Måndag av möten

STOCKHOLM: Via mellanlandning i Baku kom jag hem till Stockholm efter mina dygn i olika delar av Afghanistan.

Och omedelbart är det andra utmaningar som tränger sig på.

Utgången av folkomröstningen om det s k Icesave-avtalet i Island bekymrar. Det avtal med Storbritannien och Nederländerna som förhandlats fram hade stöd av både regering och opposition, men har nu avvisats.

Saken går nu till rättslig prövning under EEA-avtalet. Men under tiden ökar den ekonomiska osäkerheten kring och för Island. Och det oroar.

Måndagen blir arbetsdag- och sammanträdesdag i Stockholm.

Några timmar av avsatts för att sitta ner med Gunilla Carlsson och lära av hennes planer vad gäller biståndspolitiken. Vi håller ständigt nära kontakt i olika konkreta frågor, men i morgon har vi lyckats att hitta tid för en lite djupare genomgång.

Och dessutom är jag alldeles självklart nyfiken på hennes intryck från hennes besök i Kairo och Alexandria nyligen.

Egyptens utveckling är av avgörande betydelse för arabvärldens fortsatta utveckling. De senaste dagarna har varit mer komplicerade.

Tid måste också avsättas för att gå igenom vad som hänt under de senaste dygnen i de olika ärenden som skall upp på mötet med EU:s utrikesministrar i Luxembourg på måndag.

Där borde utvecklingen i Syrien och Libyen stå i centrum.

Men måndag kommer också att innebära slutsatser från dygnen i Afghanistan.

Det är många intryck och information som skall föras vidare till politiskt agerande.

8 Responses to Måndag av möten

  1. hujikohujiko skriver:

    Afghanska dödsfall till terrorister

    ————————————–
    http://kanooneiranian.blogspot.com/

  2. perfro skriver:

    Ewa Björling borde också i egenskap av handels minister vara med.

    Hon gör ett fantastiskt arbete i samarbete med svenskt näringsliv för att etablera svenska företag i olika länder och på det sättet även påskynda deras både politiska och ekonomiska utveckling.

    Men hon är visst i Ukraina nu.

  3. digitalcurtain skriver:

    Då några påstått att notan för Island kommer att bli betydligt större via den juridiska processen, måste jag ändå konstatera att det kan vid bestämmandet av summans storlek tas hänsyn till de belopp som man nu röstat emot även i en juridisk process. Problemet som Carl Bildt väl tar upp härovan är att osäkerheten fortsätter och det är en allvarligt störande moment i planeringen och förverkligandet av Islands framtida ekonomi och samarbete med andra länder.

  4. stig2entreprenoren skriver:

    För att fokusera så kunde Sverige välja ut ett stort ökenland och sluta ett långtgående bi/tri-lateralt (ev ihop med Norge) samarbetsavtal.
    Egypten borde vara ett hyfsat bra val.
    95% av landet är ännu öken och ger därför mycket stora möjligheter till ”nya grepp” (energi, skogplantering, drip-irrigation odling, forskning).
    Bra placerat vid medelhavet, mellanöstern, afrika.
    Detta skulle ge bra utmaningar för båda länderna och samtidigt kunna innebära synergivinster.

  5. perfro skriver:

    Det blir alltmer uppenbart att NATO och övriga länder i Afghanistan inte kan få kontroll över utvecklingen i all synnerhet som det finns önskemål om en snabb reträtt.

    I nuläget har NATO tagit kontakt med Ryssland i förhoppning om att få hjälp att begränsa opiumhandel och även utbilda de afganska trupperna så att de senare kan motstå talibanernas fortsatta infiltration .
    Den lär fortsätta.

    Men om nu ryssarna verkligen ställer upp så kommer de att kärva politiskt inflytande i en rad länder , inklusive de baltiska.
    Något sådant kan förstås
    inte tolereras ocn då blir det nog ingen uppgörelse heller.
    Vi ska inte ha någon återgång till ett kallt krig enligt en ny version .

  6. digitalcurtain skriver:

    Det gäller egentligen i stor omfattning om västvärldens framtida konkurrenskraft och hur man vill förbättra den. Snart har vi löpt linan ut avseende demokratisering av världens bl a -stan-länder, visst kan man ha vissa förmåner i dessa länders ”demokratiseringsprocesser” genom att kunna vara delaktig på delandet avseende energi och dess logistik.

    Men världen har egentligen blivit mycket grymmare och mer komplicerad än under det kalla krigets tid. Sveriges utrikesminister likaväl som, i alla fall enligt min mening, Finlands utrikesminister gör vad de kan. Men igen undrar man om de största beslustfattarna förstår vart vi är på väg, om vi fortsätter som vi gör, och jag menar nu inte bara de politiska besliutsfattarna.

    Våra (dvs. västens) ”världspolisiära” eller tvångsdemokratiserande försök har för det mesta misslyckats, speciellt då det funnits en hel del andra syften av många aktörer som antingen skyddat sig genom att tala om suveräniteten och självbestämmande eller sedan genom att vara representanter för den sk. osynliga pengarmakten.

    För denna typ av makt finns det säkerligen gott om kandidater och i dagsläget säkerligen redan också representanter inkl. Ryssland, Indien, Kina, Indonesien, Brasilien osv. Vill vi fortsätta med samma spår? Undrar er finske kamrat.

  7. bestofmankind skriver:

    CBs twitter:

    ”My friend @alexstubb had good meeting with Secr Clinton in DC today. Excellent! Then I guess he’s back to the campaign for elections 17th. 17 minutes ago”

    Carl Bildt, do you think your friend Alex Stubb pleaded for mercy for Bradley Manning:

    http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/10/bradley-manning-legal-scholars-letter

    And which side you choose in this case Carl Bildt?

%d bloggare gillar detta: