett råd Carl Bildt.

  Det tar bara en kvart att bli uppdaterad över veckans händelser. Slå av mobilen, tänk inte på annat än din närvaro i nuet och familjen. Segla och njut av tystnaden. Be alla utom familjen att dra åt h-e, för allt kan vänta till nästa vecka.

  Med önskan om en harmonisk påsk.

  /Kachina.

 11. bestofmankind skriver:

  Kachina 11:20,

  Har du tappat fotfästen i livet? Dagarna av tystnad bytte du mot kritik till den nya S-partiledare när det finns mycket viktigare sakfrågor att diskutera om. Igår presenterades den 5:e jobbskatteavdrag som innebär frånvaron av viktiga investeringar till vården, omsorgen och utbildning. Investeringar på 800milj till järnvägen räcker inte långt.

  Förändringar i sjukreformen kommer Alliansen att justera med små marginaler som kommer att trädda ikraft 2012. Det är ju 8 månader dit! De som behöver stöd Nu fortfarande får vänta så länge, mer än 240 dagar dit, för att överleva.

  Att tro att ju mindre skatt man betalar ju mer arbete kommer det att finnas är Alliansens fejkade politik. USA är ett bevis på att mindre skatter genererar inte tillräckligt arbete för att nå i samma välfärds nivå som Sverige.

  De som får mest i plånboken varken investerar eller konsumerar tillräckligt för att generera önskvärda arbeten. Man behöver inte vara en ekonom för att konstatera det!

 12. bestofmankind skriver:

  Kachina 11:31

  Carl Bildt lever mest i cybervärlden – ipad, iphone, twitter, bloggar, facebook, email. Det är obotligt!

 13. Kachina skriver:

  Bestofmankind

  Jag vet inte att jag kritiserat den nya S-ledaren, annat än i frågan om Libyen. Jag väntar med kritik tills han etablerat en plattform.

  Från stycket, Förändringar i sjukreformen,…….till slutmeningen, ”man behöver inte vara en ekonom för att konstatera det”,……instämmer jag.

  För människor som tänker i bits och bytes, på den hårddisk där känslan inte ryms, finns ingen bättre medicin än att lyssna på tystnaden i en båt på det fria havet.

  Jag önskar Carl Bildt en vit vecka från ipad, iphone, twitter, facebook och e-mail. Världen ser precis likadan ut nästkommande vecka.

 14. bestofmankind skriver:

  Du indirekt kritiserade Håkan Juholt genom den processen valberedningen nominerade fram honom.

  ”Jag önskar Carl Bildt en vit vecka från ipad, iphone, twitter, facebook och e-mail.”

  Du önskar ta livet av honom, eller? Han överlever inte ens en dag utan dem.

 15. soli01 skriver:

  Kachina -argusögat ser allt. :-)

 16. Kachina skriver:

  :-)

  Jag kritiserade inte Juholt, utan den socialdemokratiska valprocessen. Den hör hemma i Stalintiden och ledande socialdemokrater har börjat inse detta. Proceduren har inte den minsta chans att överleva nutiden.

  Det handlar om demokrati i socialdemokratin, eller att dö sotdöden i nästa val.

 17. Kachina skriver:

  ”Du önskar ta livet av honom, eller? Han överlever inte ens en dag utan dem.”

  Det finns naturligtvis en viss abstinens, men att lyssna på tystnaden och naturens harmoni, besegrar allt.

 18. […] en behaglig flygresa, i samma plan som Carl Bildt för övrigt, landade jag tryggt på Tegel en bit utanför Berlin och eftersom jag var lite sliten […]

 19. odervang skriver:

  Kul att läsa, när vi dessutom åkte samma plan ner till Berlin i morse :)

  Hoppas att mötet gick bra och att du får en superskön semester, det har du förtjänat!

  Om du vill läsa om hur avspärrningarna var för oss ”vanliga” människor, så kan du kolla in det är inlägget: http://www.chefspappan.se/2011/04/en-superlang-berlinpromenad-och-stenharda-avsparrningar/

  Glad påsk!

 20. hujikohujiko skriver:

  Att inte ha full koll på de senaste folkligheterna med barfotalassars husombyggnader är nog ganska betryggande!

  +++

  http://kanooneiranian.blogspot.com/

 21. Kachina skriver:

  Härlig reseskildring, odervang.

  Det känns som om man var med.:-)

 22. bestofmankind skriver:

  Kachina, 14 april 17:56,

  Ja, ja, ja…

  Min poäng var att du tog upp en process, som nu hör till historien, i stället för att ta upp aktuella politiska förändring som Alliansen genomför för fortsatt jagandet av de allvarliga sjuka och arbetslösa.

  Iofs, varför skall du fortsätta bry dig?

 23. kulan skriver:

  09:54

  Jag förstår inte varifrån får ni i SD och övriga vänsterpopulistiska partier det där med att Alliansen ”jagar de allvarligt sjuka och arbetslösa”?

  Fortsätter ni med att rabbla detta mantra kommer ni själva att börja tro på det.

 24. bestofmankind skriver:

  16:51

  Det är samma sak när man lagligen tar från de fattiga (sjuka och arbetslösa) och ger till de rika.

  Jag förstår dock att du inte förstår detta. Du lever i en annan värld än de vanliga dödliga.

 25. Kachina skriver:

  Att sjuka och arbetslösa stigmatiserats från år 2004, är väl omöjligt att inte se, annat än om man har ovanligt dimmiga glasögon.

  Problemet är, att det är ett systemfel som sattes igång av Persson-regeringen och övertogs av en glädjestrålande Reinfeldt-regering.

  Sedan hann den horribla verkligheten upp dem, politikerna som inte såg samband mellan orsak och verkan. Nu har det kommit en nya sjukförsäkringsdirektiv. Jag tänker avvakta till verkningarna från den blir synliga, innan jag ”avrättar” någon.

 26. bestofmankind skriver:

  Angående SD, om du blundar när du läser tidningar, vill jag upplysa dig om att SD röstar med Alliansen i 9 av 10 fall. Det är fakta lille vän.

 27. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Glöm inte att det är regeringen Reinfeldt som spikade fast de ohumana, diaboliska detaljerna. Det är stor skillnad det.

 28. Kachina skriver:

  Nej, jag har inte glömt det, men vi ser inte det dolda i de nya direktiven, förrän de fått verka ett tag och konsekvenserna blir synliga i det verkliga vardagslivet.

  Det är mycket som kommer upp till ytan efter kollapsen av den tvåhundraåriga parentesen (vår revolution 1789-1989) och inledningen av de arabiska folkens revolution 2011.

  För vår del uppfattade många kollapsen 1989 som ett tecken på omstart från 1789, så även Alliansen. De har nu börjat visa tecken på att komma till sans, men fröet har redan slagit rot och börjat gro på lokal och kommunal nivå.

  Jag sitter liksom mitt i smeten och betraktar hur feodalväldet, nu liksom då med hjälp av Svenska Kyrkan (en blöt tvål i en tvålkopp) går in och försöker ta från avstyckningarna, ta makten över, de nödvändiga förutsättningarna för deras existens, samtidigt som kommunen får ett uttryck typ fågelholk när det citeras ur Jordabalken.

  Det händer mycket i dessa dagar som splittrar tankarna, både globalt och lokalt. De sjuka och arbetslösa står inte längre i fokus, utan det gör det faktum att det samhälle och den konstitution vi byggt upp sedan 1809, håller på att vittra sönder. Detta utan att de flesta som deltar i söndringen förstår vad deras aktivitet får för konsekvenser i förlängningen, för alla har blickarna riktade mot Arabien.

 29. bestofmankind skriver:

  Statistik tillsammans med insatta, berörda läkarna talar tydliga språk:

  ”Representanter för det så kallade Påskuppropet, läkare, och sjukskrivna skriver i en debattartikel i SvD att regeringen använder en ”skenmanöver för att försöka tysta en växande och besvärande opinion”.

  Missar grundproblemet
  Enligt skribenterna berör förändringarna bara cirka 1 400 personer.
  ”Sålunda har regeringen missat själva grundproblemet: att 100 000 sjuka människor kastas ut från den trygghetsförsäkring de betalat in till, och i många fall tvingas avbryta pågående vård och medicinsk rehabilitering för att skickas till Arbetsförmedlingen och aktiviteter som gör dem ännu sjukare”.
  Påskuppropet genomförs på annandag påsk med manifestationer på ett 50-tal orter över hela landet.”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2404587/en-skenmanover-fran-regeringen

 30. Kachina skriver:

  Påskupproret kanske har rätt. I så fall får vi återigen placera Alliansen i Z-kategorin.

  Jag är beredd att ge Alliansen chansen, men skulle det bli som du och Påskupproret säger, är jag lika beredd att ”avrätta” dem, genom att använda det fria ordet.

 31. florimond77 skriver:

  Varför är det så galet i Sverige? Både sossarna och borgarna pumpar pengar ur låginkomsttagarna, pensionärer inräknade. I Frankrike betalar man bara 2,5 procent i skatt om du tjävar under 108000 per år och över det 14 procent tills du hamnar över 230000 per år. Därefter höjd skatten rejält.

%d bloggare gillar detta: