Tung dag för Sverige

STOCKHOLM: Fredagen den 1 april blev en tung dag för Sverige.

På morgonen fick vi information om att en svensk kvinna i FN-tjänst dödats i samband med striderna i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan.

Nu sent på eftermiddagen finns det uppgifter – ännu inte bekräftade – om att en svensk medborgare tillhör de FN-medarbetare som dödats vid en stormning av FN-kontoret i Mazar-i-Shariff i norra Afghanistan.

Och detta sker den dag vi i riksdag och regering fattar beslut om vår medverkan i Nato:s militära insatser för att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1973.

De som i dag mist livet har gjort det i FN:s tjänst i svåra situationer i vitt skilda delar av världen. De har sökt sig till tjänst inom Förenta Nationerna i engagemang för fred och för mänskliga rättigheter var det än är.

Ofta tar de som på detta sätt arbetar inom FN och olika frivilligorganisationer betydande risker. De har inte alltid det skydd som stora militära organisationer kan ge.

FN-medarbetarna i fredsarbetets yttersta frontlinje är ofta de verkliga hjältarna i svåra situationer runt om i världen.

Det har vi åter påmints om denna tunga dag för Sverige – men dagen då vi också mitt uppe i de tunga beskeden skall känna stolthet över de insatser som svenska medborgare i fredens tjänst gör runt om i världen.

8 Responses to Tung dag för Sverige

 1. […] Men tyvärr pekar mycket på att nyheterna stämmer. Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat händelserna, dels i ett uttalande på förmiddagen, dels nu sent på eftermiddagen i sin blogg. […]

 2. Rakel, O'Add skriver:

  Med tanke på det inträffade, hur tycker du att vi på bästa sätt kan hedra tanken med ett fungerande FN inte bara på pappret utan som aktiv mediator för en ökad förståelse och minskad militarisering länderna emellan?

 3. There is only one solution to the ”libyaproblem”. A total resignation (temporary) by the US at the present engagement in Libya. When this is done and published thuraly throo out all the major newschannels all over the world, NATO can act adequat. A new resolution (1974) including adequat landbased support to the freedomfighters in Libya can be implemented and enforced without american involvement and therefore accepted by the worldopinion. Lars M Jansson

 4. tipsaren skriver:

  Zharas död i Elfenbenskusten har allt med Sverige att göra. Hon fick inget kvalificerat jobb på grund av henns namn, trots att hon är född och uppvuxen i Stockholm, har universitetsexamen och är otroligt kompetent. Detta tvingade henne ut till farliga uppdrag som FN volontär=praktikant=lågt avlönad. Jag blir provocerad av ditt tidigare inlägg som säger att ”Sverige inte inblandat
  direkt i FN-insatsen, men Pierre Schori har tidigare varit FN:s speciella sändebud i Elfenbenskusten.” Sverige har på grund av sin diskriminerande politik varit högst inbland i hennes död på ett personaligt plan. Sverige är världsmästare på att inte vara inblandad i obebekväma situationer. Jag föreslår att du som regeringsrepresentant gör allt som står i din makt för att förändra siuationen för personer med utlänskt namn. Detta är en skandal!

 5. iniskogen skriver:

  Till Höglund

  Varför vill inte Du att vi ska hjälpa barnen i Afrika. Oavsett vem som dödar dom är ointressant. Stöder vi också AFRICOM. Försök att i framtiden inte attackera mig utan försök att vara lite seriös.

 6. Bo W. Höglund skriver:

  När du pratar nonsens (uppenbara lögner) om svenska vapen är det inte personangrepp utan närmast konsumentupplysning.Ditt dravel om Depleted Uranium har intet som helst att göra med svensk vapeninsats någonstans i världen!

  Afrikas barn hjälps bäst av att de kan växa upp i en rimligt demokratisk omgivning – det ger dem möjlighet att få ett liv utan folkmord och terror!

  OK – kanske bara en from förhoppning?

 7. […] Carl Bildts blogg: Tung dag för Sverige […]

%d bloggare gillar detta: